НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.11.2020)

71 СА ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУС МЕДИЦИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1803 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последното денонощие. 7259 са PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 84; Варна – 114; Велико Търново – 22; Видин – 5; Враца – 34; Габрово – 48; Добрич – 17; Кюстендил – 54; Ловеч – 9; Монтана – 63; Пазарджик – 35; Перник – 29; Плевен – 30; Пловдив – 136; Разград – 37; Русе – 51; Силистра – 28; Сливен – 37; Смолян – 17; София област – 53; София град – 740; Стара Загора – 53; Търговище – 24; Хасково – 13; Шумен – 6; Ямбол – 26.
У нас към момента са потвърдени общо 52 844 случая на новия коронавирус. 31 520 от тях са активни. 20 045 са излекуваните лица, от които 168 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 2612. От тях 166 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са 2339. Нови 71 случая са регистрирани през последното денонощие, като 27 от тях са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 3 – при фелдшери и 13 – при друг медицински персонал.
1279 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 25 са новите случаи от изминалите 24 часа.

25 МИКРОБУСА ОТ СИСТЕМАТА НА МВР ЩЕ ПОМАГАТ НА ЛИНЕЙКИТЕ В СОФИЯ
“От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев”. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки, с които министърът ще проведе разговор в понеделник.
“Легла има достатъчно и в София, и в страната”, уточни здравният министър.
Той беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се поставя приоритет: “Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решение. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата, денонощно!”.
По думите на министър Ангелов по Конституция всички болници са равни и частните болници трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. „След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация”, изтъкна здравният министър.
“Законова промяна е внесена, чакам решението на депутатите”, подчерта проф. Ангелов във връзка неговото предложение болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19 да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.
“Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега”, категоричен беше проф. Ангелов и добави, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с COVID-19: “Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла – честни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения – ясни бързи и навременни, без никакво колебание”.
Здравният министър подчерта, че консумативи има, всичко е въпрос на организация в болничните заведения. Той уточни, че Националният кръвен център работи и през почивните дни, за да могат желаещите да дарят кръвна плазма да имат възможност да го направят.

НЗОК ОБЛЕКЧАВА РАБОТАТА НА БОЛНИЦИТЕ
Националната здравноосигурителна каса облекчава работата на болниците заради утежнената епидемична обстановка. От понеделник лечебните заведения ще могат само по свое решение да преструктурират легла за пациенти с COVI-19 без да търсят одобрение от фонда. Така те ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако е нужно, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от НЗОК.
Промяната ще стане възможна, тъй като от 2 ноември НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение, а не както досега на ниво отделение и структури, обясняват от Здравната каса. От там подчертават, че това важи и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене” и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене”.
Новите условия ще позволят на директорите на лечебните заведения да имат оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, уточняват от касата. РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациенти с коронавирусна инфекция.
Ежедневните файлове за дейността от 2 ноември ще се подават в информационната система на НЗОК до 17:00 часа на 3 ноември. Дотогава ще бъдат пренастроени системите на НЗОК за новия начин на работа.
За болничните информационни системи отчитането на дейността и подаването на информация в ежедневните файлове не се променя, като единствено отпада контрола на заетост на легла на ниво отделение. Медицинските грижи за пациенти с онкохематологични заболявания, трансплантирани и за родилки остават с предимство.

ГЕРМАНИЯ ОБЯВИ БЪЛГАРИЯ ЗА РИСКОВА ЗОНА
За Германия от днес територията на цяла България е рискова зона, което изисква от пътуващите 14-дневна карантина или отрицателен PCR-тест, съобщи БНР
А от утре във Федералната република влиза в сила национална карантина.
Общо над 530 хиляди са заразените в Германия, днес новите случаи са 14 177, значително по-малко от предходните дни заради по-малкия брой направени и отчетени тестове. Както в много други държави, и в Германия интензивните отделения на болниците са натоварени, свободни легла има, но липсва персонал.
За да се избегне претоварване на системата, Германия влиза от утре в четириседмична карантина. До края на месеца затворени остават всички заведения, театрите, кината, фитнес-залите. Но училищата и детските градини продължават да работят.