НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.03.2020)

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НА ПРОТЕСТ С НАСТОЯВАНЕ ПРОФЕСИЯТА ИМ ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕНА
На 1.03.2020 г. медицинските сестри отново започнаха протести. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или за спазване на договорената в Колективния трудов договор сума от 950 лева. Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева каза, цитирана от БГНЕС, че заедно с досегашните си искания, сега настояват и професията им да стане защитена; медицинските специалисти да излязат от зоната на търговията; здравеопазването да е въпрос на национална сигурност и заплатите им да не зависят от броя на преминали пациенти, информира Zdrave.net.
„Нашата професия е на изчезване. Тази година е обявена за година на медицинската сестра и акушерката. През тази една година минахме през всички институции в държавата. За съжаление не намерихме решение на нашите проблеми. Затова днес излизаме за пореден път на протест”, каза Илиева.
Протестът ще бъде безсрочен, до постигане на успех, заявиха участници в него.
Немалка част от исканията на медицинските сестри са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента. Това отговориха от здравното ведомство. От МЗ обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Последната среща на министър Ананиев с тях беше в средата на миналата седмица. От ведомството обясниха, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи.
„Промяната в сектор „Здравеопазване” ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година”, допълват от МЗ. Оттам обясняват още, че с влизането в сила на действащия в момента Национален рамков договор 2020-2022 са създадени допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас.
„По настояване на здравния министър в Националния рамков договор беше включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както обеща Кирил Ананиев, е категоричен – до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати”, изтъкват от ведомството.
По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА РЕГИСТРИРАН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС У НАС
Няма заразен с коронавирус у нас по последни данни. Това съобщиха oт Националния оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса, информира Clinica.bg. Във ВМА са постъпили още двама души, които ще бъдат изследвани. Очаква се да пристигнат и още проби от Плевен и Дупница. Същевременно в страната са разкрити две допълнителни лаборатории – в Стара Загора и Варна.
„Към 06.00 ч. тази сутрин регистрираните заразени с коронавирус в Европа са 2156. Най-много нови случаи на заболели по света има в Италия, следвана от Южна Корея и Иран. В Германия и Франция има по 120 болни. В Македония има един случай, в Румъния – три, а в Хърватия вече са 11″, заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.
Над 80 000 души в световен мащаб са заразени с новия вирус. Починали са 3055. Към този момент смъртността в Европа е ниска (36 души) и през последните 24 часа не се е променила.
В страната са разкрити две допълнителни лаборатории за диагностика на коронавирус – в Стара Загора и Варна, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Те са снабдени с началните тестове, уточни той. Всички лаборатории, които имат съмнения за пробите, трябва веднага да ги изпращат за потвърждение до Националния център по заразни и паразитни болести. След това трябва да се получи потвърждение и от Германия и Холандия.
По препоръка на Националния щаб за коронавируса планираният за утре – 3-ти март, се отменя официалният ритуал на връх Шипка за честване на 142-годишнината от Освобождението на България от османско владичество, съобщиха от Областната администрация на Стара Загора. Прессекретариатът на държавния глава информира, че от 11:00 часа на 3-ти март президентът Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.

ОСЕМ ДУШИ В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ СА ПОСТАЕНИ ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА
Още осем души в Ловешка област, пристигнали от Китай и Италия, са поставени под домашна карантина като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Така общият брой на поставените под карантина в региона вече е 31, информира БНР.
От Регионалната здравна инспекция в Ловеч съобщиха, че е установена връзка с лицата на адресите, на които ще пребивават през следващите 14 дни. Уведомени са и личните им лекари, които ще ги наблюдават по време на карантината. Засега няма хора с висока температура или с други оплаквания.
НЗОК и БЛС са изпратили съвместно указание до РЗОК и лечебните заведения, в което се посочва, че ако се наложи пациенти да бъдат хоспитализирани поради коронавирус, тази дейност ще се отчита по клинична пътека 104 – „Диагностика и лечение на контагиозни заболявания – остро протичащи, с усложнения“, съобщиха от БЛС. Указанието е издадено на основание чл. 3 от Националния рамков договор за медицинските дейности 2020 – 2022 г.

Доц. Михаил Околийски: ИЗБЯГВАЙТЕ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ЗА КОРОНАВИРУСА
“Не виждам какво ще промени обявяването на пандемия за живота ни като граждани, като хора. В момента всяка страна в света се опитва да вземе максимално адекватните мерки, за да може да предпази хората.“ Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България по повод актуалната ситуация с коронавируса.
Към този момент няма никаква причина да се безпокоим, заяви Околийски. „Превенцията винаги е предмет на лична отговорност. Ние, българите, по отношение на превенцията не винаги сме отличници“, отбеляза той.
Доц. Околийски оцени медийната среда, информираща за коронавируса, като добронамерена и изтъкна, че е важно да не се робува на фалшиви митове. Относно информациите, че масово се изкупуват продукти от магазините, той каза: „Това презапасяване – като хамстери сме и носим от супермаркетите вкъщи неща, за които не е ясно дали ни трябват. Това удря най-бедните, най-уязвимите хора. Възрастните хора, които с последните си стотинки купуват боб и леща или олио.“
„Непрекъснато проверяват нова информация. Това води до повишаване на тревожността, което пък може да доведе до инсулти, инфаркти и други проблеми. Може да доведе и до влошаване на тяхното общо функциониране. Затова е много важно възрастните хора над 65 години да бъдат посъветвани най-много веднъж на ден да се информират за състоянието на епидемията и то от надежден източник. Да се избягват митове, да се избягват фалшиви новини, които биват разпространявани много недобросъвестно от различни сайтове”, добави доц. Околийски, цитиран от БНР

