НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.05.2020)

53 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1541 са общо случаите на новия коронавирус у нас. Новите случаи, от пробите, изследвани след 17:00 ч. на 30-ти април са 35. Това стана ясно по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб, проведен на 1-ви май, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
За последните 24 часа са изследвани 1302 проби. От тях 53 са дали положителен резултат. Към момента активните случаи са 1199. Починалите пациенти, при които е била установена коронавирусна инфекция, са общо 66, а излекуваните – 276.
Случаите на COVID-19 за последното денонощие /общо 53/ са разпрeделени по области, както следва: Благоевград – 2; Велико Търново – 2; Видин – 13; Враца – 1; Перник – 4; Плевен – 8; Пловдив – 2; Русе – 2; Сливен – 3; Смолян – 1; София – 11; Ямбол – 4.
Пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение, са 317, от тях 40 са в интензивни структури.
От общия брой на регистрираните у нас случаи на новия коронавирус 170 са на лица-медицински персонал. Новите 6 случая са установени както следва: в София – 4; в Сливен -1; в Ямбол – 1.

ОТМЕНЯ СЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ НА МАСКИ ИЛИ ДРУГИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА НА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
Днес, 1 май, след среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

ОТПАДА ЗАБРАНАТА ЗА ПОСЕЩЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВЕ, ПРИРОДНИ ПАРКОВЕ И ПЛАНИНИ
Със своя заповед № РД-01-248/01.05.2020 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Заповедта е следствие от среща, проведена по-рано днес, между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб. В рамките на срещата бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПРИЗОВАВА ЗА ПОЕТАПНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МЕРКИТЕ СРЕЩУ COVID-19
Българският лекарски съюз призовава за поетапно освобождаване на мерките срещу COVID-19, съобщиха от съсловната организация. В обръщение към българите, от УС на БЛС заявяват, че е нужно да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот.
„Уважаеми сънародници, вече месец и половина живеем в условията на извънредно положение. Надяваме се възможно по-скоро да се върнем към начина на живот преди пандемията от Cоvid-19. Затова: Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване. От друга страна, наблюдаваме влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива“, се казва в обръщението.
В обръщението на БЛС се казва още: „БЛС призовава, при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена), да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот. В това число работата на кабинетите за извънболнична помощ с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г., грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания.
Необходима е оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им.
Настояваме темата да не се политизира, защото БЛС изказва професионалното си мнение, без политически нюанси.“

ОТ 3-ТИ МАЙ ОТВАРЯТ ЗА ЗАРХОДКИ ПРИРОДЕН ПАРК „ВИТОША“
От 3 май, неделя природният парк „Витоша“ ще бъде отворен за разходка. Автобусните линии, които пътуват до планината, остават спрени, съобщиха от Столичната община.
Пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че посещението на Витоша ще бъде възможно само при строга организация и спазване на противоепидемичните мерки. Движението по планинските пътеки ще бъде организирано от екипите на общината и на Общинска полиция. Те ще организират и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до „Златните мостове“, „Ветровала“ и „Офелиите“. Между 11:00 и 14:00 часа пътищата ще бъдат затворени и планината няма да е достъпна с автомобил. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.
За да не се допуска събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша няма да се движат, като при успокояване на епидемичната обстановка има готовност да бъде възстановено движението на градските автобусни линии до Витоша.
От Столичната община припомнят, че както в парковете, така и в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 метра. При разговори с други хора да се поставя маска или шал. Също така е забранено да се седи по пейките и в беседките, които се намират в природния парк, а провеждането на пикник е позволено само за членовете на едно семейство. От „Московска“ 33 уточняват, че хижите няма да работят.
В неделя също се очаква да бъдат премахнати и лентите в големите паркове, но се призовават гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в тях.
Поетапно от днес започва възобновяване на работата на общинските болници в София, в които има и открити отделения за пациенти с коронавирус.
ДВАМА ДУШИ С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ НА COVID-19 СА НАСТАНЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ПЪРВА ГРАДСКА БОЛНИЦА
Двама души с положителни проби на COVID-19 са настанени за лечение в Първа градска болница. Няма случаи на заразени медици в лечебното заведение. Осигурени са предпазни средства за персонала, информира директорът на лечебното заведение професор д-р Цветомир Димитров, съобщи БНР.
“Постепенно си възвръщаме начина на работа и възобновяваме работата си по другите специалности. Имаме неврологична клиника, очна клиника, ушна клиника, вътрешна клиника, серологична клиника и едно развито ДКЦ, което обслужва доболничната помощ също. Целта ни е като постъпи тука един пациент, независимо откъде – от Бърза помощ, от личния лекар, да бъде максимално добре обслужен и да получи помощта от амбулаторния преглед до високоспециализирана помощ”, обясни проф. Димитров.

