НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.09.2020)

Министър Ангелов: НЕКА ВСЕКИ ДЕН ДА ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
„Нека всеки ден да подкрепяме българските лекари и българските медицински сестри, всеки ден да им благодарим, всеки ден да им показваме колко много значат те за нас, за да има живот“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на откриването на изложбата „Добрата дума лекува“ във Военномедицинска академия. Събитието е част от Националната кампания на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици, информираха от пресцентъра на МЗ.
„Изложбата извежда на преден план историите на пациенти, които са оздравели, получили са добро. Целта е да покажем колко важно е доверието на обществото в лекарите и в здравната система“, отбеляза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.
„Фотографиите тук отразяват доброто, което правят нашите лекари и което е в сърцата на пациентите. В нито една от тези снимки обаче няма да намерите онзи съкровен миг на контакта между лекар и пациент, който остава магия. Точно в тези моменти лекарите изпитват едно неописуемо чувство на сила и благодарност. Виждал съм много сълзи в очите на хората – и от добро, и от лошо. Това, което трябва да кажем днес е, че лекарите, освен герои, дори свръхсъщества, каквито очакват да бъдат всички, са просто обикновени хора, със своите мисли, със своите чувства и със своите проблеми. Те са хора с големи сърца и, както казва един велик хирург – проф. Станишев – лекарят има сърце на любяща майка. Такива са лекарите, които аз познавам, такива са и сестрите, които познавам“, подчерта още проф. Ангелов.
„Нашата професия има едно съществено качество, което я отличава от всички други – това е милосърдието. Милосърдието, това е самарянското отношение към болния, това е разбирането към неговите проблеми“, посочи началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

ОТКРИХА КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА ТРИАЖ НА ПАЦИЕНТИ В ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА
„Всички суспектни пациенти за COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, от днес ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция“. Това посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Заедно с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев д-р Пенков разясни пред журналисти на място, в Координационния център, как ще функционира новата структура.
Координационният център, чието създаване беше инициирано от министър Ангелов преди по-малко от месец, ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До Координационния център от екипи на ЦСМП ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус. Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, включително епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени диагностика и медицински грижи, обясни д-р Данчо Пенчев.
„Целта е да съкратим времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да гарантираме на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване“, посочи д-р Георги Гелев.
При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение, коментира още д-р Пенчев.
Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог. На разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

76 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19
76 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 4 330 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 2; Варна – 9; Велико Търново – 1; Габрово – 1; Добрич – 7; Кърджали – 2; Пазарджик – 5; Пловдив – 6; Русе – 4; Силистра – 1; Сливен – 1; Смолян – 2; София област – 1; София град – 11; Стара Загора – 10; Хасково – 3; Шумен – 5; Ямбол – 1.
16 266 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. 4 154 от тях са активни. Излекуваните лица са вече 11 483. От тях 170 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 727 пациенти. 65 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 890. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са десет. От тях 4 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 629. 16 от случаите са от изминалите 24 часа.

МЗ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ РАБОТНИЯТ ПРОЦЕС ДА СЕ ПРОВЕЖДА В ДИСТАНЦИОННА ФОРМА
Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, се посочва в трета заповед на здравния министър. На работните си места няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса).
Съгласно заповедта работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място, информира Zdrave.net.
Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от днес отпада изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус. Заповедта е във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември. Директорът на съответната регионална здравна инспекция пък ще отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от трите държави в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г.
С друга заповед на министъра относно противоепидемичните мерки на територията на страната се разрешават свижданията в лечебните заведения на пациенти в терминален стадий. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

НОВА ФОНДАЦИЯ ЩЕ ПОДКРЕПЯ ФИНАНСОВО МЛАДИ МЕДИЦИ
Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област, заяви държавният глава Румен Радев, който прие вчера на „Дондуков“ 2 представители на фондацията „Млади медици за България“. Фондацията си е поставила за цел да подкрепя младите медицински специалисти да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката на Фондацията ще бъде подпомагането на медици в малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от Фондацията, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Президентството.
Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му младите лекари, медицински сестри и санитари, с техния огромен потенциал и интелект, трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото. Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, подчерта още президентът.