НАМАЛЯВАТ СРОКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СТАНОВИЩА ОТ РЗИ
От 30 на 14 дни става срокът за издаване на становища от Регионална здравна инспекция (РЗИ) за класификация на отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване. Това е записано в проектонаредба на МЗ, информира Clinica.bg.
Целта на промените е да се намали на административната тежест и да се облекчи работата на гражданите и бизнеса, като се намаляват срокове за извършване на административни услуги, се посочва в мотивите на Министерството на здравеопазването. Така се намалява наполовина издаването на работен лист както от Регионалните инспекции по околна среда и водите, така и от Регионална здравна инспекция за класификация на отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване. Те стават от 30 дни на 14 дни.
Освен това в проектодокумента е записано, че за класифицирането на отпадъците по отношение на опасното свойство HP 14 „Токсични за околната среда” следва да се прилагат общите гранични стойности, определени в европейското законодателство. Други текстове касаят определянето на опасно свойство HP 9 „Инфекциозни”.
Според промените директорът на НЦОЗА и директорът на НЦЗПБ определят опасното свойство НР 9 „Инфекциозни”, чрез оценка на отпадъка по критериите от Ръководството за класификация на отпадъците, утвърдено със заповед на министъра на околната среда и водите, и Техническите насоки на Европейската комисия относно класифицирането на отпадъци. Целта е да не се допусне погрешно класифициране и управление на опасни медицински отпадъци като неопасни, посочват от МЗ. Класификацията се извършва от здравен специалист след анализ на инфекциозния риск без провеждане на изпитвания, гласят текстовете.

ДВАМА ОТ ТРИМА БЪЛГАРИ СА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Двама от трима българи са с наднормено тегло. По този тревожен показател страната ни изпреварва както Европа, така и света. Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабета, чернодробни проблеми и редица др. Те бяха изнесени от водещи специалисти в областта на ендокринологията, които очертаха тревожните тенденции по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва на 4-ти март, информира Clinica.bg.
61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с индекс на телесна маса (ИТМ) равен или по-голям от 25.
Индексът на телесна маса е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри повдигнат на квадрат. Когато ИТМ е по-голям от 25, се счита, че е човек е с наднормено тегло, а при индекс над 30 – със затлъстяване.
59.35% е делът на хората с повишено тегло в ЕС – 59.35%, показват още данните на СЗО.
Около 13% са хората по света със затлъстяване, в Европа – 23.3%, а у нас делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, показват данните на СЗО. Аналогично е положението и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ) делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%.
Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати, изтъкват специалистите. Това потвърждават и данните на СФЗ. Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9%.

БЛИЗО 22 000 АБОРТА У НАС ПРЕЗ 2019 Г.
Близо 22 000 са абортите за миналата година. Повече от половината от тях са били по желание. Най-често прекъсване на бременност има във възрастта от 20-29 години, информира Clinica.bg.
През миналата година абортите по желание са били 13 189, сочат данните на НЦОЗА. Освен това през първото тримесечие градовете, в които са извършени най-много от тях са София с 392 броя, следвана от Бургас с 335 и Пазарджик с 292 броя. Прави впечатление, че по-голямата група жени пожелали да прекъснат бременността си са над 30 години. Така на пример в София за първото тримесечие те са 232, в Бургас и Пазарджик са по 144.
През второто тримесечие на годината столицата продължава да е градът с най-много извършени аборти по желание – 348. Въпреки това не може да се отрече,че има тенденция към намаляване на прекъснатите бременности по желание. 288 са абортите по желание в този период от годината в Бургас и 278 – в Стара Загора. И тук се запазва тенденцията не 20-годишните, а жените над 30 години да прибягват до прекъсване на бременността.
Октомври, ноември и декември са месеците с най-малко на брой извършени аборти по желание – 839. Предходното тримесечие те са били с 69 по-малко, а най-много са били в началото на годината през януари, февруари и март, когато са наброявали 1019.
Малко над 14 800 са извършените аборти по медицински показания през 2019 г., 6 534 са спонтанните аборти. Данните на НЦОЗА сочат още, че 146 момичета под 15 години са прекъснали бременност през миналата година.

УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” ПОЛУЧИ ПЪРВА НАГРАДА ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА
УМБАЛ „Свети Георги” спечели първа награда в конкурса „Годишни национални награди по безопасност и здраве при работа 2019” в категория „Предприятие с над 250 заети лица” в Група „Хуманно здравеопазване”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Конкурсът се организира за 10-и път от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа” с подкрепата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.
На тържествената церемония в столицата от името на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов наградата получи инж. Стефан Калфов, инспектор „Здраве и безопасност при работа” в университетската болница.
Осигуряването на безопасна и здравословна работна среда в лечебното заведение е от решаващо значение за постигане на висока ефективност при работа, отчетоха организаторите на конкурса. Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ непрекъснато търси възможности за финансиране на проекти за подобряване на инфраструктурата и материално-техническата база в лечебното заведение. Реализирани са проекти на стойност над 31 млн. лв., някои от тях са свързани с подобряване на условията на работа, както и много други инвестиции – за строителство и доставка на специализирано оборудване и обзавеждане за всички медицински и стопански звена на болницата, с цел подобряване условията на труд и факторите на работната среда, отчитат от болницата. Оттам допълват,че имат въведена Програма за управление на професионалните рискове за здравето и безопасността на работещите. Тя работи с осигурени средства, включително система за задължителна ваксинация и контрол върху имунизационния статус на персонала – противогрипни, противохепатитни ваксини с издаване на удостоверение за извършена имунизация. Болницата извършва и здравен мониторинг на персонала посредством разработен план за провеждане на периодични профилактични медицински прегледи на работещите съгласно нормативните изисквания.