НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.08.2020)

БЛИЗО 5000 АКТИВНИ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
270 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове през последното денонощие са 5582. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 55; Бургас – 9; Варна – 27; Велико Търново – 1; Враца – 7; Габрово – 10; Добрич – 11; Кърджали – 6; Кюстендил – 8; Ловеч – 2; Пазарджик – 5; Перник – 5; Плевен – 2; Пловдив – 24; Русе – 34; Силистра – 5; Сливен – 3; Смолян – 8; София област – 8; София град – 29; Стара Загора – 4; Търговище – 1; Хасково – 2; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Потвърдените у нас случаи на COVID-19 са общо 11 690. Активните случаи към момента са 4 988. Излекуваните лица са 6 319, от тях 146 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 778 пациенти с доказан COVID-19, 42-ма от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 682-ма. През последните 24 часа са регистрирани 9 нови случая, 5 от които са установени при лекари, 1 – при санитар и 3 – при друг медицински персонал.
383 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Девет са новите случаи от изминалото денонощие.

БЛАГОЕВГРАД – С НАЙ-МНОГО НОВОЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС
Според данните от последното денонощие в област Благоевград има най-много регистрирани с коронавирус от направените проби – това са 52 души. Преструктурират се болнични отделения, за да може да се осигури настаняването на хора с влошени показатели, съобщи БНР.
Новите случаи на положителни проби в Благоевград са 22 като 11 са новозаразените в село Долно Осеново, община Симитли, където се оформи огнище на COVID-19. Продължава да расте броят на болните и в Разлог, новите случаи за последното денонощие в района са 5. На среща вчера с болничното ръководство здравният министър Костадин Ангелов е разпоредил осигуряване на още болнични легла и отделянето на хората с коронавирус. Лекуващите се от COVID-19 в общинското лечебно заведение към момента са 21. При необходимост от реанимационни действия, болните ще бъдат транспортирани в Благоевград.
В трите болници в областния център към момента са настанени 56 болни от коронавирус. Според здравния министър ситуацията в областта е под контрол. Във връзка с увеличаването на заболеваемостта той постави под въпрос мерките за безопасност при организирането на джаз фестивала в Благоевград миналия уикенд, след който стана ясно, че Биг бендът е огнище на зараза с 14 положителни проби.

ОБЩИНА ДОБРИЧ ПОДГОТВЯ ОТКРИВАНЕ НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ
Община Добрич подготвя откриване на лаборатория за PCR тестове. До момента всички проби от РЗИ се изпращат за изследване в УМБАЛ “Света Марина” във Варна, съобщи БНР.
Отварянето на лаборатория в Добрич значително ще улесни работата на РЗИ, както и на хората, които искат да се изследват доброволно, заяви директорът на инспекцията д-р Светла Ангелова. “За да работи такава лаборатория, се иска съответната апаратура, която не е толкова евтина, и трябва да има кадри, които да отговарят на изискванията и квалификацията”, уточни тя.
Кметът на община Добрич Йордан Йорданов увери, че се работи усилено в тази посока. Със своя заповед той разпореди до края на август всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и на закрито да се провеждат без публика. Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и изложби ще могат да се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Същото ограничение важи и за театрите и концертите, пише в заповедта. Забраняват се посещения на външни лица в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни, а пенсионерските клубове се затварят.

НАМАЛЯВАТ БРОЯ НА ОХРАНЯВАЩИТЕ ПРОТЕСТИТЕ ПОЛИЦАИ ЗАРАДИ СЛУЧАИ НА COVID-19
След новите случаи на COVID-19 в столичната полиция през последните няколко седмици е взето решение броят на полицаите, охраняващи протестите, да бъде намален.
С около една трета ще бъдат намалени полицаите, които участват в охраната на демонстрациите в София, информира БНР.
През последната седмица са откривани по пет-шест случая на ден на заболели полицаи, обясниха източници от СДВР. Заедно с карантинираните бройката на хората, които няма да могат да участват в охраната, намалява значително. Не се изключва и възможността да бъдат командировани и полицаи от провинцията.
Източници от МВР обясниха, че полицаите са затруднени да спазват противоепидемичните мерки в автомобилите и в микробусите, както и в самите кордони по време на протеста. От МВР заявиха още, че към момента няма данни за полицаи, които да са в тежко здравословно състояние.
Спешно съвещание е било свикано тази сутрин в СДВР заради рязко увеличение на случаите на корона вирус в столичната дирекция.

ОЩЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В РУСЕ
83 са вече възрастните в дом “Възраждане” в Русе с положителни резултати за корона вирус. Седем души от персонала също са заразени. Така общият брой на засегнатите е 90, съобщи БНР.
Само през последното денонощие са регистрирани 34 нови случая на корона вирусна инфекция в Русе, като 33 от тях са от дома за стари хора “Възраждане”, сочат данните на Регионалната здравна инспекция.
Общинската администрация взе решение заразените хора, които нямат симптоми, да бъдат преместени в друга сграда, в която има осигурен медицински персонал и кухня.
Засега тежките случаи са само четири и те са настанени в лечебни заведения – Белодробната болница и в университетските “Канев” и “Медика”, а двама от заразените починаха.

ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ ВЗЕХА ПРОБИ ОТ ВСИЧКИ ЗОНИ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕ ПО ПОРЕЧИЕТО НА МАРИЦА
Пробонабиране от единадесетте зони за водоснабдяване по поречието на река Марица е извършено от РЗИ-Хасково през днешния ден, съобщи БНР.
Пробите са взети от краен потребител във всички вододайни зони, захранващи 48-те населени места, в които водата е забранена за пиене и готвене след решение на Областния кризисен щаб във връзка с инцидента до река Марица, в района на община Димитровград. Пробите се изследват за микробиология и физикохимични показатели в лабораторията на РЗИ-Хасково и паралелно са изпратени за анализ по допълнителни показатели в лаборатория на РЗИ-Пловдив. Очаква се резултатите от пробите да излязат в следващите дни, след което от РЗИ-Хасково ще предприемат мерки, съобразно получените резултати.