НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.02.2020)

Министър Кирил Ананиев: ВЗЕТИ СА ВСИЧКИ МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС У НАС
„Във връзка със създалата се ситуация и притесненията по отношение разпространението на новия коронавирус реших лично да се запозная с организацията и координацията между държавните органи, които имат отговорности по отношение опазване здравето на гражданите, пристигащи на територията на България“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на Летище София, където на представителите на медиите бяха демонстрирани както работата на здравните, граничните и летищните власти, така и механизмът на функциониране на термокамерния контрол, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Здравният министър посочи, че организацията е изключително добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР, летищните власти и Агенция „Митници“. Между тях има създадена необходимата координация и всяка една от тези институции знае кога да се намеси в пропускателния процес на летището.
Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист. Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети. Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани. Това обясни министър Ананиев пред представителите на медиите.
Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол.
Министър Ананиев коментира и резултатите от изследванията на двамата студенти, пристигнали вчера от Ухан и поставени под карантина във ВМА: „Още снощи бяха направени тестовете за носителство на новия коронавирус. Резултатите са отрицателни, не са регистрирани повишена температура или усложнения, но ще останат под карантина в продължение на 14 дни. След най-острия период от 6-7 дни лекарите ще направят повторни изследвания, за да сме сигурни“.
В рамките на брифинга здравният министър обясни още, че на Терминал 1 на Летище София термокамера вече е монтирана, като в момента текат последните тестове на софтуера и днес тя ще заработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София. Дотогава термометричният контрол ще се осъществява чрез мобилна апаратура.
По отношение влизането в България по море министърът обясни: „В момента съществува регламент шест държавни служби да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. Досега здравният контрол беше последната институция, която се качваше на борд. Сега, след промените, които направихме, първо ще влизат нашите органи, за да установят здравния статус на екипажите и пасажерите, а едва след това ще влизат останалите служби“.
В изявлението си Кирил Ананиев посочи, че през настоящата седмица предстои заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел, в рамките на което ще бъдат обсъдени общоевропейските здравни мерки.

СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ НЯМА ДА ВРЪЩАТ ЗАПЛАТИ, А САМО ТАКСИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ
Изменения в Наредбата за специализациите поправят реда, по който специализантите държавна поръчка ще възстановят субсидията, в случай, че откажат да работят три години по разпределение. Според предложената промяна, в тези случаи те няма да дължат изплатената субсидия за срока на обучението, а ще връщат само платените от министерството такси за теоретично обучение, информира Zdrave.net.
Да се премахне задължението специализантите да връщат парите за обучението си, в случай, че откажат разпределението, беше едно от исканията на младите лекари от протеста им пред МЗ през октомври месец миналата година. Според тях един от главните проблеми в Наредба 1 е поставянето на знак на равенство между стипендията, която МЗ отпуска за тяхното обучение по време на специализацията и заплатата, която те получават в лечебните заведения. Това, според младите лекари означаваше, че в случай, че по някаква причина те не завършат специализацията си или не получат специалност, ще трябва да връщат вече изработени от тях пари.
В мотивите си към измененията на Наредба 1 МЗ отчита този проблем и предлага генерална промяна. „Размерът на предвиденото обезщетение е оценен като твърде висок – равнява се на трудовото възнаграждение на специализанта и дължимите осигурителни вноски върху него за целия период на специализация (за лекарите този период е между 3 и 5 години). Така регламентираната санкция се явява несъразмерно голяма спрямо предвиденото задължение, тъй като следва да се отчете, че специализантите по клинични специалности полагат труд въз основа на трудов договор (за който се дължи трудово възнаграждение) и те за целия период на специализацията си са осъществявали дейност по съответната специалност. Съответно Министерството на здравеопазването отчита, че предвидената прекомерно голяма санкция води до отблъскване на потенциалните кандидати от местата за специализанти по клинични специалности, финансирани от държавата и до много широк негативен отзвук именно сред младите медицински специалисти, на които им предстои специализация и на практика няма да бъде постигната желаната цел държавата да подпомага обучението на специалисти по дефицитни специалности (поради липса на кандидати), дори ще бъде постигнат обратния ефект. По тази причина в проекта на наредба е предвидено, че ако специалист, за когото са осигурявани средства по чл. 42 б на наредбата не изпълни задължението си да работи за срок от три години, той дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в размер на изплатените за него такси за теоретично обучение и такси за провеждане на модули извън базата, но няма да връща парите за трудовото си възнаграждение. Ако специалистът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално“, пише в мотивите към проекта за изменение и допълнение на Наредбата.
Според измененията лечебното заведение, получавало средства от МЗ, първо ще предлага на завършилия специализант да работи в него за срок от три години. Едва в случай, че не бъде постигнато съгласие, специалистите, за които са осигурявани средства от Министерството на здравеопазването, ще са длъжни да работят по придобитата специалност в избрани от тях лечебни заведения, области или общини, определени от министъра на здравеопазването. До изтичане на тригодишния срок обаче специалистите
ще имат право да променят лечебното заведение, в което работят с друго лечебно заведение, определено от министъра на здравеопазването, т.е. няма да са длъжни да работят в едно единствено лечебно заведение. В допълнение кандидатите за специализация и специализантите ще могат, ако искат, да сключват и предварителни договори с лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, за работа в тях след придобиване на специалност.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН С ИЗНЕСЕНИ КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ ИЗПИТИ В 5 ГРАДА
За трета поредна година Медицински университет – Плевен ще проведе изнесени кандидатстудентски изпити за бакалавърските специалности. Освен в досегашните градове Монтана, Видин, Враца и Велико Търново, младежите ще имат възможност тази година да се явят на тест по биология и в Разград.
Заявленията за явяване на изнесените изпити се подават електронно чрез сайта на висшето училище, съобщи Clinica.bg.
Решението на МУ-Плевен за провеждане на изнесени изпити в Северна България произтича от доказано най-високия процент кандидати от тези региони. Явявайки се на изнесените изпити, гимназистите получават оценка на теста по биология, която е равностойна на резултатите от предварителната
и редовната изпитни сесии.
Приемът на заявления за изпитите в Монтана и Враца стартира на 1 февруари и ще продължи до 12 февруари. Тестът по биология в Монтана е на 15 февруари, а във Враца – на 16 февруари. От 15 до 26 февруари кандидат-студентите могат да подават заявления за явяване на изпита във Велико Търново на 29 февруари както и за този в Разград на 1 март. Младежите могат да кандидатстват за прием в 10 специалности за степен бакалавър и професионален бакалавър. По време на изнесените изпити зрелостниците могат да се явят на тест по биология за бакалавърските специалности “Акушерка”, “Медицинска сестра”, “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, “Помощник-фармацевт”, “Медицински лаборант”, “Рентгенов лаборант”, “Опазване и контрол на общественото здраве”, “Медицинска козметика”, “Социални дейности в здравеопазването” и “Социални дейности” (платено обучение).

