НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.01.2022)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ПРОЕКТА ЗА ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ ЗА 2022 Г. БЕЗ ПРОМЕНИ В БЮДЖЕТА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Правителството одобри проекта за държавен бюджет за 2022 г., като в средствата, отделени за Министерството на здравеопазването, няма настъпила промяна, въпреки очакванията след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че за овладяване на пандемията и последствията от COVID-19 за 2022 г. са осигурени 267,2 млн. лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, с оглед създаване на максимални възможности за ваксинация на населението и повишаване обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението с доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт;
131,8 млн. лв. – за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19 и за поддържане на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти;
101,2 млн. лв. – за осигуряване на изследване за COVID-19 с щадящи бързи антигенни тестове на учениците от I до XII клас, бързи антигенни тестове и PCR тестове за установяване на COVID-19 и лични предпазни средства, медицински изделия и дезинфектанти с цел ограничаване разпространението на COVID-19;
За персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, включително за поставяне на ваксини на здравно неосигурени лица за шест месеца са предвидени 352,0 млн. лв., а за подкрепа на медицинския персонал, който работи в условията на огромно напрежение при извънредна епидемична обстановка, чрез изплащане на месечна добавка към възнагражденията на изпълнителите на болнична медицинска помощ чрез бюджета на НЗОК за шест месеца – 118,5 млн. лв.
28 млн. лв. – допълнителни субсидии за лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на COVID-19 и за финансиране на дейности, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, като оказване на спешна медицинска помощ, лечение на психични заболявания, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, структури в труднодостъпни и отдалечени райони и други социално-значими звена, както и за развитие на донорството и трансплантациите на стволови клетки, 20,0 млн. лв. – за изграждане на Национална педиатрична болница с цел създаване на условия за съвременно и комплексно медицинско обслужване на деца.
2 млн. лв. – за детско здравеопазване с оглед разширяване на обхвата на биохимичен скрининг за бременни от минимум 90 % при достигнат обхват през 2021 г. от 40 %; 3,8 млн. лв. се дават за ускорено изграждане на Националната здравно-информационна система и развитие на дистанционни здравни услуги; 13,2 млн. лв. – за издръжката на децата в детските ясли, с оглед пълното освобождаване на родителите от заплащане на такси, считано от 1 април 2022 г. Разчетите са направени при средна стойност на издръжката от 1 125 лв. на дете годишно за около 15 661 деца в детски ясли.
„Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети в детските градини и училищата, на детските ясли и яслените групи към детските градини, детските кухни, здравните медиатори, общинските съвети по наркотични вещества и психосоциална рехабилитация, за което са разчетени допълнително 23,1 млн. лв. През 2022 г. продължава финансирането на здравните медиатори, като средствата за тях са увеличени с 0,5 млн. лв.“, съобщават от правителствения пресцентър.

40 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В НЕДЕЛЯ
2 602 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие – 743 от тях са установени с PCR, а 1 859 – с бързи антигенни тестове. 77,86% от новите случаи, потвърдени за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани. Тава показват данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените за последното денонощие тестове са общо 15 061. От тях PCR са 2 634, а антигенни – 12 427. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 46; Бургас – 228; Варна – 364; Велико Търново – 29; Видин – 8; Враца – 29; Габрово – 34; Добрич – 39; Кърджали – 22; Кюстендил – 13; Ловеч – 9; Монтана – 16; Пазарджик – 82; Перник – 69; Плевен – 72; Пловдив – 197; Разград – 15; Русе – 36; Силистра – 24; Сливен – 67; Смолян – 9; София област – 101; София град – 764; Стара Загора – 220; Търговище – 11; Хасково – 41; Шумен – 33; Ямбол – 24.
Общо 941 814 са доказаните у нас случаи на новия коронавирус към момента, от които 239 320 са активни. Излекуваните лица са 669 334, от тях 2 198 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 730 пациенти с потвърден COVID-19, 506 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 210, от които 85,71% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 157 520 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас към момента. 1 901 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 20 488 лица-медицински служители. 40 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 5 от тях са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 7 – при санитари, 2 – при фелдшери и 12 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 33 160. Нови 39 случая са регистрирани през последното денонощие. 92,31% от починалите лица не са били ваксинирани.

