НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.11.2020)

2365 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА У НАС СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С COVID-19 ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА
Лицата-медицински служители, при които е констатиран COVID-19, са 2365. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 26. От тях 6 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 4 – при фелдшери и 6 – при друг медицински персонал. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
1225 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. 5457 PCR теста са направени през последното денонощие.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 68; Бургас – 16; Варна – 57; Велико Търново – 17; Видин – 19; Враца – 32; Габрово – 19; Добрич – 8; Кърджали – 9; Кюстендил – 31; Ловеч – 13; Монтана – 9; Пазарджик – 22; Перник – 39; Плевен – 11; Пловдив – 68; Разград – 22; Русе – 7; Силистра – 11; Сливен – 24; Смолян – 3; София област – 58; София град – 575; Стара Загора – 24; Търговище – 17; Хасково – 13; Шумен – 31; Ямбол – 2.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 54 069. От тях 32 241 са активни. Излекуваните лица са 20 530. През изминалото денонощие са регистрирани 485 от тях.
2680 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 169 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 1298. 19 от случаите са изминалото денонощие.

Министър Костадин Ангелов: УВЕЛИЧАВАМЕ С 50% БРОЯ НА СПЕШНИТЕ ЕКИПИ, КОИТО ОБСЛУЖВАТ СТОЛИЦАТА
От днес, 2 ноември, ежедневно по 10 автомобила (микробуси и линейки – с шофьори и парамедици) на Министерството на вътрешните работи ще бъдат на разположение на Центъра за спешна медицинска помощ – София. Те ще се ползват при обработването на сигнали до спешна помощ за граждани с леки до средно тежки оплаквания, със или без коронавирусна инфекция. За нуждите на ЦСМП органите на реда предоставят общо 25 автомобила, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Новите екипи са снабдени с лични предпазни средства, а когато е необходимо, колите ще бъдат дезинфекцирани по процедурата, прилагана за линейките на ЦСМП. Това стана ясно по време на брифинг на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи – Костадин Ангелов и Христо Терзийски.
„В момента София-град се обслужва от 25 спешни екипа, което означава, че с 50% увеличаваме броя на екипите за столицата. В сряда ЦСМП-София ще получи и 17 нови оборудвани линейки, които осигуряваме по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в страната“, заяви проф. Ангелов.
Основният проблем в столицата е затруднената хоспитализация за пациенти с доказана инфекция. Причината е, че има лечебни заведения, които не изпълняват нареждането за разкриване на легла за COVID-19. България разполага с над 40 хил. легла за активно лечение, София – с около 12 хил., а 10%, каквото е нареждането, означава 1200 COVID-легла. До момента в столицата са разкрити 700, поради което в ход са масови проверки, предстоят и санкции. Това стана ясно още от думите на здравния министър.
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверява и държавни и частни лаборатории заради сигнали за забавено отразяване на положителни резултати от PCR-тестове в Националната информационна система за борба с COVID-19.

OЩЕ ТРИ БОЛНИЦИ ПОДАДОХА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ДОБРОВОЛЦИ В COVID-КРИЗАТА
Oще три болници подадоха заявления за доброволци в COVID-кризата, информира БНР като се позова на съобщение от Българския лекарски съюз.
Четири дни след началото на кампанията за координирано набиране на доброволци – студенти по медицина, които да подпомогнат изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, общо 9 болници са заявили такава необходимост.
Новите три лечебни заведения, които търсят доброволци, са МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” в Свищов, МБАЛББ “Света София“ и „УМБАЛ „Александровска” в столицата.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ, ЧИЕТО ОБУЧЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ ФИНАНСИРАНО ОТ ДЪРЖАВАТА ПРЕЗ 2021 Г.
Министърът на здравеопазването издаде заповедта, с която се определя броя на специализанти, чието обучение се финансира от държавата и разпределението им по болници, информира Zdrave.net.
87 са местата за лекари, които се заемат на основание срочен трудов договор. Най-много места са определени за Инфекциозни болести – 13 и Обща медицина – 19. Сред специалностите, в които са разкрити повече места за специализанти са още Клинична микробиология (5), Пневмология и фтизиатрия (5); Съдебна медицина и деонтология (6) и Трансфузионна хематология (7).
Местата за професионалисти по здравни грижи са 12 като 4 са за Анестезиология и интензивни грижи (за медицински сестри и акушерки), 4 за Операционна и превързочна техника (за медицински сестри и акушерки), 3 за Специфични грижи за пациенти с онкологични заболявания (за медицински сестри и фелдшери) и едно за Апаратно поддържане на извънтелесно кръвообращение (за медицински сестри и фелдшери).
Местата за специализанти по клинични специалности с професионална квалификация „лекар“, разпределени по лечебни заведения, са общо 68. Сред тях най-големите лечебни заведения са УМБАЛ-Бургас и УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“-Стара Загора. За професионалистите по здравни грижи местата са 9.

