НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.05.2019)

ФОНДАЦИЯ ВНЕСЕ ПРОЕКТ В МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ДЪЛГОСРОЧНО ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РОДЕНИТЕ ДЕЦА
Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа в периода на болничния им престой, но и добре функционираща система за комплексно проследяване на развитието им от медицински и развитийни специалисти след изписването, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на Фондация “Нашите недоносени деца”.
Проучване на фондацията от февруари 2019 г. проведено сред 812 родители от цялата страна, показва че 46,4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а 84,7% не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето. 58% от родителите заявяват, че децата им никога не са преминавали комплексна оценка на развитието от екип от специалисти.
Заради липсата на национално утвърдена програма, която да гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години Фондация “Нашите недоносени деца” внесе в Министерство на здравеопазването проект за Национална програма за проследяване на преждевременно родени деца до 7-годишна възраст и препоръките си относно необходимите законодателни промени.
Проектът е подкрепен от Българската асоциация по неонатология, Офиса на Световната здравна организация в България, Национална мрежа за децата и е съгласуван с Вера Рангелова – Директор „Програми за ранно детско развитие” в УНИЦЕФ България. Препоръките, залегнали в проекта, са базирани на най-съвременните Европейски стандарти за грижа за здравето на новороденото, създадени по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI съвместно с повече от 220 здравни експерти от различни области на детското здраве и развитие.

ЗАЛАГАТ ПО-ВИСОКИ КРИТЕРИИ ЗА РЕАНИМАЦИИТЕ В ОРТОПЕДИЯТА И ТРАВМАТОЛОГИЯТА
Завишени изисквания относно реанимациите в болниците, които имат клиники по ортопедия и травматология, ще бъдат заложени в новия стандарт по специалността. Той все още се изготвя и не е финализиран, но това допълнение ще фигурира, съобщи за Clinica. bg директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов, който е и начело на Експертния съвет по ортопедия и травматология към Министерство на здравеопазването. Мотивът за промените е, че не е редно да се правят високоспециализирани интервенции без наличие на достатъчно добра реанимация, в която да се извърши последващото наблюдение на пациента.
„Нашият стандарт позволява да се извършват тежки оперативни интервенции, когато е по спешност. Затова задължително трябва да има поне второ ниво на компетентност по стандарта по анестезиология и реанимация”, обясни още проф. Балтов. На практика се оказва, че има лечебни заведения, в които се работи на трето ниво на компетентност, а няма реанимация на това ниво, което отваря вратичка за подбиране на пациенти. По този начин се стига до ситуацията, че едни болници поемат тежките случаи, а други, които се водят на същото ниво, пресяват пациентите си.

БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ИМАТ ПРАВО ДА КУПУВАТ ПО-СКЪПИ ЛЕКАРСТВА ОТ РЕФЕРЕНТНИТЕ СТОЙНОСТИ, С КОИТО СЕ СЪОБРАЗЯВА ЗДРАВНАТА КАСА
От 1 номври 2019 г. болниците ще имат право да купуват лекарства на цени, по-високи от тези на НЗОК. Такава възможност дава здравното министерство с промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Целта е да не се стигне до отказ на фирмите да внасят лекарства на цени, които не са им изгодни и това да се отрази негативно върху лечението на пациентите.
Забраната лечебните заведения да купуват по-скъпи лекарства от определената им референтна стойност трябваше да влезе в сила от 1 април 2019 г. Министерството удължава срока, за да може да се осъществи плавен преход, който да позволи на търговците на едро и на лечебните заведения да се адаптират към новите условия за работа.
От МЗ отчитат, че отсрочката е в полза на пациентите, защото ще им осигури достъп до лекарства, които в противен случай може да изчезнат от пазара.
Проектонаредбата е качена на сайта на МЗ за обществено обсъждане до 13 юни т.г.

МОН ОТЛИЧИ УЧЕНИ С ТРАДИЦИОННИТЕ НАГРАДИ “ПИТАГОР”
За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката отличи учени, които имат съществен принос за развитието на българската наука. Медицината беше във фокуса на наградите. Сред отличените с „Питагор” са водещи откриватели от Медицински университет – София и Медицински университет – Пловдив, информира Clinica. bg.
Журито присъди наградата „Питагор” за успешен ръководител на международни проекти на проф. д-р Лъчезар Трайков. Тя бе връчена от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Проф. Трайков е академик в Българската академия на науките, ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София и завеждащ отделение в Клиниката по неврология на УМБАЛ “Александровска”. Той е направил изследвания, които да помогнат за лечението на мозъчносъдовата болест, болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, Паркинсонова болест, заболявания с дифузно засягане на централната нервна система, множествена склероза, епилепсия и други.
Отличия получиха и проф. Надка Бояджиева, ръководител на Катедрата по фармакология и токсикология м Медицински университет – София и проф. Николай Лазаров от Катедрата по анатомия, хистология и ембриология нa Медицинския факултет при МУ-София.Наградата за млад учен журито бе присъдена на д-р Ангел Марио Джамбов, чиято работа е свързана действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората.

СТАРТИРАХА ПРОВЕРКИ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ВОДАТА В БАСЕЙНИТЕ
Здравните инспекции в страната започнаха проверки за качеството на водата в басейните. Те се правят традиционно преди началото на летния сезон. Освен за бактериите, които могат да предизвикат инфекции, експертите следят и за дезинфектантите във водата. Ако в басейна има повече хлор от допустимото, къпането може да стане опасно, информира Clinica. bg.
„Все още летният сезон не е открит. Държавният регулярен контрол е текущ и целогодишен. В столицата имаме 178 басейна, от които 48 са открити”, обясни главният инспектор по „Обществено здраве” Марияна Петрова, цитирана от телевизия България ON AIR. Тя сподели, че преди да бъде открит даден плувен басейн, той минава през поне три последователни проверки. Когато показателите им са в норма, се разрешава експлоатация. „Системният контрол е без предварително обявяване, дори е насочен, когато имаме сигнали от граждани. Благодарение на тях лесно намираме нарушенията, но те не са толкова много”, допълни Петрова.
По време на проверките се следи качеството на водата, сградния фонд, текущата хигиена на мястото и материалната база – душове, съблекални, санитарни възли, осветление, отопление и др. Близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени именно от водата в басейните, обясняват специалистите.
Миналата година Столичната РЗИ затвори 19 закрити и един открит басейн заради превишени норми на дезинфектанти и химикали, а на собствениците бяха наложени глоби.

ДЕТСКАТА КЛИНИКА ПО ИЗГАРЯНИЯ НА УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ МОДЕРЕН АПАРАТ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 1-ВИ ЮНИ
За Международния ден на детето – 1ви юни, Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ се сдоби с още една изключително ценна придобивка – апарат Plasmatherm на Barkey за размразяване и затопляне на всички съхранявани в сакове продукти (прясно замразена плазма, кръв и еритроцитни концентрати, криопрепарати, замразени стволови клетки или инфузионни разтвори), информира Zdrave.net.
По време на операциите апаратът спестява усилия и време на екипа, драстично намалява риска от прегряване и съответно бракуване на животоспасяващите и скъпо струващи кръвни разтвори. С него се работи сигурно и лесно, предпазва от замърсяване и инфектиране на персонала и пациентите, запазва биологичното качество на продукта.
Стойността на новата придобивка е 17 000 лева. Тя е дарение от благотворителната организация Лайънс клуб „София Витоша”. Това не е единственият жест на клуба към „Н.И.Пирогов“.