НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.03.2021)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА
Министерският съвет прие проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, информира Zdtave.net,
С промените се цели да се подобрят процесите по ценообразуване и реимбурсиране, оптимизиране процеса по проследяване ефекта от терапията на лекарствени продукти, сроковете за извършване, както и възможността за удължаване периода на проследяване за лекарствените продукти, за които поради малък брой пациенти събраната информация не е достатъчна за анализ. Прецизират се разпоредбите, касаещи възможността за увеличаване на цените на лекарствените продукти, за да се избегне противоречиво тълкуване, уточняват от МС.
С проекта се въвежда облекчен режим при някои лекарствени продукти, които подлежат на периодична проверка на цените в референтните държави. Това са лекарства, които нямат алтернатива или, ако имат – тя е с по-висока стойност, заплащана с публични средства.
Чрез промените се извършва и прецизиране на разпоредбите, касаещи определянето на референтната стойност на имунологични лекарствени продукти, съдържащи ваксини или токсини, или серуми.

ПРИЕХА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 2021-2025 Г.
Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити в България за периода 2021-2025 г. Тя съдържа мерки за провеждане на политики за превенция на всички вирусни хепатити и е съобразена с Глобалната стратегия на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусните хепатити, с Плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО, както и с Целите за устойчиво развитие, информират от пресслужбата на Министерски съвет, информира Zdtave.net,
Приемането на Националната програма цели намаляване на заболеваемостта от хронични вирусни хепатити с 45% до 2025 г. и с 90% през 2030 г., както и намаляване на смъртността от вирусни хепатити с 30% до 2025 г. и с 60% през 2030 г. Тя цели и достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит В при деца, елиминиране на вертикалния механизъм за предаване на хепатит В от майка на дете.
Друга цел е и достигане на 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от заразените с хепатит B и С до 2025 г., респективно над 90% диагностицирани и над 80% лекувани до 2030 г., трайно намаляване разпространението на вирусните хепатити в страната.

78 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
5176 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 3417 са установени с PCR, а 1759 – с бързи антигенни тестове. Общо 20 455 са тестовете, направени през последните 24 часа. 12 574 от тях са PCR, а 7881 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 160; Бургас – 417; Варна – 463; Велико Търново – 115; Видин – 28; Враца – 115; Габрово – 65; Добрич – 88; Кърджали – 88; Кюстендил – 68; Ловеч – 58; Монтана – 135; Пазарджик – 145; Перник – 76; Плевен – 125; Пловдив – 425; Разград – 38; Русе – 162; Силистра – 82; Сливен – 116; Смолян – 56; София област – 212; София град – 1321; Стара Загора – 205; Търговище – 53; Хасково – 162; Шумен – 129; Ямбол – 69.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 338 426, от които 69 666 тях са активни. 255 692 са излекуваните лица. 3219 от тях са регистрирани през последното денонощие. 9811 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 748 се намират в интензивни отделения или клиники.
458 731 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, 13 183 от които са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 11 859. Нови 78 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 17 от тях са установени при лекари, 27 – при медицински сестри, 24 – при санитари, 2 – при фелдшери и 8 – при друг медицински персонал.
13 068 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 155 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. Тодор Кантарджиев: ТЕЗИ, КОИТО СЕ ИМУНИЗИРАТ ДА ЯДАТ ПОВЕЧЕ ДОМАТИ И ДА ПИЯТ ДОМАТЕН СОК
Опитът ни от повече от година показва, че когато мерките продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
Той отбеляза, че у нас не са достигнати крайности в ограниченията като въвеждане на вечерен час, но умората е налице както в обществото, така и в органите, които осъществяват контрола.
Нищо толкова не се отпуска – маските си остават, както и изискването да не се събираме, посочи специалистът, като изтъкна, че ситуацията е сериозна. Той заяви, че в момента няма експоненциално разпространение на вируса. Проф. Кантарджиев обясни, че ситуацията ще се влоши, когато 10 души започват да заразяват 20 или 25, каквито са потенциалните възможности на британския щам. „Ако трябва да сме обективни, трябва да кажем, че ако миналата година се беше случило това, щеше да е много голямо изпитание, защото нямаше подготвени лекари, нямаше кислород“, заяви той.
Вече сме в плато – доста високо, с доста голяма заболеваемост. До седмица случаите трябва да започнат да спадат“, прогнозира проф. Кантарджиев. За съжаление натовареността е по-голяма от ноември миналата година, но системата се справя, допълни директорът на НЦЗПБ.
Според него около 2 милиона души у нас са с имунитет срещу вируса. Борим се максимално бързо да ваксинираме и всичките ваксини, които имаме, да ги поставяме в рамките на дни, категоричен бе той. Според него до края на лятото трябва да има ваксинирано население и да има ограничение в разпространението на вируса. Лошото е, че когато има масова ваксинация, и критиките са масови, заяви той, като посочи, че и най-малкото съмнение води до намаляване на темпа или на спиране на ваксинацията. По думите му ваксината на “АстраЗенека” е обект на много критики, защото е много евтина.
Проф. Кантарджиев посъветва хората в месеците, когато се имунизират, да ядат повече домати и да пият доматен сок. Той обясни, че съдържащият се в доматите ликопен пречи на съсирването на кръвта и образуването на тромби. Това е най-доброто средство срещу кръвосъсирването, отбеляза той.
Според него многото смъртни случаи от COVID у нас се дължат и на общото влошено здравословно състояние на населението, съпътстващите хронични заболявания, които не се контролират добре, както и забавеното търсене на медицинска помощ. Той обаче посочи, че британският щам на вируса засяга по-млади хора, както и бременните. Характерни за него са резките промени в дихателната система, както и че по-рядко се губи обоняние. Засега други мутации на COVID не са доказани в страната ни. Проф. Кантарджиев не изключи възможността ваксината да стане ежегодна с промяна на характера на антигените в нея.

ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ 151 200 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА OXFORD UNIVERSITY/ASTRAZENECA
Днес, 31 март, в България пристигнаха 151 200 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставените количества веднага са разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 5 април, от производителя Pfizer/BioNTech – 62 010 дози.

БЛС ПОДПИСА АНЕКСА КЪМ НРД 2020-2022
Поредният анекс към НРД 2020-2022 вече е подписан от страна на Българския лекарски съюз. Очаква се подписите си под него да положат и представителите на НЗОК и здравният министър, съобщи Zdrave.net.
В анекса е записано искането на съсловната организация на лекарите антигенните тестове да се признават при отчитането и заплащането на клинични пътеки N 39, 48 и 104. Към момента, за да заплати лечението на болен от коронавирус, НЗОК признава единствено удостоверяването на диагнозата с PCR тест.
С документа също така се постановява отлагане на изискването за водене на История на заболяването във вида, въведен с предишния анекс – този от 30 декември 2020 г. Отлагането ще е с два месеца, като вместо от 1 април, то ще влезе в сила от 1 юни.
С анекса се разрешава всички изпълнители на СИМП, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването, да получават сума в размер на 10 лева за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19, като се упоменава изрично, че в тази сума се включва и издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

Д-р Аспарух Илиев: РЕШЕНИЕТО ЗА РАЗХЛАБВАНЕТО НА МЕРКИТЕ НЕ Е ПРАВИЛНО
„Решението за разхлабването на мерките не е правилно. Ние се намираме в една много сериозна ситуация“. Това коментира пред Нова телевизия завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев, информира Zdrave.net.
Той посочи, че заболеваемостта в Западна Европа в момента е много по-ниска, отколкото в България, и даде пример с Швейцария и Германия, където честотата на заболеваемост е между 70 до 100 души на 100 000. Броят на заразените в София е огромен. Българската здравна система е пренатоварена, заяви той, като допълни, че броят на болните трябва да се намали до степен, до която тя да може да работи. В същото време според него отчетеният официален брой на болни в България не е реалният. Истинските числа в момента в България са по-високи, категоричен бе д-р Илиев.
Той допълни, че трябва да се взима предвид и скритата смъртност, както и починалите заради претоварването на болниците, и отбеляза, че общата смъртност при тази вълна на епидемията може да надхвърли отчетената през зимата.
Специалистът подчерта, че от особена важно е дали мерките се спазват. Според него в България има много болни, които не се тестват. „Хората избягват да обикалят по лаборатории“, заяви д-р Илиев
Той коментира и новата мутация на COVID, засечена в Швейцария. „Никой не може да даде точен отговор, колко опасен е той. Има нова мутация, а такива възникват непрекъснато. Все още не знаем дали той е по-инфекциозен и дали ще избегне ефекта на ваксините. Но категорично не трябва да се плашим от всеки мутант, който се появява“, заяви Илиев. По думите му броят на мутациите зависи от броя на болните и колкото по-малко са заболелите, толкова и по-малко ще е рискът от възникването на нови варианти на вируса.

