НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.03.2022)

Съсловните организации: КАДРОВИЯТ НЕДОСТИГ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В КРИТИЧНА ЛИПСА НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Оттук нататък каквото и да обещаваме, че ще дадем на българските пациенти, то не може да бъде осигурено, защото няма кадри. Това заяви пред Nova News председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в коментар за дългогодишния кадрови проблем на здравната ни система, информира Zdrave.net.
„Всичко това, което досега се е обяснявало – ще дадем още 500 млн. лв. към бюджета за здравеопазване тази година, ще ви дадем още лечение на това, ще ви дадем още такива прегледи – всъщност не може да им ги дадете вече, дори да дадете 1 млрд. лв., от следващата година не можете да им дадете нищо повече, защото няма кой да го даде – няма медицински сестри, които да ви обслужват, няма да има и лекари, които да свършат това. Дори да ви обещаваме, че ще направим повече за вас, истината е, че не можем да го осигурим“, коментира д-р Маджаров. Той заяви, че за да има промяна в ситуацията, са нужни спешни драстични мерки за увеличаване производството на такива кадри и създаване добри условия за работа, за да се задържат в страната.
Същото посочи и председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Тя изтъкна, че медиците от всички специалности в направлението „Здравни грижи“ са неудовлетворени от условията, които им предлага българската държава, т.е. ниско заплащане, недобри условия на труд и липса на възможности за кариерно израстване. „Всичко това се предлага изобилно в Западния свят, който прекрасно изсмуква българските медицински специалисти, които са много добре подготвени и са лесно адаптивни, добре знаят чужди езици и работят прекрасно. Всички операционни екипи в Западния свят, в които работи наша медицинска сестра, са доволни и пишат благодарствени писма на нашите университети. Това е положението“, заяви Милка Василева.
По думите на д-р Маджаров кризата е толкова сериозна, че вече не става въпрос за недостиг, а за критична липса на медицински специалисти. „И ако преди е било далеч от нас – ей там някъде в едни малки общини нямало болница и нямало лични лекари – сега вече това е съвсем близо, то практически е дори в София по отношение на специалистите по здравни грижи и общопрактикуващите лекари и важи за всички, ние живеем с него. В поликлиниките практически отдавна вече няма медицински сестри, работят възрастни лекари, които понякога са наели технически секретар, който не е с медицинско образование – това е положението. Дори няма смисъл да правим протести. Ненужно е. През годините са правени. Явно никой не чу протестите. Сега няма нужда да правим протести, защото всеки, който влезе в болница, се сблъсква с протест – вижда там възрастни хора, на които е възложено срещу заплащане да ни дадат някаква качествена медицинска услуга, а това ще става все по-невъзможно“, коментира председателят на БЛС. От думите му обаче стана ясно, че той вижда надежда за бъдещото развитие на ситуацията. „При преговорите с НЗОК това, с което трябва да излезем в този анекс, е старт на една програма за справяне с кадровата криза, всичко друго е на заден план. Смея да твърдя, че от последните дни виждаме желание от страна и на ръководството на МЗ, и на ръководството на държавата това да се случи“, обясни д-р Маджаров.

ОБУЧЕНИЕ ЗА ПАРАМЕДИЦИ СТАРТИРА ВЪВ ВМА
Обучение за парамедици стартира във Военномедицинска академия, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Обучението е по специалността „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”. Занятията ще се провеждат в Центъра за професионално обучение към ВМА. Обучителният курс е с продължителност два учебни срока – започва на 1 април и ще приключи на 31 октомври 2022 година.
В първия учебен ден бъдещите парамедици ще имат възможност да наблюдават демонстрация от „бойни санитари” от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.
Българският червен кръст беше първата организация, която започна да обучава парамедици през 2008 г. по проект в сътрудничество с Германския Червен кръст. Впоследствие обучения започнаха да провеждат и редица медицински факултети в страната. Към момента обаче парамедици все още не се назначават в центровете за спешна медицинска помощ. В останалите страни от Европейския съюз и САЩ те са хората, които пътуват с линейките до адресите на пациентите, оказват помощ при инциденти, аварии и катастрофи.

