НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.08.2021)

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПОИСКА СТАНОВИЩА ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ОТ РАБОТОДАТЕЛСКИ, БРАНШОВИ И ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ
Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и необходимостта от въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров изпрати писмо до работодателските организации, браншови организации в туризма, ресторантьорството, хотелиерските услуги, организации в сферата на културата, спорта и др., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В писмото се посочва, че през последната седмица нараства броят на положителните тестове за COVID-19, както и броят на хоспитализациите и починалите от коронавирусна инфекция. Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, за да се забави разпространението на вируса, да се избегне претоварване на медицинския персонал в болниците и да не се стигне до изчерпване на капацитета на здравната системата.
Министърът на здравеопазването се обръща към организациите с молба да се запознаят с предложените от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев мерки и да изразят становище.
Организациите са поканени да дадат свои предложения и виждания за ограничаване на разпространението на вируса, което да е възможно най-щадящо за извършваните от тях дейности.
Министър Кацаров очаква и предложения за това, какви биха били най-подходящите мерки за компенсация на засегнатите дейности, които да бъдат разгледани от ресорните министерства и ведомства.

ОБЩО 2 299 118 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СА ПОСТАВЕНИ У НАС, ОТ ТЯХ 10 412 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
2090 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 668 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1422. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 32 070. От тях 8666 са PCR, а 23 404 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 83; Бургас – 65; Варна – 115; Велико Търново – 127; Видин – 23; Враца – 27; Габрово – 51; Добрич – 26; Кърджали – 28; Кюстендил – 35; Ловеч – 37; Монтана – 38; Пазарджик – 81; Перник – 20; Плевен – 79; Пловдив – 234; Разград – 36; Русе – 80; Силистра – 41; Сливен – 51; Смолян – 26; София област – 42; София град – 347; Стара Загора – 127; Търговище – 51; Хасково – 59; Шумен – 99; Ямбол – 62.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 453 689, 29 754 от които – активни. Излекувани са вече 405 095 лица. От тях 739 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 3594. В интензивни отделения или клиники се намират 301 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 2 299 118. От тях 10 412 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 805. Нови 28 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 6 са установени при лекари, 12 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 840. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 109.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ДЕЙСТВАЩИТЕ КЪМ МОМЕНТА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА
Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед за продължаване на действащите към момента противоепидемични мерки в страната.

ДО 30 НОЕМВРИ СЕ ЗАБРАНЯВА ИЗНОСЪТ НА НИСКОМОЛЕКУЛНИ ХЕПАРИНИ И ЛЕКАРСТВЕН ПРОДУКТ ОТ ГРУПАТА НА ИМУНОСУПРЕСОРИТЕ
Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се забранява износът на нискомолекулни хепарини и лекарствен продукт от групата на имуносупресорите до 30 ноември, включително. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти по време на новата вълна на пандемията, държавата да разполага с достатъчни количества, за да обезпечи българските пациенти. Това съобщиха на 31 август от Министерството на здравеопазването.
Към настоящия момент от използваните за лечение на пациенти с COVID-19 са налице данни за потенциален недостиг на следните лекарствени продукти: Enoxaparin, Nadroparin, Tocilizumab.
От предоставената от притежателите на разрешенията за употреба информация се вижда, че се осъществяват редовни доставки за българския пазар. Въпреки това, от началото на август в Изпълнителната агенция по лекарствата има данни за затруднено снабдяване с медикаментите в аптечната мрежа, като се наблюдават тенденции за увеличаване на потреблението и в лечебните заведения.
Извършените от ИАЛ проверки показват, че лекарствените продукти с посочените по-горе международни непатентни наименования са предмет и на паралелен износ от територията на България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от медикаментите за българския пазар. Независимо от законния характер на тази дейност, при увеличаващо се потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, лишава българския пазар и пациентите от количествата, предназначени за задоволяването на потребностите на населението. По този начин, в условията на изключителните обстоятелства на пандемията и в частност в периода на нейното поредно усложняване в България, износът нарушава баланса между доставяните на територията на страната лекарства и ускореното повишение на нуждите от тях.
В мотивите към заповедта се посочва още, че тези лекарствени продукти се прилагат и в терапията на пациенти с други заболявания, като постоперативна терапия, бременни пациентки с тромбофилия, трансплантирани пациенти и др. Недостигът на тези медикаменти, използвани за приложението на всички тези пациенти, застрашава живота и здравето на значителен брой хора в България, а неспазването или прекъсването на назначената им терапия може да доведе до сериозен риск за живота и здравето им.
Заповедта ще бъде отменена веднага след като се балансира снабдяването на пазара.

