НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.10.2020)

Министър Ангелов: КЪМ 30 СЕПТЕМВРИ СА ЗАЕТИ 10,5 % ОТ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ЗА КОНСЕРВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ И 4% ОТ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ЗА ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
При разпространението на COVID-19, което имаме в момента, в страната са определени 8 415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7307 за пациенти в неусложнено състояние и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към 30 септември са 10,5 % от болничните легла за консервативно лечение и 4% от тези за интензивни грижи. Това показва, че здравната система разполага с достатъчен ресурс за реакция. Имаме запаси от лични предпазни средства и дезинфектанти за месеци напред. На регионалните здравни инспекции регулярно се предоставят необходимите за съответната област лекарствени продукти, чието приложение е доказано за лечението на пациенти с COVID-19. Притеснителни са недостигът на медицински специалисти и преумората на всички, работещи на първа линия. Това посочиха здравният министър и Националният оперативен щаб на брифинг пред медии, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
От началото на пандемията броят на заразените медицински служители е 1152-ма. Към 30 септември активни са 227 случая. От тях в лечебни заведения са приети 36 души, от които двама, медицинска сестра и лекар, са хоспитализирани в интензивни структури. При медицинските служители се запазва същата тенденция за заразяване с COVID-19 – около 5,6 %, каквато е тя и за населението.
От началото на учебната година досега общо броят на децата с доказан COVID-19, посещаващи детска градина, е 12, а броят на учениците – 117. С COVID-19 са диагностицирани 14 учители в детски градини и 72-ма – преподаватели в училища. Под карантина за същия период са поставени 539 деца от детски градини и 4043 – ученици. Карантинирани са 37 преподаватели в детски градини и 116 – в училища. Процентът на заболелите учители и ученици с доказан COVID-19 е по-нисък от средния за населението.
В световен мащаб потвърдените случаи на COVID-19 са над 33 млн. души, а броят на смъртните случаи преминава 1 млн.
В рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, за последния отчетен период (11-24 септември), България се нарежда на 25-то място от 31 страни по заболеваемост, или 33,3 на 100 хил. души население. Страната ни е на 8-мо място по смъртност с 1,11 на 100 хил. души население.
„Министерството на здравеопазването ежедневно проследява разпространението на COVID-19 по 23 показателя. Обработката на тази информация ни дава тенденциите и основанията за предприемане на противоепидемични мерки.“ Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че на този етап не е необходимо налагането на допълнителни противоепидемични мерки.

5 374 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
286 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за изминалите 24 часа. 4 943 са направените PCR тестове през последното денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система, обявиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 34; Бургас – 19; Варна – 6; Велико Търново – 2; Враца – 5; Габрово – 17; Добрич – 5; Кърджали – 13; Кюстендил – 5; Монтана – 12; Пазарджик – 9; Пловдив – 24; Разград -2; Силистра – 9; Сливен – 7; Смолян – 4; София област – 1; София град – 57; Стара Загора – 20; Търговище – 7; Хасково – 6; Шумен – 11; Ямбол – 11.
Потвърдените у нас случаи на новия коронавиус към момента са общо 20 833, от тях 5 374 са активни. 14 634 са излекуваните лица, 145 от които са регистрирани през изминалото денонощие. 837 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 44 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран COVID-19 у нас, са общо 1152. Девет нови случая са регистрирани през последното денонощие. От тях 5 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 825. Новите случаи от изминалите 24 часа са 12.

