НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.05.2022)

ТАЗИ ГОДИНА СВЕТОВНИЯТ ДЕН БЕЗ ТЮТЮН МИНАВА ПОД МОТОТО„ТЮТЮНЪТ – ЗАПЛАХА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА“
На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Тази година мотото на кампанията е „Тютюнът – заплаха за околната среда“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Световната здравна организация обявява за първи път Световния ден без тютюн през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е от една страна да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, а от друга – да се насърчат ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.
За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за Европейския съюз този процент е 17%. Това сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2021 г.
Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в ЕС, като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС.
В България тази година се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената чрез Закона за здравето (чл. 56 и чл. 56а) забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.
По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ жизнен цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в ЕС – 4%, което е една от причините за смъртните случаи от заболявания на кръвоносната система, респираторни заболявания и някои видове рак.
Министерството на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции. Повече информация може да се получи на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето: – 0700 10 323.
1,3 милиарда пушачи в света, хвърлят около 4,5 трилиона угарки годишно и те са най-замърсяващите неща на планетата, съобщи БНР.
Това стряскащо число е само част от глобалните поражения, нанасяни от тютюневата промишленост. Тютюнът не само че се отглежда на обезлесени земи, но и влошава качеството на почвата и замърсява въздуха, сушата и водата.
“В света се изхвърлят 4,5 трилиона фасове ежегодно, но това е огромно количество. Страшно много от пушачите не осъзнават, че филтрите не са нещо безвредно или безобидно. В тях се съдържат вещества, които после вредят и на природата, и на живите организми в нея. Като цяло филтърът като изделие не е непременно нещо, което ни предпазва, защото, ползвайки го, вдишаме с него и микропластмасови влакна“, каза в предаването “Нашият ден“ Евгения Ташева от сдружение “За Земята“. Тя добави, че електронните цигари са класифицирани като “опасен отпадък“, мястото им не е нито в природата, нито на плажа, нито дори в обикновения контейнер, а на специални места за предаване на опасни отпадъци.
“В повечето случаи големите общини са си организирали кампанийни начини с мобилни пунктове, които да събират опасни отпадъци от домакинствата, но това далеч не отговаря на ежедневния навик и на нуждата да се изхвърлят тези изделия“, изтъкна Ташева.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ЩЕ ПРИЕМА ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ЗА 10 СПЕЦИАЛНОСТИ, СТЕПЕН “БАКАЛАВЪР”
Медицински университет – Плевен ще приема документи на кандидат-студенти от 1 юни до 8 юни 2022 г., за 10 специалности, степен “Бакалавър”. Това съобщиха от висшето училище, което организира целогодишна кандидатстудентска кампания, както за български, така и за чуждестранни студенти, информира БТА.
Кампанията включва виртуални срещи със зрелостниците за предлаганите специалности, за възможностите за кандидатстване, както и за реализацията, която ще имат след завършване. Кандидат-студентите могат да разгледат материалната база на университета чрез виртуална разходка.
МУ-Плевен предлага възможности за явяване на онлайн и присъствени конкурсни изпити. Последна дата за тест по биология за бакалавърските специалности е на 10 юни (присъствен), а последен период за прием на документи на желаещи е 1 – 8 юни 2022 г.
Кандидатите могат да избират между следните специалности: “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, “Опазване и контрол на общественото здраве”, “Социални дейности в здравеопазването”, “Медицинска сестра”, “Акушерка”, “Медицински лаборант”, “Рентгенов лаборант”, “Социални дейности”, “Помощник-фармацевт” и “Медицинска козметика”.
За зрелостниците, които кандидатстват за магистърските специалности “Медицина” и “Фармация”, има още един период за подаване на документи – от 13 юни до 29 юни 2022 г. Датата за присъствено провеждане на изпитите по биология и химия е 5 юли.
На сайта на МУ – Плевен в раздел “ПРИЕМ 2022” кандидат-студентите могат да намерят пълна информация за графика на изпитите, за местата за прием, за сроковете за подаване на документи и за начина на балообразуване.