МИНИСТЪР КАЦАРОВ И ЕКИПЪТ МУ ОБСЪДИХА ВЧЕРА С ЕКСПЕРТИ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ ГЛАВНИЯ ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
В понеделник, 30 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с експерти предложените от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев допълнителни противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Вашето мнение е най-важно в този момент. Експертите са водещите при вземането на решения за забавяне на епидемични процес. Политиката отстъпи място на експертизата“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата.
Съветникът към кабинета на здравния министър проф. Мира д-р Кожухарова представи пред присъстващите информация за 14-дневната заболеваемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19 и др. данни за хода на епидемията в страната.
Главният координатор на Експертния съвет по епидемиология проф. Йорданка Стоилова предложи регионален подход при налагане на нови ограничения. А директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Ива Христова изрази мнение, че в настоящата ситуация е подходящо „стъпаловидното въвеждани на нови мерки“. Своята визия за прекъсване на предаването на коронавируса изразиха и проф. Ирена Младенова, ръководител на катедрата по Хигиена, епидемиология, микробиология, паразитология и инфекциозни болести в Тракийския университет и доц. Нина Гачева, епидемиолог и председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции.
Здравният министър покани експертите на ново обсъждане следващите дни, където да бъдат предложени конкретни решения за забавяне на епидемичния процес.

