НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.05.2021)

БАПЗГ ПРИЗОВА ЗА ЕКСПЕРТНА И БЕЗПРИСТРАСТНА ПРОВЕРКА В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) излязоха с позиция в подкрепа на медицинските специалисти и останалите служители, които работят в УМБАЛ „Александровска“.
УС на БАПЗГ изразява своето безпокойство във връзка със създалото се напрежение около УМБАЛ „Александровска“ заради разнопосочни изказвания в медиите за финансовото състояние на болницата. „Подобно говорене, преди да бъдат обявени официални данни от проверка на компетентните органи, пречи на работата на медицинските екипи и уронва престижа на лечебното заведение“, заявяват от Асоциацията.
Те призовават за безпристрастна и експертна проверка на отговорните институции, които да обявят резултатите, за да няма спекулации в медийното и общественото пространство. „Лекарите, медицинските сестри и другите специалисти и служители в УМБАЛ „Александровска“ имат право да работят в спокойна среда, за да бъдат максимално полезни на своите пациенти и студентите, които придобиват практически умения в различните отделения на университетската болница“, допълват от БАПЗГ.

БЛС в своя позиция: МЕДИЙНИТЕ ПРЕСТРЕЛКИ НЕ САМО УРОНВАТ АВТОРИТЕТА НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ И МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ, НО И ДОВЕРИЕТО В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
„Български лекарски съюз с безпокойство следи разразилия се обществен дебат по повод разпространените в медийното пространство данни за финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ и последиците, произтичащи от него. Разпространяването на данни от неофициален характер и преди приключване на съответните проверки е неприемливо и вредно и настройва общественото мнение срещу една от най-големите болнични структури в страната и медиците, работещи в нея“, пише в позицията на УС на БЛС.
В позицията се казва още: „Проблемите в едно лечебно заведение не се решават в телевизионни интервюта и медийни участие. Управлението на една болница е поверено на нейния принципал и Съвет на директорите, които носят отговорността и разполагат с пълната информация за състоянието на лечебното заведение. Призоваваме, необходимите решение да се вземат след излязъл резултат от извършена проверка на обективните обстоятелства по казуса. Медийните престрелки, злепоставянето на колеги и изнасянето на информация, проверката, за която все още е в ход, не само уронва авторитета на лечебното заведение и медицинския персонал, работещ там, но и руши доверието на обществото в „УМБАЛ „Александровска“ и българското здравеопазване.“
Столичната лекарска колегия също изрази подкрепа към медиците от УМБАЛ „Александровска“. В свое становище СЛК заяви, че е „недопустимо е да се говори медийно с внушения от името на цяла болница преди да са проверени и потвърдени“.

