НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.04.2022)

СЪЗДАВАТ МРЕЖА ОТ КАБИНЕТИ ЗА НЕОТЛОЖНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
“От години се говори, че колите на Спешната помощ закъсняват. Заради тези закъснения екипите са подложени на неимоверна агресия от обществото, много често се посочва виновен медицинският персонал, за да се задоволи нуждата от справедливост на това общество. Но системата продължава да работи по същия болен начин”, заяви в подкаста на БНР “В центъра на системата” по темата за Спешната помощ д-р Станислав Йорданов, специалист по УНГ от УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ.
“Никой не казва, че линейките закъсняват, защото няма екипи и защото се злоупотребява със Спешната помощ. Може би 80 на сто от повикванията са за неспешни случаи, но екипите не смеят да откажат. Няма ясно разделение на спешна от неотложна помощ, това е един от проблемите в здравеопазването, защото реална неотложна помощ няма. Едно време във всички поликлиники имаше дежурен лекар. Спешните екипи и отделения са за животозастрашаващи състояния. За мен е задължително да се раздели спешната от неспешната помощ”, посочи още д-р Йорданов.
“Когато казваме, че има агресия от страна на пациентите, ние сме длъжни, освен да помагаме на нашите пациенти, да повишаваме здравната им култура. Смятам, че трябва да се популяризират и други здравни системи, в които съществуват форми на заплащане при некоректно повикване на екип на спещна помощ”, каза доц. Антон Тонев. “Не предвиждаме въвеждането на глоби или мерки, но трябва услугата за спешност да се използва коректно. Затова предлагам и на д-р Грибнев, да помислим, че е добре да се направи информационна кампания в кои случаи се вика спешна помощ. Да се обясни, че всички останали случаи са неспешни”, изтъкна доц. Тонев.
“Свободният прочит досега на правилата за неотложната помощ през личните лекари не доведе до добра услуга. Със законови промени, след публично обсъждане ние ще се опитаме да централизираме услугата неотложна помощ. Носител на тази отговорност да е общината, която на определен брой население да има определен брой неотложни кабинети – които ще работят във времето, когато личните лекари не работят. Имаме планове и за финансирането им. Ще създадем мрежа от неотложни кабинети, като видим и чуждия опит. Те ще бъдат контролирани и със заплащане за колеги без специалност, предимно млади колеги, които ще могат да преценят всеки постъпил дали е спешен и се вика Спешна помощ или може да изчака до следващия ден”, изтъкна доц. Тонев.
“Неотложната помощ съществува донякъде и сега, но не функцинира правилно. Това става през общопрактикуващите лекари. Трябва да решим дали ще върнем това към ДКЦ-ове или към подобни структури към болниците. Идеята е да се засили комуникацията между общопрактикуващите лекари и обособените такива центрове, които да са ясно кои са”, коментира д-р Петър Грибнев. По думите му по стандарт във всяко едно спешно отделение трябва да има триажен лист.
“Готови са единните протоколи за триаж в спешните отделения към лечебните заведения. С този единен триажен лист ще можем да гарантираме на пациентите, че независимо в коя точка на страната се намират, те ще получат равнопоставен и своевременен достъп до спешна медицинска помощ”, съобщи д-р Десислава Кателиева.
Тя предостави папката с документите на д-р Петър Грибнев и на доц. Антон Тонев в студиото на БНР. Те приеха протоколите, подкрепяйки инициатива.

20 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 НА 13 АПРИЛ
647 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие – 101 от тях са установени с PCR, а 546 – с бързи антигенни тестове. 63,83% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19..
За изминалото денонощие са направени общо 9 129 теста – 1 470 от тях са PCR, а 7 659 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 22; Варна – 35; Велико Търново – 19; Видин – 6; Враца – 17; Габрово – 6; Добрич – 12; Кърджали – 1; Кюстендил – 10; Ловеч – 9; Монтана – 20; Пазарджик – 5; Перник – 14; Плевен – 17; Пловдив – 44; Разград – 11; Русе – 16; Силистра – 14; Сливен – 7; Смолян – 6; София област – 19; София град – 250; Стара Загора – 24; Търговище – 7; Хасково – 21; Шумен – 16; Ямбол – 9.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 147 812 случая на новия коронавирус, 166 417 от тях са активни. 944 639 са излекуваните лица, 990 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1 134. От тях 131 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 111, от които 77,48% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 367 271. От тях 1 744 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 265 лица-медицински служители. 20 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. Шест от тях са установени при лекари, осем – при медицински сестри, два – при санитари и четири – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са общо 36 756. Нови 16 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 50% от починалите лица не са били ваксинирани.