НЗОК ОБЯВИ УСЛОВИЯТА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ДА ДИАГНОСТИЦИРАТ, ЛЕКУВАТ И ПРОСЛЕДЯВАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
От Националната здравноосигурителна каса обявиха реда, при който медицински специалисти от извънболничната помощ ще могат да сключат договори, свързани с амбулаторния пакет за лечение на COVID-19, информира Zdrave.net.
Oт НЗОК са регламентирали облекчени условия за сключване на договор за диагностика, лечение и проследяване на пациенти с COVID-19 в извънболничната медицинска помощ.
На районните здравноосигурителни каси е дадено указание, при заявено желание от страна на изпълнителите на СИМП, отговарящи на условията по сега действащата методика, да организират сключването на анекси към договорите им по всяко време, когато са подадени заявителните документи, посочват от здравния фонд.
От НЗОК припомнят, че на заседание на 26-ти август Надзорният съвет на институцията е приел промяна, свързана с методиката за работа при неблагоприятни условия. „Методиката има за цел да облекчи изискванията към изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ, на които трябва да отговарят, за да сключат договори с НЗОК, за диагностика, лечение и проследяване на пациенти с COVID-19 в извънболничната медицинска помощ и да осигури възможност повече изпълнители на СИМП да осъществяват тази дейност“, поясняват от НЗОК.
При необходимост и по преценка на лекуващия лекар ще се правят изследвания като ПКК, CRP, ALAT, креатинин, фибриноген, рентгенография на гръден кош и бял дроб и други. Той може да назначи и лекарствени продукти за домашно лечение, но при условие, че са включени в Позитивния лекарствен списък на НЗОК.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 ПРИ ДЕЦАТА БЕЛЕЖИ ПЕТКРАТНО УВЕЛИЧЕНИЕ
Четвъртата епидемична вълна се характеризира с интензивно разпространение на Делта варианта, който притежава нови характеристики, различни от класическия вариант – много по-къс инкубационен период, много по-лесно предаване на вируса и по-високо репродуктивно число. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който бе изслушан пред депутатите от Комисията по здравеопазването в парламента, информира Zdrave.net.
“Имунитетът след преболедуване и след ваксинация не осигурява предотвратяване на последващо предаване на вируса и в този смисъл колективният имунитет няма да бъде достатъчен“, заяви министърът „Делта вариантът се предава лесно и на открито. Преболедувалите от предишни варианти не са гарантирано защитени от носителство. Делта коронавариантът създава по-висок вирусен товар в горните дихателни пътища, което прави предаването му много по-ефективно сред групи от населението с по-интензивни контакти. Боледуват хора от всички възрастови групи, които не са боледували до момента, не са ваксинирани, но също и такива, при които не може да се разчита на имунен отговор след боледуване и ваксинация”, допълни още министър Кацаров.
„Засегнати са основно младите и неимунизираните лица“, посочи здравният министър. Той отчете, че заболеваемостта от COVID-19 у нас показва нарастване във всички възрастови групи, като най-висока е заболеваемостта при 20-29 годишните, както и в групата на 30-39-годишните. Заболеваемостта при децата бележи петкратно увеличение и към 27 август тя е 125.7 на 100 000 души население, като по този показател доближаваме пиковите стойности на предишната вълна, посочи д-р Кацаров. Той допълни, че настоящата вълна изпреварва със седмици хода на развитие на предните. В тази връзка д-р Кацаров даде за пример страни като Великобритания, където е отчетен пик и последващо намаляване на случаите, но отбеляза, че трябва да се действа предпазливо към тези данни и очакванията у нас да се случи същото, тъй като там нивото на имунизация е много по-високо. „Популационният имунитет у нас е недостатъчен“, изтъкна министър Кацаров. Здравният министър допълни и че в страни като САЩ и Израел, където той е висок, отново има вълна на заболели, но в същото време смъртността там е ниска. Вероятно скоро или много скоро ще влезем в експоненциално ниво на разпространение на заболяването, прогнозира той, като това, по думите му, се дължи на ниското ниво на имунизация, по-лесното разпространение на Делта варианта и неспазвнаето на мерките.
Нараства и смъртността , нас, заяви той, като посочи, че през последните седмици комулативният леталитет е около 4,2%. По-рано, на влизане в комисията, д-р Кацаров обясни, че високата смъртност е на „обратната страна на ниската ваксинация“. Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото преди началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място е защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, защото се дължи на високия процент ваксинация, коментира той.
Това, което е необходимо да се направи, е по възможност да се ускори ваксинацията на населението, както и да се разширят противоепидемичните мерки, посочи министър Кацаров. Той добави, че е необходимо да се положат усилия за увеличаване на ваксинацията сред рисковите групи.

ДЕЦАТА НЯМА ДА НОСЯТ ЗАЩИТНИ МАСКИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Децата няма да носят защитни маски в детските градини. Това е посочено в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, публикувани от министерството на образованието, съобщи БНР.
От документа става ясно, че учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група.
В училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите. Остава изискването при попадане на областта в тъмночервената зона с над 500 болни на 100 000 души да могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. Ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия.

СЛЕД ТРИДНЕВНА КАРАНТИНА ОТВОРИХА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ-ПЕРНИК
След тридневна карантина отвориха детското отделение в многопрофилната болница „Рахила Ангелова” в Перник. Отделението беше затворено в събота заради установен случай на COVID- 19 на човек от персонала, съобщи БНР.
Предписанията на РЗИ са изпълнени, направена е пълна дезинфекция и от полунощ карантината е отменена, съобщиха от лечебното заведение. Пробите за коронавирус на настанените в отделението четири деца и на останалата част от персонала са отрицателни.