75 022 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
253 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие – 28 от тях са установени с PCR, а 225 – с бързи антигенни тестове. 58,50 % от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
6 501 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 835 от тях са PCR, а 5 666 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 6; Варна – 9; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 3; Габрово – 5; Кърджали – 1; Кюстендил – 10; Ловеч – 7; Монтана – 5; Пазарджик – 6; Перник – 12; Плевен – 1; Пловдив – 32; Разград – 1; Русе – 6; Силистра – 1; Сливен – 7; Смолян – 7; София област – 16; София град – 79; Стара Загора – 9; Търговище – 1; Хасково – 6; Шумен – 4; Ямбол – 5.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 164 985, от тях 75 022 са активни. Излекуваните лица са общо 1 052 818, от тях 2 121 са регистрирани през последните 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 385 пациенти, 37 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 55, от тях 72,73% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 398 512 са дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента. 558 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус към момента, са общо 24 556. Нови четири случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях два са установени при лекари, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
37 145 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 11 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 63,64% от починалите лица не са били ваксинирани.

С 24,25% Е СПАДНАЛА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 ЗА ЕДНА СЕДМИЦА
45,6 на 100 хил. души население е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към 29 май. Това показват данните от седмичния анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Спадът спрямо предходната седмица е с 24,25%, информира Zdrave.net.
Както и през последните близо две седмици, към 29 май цялата страна е в зелената зона на разпространение на COVID, със заболеваемост до 100на 100 хил. души населевие Най-високият показател остава в столицата, която отчита заболеваемост от 91 на 100 хил. души население Най-нисък пък е той в две области – Добрич и Плевен – 15 на 100 хил. души население.
Смъртността също бележи спад, показват данните на НЦЗПБ. Към 28 май центърът отчита средна за страната 14-дневна смъртност от 1,3на 100 хил. души. Спадът спрямо седмица по-рано е с 27,78 на сто.
Към днешна дата пък смъртността спада до 1,24 на 100 хил. души, става ясно от данните на Единния информационен портал.
За поредна седмица печалният лидер по смъртност на 14-дневна база сред областите у нас остава Видин. Към днешна дата показателят там е 7,39 на 100 хил. души.
Шест са пък областите с нулева смъртност през последните 14 дни: Габрово, Кърджали, Ловеч, Русе, Смолян и Търговище.

БЛИЗО 4 000 ПЕНСИОНЕРИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ВАКСИНАЦИОННА ДОБАВКА ПРЕЗ ЮНИ
Още 3 493 пенсионери ще получат ваксинационна добавка през юни. Става дума за хора, които отговарят на изискванията за завършен имунизационен курс срещу COVID-19 през април, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Националния осигурителен институт.
От 7 юни (вторник) започва и изплащането на пенсиите в пощите, което ще продължи до 20 юни (понеделник) по график. Преводите на юнските пенсии по сметките на хората, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2022 г.
Отново ще бъдат направени и допълнителните плащания – т. нар. „COVID добавка” от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г. Неполучената и през май еднократна великденска добавка от 70 лв., хората трябва да поискат от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), което изплаща пенсията. От 1 юни започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през април 2022 г.
Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени общо 3493 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 752 315 души.

ПРЕМАХВАТ КАРАНТИНАТА ЗА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ НАСКОРО COVID-19
Контактните с хора, болни от коронавируса няма да подлежат на карантина, ако са изкарали COVID-19 в рамките на три месеца от последния си досег с болния. Това предвижда Наредбата за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол коронавирусната инфекция, информира Сlinica. bg.
Задължителната изолация за всички болни и заразени с коронавируса обаче остава в сила, а срокът се определя с наредба на здравния министър. В момента тя е 10 дни. Ако пациентът е хоспитализиран в болница и има подобрение в състоянието му, той може да бъде изписан и да продължи изолацията си в домашни условия.
Наредбата регламентира и дефиницията на близък контактен, а именно – се всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 10 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактно се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди и до 10 дни от датата на вземане на пробата, довела до лабораторното потвърждаване.
Наредбата обаче регламентира и две изключения за подлагане на карантина. Първият засяга регистрираните преболедували в рамките на 90 дни назад от рисковия си контакт с болния. Това изключение няма да важи за възрастни, хора с хронични заболявания, ползватели на социални услуги или лица настанени в места за лишаване от свобода.
Контактните медици също няма да подлежат на карантина, ако имат нисък риск за заразяване. Оценката на риска ще се прави на база критерии, разписани в Наредбата. Те ще отговарят на общо 23 въпроса.

СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКИ ХЪБ ЗА „СЦЕНАРИИ” НА COVID-19
Стартира европейски хъб за „сценарии” на COVID-19. Той ще представя прогнози за това как пандемията може да се развие по отношение на случаите, хоспитализациите и смъртността, информира Clinica.bg.
Центърът е разработен и управляван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Той ще служи като ресурс за държавите-членки при тяхното “планиране” на пандемията и ще информира за решенията, насочени към минимизиране на очакваната тежест, причинена от вируса при различните сценарии на неговото развитие.
„Хъбът за сценарии ще помогне за информиране на готовността на общественото здравеопазване и изпреварващи действия, докато Европа преминава в нови фази на пандемията”, обясни Андреа Амон, директор на ECDC. Също така той ще играе ключова роля за анализа на риска на ECDC, и оценката на съветите за общественото здраве и стратегическото планиране.
Центърът е разработен от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в сътрудничество с Центъра за математическо моделиране на инфекциозни заболявания (CMMID) към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM).
„Този център за сценарии ще обедини опита на различни екипи за моделиране, за да помогне на политиците да вземат информирани решения”, каза от своя страна проф. Себастиан Функ, професор по динамика на инфекциозните заболявания в LSHTM.

Юристи алармират: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ПРОДАЖБАТА НА КРЪВ
„Никой няма да официализира търговията с кръв. Това противоречи не само на закона, а и на принципите, че ние даряваме тази безценна течност. Така както търговията с тъкани и органи е престъпление, така и търговията с кръв е престъпление“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод предложените промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, информира Zdrave.net.
„Това, което се опитва да направи държавата, е да повиши стимулите, така че да даде възможност на донорите да са по-активни в донорските ситуации, ако здравословното ни състояние го позволява. Недопустимо е да се говори за легализация на продажба на кръв. Това би било пагубно за тази държава“, каза тя. По думите ѝ държавата трябва да я осигурява кръв без да изисква бележки от близки на нуждаещите се, с които са изпращани да даряват кръв за тях. “Не трябва да изместваме фокуса на закона – вътре в него има принципи равнопоставеност, доброволчество и безвъзмездност, които са водещите“, подчерта адвокат Петрова. Тя изрази мнение, че центровете по трансфузионна хематология не са добре финансирани и работата в тях определено куца.
„Към момента има много малка субсидия, която се отпуска на кръводарителите под формата на хранителни продукти и възможността да отсъстват от работа. Хората, които кръводаряват, трябва да ползват поне два или три дни отпуск за сметка на държавата. Той им е нужен, за да могат да се възстановят и да отидат спокойно на работа след кръводаряване“, посочи тя.
„Новите мерки ще повишат броя на кръводарителите, но в никакъв случай няма да спре търговията с кръв. Нуждите са огромни. Все пак е добре, че сега някой се опитва да говори за проблемите и да търси решения, иначе от години теза неща бяха забравени“, коментира кръводарителят от Русе Иво Минчев.
Според адвоката по медицинско право д-р Калина Михайлова въвеждането на плащане за кръводаряването няма да преодолее лошите практики, които наблюдаваме в момента, докато добре проведени информационни кампании биха променили нещата.
„Липсата на кампании и добра информация не могат да бъдат компенсирани с тонизираща храна“, подкрепи думите ѝ д-р Петрова. Тя бе категорична, че има организационни проблеми, системата е тромава, центровете са малко, лекарите специалисти също са малко, нямаме и електронно здравеопазване, за да осигурим проследимост на пациентите и донорите.
„Подобно въвеждане на възмездяването, дори на доброволен акт като кръводаряването, биха довели до възможност да се стимулират по-големи проблеми, ще има хора с криминогенно мислене, които ще са склонни да заобиколят правилата, да злоупотребят. Подобно решение не решава проблемите в сферата“, заключи д-р Михайлова.
“Ако отворим възможност за продаване на кръв, значи отваряме възможност и за продажба на органи, което означава, че отваряме кутията на Пандора”, категорична бе д-р Петрова.

ИЗПИСВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА „ОФФ ЛЕЙБЪЛ” СЕ ПРЕЦИЗИРА
Изписването на лекарства „офф лейбъл” вече ще става със специален протокол и информираното съгласие на пациента. Това предвиждат промените на Министерството на здравеопазването в Наредба 10 от 2011 г., които днес бяха обнародвани в „Държавен вестник”, информира Сlinica. bg.
С промените в наредбата се урежда процедурата при употреба на лекарства извън условията на разрешението за употреба или off label. Тя се налага понякога, тъй като е единствената възможност за лечение за даден човек. Промените в наредбата трябва да гарантират проследяването на безопасността и ефикасността на лечението, както и информираността на пациента за прилаганата му терапия. Затова занапред предписването на тези лекарства, ще се извършва с протокол, като към него ще се прилага и писмено информирано съгласие на пациента. С наредбата се дава възможност комисията от трима лекари, която издава протокола за лечението, да се подпомага и от становище на магистър-фармацевта от съответното лечебно заведение. По този начин за първи път се дава възможност на магистър-фармацевта да вземе активно участие в терапевтичния процес.

МБАЛ-КУБРАТ ПОЛУЧИ НОВО МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ, ЗАКУПЕНО С ОБЩИНСКИ СРЕДСТВА
Ново медицинско оборудване получи МБАЛ-Кубрат. Апаратурата е закупена със средства на Община Кубрат, информира БТА като се позова на съобщиха местната администрация.
За нуждите на лечебното заведение са осигурени четири пациентски монитори от ново поколение. Мониторите служат за проследяване състоянието на пациентите в реално време чрез изобразяване на всички жизнени показатели. Те вече са монтирани в Отделението по вътрешни болести.
Това е поредното оборудване за болницата в Кубрат, закупено и предоставено с общински средства. Благодарение на общинската управа лечебното заведение се сдоби с механични и електрически легла, пулсоксиметър за измерване кислородното насищане на кръвта и сърдечната честота, преносими бутилки с кислород. Предоставени бяха също швейцарски електрокардиограф, който разполага с 8-инчов цветен LCD дисплей, масички за хранене и шкафчета за пациентите, каза за БТА управителят на болницата д-р Леман Балканджиева. Тя изрази благодарност на общинското ръководство за съдействието и финансирането за закупуването на апаратурата. Балканджиева добави, че новите придобивки ще улеснят значително дейността на медиците и най-важното ще бъдат изключително ценни и полезни за пациентите.

ДОБРОВОЛЦИ ОТ БЧК ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТ НА МАЛЧУГАНИ ПРАВИЛАТА НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ
Доброволци от Българския Червен кръст ще демонстрират на малчугани от 166 Детска градина „Веселушка” в София правилата на пътната безопасност. Инициативата е по повод Международния ден на детето, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от червенокръстката организация. Демонстрацията ще бъде на 1 юни, от 10:45 ч. във фоайето на хотел „Маринела”. Ще бъдат показани и техники за оказване на първа помощ. Това ще стане по време на провеждащата се на същото място международна конференция по пътна безопасност “Визия Нула за Балканите”. Тя е под надслов „Децата са нашето бъдеще” и е под патронажа и с присъствието на президента Румен Радев.
Националният дарителски фонд на БЧК за подпомагане на деца, пострадали при пътни инциденти е подкрепил финансово с 22 800 лева семействата на тридесет и три деца за първите шест месеца на 2022 година. От създаването му през 2005-та досега той е предоставил финансова подкрепа на приблизително 1000 деца.

ЛЕКАРИ ИЗВАДИХА МЕТАЛНИ САЧМИ ОТ НОСА НА ДЕТЕ
Две метални сачми, част от занимателна игра, извадиха лекари от носа на 9-годишно дете в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Родителите подозират, че те са престояли там около 2 години, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Детето веднага е прието в Детското УНГ отделение, за пълна упойка и операция, с която да бъдат премахнати сачмите. Преди да прибягнат до интервенцията, началникът на отделението доц. д-р Цоло Цолов предложил на родителите да опитат по-щадящ метод: изваждане на металните топчета със специален магнит. За щастие опитът се оказал успешен и сачмите излезли една след друга – първо от едната ноздра, след това от другата. Спестена е операцията и продължителното възстановяване на момченцето.
В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира единственият специализиран център в страната, в който се вадят чужди тела от дихателните пътища при деца. Годишно през специализираното отделение преминават около 60 деца от цялата страна с чужди предмети в дихателните пътища, носа или ухото.