НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.12.2020)

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА СА РЕГИСТРИРАНИ 178 НОВИ СЛУЧАЯ НА СOVID-19 ПРИ МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА
2814 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове през последното денонощие са 6825. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 131; Бургас – 152; Варна – 213; Велико Търново – 88; Видин – 7; Враца – 89; Габрово – 59; Добрич – 43; Кърджали – 7; Кюстендил – 34; Ловеч – 17; Монтана – 34; Пазарджик – 67; Перник – 51; Плевен – 76; Пловдив – 303; Разград – 15; Русе – 144; Силистра – 65; Сливен – 73; Смолян – 38; София област – 66; София град – 696; Стара Загора – 201; Търговище – 16; Хасково – 61; Шумен – 52; Ямбол – 16.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 145 300. От тях 90 700 са активни. Излекуваните лица са 50 565, като 1971 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6783-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 457 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е потвърден при 6028 лица-медицински служители. 178 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 58 от тях са установени при лекари, 55 – при медицински сестри, 23 – при санитари, 4 – при фелдшери и 38 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 4035. През последното денонощие са регистрирани 221 от тях.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА ИЗДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR ТЕСТ ЗА COVID-19
Системата за издаване на електронни направления за PCR вече работи и беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника, информира БНР.
Жени Начева съобщи, че от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а над 100 общопрактикуващи лекари са се присъединили към системата.
Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11.
Джипитата настояват хората да бъдат отговорни и да не съобщават за несъществуващи симптоми.
Ще бъде генериран 4-цифрен код, който ще бъде продиктуван на пациента по телефона и с него човекът ще може в лаборатория, която работи с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да направи PCR изследването. Зам.-министър Жени Начева уточни, че НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него.
Остава и издаването на направление за PCR тест и на хартия.

В КРЪВНИЯ ЦЕНТЪР В СЛИВЕН ЗАПОЧВА ПОДБОР НА ДАРИТЕЛИ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
От днес в Кръвния център в Сливен започва подбор на дарители на реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Вече е определен графикът и часовият коридор, по който ще се провежда кръводаряването в отделението.
Предвидено е всяка седмица до края на месеца да има по два дни, в които ще има възможност за даряване на кръв.
Реконвалесцентната плазма ще бъде вземана чрез стандартно кръводаряване, съобщи д-р Рая Ралева, ординатор в отделението по трансфузионна хематология.
„На практика даряват тук. Кръвта се обработва в Стара Загора и плазмата под формата на реконвалесцентна се връща пак в Сливен. Тази плазма впоследствие ще бъде пренасочвана за всички, които се нуждаят от нея и с които МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ има сключен договор с лечебните заведения на територията на областта, където има разкрити такива отделения“, обясни д-р Ралева.

ФИРМА ДАРИ БУТИЛКИ С КИСЛОРОД ЗА ДВЕ БОЛНИЦИ
Дарение от 10 кислородни бутилки получиха общинската болница в Горна Оряховица и белодробната болница във Велико Търново. По пет кислородни бутилки са получили като дарение двете болници от великотърновска фирма, която откликнала на апела им за помощ, съобщи БНР.
Затруднения с кислорода е имала и болницата в Павликени. Доставките на кислород за трите лечебни заведения вече са нормализирани.
Сред заразените с коронавирусна инфекция медици в област Велико Търново са 37 лекари и 29 медицински сестри, съобщиха от РЗИ. Здравните власти и полицията са направили проверки на коледния и кооперативния пазар във Велико Търново, нарушения на противоепидемичните мерки не са констатирани.

ОЧАКВАТ ОБЩИНИТЕ ДА ЗАЯВЯТ УЧАСТИЕ ЗА НОВАТА ПРОГРАМА „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА +“
Патронажната грижа, с помощта на която близо 43 000 възрастни и хора под карантина получават доставки на храна и лекарства в домовете си, ще продължи и през следващата година, информира БНР като се позова на съобщение от Министерството на труда и социалната политика.
Осигурени са допълнителни 85 милиона лева от механизма на Европейската комисия REACT EU. Общините трябва да заявят желанието си за участие в новата програма “Патронажна грижа +”. По този начин сформираните екипи ще продължат да правят доставки до домовете на нуждаещите се, като храната и лекарствата се закупуват със средства на ползвателите.