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който се регламентират мерките срещу COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка. След бурни дебати 121 от депутатите гласуваха „за“, 24 бяха „против“, а 39 се въздържаха, информира Zdrave.net.
Плащането на 1000 лв. на медицинския персонал на първа линия ще бъде удължено до три месеца, като това е въпрос на преговори между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Ако законопроектът не бъде приет обаче няма да има възможност да се плащат тези средства за хората на първа линия от РЗИ, за които отговаря Министерството на здравеопазването. Това обясни от парламентарната трибуна здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя допълни, че в момента вървят обсъждания как да продължи изплащането на допълнителните 600 лв. за лекарите и фармацевтите, 300 лв. за медицински сестри и 120 лв. за санитари, като вариантите са това да става или през цените на клиничните пътеки, или да бъдат включени в основната заплата чрез Колективния трудов договор.
„Вместо да бъдем прагматични и да търсим път към нормален живот, тук се създава напрежение и фалшиви новини. Финансирането на работещите на първа линия ще продължи, всичко това ще се уреди между и първо и второ четене. Няма да останат необгрижвани болни“, заяви народният представител от БСП проф. Георги Михайлов. „Потвърждавам Вашите думи. Нашият законопроект дава възможност за продължаване на плащанията за лекари сестри и санитари, ако бъде приет“, допълни го председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев.
„Законопроектът, който предлагате, трябва да бъде много сериозно премислен. Не може да бъде направена поправка между първо и второ четене за даването на допълнителните 1000 лв., но тази възможност не ангажира министъра. Няма и изработена методика за плащането на допълнителните 600 лв., 360 лв. и 120 лв. Ако медиците не продължат да получават тези пари, ще ги пращаме при вас, вие да им ги плащате“, обърна съм към доц. Тонев и проф. Михайлов депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. От ГЕРБ повдигнаха въпроса и какво се случва след като отпадне действието на извънредната епидемична обстановка и преди да бъде бъдат обнародвани промените в Закона за здравето.
Депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров заяви, че законопроектът е финансово необезпечен и може да доведе до сериозни проблеми в системата на лечебните заведения.
Срещу законопроекта се обяви и депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов, който заяви, че текстовете дават възможност за импровизации при тълкуването им и еднолично решение. „Възможността да се въвеждат мерки извън извънредна ситуация е много тревожна и няма да я подкрепим. Нужен е един истински специализиран орган, който да взима решенията, трябва да имаме протокол и норми. Даването на правомощия на РЗИ също ще доведе до това, че те, страхувайки се от тази отговорност, ще я въведат веднага. Вместо това, правомощията трябва да се делегират от министъра. Хората се страхуват и че може да се въведе задължителна имунизация на определени групи хора. Надяваме се, че всичко това ще бъде взето под внимание“, изтъкна Чобанов.

183 892 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1 176 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 547 от тях са установени с PCR, а 629 – с бързи антигенни тестове. 66,4% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За последното денонощие у нас са направени общо 10 528 теста – 2 506 от тях са PCR, а 8 022 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 85; Варна – 67; Велико Търново – 36; Видин – 22; Враца – 20; Габрово – 19; Добрич – 43; Кърджали – 6; Кюстендил – 9; Ловеч – 24; Монтана – 5; Пазарджик – 25; Перник – 20; Плевен – 22; Пловдив – 95; Разград – 15; Русе – 24; Силистра – 30; Сливен – 24; Смолян – 6; София област – 33; София град – 383; Стара Загора – 34; Търговище – 10; Хасково – 36; Шумен – 46; Ямбол – 32.
1 137 780 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 183 892 от тях са активни. 917 376 са излекуваните лица, от които 4 301 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 953-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 214 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 179, от които 77,09% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общо 4 350 311 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, 1 907 от които са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 059 лица-медицински служители. 20 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. Девет от тях са установени при лекари, три – при медицински сестри, три – при санитари и пет – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 512. Нови 14 случая са регистрирани през последното денонощие. 78,57% от починалите лица не са били ваксинирани.