ЗАЕТИ СА ВСИЧКИ ЛЕГЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ТРОЯН
Всичките 65 легла в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян са заети и се налага пациенти, които не са в тежко състояние, да бъдат лекувани в домашни условия, докато се освободят места в лечебното заведение. Това съобщи управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска. Тя поясни, че най-сериозен е проблемът за пациентите в тежко състояние, информира БТА.
“Има чакащи пациенти. Не са в много тежко състояние и смятам, че ще успеем да задържим. Притесняваме се за тези, които внезапно изпадат в много тежко състояние, легла за реанимация също вече няма. Това е проблемът. Удържаме колкото можем”, каза още Дудевска. Тя добави, че болницата не отказва помощ. Според нея третата вълна на епидемията е дошла със седмица по-късно в област Ловеч и в момента е пикът на заболели.
Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева съобщи за БТА, че в многопрофилните болници в Троян и Ловеч все още има свободни легла съответно – 3 и 33, пред запълване на капацитета е болницата в Луковит.
По данни на РЗИ за последното денонощие в областта с коронавирус са диагностицирани 55 нови случая, а 22 от заразените са настанени за лечение в болници. С положителна проба е и 7-месечно бебе от Луковит. Починали са шестима души.

Людмил Станев: СТРОГИТЕ МЕРКИ ТРЯБВАШЕ ДА ОСТАНАТ ДО 1 ЮЛИ
„Намирам за престъпно решението да се отварят разни ресторанти, фитнеси и други неща, защото ние изнемогваме, а пък няма и легла вече в болниците. И как мислите, че се работи в такава обстановка? На последното дежурство имах млад пациент с 32 сатурация, което е остра дихателна недостатъчност“, това каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив писателят Людмил Станев, който работи в Спешна помощ във Варна. Той е категоричен, че до 1 юли всичко трябва да остане затворено, а изключение да правят само аптеки, магазини за хранителни стоки и болници.
Людмил Станев отправи и съвет към премиера Бойко Борисов: „Вместо да обикаля с джипа, нека да се качи на една линейка с мен. Предната смяна работих 15 часа, защото 2 часа чаках заедно с болния, за да го приемат някъде, някъде!“, коментира още Людмил Станев и допълни, че много от лекарите вече са на предела на силите си и обмислят възможността да напуснат системата.
„Хората нямат представа колко е страшно положението, защото не са били лице в лице с болестта“, каза още Станев и ги призова да се ваксинират и да избягват обектите, където се събират много хора.

Проф. Анна-Мария Борисова: ДИАБЕТИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ВСИЧКИ ВАКСИНИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ТЯХ
В България има близо половин милион диабетици и е важно да ги убедим да се ваксинират. Това каза пред БНТ ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова – председател на Българското дружество по еднокринология и началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ “Софиямед”, информира Zdrave.net.
Тя представи данни от анализите в различни страни по света т които е видно, че сред факторите за високата смъртност в началото на пандемията от COVID-19 и тежкото протичане на заболяването е и високата кръвна захар.
“Високата кръвна захар предразполага към COVID, а COVID, увреждайки организма, допринася за висока кръвна захар”, каза проф. Борисова.
„Диабетиците са разколебани и не ходят от страх при лекарите си”, отбеляза тя и допълни, че коронавирусът става много агресивен при висока кръвна захар, а хората с болестта са сред най-застрашените от тежко протичане на инфекцията. Вирусът унищожва бета-инсулиновите клетки, които поддържат нормалната кръвна захар на пациентите“, обясни специалистът.
„След години ние ще работим върху увредите, които днес нанася коронавируса. След години някои от прекаралите коронавирус мъже могат да станат и импотентни. В момента медицината упорито търси лечебно решение на диабета след коронавирус, но все още няма решение. Науката и медицината се лутат“, каза тя.
“Погрижете се за себе си, направете така, че диабетът ви да е компенсиран, а вие да сте ваксиниран – така ще се спасите”, призова тя хората с диабет и увери, че всички ваксини могат да бъдат използвани от диабетици.