ТАНЦЬОРИТЕ ОТ АНСАМБЪЛ “ПРОЛЕТ” ОСТАВАТ ПОД КАРАНТИНА
Под карантина остават танцьорите от петричкия ансамбъл “Пролет”, които преди седмица се завърнаха от концерт в Пекин. До момента нито един от 22-членната група не е болница, нито има симптоми дори на обикновена настинка, съобщи БНТ.
Децата и възрастните, придружили ги до Пекин за участие в новогодишния фестивал на китайската столица, поддържат непрекъснато връзка помежду си по телефона и в интернет. Спазвайки указанията на българските власти, всички са по домовете си, мерят си температурата и я съобщават на личните си лекари.
Ръководителката на ансамбъла, която беше заведена на преглед в столична болница в събота, също е в добро състояние и няма съмнения за коронавирус.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БУРГАС ВЪЗСТАНОВИХА РЪКА С КОСТ ОТ ДОНОР
Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път от ортопедите на УМБАЛ Бургас. Операцията е първа и за града и бе единственият възможен метод, с който е спасена ръката на 68-годишен пациент. Такива операции са редки и се правят на малко места в страната. Костта е взета от тъканната банка на УМБАЛСМ “Пирогов”. За получаването й съдейства директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов, информира Clinica.bg.
Пациентът счупил ръката си между рамото и лакътя, при обичайно подпиране на масата вкъщи. При преглед със скенер било установено, че костта е изконсумирана заради метастази от онкологично заболяване, за което нито човекът, нито близките му подозирали.
“На практика почти нямаше кост – ръката се държеше на субстанция, подобна на яйчена черупка. При операцията е премахнат 14-сантиметров участък, който е заменен с донорската кост. Тъй като тези случаи са редки, голямо предизвикателство за нас е да проследим пациента и неговото оздравяване.
Очаква се за 3 до 6 месеца костта напълно да се интегрира със собствените тъкани”, обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия.
Заради онкологичното заболяване пациентът е насочен за допълнително диагностициране и лечение към специализирана онкологична клиника.

ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ДЕТСКАТА БОЛНИЦА ОТВОРИ ВРАТИ ЗА МАЛКИ ПАЦИЕНТИ
От днес Интензивното отделение на Специализираната болница по детски болести в София отново приема пациенти, съобщи БНТ. В края на ноември миналата година отделението беше затворено, защото остана без анестезиолози. Петима лекари напуснаха заради лоши условия на труд. Този месец обаче работа в отделението започват двама нови анестезиолози.
През изминалите месеци в Интензивното отделение беше извършен основен ремонт на стойност 60 000 лева. Средствата бяха събрани от дарения, доброволци се включиха в обновяването на стаите.