АСОЦИАЦИЯТА НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРИЗОВА ДА НЕ СЕ ДЕЙСТВА ПРИБЪРЗАНО ПО КАЗУСА „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Асоциацията на университетските болници в Република България също излезе с позиция по повод напрежението в УМБАЛ „Александровска“, съобщи Zdrave.net. В нея се посочва, че Асоциацията „с тревога следи тиражираните в медиите твърдения, относно управлението и финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, както и за отношенията между Университетска болница „Лозенец“ и НЗОК, гр. София“.
В становището си от Асоциацията отбелязват, че към момента на изготвянето му не са разполагали с документи и информация от компетентен орган, констатиращи твърдените нарушения, и считат, че се накърнява престижът на тези водещи лечебни заведения. „Нещо повече, създават се предпоставки за необосновани изводи и прибързани мерки, които в конкретната обстановка не биха били от полза нито за работещите и обучаващите се, нито за пациентите в тях“, заявяват от АУБРБ.
Те припомнят, че обявената от Световната здравна организация пандемия, свързана с разпространението на COVID – 19, е оказала съществено неблагоприятно влияние върху всички сфери на обществения живот. „Университетските болници в Република България бяха изключително засегнати не само от периодичните ограничения за осъществяване на планов прием, но и от преструктуриранията на клиники и отделения в COVID структури. Същевременно се провеждаха и конкурсни процедури за сформиране на актуални състави на органите за управление на болниците с изцяло или с преобладаваща държавна собственост, съгласно Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане“, гласи още позицията на университетските болници.
Въпреки това, те изтъкват, че тези трудности не са попречили на университетските болници да продължат да изпълняват своите общественополезни функции. „Лечението на огромната част от пациентите със SARS-CoV-2 беше поето от нас, продължихме да осигуряваме и необходимите условия за провеждане на практическото медицинско образование на бъдещите медицински специалисти, включително чуждестранните студенти“, изтъкват от АУБРБ.
Стабилността и баланса при управлението на лечебните заведения в условията на безпрецедентна световна криза и току-що приключили конкурси е от съществена важност за нормалното осъществяване на тяхната дейност. Настоящата извънредна ситуация изисква стабилно и компетентно ръководство, притежаващо ясна визия по отношение на планиране и оптимално използване на наличните ресурси, способно да организира и контролира дейността на лечебните заведения, продължава позицията.
Според университетските болници част от пътя към работеща здравна система, която да е в полза на пациентите и медицинските специалисти, са диалогът и взаимното уважение между всички участници в процеса.
„Асоциацията на университетските болници в Република България е надежден партньор за постигане на желаната от всички нас модерна визия на българското здравеопазване. Предлагаме компетентните институции да направят необходимите проверки и анализи, както и да не се вземат прибързани решения, които биха довели до загуба на доверие от страна на пациентите, уронване престижа на университетски преподаватели и всички произтичащи от това неблагоприятни отражения в здравната и образователната система“, продължава позицията им.
В заключение от АУБРБ посочват, че при необходимост ще окажат съдействие на всеки неѝн член, станал обект на недоказани обвинения и предлага засегнатите да защитят правата и доброто си име по предвидения в закона ред.

ДОЦ. АЛЕКСАНДЪР ОСКАР Е ПОДАЛ ОСТАВКА ОТ СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Началникът на Очната клиника в УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Александър Оскар е подал оставка от Съвета на директорите на здравното заведение, съобщи БНР. Молбата е депозирана днес до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
Тя идва след подадения от доц. Оскар сигнал до здравния министър за финансовото управление на болницата, натрупаните десетки милиони левове дългове реакцията на директора ѝ проф. д-р Борис Богов, който обвини доц. Оскар в лъжа.
В мотивите си доц. Оскар посочва, че има недопустим натиск от ръководството на болницата върху лекари и медицински персонал след подадените от него сигнали.

5045 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
53 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 17 от тях са установени с PCR, а 36 – с бързи антигенни тестове. 4377 са общо тестовете, направени за изминалите 24 часа. От тях 1926 са PCR, а 2451 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Варна – 8; Враца – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 3; Разград – 2; Русе – 4; Силистра – 2; Сливен – 1; Смолян – 1; София град – 17; Стара Загора – 2; Търговище – 1; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Общо 418 274 са потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас, като 20 075 от тях са активни. 380 537 са излекуваните лица, 178 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3176 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 359 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
1 353 249 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента. 5045 от тях са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 13 405. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 662. През изминалото денонощие са регистрирани пет нови случая.

У НАС ПРИСТИГНАХА 409 500 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFIZER/BIONTECH
В България пристигнаха 409 500 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 02.06.2021 г. – 196 800 дози от производителя Oxford/AstraZeneca.