Доц. Ангел Кунчев: ТРИ СА ИНДИКАТОРИТЕ ДАЛИ ОТНОВО СА НУЖНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ – ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА, ЗАЕТОСТТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ И НА ИНТЕНЗИВНИТЕ БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА
Редица мерки, свързани с организацията на работата в болниците, както и допълнителните средства, които получават медиците за работа на първа линия – това са част от нещата, свързани с извънредната епидемична обстановка, които остават и след отпадането ѝ. Това припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. „Засега е сложен период от три месеца, а след това ще се направи опит за компенсиране на заплатите, така че да няма реален спад“, уточни той.
COVID леглата в болниците също остават, каза доц. Кунчев, като припомни, че и към момента малко под 2000 души с COVID са на болнично лечение. „Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на епидемията и пандемията. Едното е чисто юридически термин, нещо, което сме използвали като инструмент, за да можем да реагираме по-ефективно, но другото са нормалните мерки, които прилагаме и за други заболявания, за други инфекции“, посочи той и даде пример с грипните епидемии, които се обявяват всяка година както на регионално, така и на национално ниво, информира Zdrave.net.
Главният държавен здравен инспектор отново заяви, че отмяната на епидемичната обстановка не бива да кара хората да пренебрегват всички мерки. Той посочи, че заради ниските нива на ваксинация у нас трябва постоянно да имаме едно наум, да знаем, че при каквато и да е нова вълна ние сме по-рисковата част от Европа. „Затова и не се отказваме от имунизационната комуникационна кампания. Много хора казват – късно е за такава кампания. Късно е. И аз предпочитах откакто започна пандемията да имаме комуникационна стратегия и да изпълняваме такава, да убеждаваме хората – почти нищо нямахме в тази посока. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено“, коментира той и заяви категорично, че трябва да се продължат усилията в тази посока. „Късно е, но е по-добре да се прави, отколкото нищо да не се прави“, смята той.
Три са индикаторите дали отново са нужни противоепидемични мерки – заболеваемостта, заетостта на обикновените болнични легла и заетостта на интензивните легла, стана ясно още от думите на главния държавен здравен инспектор. Той посочи, че оттук нататък е важно да не пада нивото на надзор над ситуацията, да се продължат усилията по отношение на имунизацията и да се спазват най-елементарните – вече препоръчителни – мерки: дистанция, маски, лична хигиена и дезинфекция.
Запитан защо е предложил епидемичната обстановка да се удължи до 15 май, доц. Кунчев отговори: „Поради ниското имунизационно покритие и поради неяснотата за това какво се случва в Западна Европа – това начало на нова вълна ли е, или просто едно леко повишаване, което ще бъде овладяно“. Той призна, че през времето на пандемията за последните две години мненията на експерти и политици често са били в сблъсък и отбеляза, че когато става въпрос за здраве, е добре всички останали аргументи да останат по-назад.

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ИЗМЕНЕНИЯТА В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Със 158 гласа „за“, 4 „против“ и 28 „въздържал се“ народните представители приеха на първо четене измененията в Закона за здравното осигуряване, с които се дават здравноосигурителни права на украинските граждани със статут на временна закрила.
Депутатите обаче се скараха откъде ще дойдат средствата за техните осигуровки, които според народния представител от ДПС д-р Хасан Адемов възлизат на 88 млн. лв. До момента 17 000 украинци са получили временна закрила у нас, информира Zdrave.net.
„Законопроектът е внесен от депутатите от управляващата коалиция. Подчертавам го, защото многократно в тази зала е казвано, че проблемите в българското здравеопазване могат да бъдат решени само с надпартиен консенсус. С вашия подход митът за търсене на надпартиен консенсус на практика приключва сега“, каза д-р Адемов. По думите му един от главните проблеми на законопроекта е, че лицата със статут на временна закрила са задължително здравноосигурени.
„Това означава, че те имат право на целия законодателен пакет, на който имат право и българските лица, но не казваме кой ще осигурява тези лица. Да приемем, че та са 100 000. Простата сметка показва, че в рамките на една календарна година средно един български гражданин има право на 880 лв. Така за тези 100 000 украински граждани ще са нужни 88 млн. лв. Тези пари, макар и прогнозни, трябваше да са записани или в бюджета на НЗОК, или да е записан източник на финансиране. Предлага се този здравноосигурителен пакет да се финансира с решение на Министерски съвет, само че не е ясно върху какъв доход ще бъдат осигурени тези украински бежанци, от кога започва осигуряването им – от началото на войната или от деня на влизането им, докога продължава, от кога започват да текат техните здравноосигурителни права“, подчерта д-р Адемов. Той призова вносителите на проекта да се консултират с парламентарната бюджетна комисия, а не да разчитат само на преструктуриране на европейските фондове.
„Помощта е максимално ефективна, когато е навременна. Можем в рамките на два-три месеца да направим перфектния закон, но той да се окаже закъснял. Трябва да намерим най-балансираната мярка за всички засегнати страни. Призоваваме към съпричастност, призоваваме към разум, призоваваме и към подкрепа“, отговори му председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.
Депутатите се споразумяха да разгледат всички внесени между първо и второ четене предложения, но от опозицията изразиха съмнение, че техните предложения, дори и да са добри, ще да бъдат отхвърлени.

