НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.07.2021)

10 958 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
346 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, от които с PCR са установени 166, а с бързи антигенни тестове – 180. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са общо 22 989. От тях 5 798 са PCR, а 17 191 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 39; Варна – 38; Велико Търново – 12; Враца – 1; Габрово – 3; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 3; Монтана – 1; Пазарджик – 18; Перник – 3; Плевен – 5; Пловдив – 38; Русе – 6; Силистра – 8; Сливен – 2; Смолян – 2; София област – 9; София град – 96; Стара Загора – 17; Търговище – 5; Хасково – 9; Шумен – 5; Ямбол – 2.
Към момента у нас са потвърдени общо 424 872 случая на новия коронавирус, 8 125 от които са активни. Излекуваните лица са вече 398 536. От тях 100 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 797. В интензивни структури се намират 75 от тях.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция е 2 024 943. От тях 10 958 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 13 475 лица-медицински служители. Един нов случай на санитар е регистриран през последното денонощие.
18 211 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са три.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров: УСПЯХМЕ ДА СВЪРШИМ НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА
Успяхме да свършим най-важните неща – да оценим какво сме заварили, да видим какви са основните грешки, за да не се правят отново. Да направим анализ на поведението на цялата държава по време на кризата с коронавируса, както и да подготвим държавата за нова вълна. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Той посочи няколко болници, където има сигнали за тежки проблеми. “Не може публични дружества да се управляват от едни и същи хора 20-25 години. Трябва да има мандатност”, каза д-р Петров. Около 500 млн. лева са дълговете на болниците, стана ясно още от коментара му.

СЗО ПРИЗОВА СВЕТА БЪРЗО ДА ОГРАНИЧИ МУТАЦИЯТА, ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НЕЩО ПО-СМЪРТОНОСНО
Появата на нови огнища на силно заразния Делта вариант на коронавируса стана причина Китай и Австралия да наложат по-строги ограничения, съобщи БНР като се позова на Агенция „Франс Прес“. СЗО призова света бързо да ограничи мутацията, преди да се превърне в нещо по-смъртоносно.
В Китай най-сериозният скок на инфекциите от месеци се разпространи в още две области – провинция Фудзиен и мегаполиса Чунцин. Страната, в която заболяването се появи за пръв път, се опитва да предотврати разпространението на високо заразния вариант, като постави над един милион души под карантина и възобнови кампанията за масово тестване.
В световен мащаб, броят на новозаразените отново нараства. СЗО обяви около 80% увеличение през последните четири седмици. Скокът до голяма степен се дължи на Делта варианта, който тръгна от Индия и вече се е разпространил в 132 страни и територии.
„Делта вариантът е предупреждение, че вирусът се развива, но също така е призив за действия, които трябва да предприемем сега, преди да се появят по-опасни варианти“, заяви директорът на СЗО за извънредните ситуации Майкъл Райън. Той подчерта, че стратегията – физическото дистанциране, носенето на маски, хигиена на ръцете и ваксинация, все още работи.
В Австралия, където само около 14% от населението е ваксинирано, третият по големина град Брисбейн и други части от щата Куинсланд бяха подложени на внезапна тридневна карантина, след като се появиха нови случаи на Делта варианта.
Междувременно Центровете за контрол на заболяванията на САЩ публикуваха анализ, според който напълно имунизирани хора могат да разпространят болестта толкова лесно, колкото и неваксинираните.