БЛС ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД ИНТЕРВЮТО НА СЛУЖЕБНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ
Българският лекарски съюз излезе с позиция по повод интервюто на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, дадено за БНР в неделя, и по-конкретно думите му, че „причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва“. За това информира Zdrave.net.
В позицията си от БЛС заявяват, че с тревога следят широкия отзвук на интервюто в медийното и публичното пространство.
Българският лекарски съюз напълно подкрепя възложения на НЦОЗА от служебния министър на здравеопазването анализ на здравното обслужване на населението в периода за епидемията, причинена от COVID-19. „Категорични сме, че високата смъртност у нас е необходимо да получи своя детайлен и задълбочен анализ и обяснение“, посочват от съсловната организация.
От там обаче определят като особено притеснителен факта, че „думите на д-р Стойчо Кацаров бяха мултиплицирани, акцентирани, а на места и преиначени от онлайн медии, които в началото на пандемията твърдяха, че „COVID-19 не съществува“, после твърдяха, че „ваксините са опасни“ и през цялата изминала година и половина насаждаха разделение в обществото”.
„Интерпретирането на подобни изказвания оставя горчиво усещане и създава внушение, че българските лекари не са положили максимални усилия в лечението на болните от COVID-19. Длъжни сме да заявим, че това категорично не е истина“, подчертават от БЛС.
В заключение от съсловната организация заявяват: „Ние, лекарите на България, заедно с професионалистите по здравни грижи не можехме да избираме да си останем у дома. През последната година и половина ние бяхме и продължаваме да бъдем на работните си места, продължаваме да бъдем на първа линия, излагайки своя собствен живот и този на близките и семействата си на риск“.

Министър Кацаров: НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ НА КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ
Разширяване обхвата на ваксинацията в страната, състоянието на общинските болници и начините, по които могат да бъдат подпомогнати в условията на COVID-19 обсъдиха на среща днес, 31 май, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на Националното сдружение на общините в Република България. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Кацаров посочи, че страната ни е осигурила достатъчно ваксини от всички видове. “Трябва да насочим усилията си да поставяме наличните количества ваксини. МЗ е готово да сътрудничи на общините, за да увеличим ваксиналното покритие по места. Вече е създадена организация, при необходимост, мобилни екипи на РЗИ да ваксинират трудноподвижни хора и лица в отдалечени райони, а на здравните медиатори разчитаме за обхващането и на малцинствените групи”, допълни здравният министър.
По отношение на процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Мерки за справяне с пандемията” д-р Кацаров коментира, че е имало забавяне в изпълнението, но се работи усилено, за да се спазят сроковете. “Това е приоритетно за нас, за да могат болниците, които реално лекуват COVID-19, да получат ново оборудване, да извършат ремонтни дейности и по този начин да бъдат подготвени за евентуална нова вълна”, заяви министърът. Предстои критериите и методология за подбор на лечебните заведения, които ще бъдат включени в проектното предложение, да бъдат променени, стана ясно още от думите на д-р Кацаров.
По време на срещата министърът съобщи, че най-ниските цени на клинични пътеки, по които работят предимно общинските болници, ще бъдат увеличени.

Сподели в: МЗ СПЕШНО ПОДГОТВЯ ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ПРОЦЕДУРА „МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА“
Министерството на здравеопазването е в процес на ускорена подготовка на проектни предложения по обявените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Насоки за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“. Процедурата е по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между министерството с общини и/или с общински лечебни заведения. Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на Министерството на здравеопазването е 29.07.2021 г., 19 ч.
Дейностите по процедурата са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи. Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на Република България в условия на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.
В момента Министерството на здравеопазването анализира нуждите на лечебните заведения, които основно са поемали и се очаква да поемат лечението на пациентите с COVID-19 в цялата страна. Въз основа на анализа ще бъдат изработени критерии и методология за подбор на конкретни лечебни заведения, които ще бъдат включени в проектното предложение. След определянето им, до болниците ще бъдат изпратени писма за предоставяне на допълнителна информация. За общинските лечебни заведения, които ще бъдат включени в проекта, информация ще получат съответните общини, за да бъдат подписани споразумения за партньорство с МЗ. На този етап от лечебните заведения в страната не се изисква да подават информация към министерството. По отношение на апаратурата и оборудването, които ще бъдат включени в проектното предложение, МЗ ще направи преценка за вида и количеството, в съответствие с изискванията в Насоките за кандидатстване. Апаратурата и оборудването ще включват апарати за подпомагане на дишането, пациентски монитори, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори, болнични легла и легла за интензивна грижа с постелъчен болничен инвентар и др.
Министерството на здравеопазването работи с ускорени темпове, за да бъде спазен посоченият от Управляващия орган на оперативната програма краен срок за подаване на проектните предложения.
Инвестициите по процедурата са по линия на инструмента REACT-EU.