Акад. Богдан Петрунов: ПАНДЕМИЯТА ПРОДЪЛЖАВА И В ЕВРОПА, И В ЦЕЛИЯ СВЯТ, КОЕТО Е МНОГО ТРЕВОЖНО
„Пандемията продължава и в Европа, и в целия свят, което е много тревожно. Така че в никакъв случай не можем да кажем, че епидемията е свършила, още сме далеч от това“. Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов във връзка с COVID пандемията. Той призна, че в много държави мерките падат, но отбеляза, че това е повече политически и икономически обосновано, отколкото медицински, информира Zdrave.net.
По отношение на ситуацията у нас пък имунологът коментира: „Намалява броят на починалите, няма съмнение, че намалява разпространението на инфекцията у нас, това е ясно. Но аз не съм спокоен за това, което ще стане след Великден с оглед пътувания, възможности за разсейване на инфекцията и най-важното – с премахването на каквито и да е ограничения“. Той посочи още, че тук по начало мерките не са се спазвали особено, а сега, когато са само препоръчителни, това не се случва никъде. Специалистът изрази несъгласието си с факта, че вече няма никакви задължителни противоепидемични мерки. По думите му в транспорта, в моловете, в големите обществени сгради маските е трябвало да останат.
Запитан на какво според него се дължи фактът, че процентът новозаболели неваксинирани намалява за сметка на увеличаването на процента новозаболели ваксинирани, акад. Петрунов коментира: „Причината е съвсем ясна – както след боледуването от коронавирус, така и имунитетът, който се създава след ваксина, не е вечен. Той продължава шест, осем, дванайсет месеца, в зависимост от индивидуалната реакция на всеки един от нас. Така че съвсем логично е, след като си бил имунизиран преди шест или осем месеца, твоят имунитет да е отслабнал и да може по-лесно да се заразиш“. Имунологът обаче цитира резултати от проучване в САЩ въз основа на изследвани над 5 млн. души, според които около 90% от имунизираните и заразени с делта варианта на SARS-CoV-2 не са влезли в болница и не са развили тежко заболяване. При заразените с омикрон пък с около 50% намалява рискът да развият повторно болестта и да влязат в болница след първата инжекция и около 70% след втората и особено след бустерната доза, стана ясно от думите му.
„Така че няма никакво съмнение, че трябва да се направи бустерна доза и дори втора бустерна доза, особено на хората над 65 години, на хората с увредена имунна система, на хората с хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, трансплантирани. Т.е. това е много важна стъпка да продължим да стимулираме този имунитет. За мен е много важно МЗ колкото се може по-скоро официално да формулира правенето на втора бустерна доза, за да могат хората да я направят. На мен десетки хора ми се обаждат, за да ме питат – кажете какво да правим, кога да си правим втората доза? Това трябва да стане, на международно ниво вече официално е взето решение, мисля, че ние също трябва да реагираме колкото се може по-скоро“, коментира акад. Петрунов.