РАБОТНА ГРУПА КЪМ МЗ РАЗРАБОТВА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ХИВ И СПИН ЗА ПЕРИОДА 2021-2025 Г.
Със заповед на министъра на здравеопазването е сформирана работна група, която да разработи новата Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2021-2025 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там припомниха, че за поредна година на 1-ви декември международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН, който тази година ще мине под надслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“,
Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия.
В България от 1986 г. до 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени. Съотношението мъже/ жени и през настоящата година продължава да нараства – 5.5:1 (85% мъже и 15% жени).
По предварителни данни в страната над 207 035 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като от тях около 3000 са го направили в КАБКИС.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 % от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път ( 46% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.
И тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. (33%), следвана от възрастовата група 20-29 г. – 28 % и 40-49 г. – 25%. Данните показват, че близо 60% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.
Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 40% (74 лица), в Област Варна – 14% (25 лица), Пловдив – 9% (17 лица), Русе – 4% (7 лица) и в останалите под 3%.
Данните показват още, че 5% от новите случаи през 2020 г. са чужди граждани от различни региони на света (от 9 различни държави).
Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица независимо от техния здравноосигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2020 г. общо 1 809 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 769 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.
Дейностите за превенция на ХИВ сред лицата от уязвимите групи се предоставят от неправителствени организации, с които МЗ е сключило договори след проведен конкурс.
Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население за България е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ в сравнение със средното за страните от ЕС.
През 2019 г. 24 801 лица са диагностицирани с ХИВ в 30 държави от ЕС / ЕИП. Най-високи нива на ХИВ инфекция са регистрирани в Малта (16,2), Латвия (15,4) и Естония (13,4), а най-ниската – в Словакия (1,9) и Словения (1,6).
По данни на Европейския център за контрол на заболяванията и Европейския офис на СЗО общият брой на всички новодиагностицирани през 2019 г. в целия Европейски регион е нараснал на 136 000 лица, като 20% са в страните от Европейския съюз/ЕИП и 80% в страните от Източна Европа и Централна Азия.

Ген. Мутафчийски към медиците от Военномедицинска академия: ГОРД СЪМ, ЧЕ В ТЕЗИ ВРЕМЕНА НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ ИЗПИТАНИЯ УСПЯХМЕ ДА ОСТАНЕМ ЕДИННИ, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ ОТДАДЕНО НАШИЯ ДЪЛГ
„Началото на тази 129-а година с нищо не обещаваше такива бурни месеци на изпитания на личностните и на професионалните качества, на готовността за взаимопомощ – не само между медиците, но и между самите хора. Светът, България и в частност ВМА влязоха във война с невидим враг – дълга, тежка, изпълнена с много неизвестни, с много трудности и за съжаление с много жертви, война, която се оказа стрес тест за силите и издръжливостта на всички нас“. Това каза началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски в словото си по повод годишнината на Военномедицинската академия, информира Zdrave.net.
„Като началник на ВМА съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, колеги, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти. Екипите във всички военни болници в страната, затвърдиха високия си професионализъм и експертиза, като показаха, че не се свенят да влязат във всяка битка. Благодаря ви, че останахте твърдо зад каузата ВМА, благодаря ви, че поддържате жив духа на нашите предци и че сте достойни наследници на основоположниците на тази кауза. Думата „пандемия” бе определена за дума на 2020 година в световен мащаб. За нас, за ВМА тази дума е „екипност”, „сплотеност”. Въпреки умората, въпреки напрежението и „изненадите“ на вируса, ВМА и целият й колектив за пореден път са образцовият пример. Пример за отговорност, ангажираност, дисциплина, хуманност и човечност.
Наши съмишленици в битката за човешкия живот се оказаха и изправилите се на първа линия доброволци. Стотици се отзоваха, включително и в момента, и подкрепиха нашите екипи, които работят без почивка повече от 10 месеца. Благодарим за всяка подадена ръка, за нас тази помощ е безценна“, каза още той в словото си.
Ген. Мутафчийски изрази признателността си и към българските военнослужещи, които, дарявайки безвъзмездно кръв, а сега и реконвалесцентна плазма, са помогнали на стотици хора да живеят. Той подчерта и че въпреки че годината е белязана от COVID-19, с всички перипетии и ограничения, произлизащи от пандемията, ВМА е успяла да затвърди стабилните си финансови позиции, продължила е технологичното обновление и модернизация на всички военни болници, както и подобряването на битовите условия в редица клиники.

ИЗМАМНИЦИ РЕКЛАМИРАТ ЧУДОДЕЙНО ЛЕКАРСТВО, ИЗПОЛЗВАЙКИ ИМЕТО НА ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ КАРДИОЛОГ
Името на един от най-добрите кардиолози у нас – проф. Младен Григоров, е замесено в нагла измама. За това съобщи самият той пред Bulgaria ON AIR. Оказва се, че с неговата снимка и интервю, което той никога не е давал, измамници рекламират „чудодейно лекарство“ за прочистване на кръвоносните съдове. Според рекламата, която се разпространява във Facebook, специално хапче удължава живота на човек поне с 15-20 години, информира Zdrave.net.
Проф. Григоров е подал сигнал до прокуратурата и ГДБОП.