ОБУЧАВАТ ДИАБЕТНИ СЕСТРИ ЗА УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
През юни започва основната дейност по проекта за създаване на Национална мрежа за диабет – обучение на регионални координатори и диабетни сестри, става ясно от фейсбук страницата на кампанията „България срещу диабета“, информира Zdrave.net.
В момента по-голямата част от семействата с деца с диабет тип 1 имат сериозни опасения относно изпращането на децата си в училище, тъй като няма адекватно обучен медицински персонал, който да прилага инсулин или да реагира в случай на хипогликемия. Идеята е тези обучения да обхванат поне по едно медицинско лице от повечето училища, детски градини и социални институции, които да предоставят здравни грижи за деца с диабет. Предвижда се организирането на 28 обучения, по едно във всеки областен град в страната, като всяко от тях ще обхване около 30-40 души, а лектори ще бъдат ендокринолози от Българското национално дружество по детска ендокринология.
В основата на проекта са членовете на „Лайънс клуб Видин“, които през 2019 г. организираха най-големия международен благотворителен поход по въздух, вода и суша в името на каузата срещу диабета. През тази година организаторите предвиждат три големи летни лагера за деца и родители, както и велопоход, който ще премине през цялата страна.
В рамките на месец юни ще бъдат организирани три обучения за координатори по места, които са представители на Българската диабетна асоциация, Лайънс клубовете в България и общинските администрации.

ОЩЕ ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ В УМБАЛ БУРГАС СЕ ВРЪЩАТ КЪМ НОРМАЛНИЯ РИТЪМ НА РАБОТА
Още две отделения в „УМБАЛ – Бургас“ престават да бъдат COVID и се връщат към нормалния ритъм на работа, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Отделението по гастроентерология вече се върна на старото си място в терапевтичния корпус на болницата. От 1 юни с пълен капацитет ще заработи и Вътрешното отделение с хематологичен профил.
Пълното възстановяване на дейността е дългоочаквана новина и за лекарите, и за пациентите. За лекарите – защото трябваше да осигуряват двойни екипи и да обслужват както COVID-звената, така и настанените на други места свои пациенти. За пациентите – защото се увеличават леглата и се подобрява достъпът до медицинска помощ, разрешен е и плановият прием, отбелязват от болницата.
За последните два дни в УМБАЛ Бургас не е постъпил за лечение нито един пациент с COVID. Драстично намаляха и идващите с вируса в предишните дни в Триажа на болницата. Затова ръководството на болницата взе решение да затвори още две COVID-отделения, уточняват от там. Като COVID-структура продължава да работи само десетият етаж на терапевтичния корпус на болницата и половината от Инфекциозното отделение. В момента и на двете места има достатъчен брой легла. Реанимационните легла за COVID болни също се запазват. Болницата има готовност да разкрие допълнителни легла за COVID, ако обстановката се влоши, уверяват още от „УМБАЛ – Бургас“.

