БАПЗГ И ЗДРАВНИЯТ САЙТ CLINICA.BG ПИТАТ: КОИ ПРОБЛЕМИ ТРЯБВА ДА РЕШИ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА

Кои проблеми трябва да реши здравната реформа? Това е въпросът от националното проучване, което провеждат Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и здравният сайт Clinica.bg. То е отправено към всички специалисти по здравни грижи в страната. Целта му е да дадем възможност гласът на всеки от тях да бъде чут от здравните власти, които ще представят идеите си за промени в края на месеца.

Националното проучване започва на10 септември 2018 г. и ще продължи до 30 ноември 2018 г. В него може да участва всяка медицинска сестра, акушерка, фелдшер, медицински и рентгенов лаборант, рехабилитатор, ортопедичен техник, масажист с увредено зрение без значение дали работи в болничната, извънболничната помощ или в училищното и детско здравеопазване. За да се включи в проучването, всеки един от тези специалисти трябва да изпрати своето виждане за проблемите, с които се сблъсква в ежедневната си работа, както и възможните решения, които очаква да види от здравните власти. Текстът трябва да бъде в рамките на до две страници в Word файл. Също така да бъде придружен от кратко представяне – име, професия и вид на лечебното заведение.

Предложенията си за промени може да изпращате на следния имейл: dopitvane.reforma@gmail.com най-късно до 30 ноември 2018 г. Всички писма ще бъдат публикувани в здравния сайт Clinica.bg и в сайта на БАПЗГ. Предложенията ще бъдат обобщени и внесени в Министерство на здравеопазването като част от становището на БАПЗГ за предложенията на здравните власти за реформа. Очаква се те да бъдат представени от здравния министър Кирил Ананиев в края на септември тази година, след което ще започне публичното им обсъждане.

Бъдещето зависи от всички нас, дайте своя глас, за да бъде то по-добро!

Даниела Станева,
медицинска сестра с 30-годишен стаж в общинска болница:
РЕФОРМАТА ДА ПРОМЕНИ ЗАПЛАЩАНЕТО

Мариела Радкова,
медицинска сестра:
НУЖНО Е ДА СЕ ПРОМЕНИ НАЧИНЪТ НА ФОРМИРАНЕ НА ЗАПЛАТАТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Красимира Бакърджиева,
медицинска сестра с 27 години трудов стаж, последните 15 от тях са в ДУЗ:
РЕФОРМАТА ЩЕ ПОВИШИ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ?

Милена Петкова,
медицински лаборант:
ДА СЕ ПОДОБРИ ЗАПЛАЩАНЕТО И КВАЛИФИКАЦИЯТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЛАБОРАНТИ

Севдалина Мирчева,
медицинска сестра в ЦСМП-Добрич:
НУЖНИ СА РАДИКАЛНИ МЕРКИ, ЗА ДА СЕ РЕШИ
КАДРОВИЯТ ПРОБЛЕМ В СПЕШНАТА ПОМОЩ

Медицински сестри към Отделение за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания в УМБАЛ “Д-р Г. Странски ” – Плевен:
ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО УНИЗИТЕЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, В КОЕТО Е ПОСТАВЕНО НАШЕТО СЪСЛОВИЕ