ЗАТВОРИХА ВРЕМЕННО ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ЯМБОЛ
Преди дни се стигна до затваряне на Инфекциозното отделение в Ямбол, заради излизане в отпуск на директора на отделението. Оказва се, че причината за това е, че цялото ръководство ще бъде сменено, и излиза в отпуск седмица преди да освобождаването на 1-ви септември. Това доведе до смесване на потоци от пациенти с COVID-19 и такива с други заболявания пред входа на лечебното заведение, съобщи БНР.
Инфекциозното отделение на МБАЛ „Св. Панталеймон“ в Ямбол е затворено за нови пациенти на 27-ми август. Според заповед на ръководството, подадена до местното РЗИ, отделението няма да работи до 12-септември. Това обясни главният секретар на службата Донка Желева. Цялото ръководство на болницата ще бъде сменено след 1-ви септември.
“Отделението в момента долекува няколко пациенти с инфекциозни заболявания и фактически ще затвори изцяло за пациенти на 1-ви септември. То ще заработи отново на 13-ти септември. Няма пациенти в COVID отделението, които да са потърсили лекарска помощ в болницата, и да не са били обслужени”, каза пред БНР Желева.
Проблемът с временното затваряне на различни отделения в болницата, е практика от години. Причината за това е острият недостиг на медицински специалисти. “До този момент не е намерено решение за този проблем”, изтъкна Донка Желева от РЗИ-Ямбол.

Министър Кацаров: НЗОК НЯМА НЕРАЗПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЪЛЪГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА
„НЗОК няма неразплатени задължения за лечение на лица под/над 18 годишна възраст към лечебни заведения намиращи се в държави-членки на ЕС и трети страни. Постъпилите в НЗОК искове са от компетентните институции или от органите за връзка на съответните държави-членки и трети страни, а не от конкретни лечебни заведения. Задължения на НЗОК към други държави-членки на ЕС и трети страни по постъпили искове за възстановяване на разходи по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност, са в рамките на сроковете и своевременно се отразяват по баланса на НЗОК като задължение.“ Това се казва в отговора на служебният министър на здравеопазването на въпрос на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова. Във въпроса си народният представител настоява за информация за размера на задълженията към лечебни заведения в държави-членки на ЕС и трети страни за лечение на деца; за лечение на лица над 18 г. (поотделно и обща сума със справка по години, като справката следва да обхваща периода от 2015 г. до 2021 г.
„Дължимата сума от НЗОК по постъпили искове за възстановяване на разходи по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност към 30 юни 2021 г. е в общ размер на 157 414 000 лв. В допълнение – по постъпилите в НЗОК искове за възстановяване на разходи към 30 юни 2021 г. няма генерирани просрочия, съгласно сроковете в Регламентите за координация на системите за социална сигурност“, казва министърът. Той уточнява, че посочената сума е в резултат на упражняването на здравноосигурителните права на българските задължително осигурени лица, на които НЗОК е издала удостоверителен документ – Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), удостоверение за временно заместване на ЕЗОК, формуляри за пребиваване в друга държава-членка на ЕС и/или по двустранни спогодби за социална сигурност, в обхвата на които е включено здравно осигуряване, формуляри за планово лечение – S2.

Д-р Трифон Вълков: ЛЕКАРИТЕ, УЧИТЕЛИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
„Личното ми мнение е, че лекарите и учителите трябва да бъдат задължително ваксинирани. Няма обаче друго съсловие в България, което да е в по-голяма степен имунизирано, от лекарското. Над 70% от лекарите са ваксинирани срещу COVID”. Това каза пред Нова телевизия д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница, информира Zdrave.net.
„Ако говорим за държавните служители, има резон да са ваксинирани задължително. Това са хора, които работят с доста други и представляват опасност за околните. Но ваксината има различни задачи. Тя не само трябва да спре едно заболяване, а и да предотврати постъпването на хора в болници, които вече са в тежък стадий на заболяването”, каза д-р Вълков.
Според него тези функции на ваксината са напълно изпълними чрез препаратите, с които страната ни разполага.
По отношение на заетостта на леглата той обясни, че това е динамичен показател и болницата може да разкрива нови легла при повишаване на заболеваемостта в страната. „Няколко пъти дневно се съобщава броя на свободните легла пред РЗИ, защото се приемат и изписват пациенти. Пациентите са хора, за които е препоръчително да не се лекуват вкъщи, защото оставени на домашно лечение, те могат да усложнят своето състояние. Те обаче не са и за реанимация“, обясни д-р Вълков.
Той коментира и заразността на Делта варианта на коронавируса. „В сравнение с първоначалния вариант, в който един човек можеше да зарази около трима души, при алфа варианта базовото число стана пет, а в момента говорим вече за 7-8. Т.е. един човек е в състояние да зарази 7-8 души, докато той самият е заразен“, уточни д-р Вълков.
Специалистът изтъкна, че отново сме първи по смъртност в ЕС, защото в България е най-висок процентът на хората с преморбидни заболявания, които утежняват хода на инфекцията, а втората причина е, че сме на последните места по ваксинирани. „Отново искам да подчертая, че ваксината предпазва от летатилитет“, завърши д-р Вълков.

