НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.06.2020)

НОВИ СЛУЧАИ COVID-19 В ТРИ ОБЛАСТИ В СТРАНАТА
6 от изследваните през изминалото денонощие проби са с положителен резултат. Това съобщиха от Националния оперативен щаб, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Случаите, регистрирани през последните 24 часа са разпределени по области, както следва: Благоевград – 1; Пазарджик – 1; София – 4.
2519 са общо лабораторно потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Излекуваните лица са 1090.
През последното денонощие не са констатирани нови случаи при лица-медицински специалисти.

РАЗРЕШАВАТ ПОСЕЩЕНИЯТА В ЗАКРИТИ ПЛОЩИ НА РЕСТОРАНТИ И КАФЕНЕТА
От днес, 1-ви юни, се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове, съобщи БНР.
В страната се допускат без 14-дневна карантина българските граждани и гражданите на държави-членки на Европейския съюз и страни по Шенгенското споразумение, както и на Сърбия и Северна Македония. За лицата, които влизат от Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и от всички трети страни, ще важи 2-седмичната карантина.

В „ПИРОГОВ“ ИЗПИСВАТ ПОСЛЕДНИТЕ ПАЦИЕНТИ, ЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19
„Днес изписваме последните двама болни от коронавирус, които са в COVID-клиниката в болницата. С това приключва лечението на 156 лежащо болни, от които 36 са били в реанимация. Допълнително имаме още 45 души, повечето персонал на „Пирогов“, които са били лекувани в домашни условия. Под лекувани разбирайте, че всеки ден е имало човек, който е следил състоянието им. За тези 82 дена през клиниката са минали 237 пациенти с двустранни бронхопневмонии, които дадоха отрицателен PCR-тест за COVID-19, но клиничната им картина съответстваше напълно на тази от коронавируса. Не ги пишем като COVID пациента, но също се проследяват“. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов в сутрешния блок на БНТ.
Проф. Балтов допълни, че на пациентите се прави и скенер, не само при приемането и изписването, но сега ще се прави и на третия и шестия месец от изписването.

МЕДИЦИТЕ ОТ „ПИРОГОВ“ ПОЛУЧАВАТ САМО ОСНОВНИТЕ СИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА АПРИЛ
Заради намаления обем дейности, извършени в УМБАЛСМ „Пирогов“ през април, на работещите там е гарантирано само основното възнаграждение по трудов договор, заяви за БНР директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.
200 души от здравното заведение, работещи на първа линия в борбата с COVID-19, ще получат допълнително материално стимулиране по линия на Министерство на здравеопазването, съобщи още Балтов.
„След като болницата е работила на по-малко от 50% от капацитета си, разбира се, че в момента единственото, което може да бъде гарантирано на колегите, е основното им трудово възнаграждение, както и клас „Прослужено време“, обясни д-р Балтов.
От НЗОК уточниха за „Хоризонт“, че са превели средствата за изработеното от „Пирогов“ в петък следобед, веднага след като са получили отчетите от болницата.

Проф. д-р Любима Деспотова: ДОКСИЦИКЛИНЪТ НАМАЛЯВА ЦИТОКИНОВИТЕ НИВА В ОРГАНИЗМА
„В екстремното си проявление цитокиновата буря в организма утежнява процеса при заразяване със Sars-CoV-2. Един, по начало полезен механизъм в човешкото тяло, се превръща в допълнителен увреждащ фактор. Ако се овладее в определена степен, няма да се стигне до най-тежкото протичане на вирусната инфекция. Тетрациклиновият антибиотик „доксициклин“ намалява цитокиновите нива в организма“. Това каза пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.
Тя поясни, че за доксициклин е доказано, че има значителен инхибиращ вирусите потенциал: „Той може да се използва и за потискане на вирусната репликация в организма. Този антибиотик беше използван десетилетия при лечението на пневмонии, придобити в общността… Сигурен медикамент е и е добре проучен, с известни странични ефекти“.
В предаването „Преди всички“ проф. Деспотова допълни: „Това е най-бързата опция в момента, препаратът е добре проучен и е одобрен за приложение от 50 години“.

15% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ИМАЛИ ПРОБЛЕМ С ДОСТЪПА ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска помощ заради пандемията от COVID-19, а 28% – с осигуряването на лекарства и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по личната преценка на пациента, или на медицинско лице. Това показва първото социологическо изследване „лице в лице”, проведено след падането на извънредното положение в страната и наложените ограничения. То е извършено за независимата инициатива „Индекс на болниците” като продължение на анализа на отражението на пандемията върху достъпа до медицинска помощ сред населението, информира Clinica.bg.
Изследването е национално представително, осъществено е от „Галъп интернешънъл” между 14 и 22 май и обхваща 798 души с пряко лично полустандартизирано интервю.
Бяха зададени въпроси от типа „Имахте или нямахте досега някакви затруднения заради ситуацията с коронавируса…” с изброяване на възможности по отношения на медицинска грижа или лекарства и консумативи.
Общо 77% са хората, които свидетелстват, че не са имали затруднения или не са имали повод да търсят медицинска помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. Това означава, че поне 15% от пълнолетните българи – или над 800 хиляди – са имали някакво затруднение с достъпа до медицинска грижа.
Най-често хората са срещнали пречки в достъпа до извънболнична помощ. Това е обяснимо, тъй като този сектор поема основния поток от пациенти, а напливът към болниците е по-малък.
Респондентите имаха възможност да дават повече от един отговор. 7% на база всички запитани, или условно над 350 хиляди пълнолетни българи, споделят, че са имали проблеми с посещението при лекар-специалист. 6% или над 300 хиляди души, казват, че е имало затруднения по отношение на достъпа им до личния лекар. 4% или над 200 хиляди души са срещнали пречки по отношение на посещенията си при зъболекар.
1% от интервюираните, или условно над 50 хиляди души, споделят, че са имали проблем във връзка с лечение в болница, осъществяването на операция и т.н. Това означава, че проблеми с лечението в болница вероятно са имали около 15% от пациентите, които са имали нужда от хоспитализация между средата на март и средата на май (изчислението е на база 40 000 легла за активно лечение в страната, близо 66% използваемост и среден престой от около 5 дни).
Почти никой от интервюираните не свидетелства за проблеми при необходимост от спешна помощ. Вероятно, тук значение е оказал именно неотложният характер на този тип помощ.
В най-голяма степен за проблеми споделят най-възрастните респонденти – това е закономерно, като се има предвид, че те са имали в по-голяма степен конкретна необходимост от медицински услуги и профилактика. Интерес представлява и фактът, че жителите на столицата споделят за пречки в значително по-голяма степен на фона на страната. Това явно се дължи на по-високата засегнатост на София в тази ситуация и мерки. Близо една трета от столичаните декларират някакви забавяния или проблеми.
Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и т.н., са имали 6% от интервюираните (над 300 хиляди пълнолетни българи). 5% (над 250 хиляди) пък споделят, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта, като например за лечение на грип и др.
И тук изпъква София – проблеми при набавянето на маски и дезинфектанти споделят близо една трета от жителите на столицата.

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА ЗА МЕДИКАМЕНТ ЗА ПАЦИЕНТИ С ВТОРИЧНА ПРОГРЕСИЯ НА МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА
В България няма регистър на страдащите от множествена склероза. Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“.
Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни нарушения в ранна възраст и силно нарушава качеството на живот. Атакува млади хора между 20 и 40 години, предимно жени.
За пациенти с давност на заболяването 10-15 години, в прогресивен етап на болестта, няма одобрена терапия в България, но предстои съвсем скоро такава да бъде регистрирана, поясни пред БНР д-р Михаела Сергеева, невролог в столичната болница „Св. Наум“. По думите й българските пациенти имат достъп до всички одобрени и използвани в Европа терапии. „Медикамент за вторична прогресия за по-инвалидизираните пациенти предстои да бъде достъпен и за нашите болни и то безплатно, по Здравна каса.“
Съвременните терапии модифицират хода на болестта и водят до неговото забавяне, но не и до пълно излекуване. Сега пациентите имат повече късмет, защото и диагностиката е много напреднала, смята д-р Сергеева. Затова и специалистите много по-често диагностицират тази болест.
За да не пропуснете първите сигнали на множествената склероза, трябва да споделяте всеки необичаен симптом със своя личен лекар, който ще ви насочи към специалист.
„Голямата имитаторка“ може да изненада и лекарите, предупреждава д-р Сергеева. „Над 80 са диагнозите, които могат да се сбъркат с множествена склероза. В огромния процент от случаите всички симптоми, свързани с множествената склероза, би трябвало да продължават повече от 24 часа, без да се променят. Да са константни като проявление.“
Изтръпване, слабост в крайниците и зрителни нарушения, които обичайно обхващат само едното око и не търпят корекция от очила – това са сигнали, за които следва да се внимава, съветват специалистите. „Залитане, нестабилност, замаяност, които трябва да продължават повече от 24, дори 48 часа“, допълва д-р Михаела Сергеева.
Българските пациенти имат достъп до най-съвременните методи на поддържащо лечение, твърди и председателят на Фондация „Множествена склероза“ Здравка Цветарска, която живее със същата диагноза. „Пациентите в България се лекуват, се поддържат на световно ниво“, отбелязва тя.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ В УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“
Празнична програма с илюзионисти, музика и лакомства организира в Деня на детето за своите пациенти Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
„Прекарахме трудни два месеца в карантина и тази година Денят на детето се оказа по-очакван от пациентите ни”, сподели началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.
За осъществяване на тържеството помогна безвъзмездно Сдружение „Бригада нова градина”. Неговите членове дариха за детската площадка в двора на клиниката 4 пейки, пътека от 55 декоративни стъпки, 2 кошчета за боклук и поставиха по стволовете на дърветата фигури в реален размер на катерици и птици. Сдружението засади и елха в двора, с която клиниката да посрещне Коледа.