НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.12.2020)

ДИПЛОМИРАЛИ СЕ АКУШЕРКИ ЩЕ ПОМАГАТ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“– ВЕЛИКО ТЪРНОВО
В Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново току-що дипломирали се акушерки ще помагат н COVID отделението. Лечебното заведение търси доброволци, които да извършват куриерски услуги между отделенията, лабораторията и болничната аптека, информира БНР.
„Умората у медиците е огромна, най-тежко ни е, че не можем да докоснем пациентите, да им дадем кураж, защото те дори трудно виждат очите ни през изпотените предпазни очила“, разказа пред БНР главната сестра на великотърновската болница – Йорданка Минекова.
„Седем отделения в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново са с пациенти с тежки форми на коронавирусна инфекция. Няма минута със свободно легло, нито в отделенията, нито в триажа“, разказва главната сестра Йорданка Минекова.
„Тази сутрин бяха 97. Последните седмици под 90 пациенти ние нямаме. Отделно в отделението, където са настанени тежко болни и чакат резултатите от PCR пробите, са 25 души. От Спешно отделение постоянно постъпват нови и нови пациенти, които са били амбулаторно положителни, лекувани вкъщи, усложнени и пристигат при нас за хоспитализация. Всеки ден изписваме пациенти, за радост, с подобрение. Чудесно е това, но, за съжаление, нито за минута не оставаме с едно свободно легло, те веднага се попълват“, обясни още главна сестра Минекова.
В областната болница във Велико Търново няма сериозна криза за медици, но лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите са на ръба на силите си.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ 3475 ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
3475 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 9056 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 119; Бургас – 318; Варна – 271; Велико Търново – 97; Видин – 21; Враца – 82; Габрово – 74; Добрич – 40; Кърджали – 27; Кюстендил – 120; Ловеч – 39; Монтана – 59; Пазарджик – 70; Перник – 78; Плевен – 111; Пловдив – 355; Разград – 32; Русе – 140; Силистра – 36; Сливен – 52; Смолян – 30; София област – 93; София град – 722; Стара Загора – 245; Търговище – 7; Хасково – 92; Шумен – 69; Ямбол – 76.
Към момента у нас са доказани общо 148 775 случая на новия коронавирус. 91 587 от тях са активни. 53 000 са излекуваните лица, от които 2435 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 6635 пациенти. 493 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е доказана коронавирусна инфекция, са 6236. Нови 208 случая са регистрирани през последното денонощие. 56 от тях са установени при лекари, 73 – при медицински сестри, 22 – при санитари, 3 – при фелдшери и 54 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 4188. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 153.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ГОТОВНОСТ ПРИ ПАНДЕМИЯ
„Основните цели на Националния план за готовност при пандемия са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, както и осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите и поддържане функционирането на основните за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт и др. Държа да подчертая, че Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозен процес“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на Националния план за готовност при пандемия, който беше приет от Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Такъв план е изключително важен, защото дава основните насоки, като се започне от това как да се прекъсне епидемичният процес, как да се намали броят на засегнатите лица до това да бъдат осигурени във възможно най-кратък срок ваксини така, както това се случва за COVID-19 с помощта на международни организации в случая на Европейската комисия“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
До дни на Министерски съвет ще бъде представен и Националният план за ваксиниране срещу COVID-19. В ход е и доставката на подходящи хладилници, за да има готовност България да получи първата пратка от т. нар. фризерна ваксина на Pfizer. Те ще бъдат разположени в Бул Био като централен склад, в РЗИ-София и в РЗИ-Бургас. Предстои осигуряването на хладилници във всички останали регионални здравни инспекции на територията на страната, обясни министърът на здравеопазването
„Държа за пореден път да подчертая, че ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни. Ваксините, които ще дойдат в България, са същите, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, обясни проф. Ангелов.
От днес проф. д-р Красимир Гигов ще оглави Координационния съвет за изпълнение на плана. Проф. Красимир Гигов е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

Премиерът Бойко Борисов нареди: ЕЖЕДНЕВНО ДА СЕ СЛЕДИ НАЛИЧНОСТТА НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ТЕРАПИЯТА НА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19
Ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с COVID-19 е наредил премиерът Борисов, информират от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета.
Той е съобщил още, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, е подчертал министър-председателят.
От здравния портал припомнят, че преди седмици беше сигнализирано, че от аптечната мрежа изчезват медикаменти, прилагани при домашно лечение на COVID. Проблемът засeгна и бременните жени, които трябва да приемат нискомолекулярен хепарин, ако страдат от тромбофилия. Това инициира проверки на Миннистерството на здравеопазването и прокуратурата. Впоследствие неколкократно здравните власти призоваха хората да не се презапасяват излишно с медикаменти.

