НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.07.2020)

165 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
165 са новодиагностицираните лица с COVID-19 за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 7; Варна – 12; Враца – 4; Габрово – 2; Добрич – 1; Кюстендил – 9; Пазарджик – 3; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 33; Разград – 4; Русе – 6; Сливен – 4; Смолян – 9; София област – 6; София град – 46; Стара Загора – 2; Ямбол – 3.
Потвърдените в България случаи на COVID-19 към момента са 5 154, от тях 2 200 са активни. 2 722 са излекуваните лица, от които 46 са регистрирани през изминалото денонощие.
446 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 32-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 418 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 5. Два от тях са установени при лекари, а три – при медицински сестри.
232 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Два от случаите са от изминалите 24 часа.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА НЦЗПБ СЕКВЕНИРАХА 35 ЩАМА НА COVID-19
Вече са секвенирани първите щамове на новия коронавирус и са изпратени в световната генна банка. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
От 35 секвинирани щама 33 са подобни на циркулиращите в Европа. В новите щамове някои от мутациите липсват и може би на това се дължи различният начин на разпространение в страната. Два от тях са идентични на началния китайски щам, който обаче не се знае как е дошъл след като са били държави под карантина всички дошли от Китай, каза директорът на НЦЗПБ. Акцент в изследванията е нивото на клетъчния имунитет на хората, които са преболедували, които боледуват и които са били в контакт с вируса без да разберат.
Проф. Кантарджиев изтъкна, че трябва да свикнем с мисълта, че дълго време ще живеем с коронавируса, но трябва да спазваме противоепидемичните мерки – социална дистанция, а разходките да бъдат на открито. Той отчете като потенциален риск за заразяване нарушаването на противоепидемичните мерки по време на футболния мач между отборите на ЦСКА и „Локомотив“ на 1-ви юли.
“Опасно е тези, които са били на мач, когато се върнат вкъщи, да избягват една седмица най-малко тесния контакт с възрастните си родители, защото три категории хора трябва да се пазят в обществото – това са възрастните, над 60 години, които тежко карат заболяването. Втората много важна група, това са хората с хронични заболявания, а третата група, това са най-рисковите – хората с онкологични, хематологични заболявания и хората, които са с имунен дефицит”, посочи професорът. По думите му от епидемиологичните данни ще стане ясно как ще продължи футболното първенство у нас и дали то ще бъде доиграно пред публика.
Според проф. Кантарджиев ако има пик на COVID-19, той ще бъде през есента. „Тогава ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции”, каза специалистът.

24-МА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СА ГЛОБЕНИ ОТ РЗИ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СА БИЛИ БЕЗ МАСКИ В ПАРЛАМЕНТА
Представителите на здравните органи обиколиха стаите на парламентарните групи с констативни протоколи. На 24-има депутати са с наложени глоби от 300 лева за първо нарушение. Санкцията може да бъде обжалвана. Актовете се връчват лично и от РЗИ си поставиха срок до края на седмицата да ги дадат на всички нарушители, съобщи БНР.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че ще поиска от председателя на парламента Цвета Караянчева да разреши депутатите да правят изказвания от парламентарната трибуна без маски: „От утре ще искам това да се регламентира, за да не започне някой да налага санкции на всеки, който се изказва – тогава ще стане наистина весело. Второто, което ще поискам, е председателстващите заседанието също да не носят маски, защото разстоянието е повече 1,50 м.“

10 СЛУЖИТЕЛИ НА ЦСМП-РУСЕ СА ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА
Десет служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе са поставени под карантина като контактни лица, след като е потвърден случай на COVID-19 за тяхна колежка, информира БНР.
В момента ЦСМП- Русе трябва да работи с 11 човека по-малко, което затруднява графика на смените.
“Това е предписание на РЗИ. Колегите не са със симптоми, нито един от тях няма оплаквания”, каза директорът на Спешна помощ д-р Иванка Маринова и допълни, че се е опитала да разговаря с колегите си от Регионалната здравна инспекция и да им обясни сложната ситуация, но не е получила разбиране.
Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова бе категорична: “Заповедта на министъра е ясна и точна. Няма такива варианти!”.
На служителите от Спешна помощ не са правени никакви тестове, а карантината им е наложена със задна дата.

