НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.05.2020)

1594 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1594 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа на 2-ри май. През днешния ден са доказани още 6 нови случая в следните области: 3 в Сливен и по един в Стара Загора, Ямбол и София. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
321 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 40 са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина: 795 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 799 на жени.
174 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 50; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 24; Видин – 125; Враца – 9; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 69; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 27; Перник – 19; Плевен – 157; Пловдив –76; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 52; Смолян – 36; София – 729; Стара Загора – 38; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 16.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 72.

ЛЕКАРКА ОТ ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ-СЛИВЕН ПОЧИНА ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
43-годишната д-р Илияна Иванова е първият лекар в страната, починал от COVID-19. Инфекционистът е шестата жертва на заразното заболяване в Сливен. Тя е работила заедно със съпруга си в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, съобщи БНР.
Кметът на Сливен Стефан Радев поднесе съболезнования на семейството, близките и колегите на починалата от коронавирус лекарка от Инфекциозното отделение на Областната болница д-р Илияна Иванова. Той направи това на личната си страница в социалната мрежа. „В борбата за живота на другите тя напусна този свят, за да остане в сърцата на всички, които я познаваха и обичаха“, написа кметът на Сливен.
От Българския лекарски съюз изказаха своите съболезнования на семейството и близките на починалата д-р Илияна Иванова: „С болка и прискърбие посрещаме новината за смъртта на нашия колега. В разцвета на силите си д-р Иванова ни напусна, но до последно се бори за живота на своите пациенти от Инфекциозното отделение на Сливенската болница. До последно изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон през всеотдайността и смелостта ѝ“, изразиха съболезнованията си от БЛС.
От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също изказаха съболезнованията си: „Д-р Иванова ще живее в сърцата ни със своето безстрашие, всеотдайност и висок професионализъм, с които работеше в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен. Тя до последно бе вярна на Хипократовата клетва и остана до пациентите си, въпреки огромния риск. Коварната болест прекърши нейния живот в разцвета на силите ѝ, оставяйки всички нас да скърбим за нея. Поклон пред нейната любов, смелост и себеотрицание! Светла ѝ памет!“
БЛС стартира дарителска кампания за набиране на средства за семействата и близките на починалите медици в битката с COVID-19. Съсловната организация ще направи първата вноска по сметката в размер на 5000 лв., които ще бъдат предоставени на семейството на д-р Илияна Иванова.

ТРИ ДЕЦА ОТ СИМИТЛИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
Три от новите пет положителни проби за коронавирус в Благоевградска област са на деца от Симитли. Двама пациенти са настанени в болница, единият от тях е медицинска сестра от Гоце Делчев. В Банско е открита прясна инфекция при руски гражданин, който с жена си е в курорта от началото на февруари, информира БНР.
Медицинската сестра от Гоце Делчев, която работи в администрацията на лечебното заведение, се е лекувала от пневмония във вътрешното отделение на болницата, съобщи д-р Жупанова от РЗИ- Благоевград.
1533 човека от Банско са изследваните до този момент в рамките на масовия скрининг в курорта, който започна на 12 април. При шестима е доказана прясна вирусна инфекция, но без тежки симптоми. С ранни и късни антитела са били 28, а 46 са преболедували инфекцията и имат късни антитела.