ВЪЗОБНОВЯВАТ „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ ЗА ВАКСИНИРАНЕ
От днес до петък в Пазарджик се възобновяват „зелените коридори“ за ваксиниране, съобщават от регионалната здравна инспекция, съобщи БНР. Свободен достъп за желаещите да се имунизират ще има в три здравни заведения в града. Зелени коридори отворят и две болници, съответно във Велинград и в Панагюрище.
Ваксинирането от сряда до петък ще се извършва с “АстраЗенека”.Възможност за имунизация се предоставя и на гражданите, които са записани в електронния регистър. В случай, че предпочитат друг вид ваксина може да подновят регистрацията си за получаване на следваща дата и час.
В Сливен възобновяват имунизациите в зелените коридори от днес до 2 април, съобщават от Областния кризисен щаб. Имунизациите ще се извършват само с векторна ваксина. „Зелени коридори“ ще има в МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Във ваксинационните кабинети ще се приемат и хора без предварително записан час.
Регионалната здравна инспекция в Смолян отваря „зелен коридор“ за ваксиниране от 15:00 до 17:00 ч. с ваксината на „АстраЗенека“.
“Зелен коридор” за ваксиниране срещу COVID-19 ще има от утре и в имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция в Шумен. В него до 3 април, от 9.00 до 16:00 часа, ще се поставя ваксината на “Астра Зенека”, съобщиха от здравната инспекция в града.
Частично се възобновява дейността на “зелените коридори” за имунизация срещу коронавирус в област Русе. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град. Възможност за ваксиниране срещу COVID-19 без предварително записване ще бъде предоставена на 31 март и 1 април в Университетската болница “Канев” в Русе. Имунизациите ще бъдат извършвани от 14.00 до 18.00 часа с ваксината на “Астра Зенека”. В региона са извършени 11 604 имунизации, като повторна доза са получили 2342 души.