18 РАБОТНИЧКИ ОТ ШИВАШКИ ЦЕХ В КРИЧИМ СА С COVID-19
18 работнички от шивашки цех в Кричим са сред новите 33-ма заразени с COVID-19 в Пловдив и областта за денонощието, съобщи областният управител Дани Каназирева. Цехът е затворен и там се извършва пълна дезинфекция. Тествани са всички 76 работещи в него като се очакват и останалите резултати, съобщи БНР.
“Цехът е затворен, поставен е под карантина. За 14 дни няма да работи. Изследвани са общо 76 работника, като 18 са положителните проби. Най-вече са от община Кричим работниците. Другите са от Устина, Стамболийски и Перущица, но, пак казвам, здравословното им състояние е добро, няма хоспитализирани. Сега се извършват епидемиологичните проучвания, така че ще бъдат връчвани предписания на всички контактни. Предстои много сериозна работа, за да бъдат обхванати абсолютно всички контактни лица и да бъдат поставени под задължителната 14-дневна карантина”.
Пробите са направени по инициатива на собственика на фирмата, след като миналия петък бе съобщено за първи случай на жена, която работи в цеха.
Четирима военнослужещи от поделението в Асеновград са също сред новите случаи. Един от тях е от Асеновград, а трима са от Пловдив. Четиримата мъже са контактни на първия заразен от поделението.
Други двама с коронавирус са от град Баня – Карловско, а останалите 9 са от други общини. Те нямат връзка помежду си.
От всички 33-ма с COVID-19 само двама са хоспитализирани.

БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ РАСТЕ
Новите случаи на COVID-19 В Смолянска област през изминалото денонощие са 9, сред които 14-годишно дете, съобщи БНР.
Новите заразени по общини са по трима в Мадан и Рудозем, двама – в Доспат и един – в Смолян. Четири от случаите са свързани със завода за производство на автомобилни части в Смолян. Трима служители са изолирани в дома си под наблюдение на личен лекар, а 14-годишното дете с диагноза пневмония се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. То е позитивно като контактно на родител, работещ в предприятието, съобщи д-р Сийка Чернева от Регионалната здравна инспекция в Смолян.
Още три от новорегистрираните случаи са хоспитализирани в лечебни заведения. Продължава епидемиологичното проучване за установяване на контактните лица.
Във връзка с тази усложнена ситуация беше свикана среща при областния управител Недялко Славов, в която участваха представители на РЗИ, директори на болници, както и представители на общопрактикуващите лекари.
Зам.-областният управител на област Смолян Андриян Петров заяви, че след срещата е решено общинските болници да получат малко по-важна роля, за да може да бъде съхранен ресурсът на областната болница.
“По този начин се засилва и ролята на личните лекари, които е необходимо да заемат своето важно място в това звено. Случаите, които не са крайно тежки, ще бъдат прехвърлени на общинските болници в Златоград, в Мадан и в Девин, като болницата в Златоград ще обслужва и община Неделино, тази в Мадан ще се погрижи и за пациентите в Рудозем, а болницата в Девин ще поеме пациентите от Борино и Доспат”, обясни Петров.