ОСИГУРИХА ПО 1000 ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА 23 000 МЕДИЦИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
23 000 здравни работници ще получават предвидените допълнителни 1000 лв. месечно над основните им възнаграждения. Това става ясно от решение на кабинета, свързано с финансирането на мерките срещу разпространението на COVID-19. Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 8,01 на сто над определения й бюджет във връзка с мерки в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на кабинета.
По този начин ще се осигурят 182 млн. лв., с които ще се обезпечат плащанията от Министерство на здравеопазването към медиците на първа линия, уточняват от МС. С парите ще се осигури и изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори със заповед на държавен орган, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица.
Допълнителният ресурс ще осигури възможност 23 000 здравни работници да получават предвидените допълнителни 1000 лв. месечно над основните им възнаграждения. Със средствата ще бъдат подпомогнати и общините за различен тип дейности, включително и социални услуги, както и ще подкрепят и работодателите, чиито бизнеси са засегнати от кризата.
Допълнителните средства ще бъдат компенсирани от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПРЧР 2014-2020.
Средствата по този механизъм за България за 2021 г. са в размер на 411,2 млн. евро или 804,2 млн. лева, като по оперативните програми ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица, става ясно от друго решение на МС.

29% СА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СТОЛИЧНИТЕ ДКЦ-ОВЕ
От 12 ноември до 1 декември 2020 г. в столичните ДКЦ-ове, разкрили COVID сектори, са извършени прегледи на общо 5705 души, които са имали грипоподобни симптоми. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
От всички прегледани пациенти, антигенни тестове са направени на 5511, положителните за COVID-19 са били 1652, или 29%, уточняват от общината.
На 1 декември на преглед през COVID секторите в доболничната помощ в София са преминали 361 души, тествани са 342, от тях положителни проби са получили 97 души, което е 28%, отчитат още от там.

Д-р Александър Симидчиев: НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ХОРА, КОИТО СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ВИРУСА
„Аз ще съм един от първите, които ще се ваксинират, ако не и първият. Даже бих искал веднага да мога да го направя, защото ежедневно потопени в ситуацията и с голяма доза вируси около нас, за мен е задължително да бъда ваксиниран.“ Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова телевизия в отговор на въпрос дали би се възползвал от ваксината на „Пфайзер“, която се очаква до месец да е у нас, информира Zdrave.net.
По думите му няма да има проблем със съхранението на ваксината, особено в болниците, които имат хематологични отделения, защото те разполагат с хладилници, работещи на -70 или -80 градуса. „Проблем би било, когато ваксината трябва да се направи по-масово, тъй като няма да е възможно да бъде разпределена по общопрактикуващите лекари и тогава ще трябва да се организират центрове, където да се извършва имунизацията“, уточни специалистът.
Няколко са ваксиналните платформи според създаването на имунитет. „Една от тях е тази, където частицата, която генерира имунен отговор, бива внесена в организма с една обвивка от мазнинка – т.нар. липидни наночастици. При тях се вкарва информация към клетката как да произведе защитен белтък. Клетката го произвежда, разпознава се от имунитета, че е чужд белтък, и започва да работи срещу него. РНК се въвежда от организма, клетките го поемат и започват да синтезират този белтък. Той се разпознава от имунната система и се създават антитела срещу него, както и клетъчен имунитет”, обясни пулмологът.
По думите му в света в момента има над 60 милиона души, които са заразени с COVID, от които доказано повторно боледували са около 30 човека. „Това, че човек боледува повторно, не значи, че се е заразил повторно. Ясно е, че този вирус може да седи по-дълго време в организма и човек може повторно да развие симптоми, но това не е повторно заразяване. Това са хора, които са се заразили, боледували са, стихнали са оплакванията за месец-два и отново са се възвърнали“, каза д-р Симидчиев.
Пулмологът подчерта, че не е нужно хора, които са преболедували вируса веднъж, да се ваксинират. „Когато сме преболедували и имаме антитела, т.е. имаме данни за имунен отговор, не е необходимо да бъдем ваксинирани“, категоричен беше д-р Симидчиев.
Граденето на имунитет е активен процес и оставянето на спокойствие да се развива вируса не е градене на имунитет, а случаен процес. „С ваксинирането градим колективен имунитет, затова имунизацията е важна. Освен това ваксината намалява 10 000 пъти възможността да се развият усложнения“, подчерта д-р Симидчиев.