СЕРИОЗНО НАМАЛЯВАТ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СОФИЯ
Сериозно намаляват болничните легла за пациенти с коронавирусна инфекция в София. Това става ясно от заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, която влиза в сила от днес, информира MedicalNews.bg.
Съгласно заповедта на територията на столицата трябва да има 369 легла за пациенти с COVID или с 270 по-малко от определените в предходната заповед, която бе издадена в средата на месеца. 311 от тях са за пациентите, нуждаещи се от интензивни грижи, а 58 за болни на интензивно лечение.
Най-много трябва да са разкритите легла за пациенти с COVID-19 в УМБАЛСМ “Пирогов” или 56, от които две педиатрични.
Според указанията на СРЗИ, при нарастването на случаите на новозаразени пациенти с COVID-19, болниците за активно лечение на територията на София-град следва да имат готовност в рамките на 48 часа да увеличат болничните легла за лечение на пациенти с коронавирусната инфекция. Също така СБАЛДБ “Проф. Иван Митев“ трябва да има готовност да разкрие 4 броя педиатрични интензивни легла за лечение на пациенти с COVID-19.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СЪОБЩИ, ЧЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАМАЛЯВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА, СВЪРЗАНА С COVID-19
Европейската комисия представи днес данни от социалните мрежи и интернет гиганти, които отчитат намаляване на количеството дезинформация, свързана с COVID-19 след започналото премахване на противоепидемичните ограничения, информира БТА.
Данните обхващат първите два месеца на тази година. ТикТок съобщава, че през януари е имало увеличение до почти половин милион, а през февруари – намаление, на броя на постовете за COVID-19. Туитър съобщава за сваляне на над 2 000 акаунта и премахване на почти 4 000 поста с дезинформация за болестта или ваксините през януари.
Данните от Мета сочат, че двойно спада броят на потребителите, търсещи официална информация за коронавируса. От Фейсбук са били отстранени 142 000 поста през януари, от които почти половината са били в нарушение на правилата за неразпространение на дезинформация за заболяването.
От Майкрософт са засекли 547 сайта, разпространяващи дезинформация за коронавируса.
Гугъл съобщава, че от началото на годината са премахнати 103,5 милиона реклами, свързани с пандемията и с нарушения на европейските пазарни правила, включително с разпространението на твърдения за “лечения” и за фалшиви ваксини.

УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ” В ПЛОВДИВ ИМА ГОТОВНОСТ ДА ПРИЕМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА
Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги” в Пловдив има готовност да приема за лечение бежанци от войната в Украйна, дори при голям наплив от нуждаещи се, информира БТА като се позова на съобщение от ръководството на болницата. В Клиниката по инфекциозни болести вече са подготвени 10 легла за посрещане на украински граждани, при които е установена зараза с COVID-19.
Към момента капацитетът на звеното е запълнен около 60 на сто, което означава, че има достатъчно свободни места, за да може да се реагира при внезапно струпване от заболели, в т.ч. и бежанци от Украйна, уточняват от университетската болница. От там допълват, че дори да се запълни капацитетът на клиниката, университетската болница веднага може да реагира с разкриване на допълнителни легла.
Лечебното заведение вече има натрупан значителен опит за реакция в епидемична обстановка и други извънредни ситуации. В случай на необходимост, съгласувано с Регионалната здравна инспекция в Пловдив, има възможност за увеличаване на легловата база и обезпечаването ѝ с необходимия брой специалисти, се казва още в съобщението на УМБАЛ “Св. Георги”.

ОТ 1 АПРИЛ СТАРТИРА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА НОИ ЗА 2022 Г.
От 1 април започва да действа програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за тази година. За нейното финансиране са предвидени 25.239 млн. лв. С тях се очаква около 45 000 души да ползват профилактика и рехабилитация в държавните санаториуми, съобщи Clinica.bg
По програмата човек може да получи право на рехабилитация за 10 дни, като цената на нощувките и частичната помощ за храна в размер на 8.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от Държавното обществено осигуряване. Всеки има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 22 юридически лица за 52 лечебни заведения, изпълнители на програмата. Право на помощ за профилактика имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ. Право имат и хората, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, могат да се видят в раздел „Обезщетения”, подраздел “Профилактика и рехабилитация” на интернет страницата на НОИ.