НЗОК ОТЧИТА ПО-ВИСОК ПРОЦЕНТ КОНСТАТИРАНИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ПО-МАЛЪК БРОЙ ПРОВЕРЕНИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ
„Отчетен е по-висок процент констатирани нарушения при по-малък брой проверени клинични пътеки“, казва председателят на Надзорния съвет Жени Начева, което по думите ѝ показва по-добра ефективност и е резултат от предварителния анализ на рискови лечебни заведения. Тя коментира, че се забелязва повтаряемост на нарушенията. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, което се е провело на 19 юни т.г., информира Zdrave.net.
Сумите, установени за незаплащане на предварителен контрол в болничната помощ
от всички РЗОК за 2019 г. са в размер на 3 130 134.84 лв.
Най-честите причини за отпадане на дейност на предварителен контрол са – отчитане на случаи по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури на лица с прекъснати здравноосигурителни права; отчетени случаи на хоспитализация, без да е спазен минималният болничен престой; дублирани клинични пътеки в рамките на 30 дни от дехоспитализацията, установени при аналитични справки; минималният брой диагностични/терапевтични процедури не е спазен; едновременни хоспитализации на здравноосигурените лица в различни лечебни заведения; липсващ реквизит в документацията/неправилно попълнени документи; дейност, която не е извършена в пълния обем; едновременни хоспитализации на здравноосигурени лица по клинични процедури и амбулаторни процедури – хемодиализа в същото лечебно заведение; отчитане на случаи по клинична пътека на самоволно напуснали пациенти, при които не е спазен минимален престой и не са извършени определеният брой терапевтични процедури и отсъствие на пациенти при междинен одит.
През отчетния период извършените съвместни проверки от служители на централното управление на НЗОК и длъжностни лица на РЗОК по отпускане на лекарствени продукти са 173 броя, като в това число 5 броя болнични аптеки, от които 80% са завършили с констатирани нарушения. Наложените санкции са в размер на 33 840 лв.

ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТА СЪЗДАВАТ МИНИ УНИВЕРСИТЕТСКА МРЕЖА
Висшето училище по телекомукинации и пощи ще прави съвместни магистратури с три медицински университета – в Пловдив, Плевен и Варна. Четирите учебни заведения подписаха меморандум за сътрудничество в обучението в електронна среда, софтуерното администриране на медицинска техника и апаратура, както и телемедицината, информира Clinica.bg.
Първите общи програми стартират през учебната 2021-2022 г. Трите нови специалности са “Софтуерно проектиране в медицината” с МУ-Пловдив, “Компютърно администриране на медицинска техника” с МУ-Варна и “Телемедицина” с МУ-Плевен. „Идеята беше продиктувана от нарастващата нужда от инженерни кадри, които да обслужват медицинския сектор, от инженерни кадри, които да са адекватни на медицинските иновации и технологии, с които работят българските и световните лекари”, сподели ректорът на ВУТП, проф. д-р Миглена Темелкова.
Ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов определи общото начинание като едно „позитивно сдружение”: „Много по-отдавна, висшите медицински училища във Варна, в Плевен и в Пловдив, са създали една своеобразна мини университетска мрежа, защото ние координираме своите действия във всяка една стъпка и по някакъв начин може би сме подготвени за това, което се случва.”
Инициативата за общи програми бе приветствана от образователния министър Красимир Вълчев: „Това е бъдещето! Ако погледнем историята на човечеството, общностите са се развивали и оцелявали, когато са си взаимодействали.
Мрежите са тези, които са направили хората по-добри, по-умни и по-благоденстващи.” Той изрази надежда, че в следващите 10 години почти всички висши училища ще бъдат част от европейски университетски мрежи, което пък е бъдещето на европейското образование.

ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ИВАНОВ Е УДОСТОЕН С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“
С орден “Св. св. Кирил и Методий” огърлие е удостоен проф. д-р Красимир Иванов с указ на президента, издаден на 22.06.2020 г. и обнародван в „Държавен вестник“ на 30.06.2020 г. Това съобщиха от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.
Ректорът на МУ-Варна в периода 2012 -2020 г. получава високото отличие за значимия му принос в областта на медицинската наука и образование в Република България, а предложението е направено от Министерския съвет. С орден “Св. св. Кирил и Методий” се награждават български и чужди граждани, които имат значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.
Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н., е ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна два последователни мандата в периода 2012-2020 г., а преди това е изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна в периода 2001-2010г. Той е национален консултант по хирургия и почетен член на немското хирургическо дружество. Председател е на УС на Асоциацията на университетските болници в България.