НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.04.2020)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДЛАГА УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДО 13-ТИ МАЙ
Министерският съвет предлага на Народното събрание да бъде удължен срокът на обявеното извънредно положение, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13-ти март 2020 г., да бъде удължен до 13-ти май 2020 г.
“България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя. Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания”, мотивира решението си правителството.
“Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната”, уточняват от МС.
Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, е бил внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет

422 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 9. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби.
207 са лицата с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.
По отношение на общата картина – към 1 април: 241 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 181 на жени.
Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 13; Бургас – 20; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 8; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 26; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 7; София – 254; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.
Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на Covid-19 при лица-медицински служители – 20 души.

ТЕСТВАТ ДЕПУТАТИТЕ ЗА COVID-19
Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с COVID-19. Всички народни представители ще бъдат тествани като контактни лица. Към момента народният представител от ДПС е хоспитализиран, обяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, информира Clinica.bg
„Няма да отговарям на въпроси за здравословното му състояние”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. От днес четвъртък всички служители на парламента, включително квестори, стенографи, служители на НС, шофьори ще бъдат изследвани.
„Точно заради това в петък поисках да не заседаваме, защото коронавирусът не подбира дали сме депутати”, напомни Караянчева аргументите си да поиска разпускане на Народното събрание за времето на извънредното положение. Едва след тестовете на всички депутати ще се прецени дали и кога ще се събере парламентът.
„Ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета”, попита Караянчева и отново напомни да не се спекулира политически с темата. В сряда няма да заседава Комисията по бюджет и финанси. Сутринта ще се събере Председателският съвет, който да реши как ще се процедира оттук-нататък.

93-МА ДУШИ СА ПОД КАРАНТИНА В САМОКОВ
По-строги мерки за превантивна борба срещу коронавируса налагат местните кризисни щабове в редица общини в България, коментира днес председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, съобщи БНР.
Едно от по-малките населени места, в които са наложени допълнителни мерки от местния кризисен щаб, е община Самоков. Там е въведена допълнителна 14-дневна карантина над изискуемите със закон 14 дни. Под карантина в общината са общо 93-ма души. Взети са 22 проби за коронавирус през последните 10 дни, като към този момент няма положителни резултати.
В болницата в Самоков са в платен годишен отпуск Отделенията по физиотерапия и рехабилитация, както и Трудово-експертната лекарска комисия, обясни директорът на болницата д-р Красимира Ковачка, която е председател на Общинския кризисен щаб. Медицинският съвет в града е решил информацията за пациентите на болнично лечение да се предоставя от лекуващите лекари на техните близки само по телефона.

27 МАГИСТРАТИ ДАРИХА КРЪВ В УМБАЛ „СВЕТА АННА”
27 магистрати и служители са се отзовали днес на призива на ръководството на Прокуратурата за кръводаряване, в подкрепа на борбата срещу пандемията с COVID-19, в УМБАЛ „Св. Анна“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Ръководството на болницата изказва своите най-искрени благодарности за помощта в този труден за всички българи момент.
„Точно сега, лекарите на първа линия в борбата с коронавируса имат необходимост да знаят, че не са сами. Благодарен съм на всички кръводарители, отзовали се на призива на Главния прокурор – Иван Гешев и Прокуратурата на Република България. Благодаря им и от името на нашите пациенти“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Славчо Близнаков.

„МАЙЧИН ДОМ” – СОФИЯ БЛАГОДАРИ НА ДАРИТЕЛИТЕ
Ръководството на „Майчин дом” – София благодари на компаниите и хората, които подкрепят лечебното заведение. Болницата е получила хирургични маски, многопластови предпазни гащеризони и очила, ръкавици и други медицински средства от „Борика” АД на стойност 35 000 лева. Гражданите пък са помогнали на родилния дом с 25 000 лева, информира Clinica.bg
Парите от дарения са предоставени също за закупуване на защитни предпазни средства за медицинския персонал, дезинфектанти, монтаж и наем на контейнер за отделяне на потока на пациентите.
„В настоящата обстановка на разпространение на COVID-19 за нас е от изключително значение да осигурим работата на медицинския персонал с необходимите предпазни средства, за да гарантираме здравето и сигурността както на нашите пациенти, така и на екипите на болницата и да продължим да предоставяме качествена медицинска услуга, лечение и диагностика в майчиното и женско здраве”, подчертават от болницата.
„Даренията на медицински консумативи, изделия и средства подпомагат нормалното функциониране и ефективната работа на клиниките. Сърдечно благодарим на всички, които подпомогнаха и продължават да подкрепят най-голямата и най-старата АГ болницата в страната „Майчин дом”. Всяка помощ в този напрегнат и динамичен кризисен момент за нас е от изключително голямо значение”, заявяват още от ръководството на лечебното заведение.

ФАРМАЦЕВТИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ОБСЪДИ ЛЕКАРСТВОСНАБДЯВАНЕТО
Да се свика Висшия съвет по фармация. Това поиска председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова от здравния министър Кирил Ананиев. Поводът е необходимостта от анализ на лекарствоснабдяването у нас в условията на извънредно положение, заради пандемията на коронавируса.
Това е и първата точка залегнала в дневния ред, предложен от проф. Асена Стоименова.
В интервю за Clinica.bg тя заяви, че според фармацевтите работят в тежки условия по ред причини, като не липсват и прояви на агресия. Според наблюденията на БФС
има забавяне на изпълнението на заявките на търговците за някои дефицитни продукти. Такива са витамин D, продукти със селен и цинк, противовирусни лекарства, имуностимуланти и разбира се – предпазни маски и дезинфектанти. Тя също така апелира контролът в аптеките да е съобразен с извънредното положение. Втората точка предложения на дневен ред засяга приемането на мерки и препоръки за функционирането на фармацевтичния сектор в България в условия на извънредното положение.

МЕДИЦИ ОТ „ПИРОГОВ” СЪЗДАДОХА ИНФОРМАЦИОННО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУСА
Лекари от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” създадоха първото по рода си приложение с информационна насоченост за COVID-19. Системата е дело на ръководителя на Клиниката по кардиология проф. д-р Мария Миланова и на д-р Иван-Асен Шишманов, който специализира 3-та година кардиология в спешната университетска болница. За това информира Clinica.bg като се позова на Канал 3.
Само за няколко минути, напълно безплатно, всеки може да провери дали симптомите, които има кореспондират с новата зараза COVID-19. Става дума за тест, който само насочва, без да има за цел да поставя диагноза. Въпросникът е базиран на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от коронавирусната инфекция страни. Всичко това може да ес случи от компютър или джиесем.

КООПЕРАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ШИЯТ ПРЕДПАЗНИ МАСКИ
17 трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от цялата страна преориентираха производството си и започнаха да шият предпазни маски. Така те успяват да достигнат 100 000 броя общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Българската стопанска камара.
Във време, в което пандемията COVID-19 поставя икономически трудности пред цялата нация, държавни, общински и частни предприятия проявяват солидарност с едни от най-уязвимите групи в обществото – хората с увреждания, като им възлагат поръчки за производство на предпазни маски и защитни облекла. На вой ред предприятия на хора с увреждания закупуват материали само от български текстилни производители.
“Считаме, че именно такива синергични решения, целящи едновременно стимулиране на българското производство на материали, насърчаване на потребление на произведените продукти на вътрешния пазар и грижа за най-уязвимите групи на обществото, не само ще помогнат заедно да преодолеем кризата, но и ще се превърнат в устойчиво работещи примери на социално предприемачество”, заяви Стилиян Баласопулов, председател на НС на ТПК.
Освен че са се доверили за доставката на платове на българските си колеги, които ги произвеждат, кооперациите са подбрали висококачествени материали, които са изцяло рециклируеми и щадящи природата.

ИНСПЕКТОРИ ПРОВЕРЯВАТ КАЧЕСТВОТО НА ПРЕДПАЗНИТЕ СРЕДСТВА В НИСКОБЮДЖЕТНИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ
Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от ДАМТН. Ще се следи дали предлаганите на пазара лични предпазни средства изпълняват законовите изисквания. Проверките са по нареждане на Софийска градска прокуратура и обхващат нискобюджетни търговски обекти като магазините за един лев, малките квартални обекти и др.
От ДАМТН ще проследят дали предпазните маски, очила за индивидуална защита, ръкавици и други стоки, отговарят на европейския регламент за личните предпазни средства (ЛПС). Ще се проверява маркировката за съответствие СЕ и за конкретния вид ЛПС, инструкция за употреба на български език от производителя, в която да е описан ясно рискът, от който продуктът защитава човек, име и адрес на производител и вносител, декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административно-наказателни действия, отбелязват от агенцията.