НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.06.2020)

РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС СТАНАХА 2 538
През последните 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 1 220 проби, 19 от които са дали положителен резултат. Тези данни изнесоха тази сутрин от Националния оперативен щаб, информираха от Министерството на здравеопазването.
Потвърдените за изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 3; Сливен – 3; София – 2; Шумен – 2; Ямбол – 9.
Към момента в България са регистрирани 2 538 случаи на новия коронавирус. 1 271 са активните случаи. Излекувани са вече 1 123 лица.
Лицата-медицински служители, при които е потвърден COVID-19, са 259. Установен е нов случай на медицинска сестра с коронавирусна инфекция в Сливен.
144 са починалите лица, при които е констатиран новият коронавирус.

РАЗРЕШИХА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ФУТБОЛНИ ПЪРВЕНСТВА ПРИ СПАЗВАНЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАВИЛА
Днес здравният министър издаде заповед, с която, считано от 05.06.2020 г., разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Все още остава забранено провеждането на други масови спортни мероприятия със състезателен характер на открити и закрити места (в спортни центрове, клубове и други). Допускат се обаче индивидуални и колективни занимания без състезателен характер във фитнес центрове и зали, без ограничения за заетостта на местата и броя на спортуващите на квадратен метър.
Издадената Заповед № РД-01-289/02.06.2020 г. отменя Заповед № РД-01-287 от 30.05.2020 г.

Проф. д-р Коста Костов: ПРИ СПАЗВАНЕ НА КАРАНТИНАТА И НОСЕНЕ НА МАСКИ, МОЖЕ ДА НЯМА ВТОРА ВЪЛНА НА COVID-19
При спазване на карантината и носене на маски, може да няма втора вълна на COVID-19. Това каза пулмологът проф. д-р Коста Костов по БНТ, информира Clinica.bg. Специалистът обясни последствията от коронавируса за белия дроб, които според него са тежки при не повече от 5% от заболелите. В 3-5% се получават структурни изменения и те продължават по-дълго. Усложненията в белите дробове са по-трайни в първите 8-12 месеца след боледуването. Впоследствие те се редуцират до незначителни и изчезват, успокои зрителите проф. Костов като се позова на опита от работата си преди години, свързана с друг коронавирус – SARS.
По отношение на епидемичната картина на COVID-19 в последните дни професорът каза, че всички показатели сега говорят за затихване. Показва го репродуктивното число, което вече е под единица. Ако се спазват противоепидемичните мерки – маски и дистанция – бихме могли да преодолеем евентуална втора вълна, добави професорът.
Пулмологът опроверга версията, че тютюнопушенето е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Той изтъкна кои са трите основни рискови фактори, а именно – по-висока възраст, тютюнопушене и придружаващи заболявания, които в повечето случаи са вторичен резултат от пушене.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПАРАМЕДИЦИ ДА ЗАМЕСТЯТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ЦСМП
Сдружение „Разнообразни и равни“, чиято сфера на дейност е свързана с интеграцията на ромите, е настояло парамедиците да заместят медицинските сестри в центровете за спешна помощ. Това става ясно от направените от сдружението предложения по време на общественото обсъждане на проекта на Правилника за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ, информира Zdrave.net.
„В Правилника трябва да бъдат предвидени нарочни щатни позиции за парамедици. ЦСМП – София вече има богат и положителен опит в работа с тези специалисти. За да се предотврати недостигът на професионалисти по здравни грижи в болничната помощ, щатни места в ЦСМП, които понастоящем са за медицински сестри, да бъдат посочени като места за „Парамедик“ 3 -та степен, а в Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ да бъде упоменато и обучението на парамедици. Считаме, че предложеният Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ е необходимост и стъпка към включването на парамедиците като работна сила и потенциал в системата на здравеопазване в България. Също така се надяваме, че тази промяна ще бъде последвана от приемане на унифицирана Длъжностна характеристика за Парамедик 3-та степен и Парамедик 4-та степен, в която ясно са описани уменията, медикаментите, апаратурата и манипулациите, които да имат право да прилагат, а за 4-та степен – медикаментите и техните точни дози за прилагане“, пишат от сдружението.
В представянето си от „Разнообразни и равни“ аргументират предложенията си с пояснението, че от 2015 г. полагат постоянни усилия за подобряване на взаимодействието между ромските общности и екипите на Спешната медицинска помощ, подкрепяйки обучението на парамедици от общността, но заради недостатъчната регламентираност на професията, не всички са останали в системата на спешна помощ.
МЗ отхвърля категорично предложенията. „Немедицинските специалисти – парамедици са включени като част от персонала, осъществяващ дейност в обхвата на медицинската специалност „Спешна медицина“ и като такива имат възможност да бъдат включени в почти всички видове екипи, които работят в състава на ЦСМП. Предвид това, на директорите на центровете за спешна медицинска помощ се дава възможността сами да утвърдят щатните си разписания, съгласно наличния персонал и възможностите за неговото попълване“, уточняват от здравното ведомство.
Предстои Правилникът за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ да бъде обнародван в „Държавен вестник“.

ПРОЕКТЪТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА“ В ТЪРГОВИЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
До 31 декември 2020 Г. ще продължи безплатната услуга на Община Търговище по проект „Патронажна грижа“. От началото на извънредното положение до момента над 100 души са се възползвали от нея, информира БНР.
Потребителите са възрастни хора над 65 години, самотно живеещи, хора с увреждания или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот, лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19, както и самотни родители с деца до 12 години, които няма при кого да ги оставят.
На други 120 души общината осигурява медицински грижи, психологическа подкрепа, рехабилитация в домовете и подкрепа в извършването на ежедневни битови дейности.

ПРЕЗ ЮНИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР
От 1 до 30 юни 2020 г. всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК, информират от здравния фонд. Формулярът за смяна (регистрационна форма за постоянен избор) може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК, секция „Вие питате”, информира Zdrave.net.
Изборът, независимо от вида му – първоначален, временен или постоянен, може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн. За целта лицето трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор.
Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система на НЗОК.
От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път.

По данни на НЦОЗА: НАД 3 000 ДУШИ У НАС СА ПОЛУЧИЛИ ИНФАРКТ ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2020 Г.
3 193 души са получили инфаркт през първото тримесечие на 2020 г., съобщи Zdrave.net като се позова на данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Хоспитализирани са били 2 733, от които 825 в интензивна структура. От хоспитализираните са починали 198, от които 144 – в интензивните отделения.
Продължава тенденцията много повече мъже, отколкото жени да получават инфаркт, а при пациентите над 55 години разликата между половете почти да се изравнява, става ясно още от данните на НЦОЗА. Във възрастовата група до 35 години мъжете са 12, а жени липсват, от 35 до 55 години мъжете са 483, а жените 89, а над 55-годишна възраст мъжете с инфаркт са 1 537, а жените – 1 072.
През първото тримесечие на годината са направени 2 187 коронарни ангиопластики и 24 фибронолизи.