ДЕТСКА ГРАДИНА И ЯСЛА ВЪВ ВАРНА ОТВАРЯТ ВРАТИ ЗА ДЕЦА НА МЕДИЦИ
Детска градина „Д-р Петър Берон“ и Детска ясла „Приказен свят“ от днес са на разположение на работещите в здравните заведения на територията на община Варна, информира БНР.
И двете заведения се намират в района, където са съсредоточени най-много болници в града. За времето на прилагане на въведените противоепидемични мерки ДЯ „Приказен свят“ ще могат да посещават деца в яслена възраст, съобщават от общинската пресслужба. За малчуганите от 3 до 9 години услугата е организирана в ДГ „Д-р Петър Берон“ . Родителите могат да избират между полудневна и целодневна грижа за децата. Директорите на двете институции са създали предварителна организация, очакват броя на желаещите и възрастта на децата, налице е и необходимият брой учители, помощник-възпитатели и медицински специалисти, съобщиха от дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна. Ако родителите осигурят електронни устройства в ДГ “Д-р Петър Берон” ще могат да се обучават и деца в начален училищен курс в дистанционна среда.
Медицинските работници, които искат да се възползват от услугата, трябва да попълнят заявление до кмета на община Варна, в което да посочат възрастта на детето и вида на услугата. Във връзка с организация на храненето на децата заявлението трябва да се изпрати не по-късно от 24 часа преди желаната дата за постъпване.

Д-Р ДАНЧО ПЕНЧЕВ ОТНОВО ОГЛАВИ СТОЛИЧНАТА РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ
Едва месец след като напусна поста на директор на СРЗИ, д-р Данчо Пенчев отново оглавява столичната инспекция. Причината е, че досегашният директор на Столичната регионална здравна инспекция д-р Илонка Маева е изразила желание да се оттегли от поста поради навършване на пенсионна възраст, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването. Така ръководството на СРЗИ е поето от д-р Данчо Пенчев, който до момента беше зам.-директор на СРЗИ.

ДВЕ БОЛНИЦИ В ЯМБОЛ УВЕЛИЧАВАТ ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Броят на леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в две ямболски болници се увеличава, заради все – по-големият брой нуждаещи се, съобщи БНР.
Втора седмица COVID отделенията, разкрити в четирите лечебни заведения на територията на областта, са препълнени. Това налага да се разкрият още легла, включително и в Интензивния сектор в областната болница.
Така в COVID реанимацията вече има 11 легла. 54 са леглата за среднотежки случаи. Това според ръководството на болницата е максимумът, обясни зам.-директорът д-р Валентин Вълчев.
“Имаме вече не малък брой лекари, медицински сестри, санитарки, които излизат от строя, поради заболяване. В момента са затворени Отделението „Уши, нос, гърло” и Очното отделение, заради заразени пациенти. Така, че ситуацията е много тежка”, обясни той.
Държавната многопрофилна болница е единствената, която поема спешни случаи на територията на областта и при разкриване на допълнително легла за COVID пациенти има опасност да се блокира работата на другите отделения.

ПЕТ ОТ ВОДЕЩИТЕ КЛИНИКИ В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ЩЕ КОНСУЛТИРАТ ПАЦИЕНТИ ОНЛАЙН
От 2 до 18 декември пет от водещите клиники в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще консултират пациенти и ще приемат документи онлайн, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Целта е да се скъси пътят им до болницата и да се улесни достъпа до качествена медицинска помощ. В условията на пандемия много от хората, особено от провинцията, се страхуват да пътуват. Чрез новата инициатива те ще имат възможност предварително да изпратят своите документи и изследвания и, ако състоянието им налага, да бъдат приети за лечение само с едно идване до болницата.
Пациентите могат да изпращат своите образни и други изследвания, епикризи, свързани със заболяването им, на посочения от всяка клиника имейл. От болницата предупреждават, че онлайн консултациите се отнасят само за документи, получени в посочения срок и касаещи заболявания, които се лекуват в съответната клиника. Добре е пациентите да оставят и телефон за връзка, ако е необходимо уточняване.

