ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СЛУЧАЙ 180-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА

Юбилейна научна конференция на тема: „Традиции и бъдеще в медицинското образование“ се проведе днес, 21.03. 2023 г., в София.  Откриването на форума и представянето на пленарните  доклади се състояха в зала „Болеро“ на Астория гранд хотел в столицата. Конференцията бе организирана от Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет – София по повод 180-годишнината от рождението на голямата родолюбка и благодетелка Йорданка Филаретова, която е патрон на колежа.

Във форума участие взеха преподаватели от Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, ръководители на факултети в Медицински университет – София и университетски преподаватели, преподаватели от Филиал – Враца на МУ-София, гости от Република Северна Македония.

Сред официалните гости бяха г-жа Милка Василева – председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и акад. Лъчезар Трайков – ректор на Медицински университет – София.

„Благодаря на преподавателите и студентите за неуморното старание, което полагат в процеса на обучение и за участието им в разнообразните доброволчески инициативи, които организира колежа“, каза при откриването на конференцията акад. Лъчезар Трайков. Той изтъкна значението и ролята на Йорданка Филаретова в българското общество преди и след Освобождението на България от Османско иго и нейният принос при изграждането на освободеното ни Отечество. Проф. Трайков благодари за участието на всички лектори в конференцията и подчерта, че докладите, които ще бъдат представени на форума, са значими и са свързани с подобряването на качеството на живота и здравето на всички ни. Той пожела на участниците здраве, успехи и вдъхновение за нови идеи.

Приветствия към организаторите и участниците в конференцията отправиха трима декани в Медицински университет – София: проф. Магдалена Александрова – декан на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, проф. д-р Димитър Буланов – декан на Медицинския факултет и проф. Божидар Йорданов – декан на Факултета по дентална медицина.

Приветствени думи отправи и председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Тя изтъкна важността на форума за развитието на професионалните и научни знания.  „Използвам случая, за да благодаря на ръководството на колежа за дългогодишното ползотворно сътрудничество между учебното заведение и БАПЗГ. Изказвам благодарност и към всички преподаватели, които с любов и всеотдайност подготвят бъдещите професионалисти по здравни грижи и успяват да ги мотивират да бъдат не само добри специалисти, но и добри хора. Това личи от активността на студентите в благотворителните инициативи на колежа. Така те стават естествени продължители на добродетелите на Йорданка Филаретова – скромност, любов и всеотдайност за благото на нуждаещите се от подкрепа“, каза още Милка Василева.

Поздравителни адреси изпратиха директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев, председателят на Студентския съвет на Медицински университет – София Людмила Борисова, ръководители на учебни заведения от страната. Официалните гости поднесоха красиви букети и кошници с цветя.

От името на ръководството на Медицински колеж-София директорът на колежа проф. Захарина Савова връчи специална грамота и почетен знак на проф. Магдалена Александрова за  нейния изключителен принос за развитието на образованието и обучението на професионалистите по здравни грижи.

Ръководителите на специалности в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ направиха исторически преглед и представиха днешните условия за прием и обучение, материалната база, участията на студентите в европейски програми и благотворителни инициативи. В колежа се изучават девет специалности: „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Рехабилитатор“,  „Масажист (с увредено зрение)“, „Медицинска козметика“, „Парамедик“ „Помощник-фармацевт“, „Инспектор по обществено здраве“  и „Зъботехник“.

Конференцията продължи в онлайн форма с интересни презентации в шест сесии. Всички доклади ще бъдат публикувани в специален сборник.

 

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК

 
Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева взе участие в юбилейна конференция по случай 180-годишнината от рождението на Йорданка Филаретова

 


От ляво надясно: Директорът на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ проф. Захарина Савова, председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева, ръководителят на Учебен отдел на МК „Йорданка Филаретова“ проф. Мая Визева и деканът на Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София проф. Магдалена Александрова

 


Ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков се обърна с емоционални думи към организаторите и участниците в конференцията

 


Директорът на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ проф. Захарина Савова връчи специална грамота и почетен знак на проф. Магдалена Александрова за нейния изключителен принос за развитието на образованието и обучението на професионалистите по здравни грижи.