НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.12.2019)

45 ХИЛЯДИ ДУШИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА НОИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА
През 2019 година Националният осигурителен институт е заплатил лечението и рехабилитацията в санаториуми на 45 005 българи, от които 62% са жени. За тази цел са изразходвани близо 20 млн. лв., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от НОИ.
С най-голям относителен дял са хората, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат – 74,83% и на периферната нервна система – 21,05%, сочи анализът на НОИ.
Разгледано по критерий „Възраст“ най-голям остава делът на провелите рехабилитация от групата над 51-годишна възраст (68,38%), което кореспондира с по-високата заболеваемост сред тази възрастова група, отбелязват от института. На второ място с дял от 30,46% са хората между 31-годишна и 50-годишна възраст. Несъществен е относителният дял на преминалите през профилактика и рехабилитация хора под 30-годишна възраст, посочват от НОИ.
Най-много удостоверения за рехабилитация и лечение са били издадени от Териториалното поделение на НОИ в София-град – 5927 или 13,3% от общия брой изплатени удостоверения за страната. Следват НОИ – Пловдив (4773 броя или 10,7%) и НОИ – Стара Загора (3256 или 7,3%).
От НОИ отчитат, че през годината е проведена профилактика и рехабилитация на хора с10 вида заболявания – сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични и кожни заболявания, заболявания на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. рехабилитационните дейности са били проведени в санаториуми и специализирани болници, собственост на МЗ и НОИ в 17 области на страната.

РЗИ-Перник съобщи:ВОДАТА НА ПЕРНИК НЕ Е ЗАРАЗЕНА С ЕШЕРИХИЯ КОЛИ
Вече няма eшерихия коли във водата в Перник, съобщи Регионалната здравна инспекция. Работата по отстраняване на аварията в кв. „Проучване“ продължава, а ремонтът трябва да приключи до часове. Зам.-директорът на РЗИ-Перник Нина Стаменова обясни в ефира на БНТ, че общо пунктовете в града са 16, взети са проби от 13 от тях и всичките са абсолютно чисти, информира Zdrave.net.
В питейната вода няма коли форми и ешерихия коли, категорична бе д-р Стаменова. Провеждат се допълнителни изследвания за ентерококи и клостридиум перфрингенс, допълни тя. Резултати за тях ще има на 29 декември от пробите, взети на 26 декември.