Д-Р ДОБРОМИР РАЙКОВ СПАСИ ОТ СТУДА ИЗБЯГАЛ ПАЦИЕНТ С ДЕМЕНЦИЯ
Млад лекар след смяна в COVID отделението на болница „Токуда“ в София успя да издири и да върне в лечебното заведение възрастен мъж с деменция, избягал през авариен изход.
„Беше късно, полунощ. Пациентът беше леко дементен, объркан, заразен с COVID-19, просто нямаше как да го оставим да си тръгне. Бяхме съобщили на близките, на РПУ в Лозенец – да го обявим за издирване, дадохме описание на човека“, разказа пред БНР д-р Добромир Райков.
„Тръгвайки си, реших, че няма как да го оставя на студеното, да обикаля по пижама, по чехли. Реших с моята лична кола да тръгна да го потърся поне по големите булеварди. След десетина-петнайсет минути издирване и обикаляне успях да го видя, качих го на колата и го върнах обратно на колегите, да си го настаним обратно. Поне да се стопли. Да си го доизлекуваме.“
Пациентът вече е изписан с подобрение.
За момента д-р Райков, който е гастроентеролог, няма идеи да търси професионална реализация в чужбина. „Винаги съм искал да си работя в България и за момента си оставам тук. Колкото и да има проблеми системата, оправянето на тази система зависи реално от нас, младите“, сподели лекарят.
Д-р Добромир Райков смята, че сега, когато цялото общество вече е наясно с болезнения проблем за състоянието на здравната система, всички заедно трябва да се опитаме да го решим.

СЗО ЗАСИЛИ ПРЕПОРЪКИТЕ СИ ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ
Хората, които живеят в райони с разпространение на COVID-19 трябва винаги да носят маски в магазини, на работното място и в училища, където липсва адекватна вентилация, обяви Световната здравна организация днес, информира БНР.
Ако не може да се спазва физическа дистанция от поне един метър, хората в тези затворени помещения, включително деца и ученици на 12 и повече години, трябва да носят маски, дори при достатъчна вентилация на тези пространства. Маски трябва да се носят и на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция, се казва в засилените препоръки на СЗО.
Говорителката на СЗО Маргарет Харис каза, че тези препоръки са най-големите промени в постановките на СЗО за носене на маски, като разширяват огласените през юни.
„На закрито, докато не бъде оценено, че вентилацията е достатъчна, СЗО съветва хората да носят немедицинска маска, независимо дали може да се спазва физическа дистанция от поне един метър“, посочва СЗО. Тя съветва да се носят маски във всички помещения на здравни институции, включително в общи такива като ресторанти на самообслужване, стаи за персонала и др.
Здравните работници могат да носят маски от типа N95, ако са достъпни, когато се грижат за пациенти с COVID-19, но единствената сигурна защита е преминаване през аерозолна процедура, посочва СЗО.

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ СА НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС ПО СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
България и Румъния са двете държави в ЕС, в които се отделят най-малко средства на глава от населението за здравеопазване. Това съобщи Zdrave.net като се позова на данни на Европейската статистическа служба Евростат за 2018 г.
Северната ни съседка е на дъното на класацията с 584 евро на човек за здравни грижи. У нас сумата е почти същата – 587 евро.
Сред другите страни с нисък разход за здравеопазване на човек са Полша (830 евро), Хърватия (862 евро), Унгария (917 евро), Латвия (936 евро).
Най-много средства за здравеопазване на глава от населението се дават в Дания (5256 евро), следвана от Люксембург (5221 евро) и Швеция (5041 евро).
Средно за ЕС разходите за здравеопазване възлизат на 9,9% от БВП през 2018 г., сочи още статистиката на Евростат. Първенец в това отношение в Германия с 11,5% от БВП, следвана от Франция с 11,3% и Швеция с 10,9%.
По този показател България е по-скоро на средно положение със 7,4% от БВП, заделян за здраве. След нас са Ирландия с 6,9%, Хърватия с 6,8%, а на последно място се нареждат Люксембург с 5,3% и Румъния с 5,6%.