ИМА ПЪТНИЦИ БЕЗ МАСКИ НА ЦЕНТРАЛНАТА ЖП ГАРА И НА ЦЕНТРАЛНАТА АВТОГАРА В СОФИЯ
Въпреки че носенето на маски в закрити помещения е задължително, репортерска проверка на „Хоризонт“ на Централната жп гара и Централната автогара в София показа, че не всички пътници са с маски, съобщи БНР.
Част от пътниците пренебрегват правилата и не вярват на информацията за пандемията.
Поставени до входа на жп гарата и автогарата дезинфектанти за ръце и написани на хартия указания да се спазва дистанция и носенето на маска е задължително припомнят на пътниците противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват в чакалнята докато се изчаква автобуса или влака.
Но масово има пътници, които подценяват ситуацията от коронавируса и въведените правила.
„Не съм фен на маските“, каза чакаща жена. В отговор на въпрос дали не се страхува от това, че заболеваемостта се повишава тя каза: „Не, изобщо. Никога не съм се страхувала. Какво ни спасяват тия маски. Нищо!“
Мъж пък каза, че не се притеснява, че може да е разпространител на зараза.
Сред пътниците имаше и две дами, които се връщаха у нас от други страни. В отговор на въпрос дали там хората спазват въведените правила те казаха: „Идвам от Испания. Там носим маски по улиците, навсякъде“, „Аз идвам от Германия. Там е задължително навсякъде. Всички са много изпълнителни и маските са на носа, не на устата“.

ВСЯКА ГОДИНА У НАС СЕ ДИАГНОСТИЦИРАТ 1500 СЛУЧАЯ НА РАЗЛИЧНИ ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
За четвърта поредна година в рамките на информационната кампания „Иновация за живот“ ще бъде отбелязан Месецът за борба с рака на кръвта – септември, съобщиха организаторите на инициативата Българско сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Това съобщи Zdrave.net.
Според статистиката всяка година в света 1.24 милиона души се диагностицират с рак на кръвта, а в България се откриват 1500 случая на различни онкохематологични заболявания. В световен мащаб ракът на кръвта е отговорен за 7 % от смъртността или 720 000 души годишно. Онкохематологията е една от областите в медицината с най-сериозен научен напредък и непрекъснато се одобряват нови терапии за различни видове рак на кръвта. От 2000 г. насам близо 40 % от всички нови онкологични лекарства са за рак на кръвта. Напредъкът в медицината е увеличил петгодишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания до 85 %, и до над 60 % при възрастни пациенти.
Поради COVID-19 предвидените през месец септември активности ще се провеждат през Facebook страницата на кампанията „Иновация за живот“ под надслов „Животът не спира на червено“. Кампанията обединява и подкрепя пациентите с рак на кръвта, както и техните близки. Целта ѝ е да повишава информираността за заболяванията, както и да насочва общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика и превенция.
В рамките на кампанията ще бъдат изработени и полезни информационни материали относно необходимите документи на всеки етап от лечението, правилно разчитане на епикризите и пояснение на често срещаните съкращения и изрази.
Всеки петък през септември, специално за пациенти с онкохематологични заболявания, ще се провежда онлайн PLAYBACK ТЕАТЪР „Животът не спира на червено“. Спектакълът е интерактивен импровизационен театър, който никога не се повтаря, тъй като сценарият и музиката се създават в момента на представлението на база личните истории на хората от публиката.
Организаторите са изпратили материали на кампанията до представители на институциите, популярни лица, медии и лекари с призив да покажат своята съпричастност към пациентите с рак на кръвта в социалните мрежи.