ЗАЛАЗЕНИ С COVID-19 СА ПРИСТИГНАЛИ С ДВА САМОЛЕТА ОТ НИДЕРЛАНДИЯ
Установени са нови случаи на COVID-19, чиито носители са пасажери в два самолета от Нидерландия, които са кацнали на летище София на 1-ви май, информира БНТ като се позова на БТА.
Предполагаемо бъдещо огнище на болестта в Димитровградско е било предотвратено, благодарение на реакцията на институциите, уточниха от Областния кризисен щаб.
Мъж на 36 години и жена на 34 години са се почувствали зле още в Нидерландия и са се обадили на личния си лекар в България, на който са съобщили, че имат намерение да се завърнат в страната. Лекарят от своя страна е информирал членовете на Общинския кризисен щаб в Димитровград, а те са свели информацията до знанието на Областния и Националния кризисни щабове. Семейството е било посрещнато от властите на летище София. Тествани са били с бързи тестове, които се оказват положителни за наличие на коронавирусна инфекция. Към момента те са хоспитализирани в лечебно заведение в София, уточняват от Областния щаб в Хасково. Оттам информират още, че във въпросния полет са пътували общо 118 пасажери, 17 от които жители на област Хасково. От тях 12 души са от община Хасково, трима от община Димитровград и двама от община Свиленград.
При евентуално потвърждаване с PCR-тест на положителните бързи тестове на семейството, всички пасажери ще бъдат изследвани за наличие на COVID-19. На всички пристигнали с полета са били връчени предписания за поставяне под карантина.
С друг полет от Нидерландия, отново на 1-ви май, на летище София са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR-тестове. Те са били направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали у нас. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси, е установило проучването, предаде БТА.
В този полет са пътували общо 54 пасажери, от които жители на област Хасково са още двама души от община Харманли и двама от община Тополовград. На всички тях предстои да бъдат взети проби през следващите два дни. Контактните лица се установяват и ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

РЗИ-ЛОВЕЧ Е ЗАПОЧНАЛА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА КОРОНАВИРУС НА ПЕРСОНАЛА НА ВСИЧКИ ДОМОВЕ ЗА СТАРИ ХОРА
Регионалната здравна инспекция в Ловеч е започнала изследвания за коронавирус на персонала на всички домове за стари хора, възрастни с увреждания и Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи в областта. Пробите, взети от Домовете за стари хора „Върбовка“ и „Сливек“, са отрицателни, информира БНР.
До момента за изследване в лаборатории в София и Плевен са изпратени повече от 200 проби, взети от работещите в институции .
В Ловеч са изследвани близо 40 души от персонал в Домовете за стари хора „Върбовка“ и „Сливек“, както и около 90 служители в Центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища. Взети са и около 40 проби от персонала на Домовете в троянските села Дълбок дол и Добродан, 26 от три институции в Луковит и 12 от Дома за стари хора в Угърчин. Предстои да бъдат взети проби от персонала в тетевенското село Гложене и Летница.

БОЛНИЦА “ТРАКИЯ” ВЕЧЕ ИЗВЪРШВА PCR ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА COVID-19.
Болница “Тракия” вече извършва PCR изследване за COVID-19. Така лечебното заведение ще прилага най-надеждния метод в установяване на наличието на коронавирусна инфекция, информира Clinica.bg.
Вирусологичната лаборатория, разположена на територията на Болница Тракия – Парк, разшири пакета от вирусологични изследвания и вече извършва PCR диагностика. В пакета е включено и изследване с PCR тест за новия коронавирус COVID-19. Новата PCR лаборатория е оборудвана с най-съвременна апаратура и отговаря на всички стандарти на Световната здравна организация, гарантирайки най-висока точност на изследванията, посочи началникът на Вирусологична лаборатория д-р Румяна Чолакова. Тук се изследват проби на пациенти от здравното заведение и проби, изпратени от други здравни заведения или институции.
Лабораторията взема и изследва проби за COVID-19 и от граждани по тяхно желание. Създадени са всички условия за вземане на проби с носен и гърлен секрет всеки делничен ден от 8:30 ч. до 11:30 ч, за всички, които искат да си направят PCR изследване за COVID-19. Желаещите могат да запишат на телефон 042 987 777.
Резултатът от теста се обявява до 24 часа от вземането на пробата, обясни молекулярният биолог Бончо Григоров – доктор по биохимия. На територията на Болница „Тракия” – Парк се извършват и бързи тестове за коронавирус, чиято цел е преди всичко откриване на антитела при преболедували пациенти.