Д-р Скендер Сила: НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ СЛУЧАИТЕ НА ВЪТРЕБОЛНИЧНИ ИНФЕКЦИИ СА В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ С НЕДОБРО КАЧЕСТВО И НЕОТГОВАРЯЩИ НА СТАНДАРТИТЕ В МЕДИЦИНАТА
“Петнадесет от всеки сто пациенти в болници в страните с ниски и средни доходи ще придобият поне една инфекция, свързана с медицинското обслужване. “Това каза д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България, по време на откриването на Деветия национален конгрес по нозокомиални инфекции, организиран от Българската асоциация за превенция и контрол на нозокомиалните инфекции. Форумът се провежда в столичната УМБАЛ „Св. Анна“.
“В държавите с висок доход от 100 хоспитализирани пациенти 7 биха придобили вътреболнична инфекция по време на престоя си в лечебното заведение”, допълни д-р Сила, цитиран от БТА. Сред пациенти, настанени в клиниките за интензивно лечение, честотата на вътреболничните инфекции е от 2 до 20 пъти по-висока в страните с ниски и средни доходи в сравнение с високоразвитите страни.
“Въпреки че не е възможен точен анализ поради липса на изчерпателни данни, СЗО е изчислила, че стотици милиони пациенти са засегнати от вътреболнични инфекции, което води до смърт на 1 на всеки 10 заразени пациенти всяка година”, допълни д-р Сила. “Пандемията от COVID-19 показа колко критични са превенцията и контролът на инфекциите за поддържане на основните здравни услуги и за гарантиране на безопасността на пациентите и медицинските специалисти” посочи той. По думите на д-р Сила немалка част от случаите на вътреболнични инфекции са в резултат на предоставяне на медицински грижи с недобро качество и неотговарящи на стандартите в медицината. По време на пандемията от COVID-19 досега няколко проучвания съобщават за инфекции със SARS-CoV-2, придобити в лечебните заведения сред пациентите.

ЧЕТИРИ МОБИЛНИ ПУНКТА ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ В СОФИЯ НА ЦВЕТНИЦА
С благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, и подкрепата на Българската православна църква на 17 април – Цветница, за двадесета поредна година, Националният център по трансфузионна хематология, Министерството на здравеопазването и Българският Червен кръст организират традиционна кампания за доброволното кръводаряване в столицата. Целта е повече хора да помогнат на нуждаещите се и да дарят кръв за тези, чийто живот може да бъде спасен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
На 17 април мобилни екипи за кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) ще работят от 09:00 до 13:00 ч. Те ще бъдат разположени в:
• Енорийски център „Покров Богородичен“ при храм „Покров Богородичен“, ул. „Георги Данчов Зографина“ 2;
• Шесто ОУ „Граф Игнатиев“ при храм „Св. Седмочисленици“, ул. „Шести септември“ №16;
• Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ в близост до храм „Св. Неделя“, пл. „Света Неделя“ 19;
• Енорийски център „Рождество Христово“ при храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост“, ул. „Филип Аврамов“.
В неделя, от 09:00 до 15:00 ч., стационарен екип за кръводаряване ще работи в сградата на НЦТХ, ул. „Братя Миладинови“ 112.
На Цветница ще прекрачим прага на храма, ще запалим свещичка и ще се помолим за здраве и благоденствие. Точно в този ден стотици хора се борят за живота си. Всеки ден само в столицата се преливат над 100 л кръв. Хората, които се нуждаят от нея, разчитат на нашата съпричастност.
ОТПАДНА ЗДРАВНИЯТ КОНТРОЛ ЗА COVID-19 НА ГРАНИЧНИЯ КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛЕН ПУНКТ „ЛЕСОВО
Отпадна здравният контрол за COVID-19 на граничния контролно-пропускателен пункт „Лесово“ за влизащите от Турция, информира БТА.
Проверки обаче ще бъдат извършвани на част от влизащите през пункта, чиято начална точка на пътуване е друга държава, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Ямбол д-р Радостина Калчева.
По думите ѝ, съгласно заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова, от 13 април вече не се изисква влизащите в България от Турция да представят документ за ваксинация или за преболедуване. Не са необходими сертификати и тестове за еднодневните екскурзии до Одрин. Здравните власти ще продължат да дават 24-часови дежурства на граничния пункт, но ще проверяват само влизащите от други държави.
Освен за Турция, граничният здравен контрол е отменен също за пристигащи от Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет, съгласно заповедта на здравния министър, припомни Калчева.