ВЪВ ВМА НАПРАВИХА ВТОРО ПРЕЛИВАНЕ НА ПЛАЗМА НА ПАЦИЕНТ С COVID-19
Второ преливане на плазма на пациент с Covid-19 бе направено вчера следобед във ВМА, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин, информира БНР.
Новият пациентът, подложен на процедурата, целяща излекуване от коронавируса, е бил в по-тежко състояние, отколкото първият, посочи той.
Кръвна плазма се прелива от човек, излекуван от COVID-19, който е създал достатъчно антитела срещу коронавируса.
И двамата, претърпели тази манипулация са в по-добро общо състояние тази сутрин, афибрилни са, нямат температура, каза Мутафчийски.
Беше направена и проверка от Агенцията по лекарствата как се извършва процедурата по преливане на плазма във ВМА. Няма забележки по процедурата, която е правилно извършена, добави той.

ЛЕКАР ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОЗДРАВЯЛ ОТ КОРОНАВИРУСА, ИСКА ДА ДАРИ КРЪВ ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА ПЛАЗМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Първият оздравял пациент от COVID-19 във Велико Търново прояви желание да дари кръв за извличане на плазма за лечение на пациенти със заболяването, съобщи БНР.
30-годишният хирург д-р Виктор Точков от столична болница беше първият пациент с коронавируса във Велико Търново. Заболяването му беше потвърдено на 18 март. Днес се смята, че е напълно оздравял след три отрицателни PCR теста и изтичане на 28-дневната карантина след проведеното болнично лечение.
Младият медик заяви пред БНР, че иска да дари кръв за плазма, която да се използва за лечение на други пациенти, които се борят със заболяването.
„Този метод започна да се прилага и тук. Естествено, че аз бих се отзовал, ако има нужда. Разбира се, че бих дарил“, каза д-р Точков. Баща му, педиатърът д-р Валентин Точков, посочи, че ще потърсят връзка с Националния оперативен щаб, за да бъде извършена манипулацията: „Ще изразим нашето желание синът ми да дари кръв, за да може да помогне на хората, които се нуждаят“.
В област Велико Търново диагностицираните със заболяването са 22-а, на болнично лечение са 10, един е починал.

В ХАСКОВСКА ОБЛАСТ ЗАПОЧНА ТЕСТВАНЕ НА ХОРА, КОИТО СА ПРИСТИГНАЛИ ОТ НИДЕРЛАНДИЯ
Започва тестването за коронавирус на хората, завърнали се от Нидерландия в Хасковска област. Те са жители на селата Криво поле, Брягово, Узунджово и община Димитровград, съобщи БНР.
В Хасковска област са 14 от пасажерите на полета от Амстердам.
В болницата в тежко състояние е 39-годишна жена, нейният 15-годишен син също е в инфекциозното отделение, а 16-годишната ѝ дъщеря е под карантина в село Криво поле. Под карантина са и още четирима от същия полет, но те са от село Брягово. Общо там завърналите се от Нидерландия са 16 души, които също са под карантина. В двете села започна пълна дезинфекция. Медиатори консултират семействата за противоепидемичните мерки.

СТРОГИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА ГОСТИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА КУРОРТЕН КОМПЛЕКС „АЛБЕНА“
Измерване на телесната температура и дезинфекция на превозните средства ще се извършва за всички влизащи в курортен комплекс „Албена“, информира БНР.
От туристическия комплекс уверяват, че стриктно ще се следи за спазването на противоепидемичните мерки, както от служителите, така и от гостите на комплекса. След анализ на главния санитарен инспектор на “Албена” са набелязани всички критични точки, при които има предпоставки за струпване на повече хора.
От курортния комплекс информират, че със започването на туристическия сезон при влизане на туристите в хотела, телесната им температура ще бъде измервана повторно. Ако се установи гост с температура над 37 градуса, той ще бъде отделен в определено за това място, а здравните служби ще бъдат незабавно уведомени. На рецепциите на хотелите няма да се допускат струпвания, като гостите ще изчакват реда си във фоайето на разстояние едни от други и ще правят своята регистрация един по един. В ресторантите на хотелите ще се следи за дезинфекцията на всички хранещи се и ще се осигурява необходимата дистанция между масите.
От обявяването на извънредното положение в страната “Албена” преустанови своята дейност, а всички служители работят и в момента дистанционно.