БЧК ПРОДЪЛЖАВА БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА БИТКАТА С КОРОНАВИРУСА
Българският червен кръст продължава благотворителната кампания в подкрепа на битката с коронавируса. Дарения можете да направите, като изпратите съобщение на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Със събраните средства червенокръстката организация ще подпомогне лечебните заведения, за да бъде купена най-необходимата апаратура и техника. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС, съобщи БНР.
“За голямо съжаление отново пред нас има едно голямо предизвикателство – това е втората вълна, която в момента върви не само в България, а и в целия свят. Отново ще трябва да бъдат подпомогнати възрастни хора, самотни хора, отново трябва да бъдат подпомогнати тези, които са на първа линия като докторите, доброволците, полицаите. Отново ще трябва да подадем сериозна ръка и на здравните заведения”, каза за БНР акад. Христо Григоров, председател на Българския червен кръст.
В БЧК пристигат непрекъснато молби от различни болници за финансова подкрепа. Комисия прави анализи и се оказва помощ там, където има най-осезаема нужда, подчерта Григоров. Със събраните средства се купуват респиратори, рентгенови апарати, бактерицидни лампи, легла, термометри, одеяла.
“В рамките на възможностите, които ни се дават, благодарение именно на помощта на българския народ и на държавните институции, преди всичко на корпоративния бизнес, на който искам сериозно да благодаря, защото той в първата кампания взе изключително активно участие и отново да ги приканя да се включат и да подпомогнат”, допълни акад. Христо Григоров. Председателят на БЧК призова да спазваме указанията, които ни дават институциите, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

РАНЕН МЪЖ ЗАПЛАШИ С ГАЗОВ ПИСТОЛЕТ ДЕЖУРЕН ЕКИП ОТ ЦСМП-ПЕТРИЧ
48-годишен мъж от Петрич е заплашил с газов пистолет екипа на Центъра за спешна медицинска помощ – Петрич. Това става ясно от съобщение на ОДМВР – Благоевград, информира Zdrave.net.
Около 22:03 часа на 31 октомври на тел. 112 е получен сигнал за пострадал мъж след възникнал скандал в административна сграда в град Петрич. При опит да му се окаже медицинска помощ, лекар от пристигналия медицинския екип е забелязал пистолет на кръста на мъжа и след като е призовал пострадалия да го махне, той е размахал оръжието пред медиците.
След подаден сигнал на тел. 112 незабавно на място са пристигнали полицейски служители. Агресивният мъж е настанен за лечение в „Болница Югозападна“ в град Петрич с разкъсно-контузна рана на главата. Уведомена е Районна прокуратура – Петрич. Работата по случая продължава, уточняват от полицията.

ПЕТИЦИЯ ПОДКРЕПА ЗА ДИРЕКТОРА НА СТОЛИЧНАТА ЧЕТВЪРТА ГРАДСКА БОЛНИЦА
384 души заявиха в петиция подкрепа за директора на Столичната Четвърта градска болница доц. д-р Аркади Иванов, чиято оставка бе поискана от здравния министър Костадин Ангелов заради забавен прием на пациент с COVID-19 – случай, за който беше излъчен репортаж по БНТ.
Подписалите петицията граждани заявяват, че не приемат излъчения репортаж, който определят като манипулация и определят случая като провокация към директора на лечебното заведение, съобщи БНР.
Същевременно д-р Аркади Иванов се извини във връзка със случая като посочи, че е недопустимо да не бъде приет пациент, който се нуждае от лечение. Той е разпоредил проверка по случая, която трябва да приключи утре..
„В тази ситуация, без да знаем точните причини и всичко, което се е случило, за да можем да коригираме пропуските, няма да решим проблема с една оставка“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка със случая. Тя отбеляза, че ще изчака проверките, които текат в момента, съобщи БТА.

ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ ВРЪЩАТ РАЗГОВОРА ЗА КУ-ТРЕСКАТА В ДНЕВНИЯ РЕД
Ветеринарните лекари алармират, че не се предприемат мерки за овладяване на Ку-треската и са категорични, че заболяването се подценява. То се предава от животни на хора и има грипоподобни симптоми, съобщи БНР.
„Боледуват и животни, и хора. Има някои прилики между COVID-19 и Ку-треската, но те са основно свързани с клиничното протичане на заболяването – респираторно протичане, със засягане на белите дробове“, обясни ветеринарният лекар д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на лекарите на репродуктивни животни.
„Това заболяване е доста подценявано. Ку-треската протича огнищно – в даден град, в определено село“, допълни той. Около 60% от хората прекарват болестта без симптоми. Като бактериално заболяване то се лекува с антибиотици. Рискът е при скритото протичане, което може да доведе до трайни увреждания.
Името на Ку-треската идва от Куинсланд, Австралия, където е било установено за първи път през 30-те години. У нас има данни от 1945 г. и периодично, през няколко години се появяват отделни огнища, уточни д-р Първанов в предаването „Преди всички”.
При животните Ку-треската причинява репродуктивни проблеми. При хората картината е респираторна, като те се заразяват чрез вдишване на замърсен с причинителя на заболяването прах. Нерядко може да се срещне и пренасяне чрез хранителни продукти, които не са надлежно обработени – например сурово мляко, неузряло сирене и кашкавал. Около 25 дни причинителят на ку-треската живее в сиренето, което зрее, посочи ветеринарят.
Ветеринарните лекари настояват да се променят основни документи, касаещи това заболяване. Във ветеринарните програми трябва да бъде заложено изследване с PCR, защото е важно да се установят животните, които носят вируса, а не тези, които са се срещали с него и имат антитела. Изследването трябва да бъде по-масирано, допълни Мирослав Първанов. Друга важна мярка е масовата ваксинация на преживните животни, както и периодично и масово трябва да се изследват животните и хората, занимаващи се с животновъдство.
В момента е в ход изследване на ветеринарите у нас. Официалните данни се очакват до края на годината.

ДВЕ ИЗЛОЖБИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Медицинският университет – Пловдив откри днес в Аудиторния си комплекс на бул. „В. Априлов“ № 15 изложбата „Вазов сред нас“, която ще бъде отворена до 22 ноември от 9:00 – 16:00 ч., съобщи БНР. В уникалната експозиция са показани първите издания на творбите на Иван Вазов, които са от личната колекция на проф. д-р Георги Байчев от ВМА София. В изложбата са включени ценни книги с историческа стойност и значимост от целия творчески период на народния поет.
Във фоайето на Студентския информационен център, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. Мариана Мурджева откри наскоро изложба под надслов „По стъпките на учителите”, посветена на 75-ата годишнина от основаването на университета. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение.
„Посетителите на изложбата могат да видят някои изключително редки и показвани за първи път документи и снимки, свързани с историята на Медицински университет – Пловдив. Сред тях най-ценни са годишното обръщение на председателя на благотворителното дружество „Св. Пантелеймон” д-р Ст. Чомаков от 1884 г., книгата за покани на настоятелството на Дома на благотворителността и народното здраве „Д. П. Кудоглу”, единственият и специален брой от 21 януари 1945 г. на вестник „Културен Пловдив”, посветен изцяло на каузата на бъдещия университет”, разказа директорът на Музея на медицината в МУ-Пловдив доц. Георги Томов.
В изложбата са включени лични вещи и медицински инструменти, принадлежали на видни пловдивски лекарски фамилии, както и учебници, написани от първите преподаватели в университета. Проследена е и историята на университетското списание Folia medica.