Д-р Неделчо Тотев: НЯМАМЕ ПЕРСОНАЛ ЗА ИНФЕКЦИОЗНИ ОТДЕЛЕНИЯ – ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ
“Всяка една помощ е от полза, но в случая голямата част от общинските болници нямат инфекциозни отделения. Преди година имаше политика към закриването им, обезличи се специалността и когато не се мисли дългосрочно, интересът към специалността намаля и дори да има субсидиране, няма кой да разкрие такива отделения“, каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България в коментар за готовността на Министерство на здравеопазването да субсидира инфекциозните отделения на болниците при епидемична ситуация.
В предаването “Преди всички” д-р Тотев посочи: „Сред тези предложения на МЗ първото условие за субсидиране е да има клиника или инфекциозно отделение. Ако се принудим да приспособим други отделения в инфекциозни, ще трябва да се приспособи цялата болница. Някои болници успяха да разкрият т.нар. инфекциозни отделения, но ако отворим нормативните документи на какви условия те трябва да отговарят за това, ще видим, че има нарушения.
Но ние нямаме персонал за инфекциозни отделения – това е най-големият проблем“, коментира още д-р Тотев. По думите му не само в болницата в Гоце Делчев не достигат анестезиолози.
„Това е урокът от този случай там – че няма специалисти. Трябва да се замислим за изискванията за разкриване на отделения, които са силно завишени за България. Зад тия дипломи в лечебните заведения не стоят винаги физически годни да работят хора“, обясни д-р Точев.
„Никой от колегите от болниците не говори как намира специалисти, не изнасяме данни за болниците, защото нямаме право, ние сме подписали негласно споразумение, че ако нямаме писмено разрешение от самия директор на болница. За да няма паника сред населението, да не се прави лоша реклама.“
Д-р Тотев посочи, че всички чакат със страх как ще започне грипната вълна: „В момента болниците алармират, че не са си покрили бюджетите, настояват да могат да ги прехвърлят за следващия месец.“
Д-р Тотев заяви, че силно се надява да не се стигне до закриване на болници. “Ако си тръгнат колеги, които са възрастни, нещата стават пагубни.“
До средата на октомври общинските болници чакат още 6 милиона лева допълнително от МЗ по линия за отдалеченост на районите, припомни д-р Тотев и отбеляза:
„Средствата ще отидат за заплати на медицинските сестри, където кадровият потенциал е голям. Ще можем да закупим и дезинфектанти.“

Д-р Чавдар Ботев: ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ С КРЪВНА ПЛАЗМА ПРИ COVID-19 МОЖЕ ДА СПАСИ ХИЛЯДИ ЖИВОТИ
Лечението с кръвна плазма при COVID-19 може да спаси хиляди животи, но трябва този метод да се прилага правилно. Това заяви в ефира на телевзия Bulgaria ON AIR д-р Чавдар Ботев, хематолог, специалист по плазмафереза и консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с плазма. По думите на специалисти лечението на COVID-19 изисква мултидисциплинарен подход, а терапиите трябва много добре да се познават и съчетават, за да се получи добър резултат, информира Zdrave.net.
Д-р Ботев уточни, че е напълно възможно съчетаване на плазменото лечение с противовирусни медикаменти, дексаметазон и сърфактант, но тези подходи трябва да се прилагат от екип специалисти, които ги познават много добре. Той даде пример с лечение у нас на пациент в изключително тежко състояние с комбинация от сърфактант и кръвна плазма. По думите на хематолога в света има само 4 съобщени такива случая и той ще инициира българско проучване, в което да намерят място резултатите от терапията на този болен.
Д-р Ботев посочи, че за съжаление 80% от пациентите се лекуват неправилно – с плазма, която е с нисък титър на антитела и много по-късно от необходимото. Според него всички съвременни проучвания доказват, че най-добър ефект се постига, ако плазмата се приложи между 1-ви и 3-ти ден от влошаването на състоянието на пациента. Той отбеляза още, че за жалост нашите пациенти постъпват в интензивните отделения много късно.
“По отношение на Европа се движим съвсем навреме. Има два центъра, в които се получава плазма. С евросредства ще бъдат оборудвани още два кръвни центъра. Донорите винаги са проблем за България”, посочи още хематологът. Той отбеляза, че има 7 нива на получаване на кислород, а при механичната вентилация много болни получават усложнения.
„Съществува подобна реакция – ако вземете плазма със свръхвисоки антитела, се получава изкривяване, при което с тази плазма може да се ускори вирусното заболяване още повече“, допълни специалистът. Той посочи и друг факт – наднорменото тегло на болните, като отбеляза, че по литературни данни 80% от хората в интензивни отделения в САЩ са с този профил. „По-голяма част от пълните хора имат апнея, която представлява допълнително усложняващо обстоятелство“ каза д-р Ботев и застъпи тезата, че тези хора трябва да получават едновременно лечение и за апнеята. „Сърфактантът може да намали смъртността до 80%, вече имаме опит с пациент у нас, ето защо ще представим този опит“, обеща специалистът.

В УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА“ – ПЛЕВЕН ПРИЛАГАТ МОДЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ОТКРИВАНЕ НА РАК НА ПРОСТАТАТА
Най-новата технология за откриване на рак на простатата заработи в Университетската болница „Света Марина” в Плевен, информира Clinica.ng като се позова на съобщение от лечебното заведение. Става дума за 3D диагностика чрез Fusion биопсия, която се смята са най-модерната в света към момента.
От Клиниката по урология уточниха, че подобен метод е особено удачен при мъже с повишени нива на PSA туморния маркер, но с все още неоткрит рак на жлезата.
За разлика от класическата, при Fusion биопсията пациентът няма никакви неприятни усещания. Освен по-съвременен и щадящ метод, тя осигурява по-бързо възстановяване, нулев риск от травма на дебелото черво, както и драстично снижена възможност за инфекция. Специалистите по урология са категорични, че 3D Fusion биопсията дава максимална сигурност, по-чувствителна и прецизна диагностика, повече проби от подозрителни лезии и в резултат на всичко това – достоверна информация за състоянието на простатната жлеза. Fusion технологията представлява комбинация между изображенията на мултипараметричния ядрено-магнитен резонанс и на трансректалната ехография. Това компютърно „наслагване” дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза. Изследването се извършва чрез трансперинеален достъп (зоната между скротума и ануса), което позволява манипулацията да се извърши и при пациенти с хемороиди. Хистологичният материал се взима чрез специална схема, строго индивидуална за всеки пациент, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на иновативния софтуер, урологът получава визуализация на зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на малигнени клетки. Така се взема материал за хистологично изследване именно от суспектните участъци, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес.

ВЪВ ВАРНА ОТКРИХА ФОТОИЗЛОЖБА В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО
Фотоизложба в подкрепа на донорството беше открита във Варна днес, 1-ви октомври 2020 г. За да я видят повече хора, както и за да бъдат спазени противоепидемичните изисквания, тя е представена при входа на Морската градина, поясниха от общината, с чиято подкрепа е реализирана, информира Clinica.bg.
Изложбата включва творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство” – графичен дизайн, графика и илюстрация на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията. Експозицията е озаглавена „Да дариш живот” и ще бъде активна до 18-и октомври, след което ще гостува в Пловдив.
Изложбата „Да дариш живот“ е част от едноименната национална информационна кампания в подкрепа на донорството, която се организира за втора поредна година у нас в партньорство с Българското дружество по нефрология, Нов български университет и фармацевтична компания. Целта ѝ е да повиши информираността на обществото за ползите от акта на донорство, тъй като необходимостта от донорски органи в световен мащаб нараства всяка година.
В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200. Страната ни е на последно място в европейската статистика по този показател.

ПОЛИЦИЯТА В ПАЗАРДЖИК РАЗСЛЕДВА СИГНАЛ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ В ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИНГРАД
Полицията в Пазарджик разследва сигнал за злоупотреби в общинската болница във Велинград. Проверява се дали здравното заведение неправомерно е сключвало договори за клинични пътеки с Националната здравноосигурителна каса, като са предоставяни фалшиви сертификати за професионална квалификация на лекари, съобщи БНР.
В основата на разследването е директорът на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, както и други лекари от здравното заведение. Фалшивите сертификати касаят специалностите ортопедия и педиатрия. Има данни, че на базата на тези документи са сключвани договори със Здравната каса с цел фиктивно лечение. Икономическа полиция проверява точната сума на усвоените средства.
За “Хоризонт” д-р Жеко Чешмеджиев заяви, че разследването касае само един негов колега, педиатър.
“Това е сертификат на друг колега, който не работи вече в болницата, напусна, но и за други сертификати досега не съм чул. Атаките са срещу мен. Предполагам, че има задкулисни апетити относно лечебното заведение”, изтъкна д-р Чешмеджиев. Преди години името му бе замесено в друг, тогава непотвърден сигнал, за пренасочване на средства от общинската болница към частна фирма. Проверката по тази преписка е възобновена.