ВСЕКИ ТРЕТИ БЪЛГАРИН Е ИМАЛ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯТА, КОИТО НЕ СА БИЛИ СВЪРЗАНИ С COVID-19
Всеки трети българин е имал необходимост от здравни грижи в условията на пандемията, които не са били свързани с COVID-19, като най-големият дял от тях е на хората на възраст над 60 години. Това сочат данни от национално представително допитване, проведено в периода 5-10 март 2021 г., от изследователски център „Тренд“ сред 1004 пълнолетни български граждани по поръчка на Националната пациентска организация, информираха оттам. То е осъществено в рамките на проекта „Пациентският отговор срещу COVID-19“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, информира Zdrave.net..
Основният извод от изследването затвърждава наблюденията на НПО, че в пандемията ясно се открояват проблемите при заболяванията, различни от COVID-19, като това е най-изразено при хроничните заболявания, където пациенти, страдащи от тях и преди пандемията, нямаха достатъчно качествен достъп до ефективно здравеопазване, отговарящо в голяма степен на потребностите им, отбелязват от организацията.
Повече от половината българи – 59%, одобряват въведените здравни мерки за справяне с пандемията, като 14% дават положителна оценка, а при 45% оценката е по-скоро положителна. Всеки четвърти анкетиран има по-скоро отрицателно отношение към мерките, а 6% ги оценяват изцяло негативно.
Сред посочилите положителна оценка за мерките най-голям е делът на младите хора от възрастовата група 18-29 г. – те съставляват 49% от участниците в допитването.
В рамките на проучването е установено, че 12% от анкетираните са срещали проблем с провеждане на лечението си поради ограничителните мерки за овладяване на пандемията. Като се има предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 000 души, то може да се направи извод, че повече от половин милион българи (над 600 000) са имали затруднения, а по-възрастните най-често са се сблъсквали с такъв проблем, е изводът на социолозите.
Един от всеки 10 българи (9%) е имал нужда от здравна грижа, свързана със заболяване, предизвикано от COVID-19, сочи още проучването. Най-висок дял на потърсилите здравна грижа, свързана с COVID-19, са от възрастовата група между 40 и 60 години.
67% от деклариралите, че са боледували от COVID-19, не са имали нужда от болнична помощ, a 27% са се лекували в здравно заведение. 69% от тези, които са боледували от COVID-19, но не са имали нужда от болнична помощ, оценяват като адекватно лечението, което са получили от личния лекар. 9% не са доволни от лечението, предписано от личния лекар. 68% от българите, стигнали до болница, твърдят, че са получили адекватна здравна грижа, а 28% посочват, че не са получили достатъчно грижи.
Данните от допитването показват още, че всеки осми българин е срещал проблем при посещение на общопрактикуващ лекар по време на пандемията, а всеки десети е имал проблем в комуникацията с него, като с нарастването на възрастта нараства и делът на отговорилите, че са имали по-трудна комуникация с личния си лекар.
Изследването отчита, че 1 на 15 софиянци са имали затруднения при посещение на болнично заведение, а в областните градове такъв отговор е дал 1 от всеки 12 анкетирани. Всеки трети българин (33%) обаче посочва, че не е имал затруднения в това да посети лекар специалист.
В София 11% са имали трудности с посещение на специалист, а в областните градове – 13%. От българите, на които им се е налагало да потърсят спешна медицинска помощ по време на пандемията, само 3% споделят, че са срещнали проблеми. 6% от тях обаче са имали проблем да продължат лечението на хроничното си заболяване. Най-висок дял сред тях, очаквано, имат възрастните българи над 70 г.
35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болнично заведение заради пандемията. С нарастване на възрастта нараства и делът на посочилите, че изпитват тревога да постъпят в болница. Това може да се дължи на факта, че възрастните хора са най-уязвимата група на заболели от коронавирус. 45% от българите обаче нямат страхове, свързани с COVID-19, при посещение на болнични заведения. Данните показват, че най-малко тревоги за посещения в болнични заведения има сред младите хора на възраст между 18 и 29 г. – те са 54% от всички анкетирани.
За всеки втори българин въведените мерки за справяне с пандемията от COVID-19 в болничните заведения е пречка за достъпа до лечение на другата патология, а 29% на сто не смятат, че въведените мерки в болниците са причина за ограничаване на достъпа до здравни грижи в тях.

БУРГАСКИ АБИТУРИЕНТИ ОТБЕЛЯЗВАТ ЗАВЪРШВАНЕТО СИ С КОЛЕКТИВНО КРЪВОДАРЯВАНЕ
Бургаски абитуриенти отбелязват завършването си с колективно кръводаряване Инициативата се въведе преди две години от УМБАЛ Бургас под мотото „Това не си го правил“ и бързо бе подета от училищата, изпращащи зрелостници, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Идеята да имат ярък спомен от завършването с нещо, което не са правили до момента (кръводаряването не е разрешено за лица под 18 г.), и същевременно да помогнат на стотици нуждаещи се, се хареса на бургаските младежи. Те сами търсят отделението по трансфузионна хематология, за да участват в кампанията.
В седмицата от 5 до 9 април Отделението по трансфузионна хематология ще осигури „зелен коридор“ и ще обслужва младите кръводарители с предимство, информират от лечебното заведение. Инициативата се организира с БЧК-Бургас, има и училища, които вече са заявили своето желание да участват. Всяко училище или група от абитуриенти може да заяви желанието си за включване в акцията на телефоните на отделението – 056 810565 и 0879357603.