БТК И КНСБ СЪС СТАНОВИЩА ЗА НАРЕДБАТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ
Прегледите и изследванията на всички служители да се извършват в един и същи ден, а допълнителни прегледи да се насрочват само за тези служители, които имат отклонение в резултатите от лабораторните изследвания. Това предлагат от БТК в становището си по проекта на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите, съобщи Zdrave.net.
Общественото обсъждане на проекта приключи на 7 май, но все още не е ясно дали предложените от телекомуникационната компания промени са взети предвид от Министерството или не.
Според компанията изискването да се изчакват резултатите от задължителните изследвания и след това служителите да се явяват на преглед при отделните специалисти ще наложи удължаване времетраенето на самите прегледи, служителите ще се явяват два пъти за преглед, което е неудобство не само за работодателя, но и за служителите. „Моля да имате предвид, че в почти всички населени места, които не са областни градове, не се предлагат необходимите за провеждане на профилактика специалисти и се налага служителите да бъдат изпращани за преглед в по-големи населени места. Това от своя страна предполага влагането на средства за командировъчни и време за пътуване. При провеждането на прегледи в два различни дни ще се удвоят и съпътстващите разходи на работодателите за командировъчни, пътни и съответно загуба на работно време“, се казва още в становището.
От БТК настояват да отпадне изискването за описание на професионален маршрут, тъй като бъдещият работодател не винаги разполагал с точна информация за професионалния маршрут на кандидата и съответно няма как да отрази тази информация в карта за предварителен медицински преглед.
„Да се уточни, дали ще се изисква медицинска карта от предварителен преглед преди всяко полагане на нощен труд или ще е само преди назначаването на конкретна позиция, която предполага полагането на нощен труд. Така посочения запис е неясен и създава предпоставка за тълкуването му по различни начини. Също така предлагаме да се отбелязва като риск от СТМ в картата за предварителен медицински преглед“, настояват още от компанията.
Предлага се да бъде добавено в картата за задължителен периодичен медицински преглед и дали заболяването е новооткрито или е хронично.
Свое становище са дали и от КНСБ. Синдикатът настоява работодателят да предоставя копие на документите за предварителни и периодични медицински прегледи на Службата по трудова медицина (СТМ), обслужваща предприятието. „Съхранението на оригиналните документи за медицинските прегледи от СТМ, при неустановените ясни правила за предаване на документи при смяна на СТМ от работодателя е необосновано“, смятат от КНСБ.
Синдикалистите смятат още, че изследванията, извършени от работодателя, трябва да са свързани конкретно с работното място и необходимостта от специализирани прегледи и да се различават от проведените профилактични медицински прегледи и изследвания, извършени по реда на Закона за здравето за съответната година, които се отнасят за населението като цяло.

ДВЕ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ СА ИЗВЪРШЕНИ В УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“
Две бъбречни трансплантации – на 29-годишна жена и 33-годишен мъж, са извършили лекарите в болницата „Лозенец“ в нощта на 29 срещу 30 май т.г., информира Zdrave.net то се позова на съобщение от ИАМН. По информация на лечебното заведение пациентите остават под лекарско наблюдение.
Донор е 54-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на мозъчен инсулт. Реализираната на 28 май донорска ситуация е благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Уни Хоспитал”, гр. Панагюрище, с координатор по донорство д-р Дончо Ташков. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето и черният дроб са предоставени на Словения по линия на Евротрансплант.
Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ благодарят на близките на починалия мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮН
На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн (World No Tobacco Day). Тази година мотото на кампанията е „Реши и се откажи!”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява Световния ден без тютюн през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е както акцентиране върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, така и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от тютюнопушенето.
По данни от Здравния профил на България за 2019 г. страната ни е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета. През последните години е постигнат напредък по отношение контрола върху тютюнопушенето, но то продължава да бъде основен проблем за общественото здраве.
Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. В България 37,4% от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи – по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.
По данни на СЗО около 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. В условията на изолация, предизвикана от COVID-19, много пушачи вземат решение да се откажат от тютюнопушенето. В същото време преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. В тази връзка СЗО е разработила инструменти за отказване от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничаване на пушенето и „Поне 100 причини да се откажете още сега!“.
Регионалните здравни инспекции в страната популяризират дейността на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, в които активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации. В кабинетите се популяризират възможностите за отказване от тютюнопушенето чрез разработените от СЗО платформи към мобилни приложения. Организират се и превантивни дейности за деца и ученици. За повече информация посетете интернет страницата на съответната регионална здравна инспекция, уточняват от здравното ведомство