129 СЛУЧАЯ НА ОМИКРОН СА УСТАНОВЕНИ У НАС СЛЕД ЦЕЛОГЕНОМНО СЕКВЕНИРАНЕ
129 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Случаите на Омикрон са установени в 14 области както следва: София-град – 46; Стара Загора – 17; Благоевград – 14; Сливен – 9; Пазарджик – 8; Варна – 7; Пловдив – 7; Перник – 7; Монтана – 6; Търговище – 3; Хасково – 2; Ямбол – 1; Русе – 1; Габрово – 1.
От общо изследваните 234 клинични проби със SARS-CoV-2, 55.1% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 44.9% – на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в периода 3 януари 2022 г. – 13 януари 2022 г. и са изпратени от 30 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

СЛУЧАИ НА КО-ИНФЕКЦИЯ МЕЖДУ ГРИПЕН ВИРУС И COVID-19 СА ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНИ У НАС
Ко-инфекция между грипен вирус и COVID-19, която в цял свят стана популярна като Флурона, вече е официално доказана и у нас. Това става ясно от данните на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), информира Clinica.bg.
Тази година паралелно с COVID-19 у нас циркулира и грипния вирус A(H3N2), наричан още Камбоджа. 9 случая на грип са установени в НЦЗПБ през миналата седмица. Новите проби са доказани при деца между 11-18 години от Ямбол, като при една от тях е ко-инфекция между грипния вирус и COVID-19. Тя придоби името Флурона, след като за първи път се появи в Израел, а след това и в някои европейски страни. Но зам.-директорът на НЦЗПБ доц. Любомира Гломб обясни, че такъв термин няма и СЗО призовава да не се използва, защото може да обърка хората, че става въпрос за микс между частици По думите ѝ при тази комбинация човек е болен едновременно от грип и от COVID-19, но това не е ново явление, защото в началото на пандемията в Китай са били описани такива случаи.
Същевременно всички области в страната вече са в тъмночервена зона. Средната заболеваемост от COVID-19 продължава да расте и вече е 1749.18 на 100 000 души, спрямо 1727. 7 пред предходния ден, показват данните на НЦЗПБ. И 28-те области в страната вече са оцветени в тъмночервено, което значи, че заболеваемостта там е над 500 на 100 000 души. Доскоро само Кърджали бе извън тази група, но заразата и там е достигнала това ниво.

БОЛНИЧНИТЕ СДРУЖЕНИЯ ИСКАТ СПЕШНА ПОМОЩ ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ПОЕТАПНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА НАЙ-НЕДОФИНАНСИРАНИТЕ ЦЕНИ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ПРЕЗ 2022 Г.
Болничните сдружения искат спешна помощ за високите цени за отопление и поетапно увеличение на най-недофинансираните цени на клиничните пътеки през 2022 г., съгласно изготвения план на Български лекарски съюз. Това става ясно от отворено писмо до медиите от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България. Писмото на ресорните организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на здравеопазването Асена Сербезова, министъра на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Александър Николов, председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Антон Тонев, управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, информира Zdrave.net.
„Необходими са незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки. Настояваме да бъдат преразгледани възможностите за отделна компенсация за болничните заведения, за да не се допуска влошаване на финансовата им състояние, особено по време на пандемия“, се посочва в становището на болниците.
Във връзка с компенсацията за високите сметки за електроенергия болничните сдружения обръщат внимание, че лечебните заведения минават под общия знаменател за бизнеса като небитови потребители и без да e взетa под внимание тяхната роля в пандемията, социално значимата им функция, както и факта, че те нямат механизми за увеличение на приходите, както това се случва в останалата част от икономиката.
В отвореното си писмо сдруженията подчертават, че общите разходи на изпълнителите на болнична помощ скачат рязко, като това е процес, а не еднократен ефект.
„Недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, и вече дори частична актуализация няма да компенсира натрупването на недостиг. Оценки на различни експерти сочат, че някои от клиничните пътеки се нуждаят от ръст с между 100 и 200%“, обясняват представителите на болниците.
В становището на болничните сдружения се посочва, че е налице остра необходимост от увеличение на цените на всички клинични пътеки с минимум 20% през 2022 г. и поетапно достигане до поне 100% в следващите до 3 години. По план, обсъждан с Български лекарски съюз, първо трябва да бъдат увеличени по справедливост най-ощетените клинични пътеки, защото средствата няма да стигнат за всички пътеки.
„Не трябва да се забравя, че имено от цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, за които има консенсус, че трябва да достигнат едно достойно ниво, за да можем да задържим специалистите у нас и да мотивираме младите хора да се отдават на нелеките професии в сектора – лекари, сестри, акушерки и т.н.“, обясняват от болниците.
В подкрепа на това си искане ресорните организации обръщат внимание и на факта, че клиничните пътеки, откакто са създадени, не са актуализирани цялостно в посока те да отговарят на реалните разходи, инфлация и т.н. А в момента има болници, които получават сметки за ток, които са в пъти по-големи спрямо тези преди няколко месеца.
Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за това, което ни очаква след COVID-19, а именно вълна от пациенти със забавено лечение, недиагностицирани и нелекувани навреме заради ограничаване на плановия прием или избягване посещението на лечебни заведение поради притеснения, свързани с пандемията.

БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ АЛАРМИРА, ЧЕ НЗОК НЕ ОТПУСКА СРЕДСТВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ЗЪБНЕ ПРОТЕЗИ
Българската асоциация на зъботехниците поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев заради неизплатените средства по проекта за безплатни протези за пациентите над 65 години. Това стана ясно на пресконференция днес, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че в бюджета на НЗОК за 2021 г. бяха предвидени целево 2 млн. лв. по програмата за зъбно протезиране на пенсионери за заплащане на медицинските изделия.
От Асоциацията уточниха, че още през септември миналата година, след като средствата бяха гласувани от парламента, те са поискали спешна среща с НЗОК, за да може да започнат преговорите този бюджет да влезе в действие.
„Отговорът на Здравната каса на първата среща беше, че ще потърсят някаква възможност, но последва писмо, в което заявиха, че на този етап не я намират. Направихме консултации с няколко кантори по медицинско право. Пуснахме три писма до Касата с три предложения за възможности. Два отговора получихме. Един, който потвърждаваше първото мнение, че нормативната уредба не го позволява и втори – че не виждат възможностите, които ние сме им посочили“, каза зам.-председателят на Асоциацията Стоян Котев.
„Не е спазен ЗБНЗОК, който е задължителен за изпълнение, а освен това Надзорния съвет има правото да създаде механизъм, по който да бъде изпълнено заложеното в бюджета. В крайна сметка е ощетен пациентът, затова искаме оставката на управителя на Касата“, каза той.
От Асоциацията съобщиха още, че главната причина НЗОК да не заплаща зъбните изделия е липсата на документ, с който да се назначава изработването на зъбна протеза на пациентите.
„Въпросният документ беше наложен като вид изискуем от редица закони. Ние го предложихме още през 2007 г., но оттогава нищо. Това води до безотчетност и до нерегламентирани практики, както и до неяснота за пациента кой, къде и с какви материали е направил зъбната му протеза. Смятаме, че умишлено се бави и саботира този документ. Това е предпоставка да има сив сектор. След като този документ липсва, означава и че ние работим нерегламентирано“, обясни Георги Дулев от Асоциацията.

Д-р Георги Миндов: ЗАРАДИ НИСКОТО ВАКСИНАЦИОННО ПОКРИТИЕ У НАС ЦИРКУЛИРАТ СТАРИТЕ ЩАМОВЕ НА COVID-19, КОИТО ПРЕДИЗВИКВАТ УСЛОЖНЕНИЯ
„Ние имаме данните за заболеваемостта от тези, които са регистрирани в портала. Голяма част от хората обаче не желаят да се регистрират, голяма част от родителите отказват децата им да бъдат изследвани. Според математиците реално болните от коронавирус в страната трябва да се умножат от 3 до 5 пъти. Ако това е вярно, значи в момента болните са 1 млн.“ Това каза пред БНТ председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той допълни, че в много държави има голямо количество позитивни лица, но това нищо не означава, информира Zdrave.net.
„Протичането на заболяването при Омикрон е по-леко от грип – леко неразположение, хрема и дразнене в гърлото 2 дни и се приключва. Проблемът е, че у нас, заради ниското ваксинационно покритие, циркулират и другите щамове като Делта и Алфа. Имам пациент, който миналата седмица загуби мирис и вкус, което категорично не е Омикрон. Именно при тях са усложненията. Старите варианти имат 2 пъти по-голяма склонност към усложнения, хоспитализации и тежко протичане. Не бива да си правим шега, не се знае какво ще закачим, особено ако сме неваксинирани“, каза д-р Миндов. Той подчерта, че лекарите са на предела на силите си, тъй като всеки общопрактикуващ лекар наблюдава около 50-60 активни случая.
„Има общ протокол за лечение на COVID при възрастни, но няма такъв за лечение на деца, няма и за бременни“, допълни д-р Миндов.
Д-р Георги Миндов поясни, че в момента COVID зони има в повечето големи градове, но на практика COVID зони са кабинетите на общопрактикуващите лекари. „Желателно е хората със симптоми да не идват, когато има други хора, да си уговарят предварително час, за да не става застъпване на здрави и болни, на ваксинирани и неваксинирани. Очакваме COVID лекарствата, които действат на клетъчно ниво и спират деленето на вируса. Това е нашата голяма надежда след ваксините“, допълни той.
По отношение на „зелените сертификати“ той заяви, че те трябва да отпаднат, само ако са премахнати в цяла Европа: „Безсмислено е да се премахват само в България, защото това ще ни отнеме възможността да пътуваме.“

ВМА ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ВАКСИНИРАНЕ НА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ ВЪВ ВОЕННИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ
До края на февруари са предвидени 65 срещи на специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) с личния състав на различни военни формирования в цялата страна, съгласно разяснителната кампания за имунизиране срещу COVID-19. За това информира БТА като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Инициативата беше стартирана още в началото на ваксинационната кампания в България лично от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който посети отделни военни формирования.
В момента Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена е създал стройна организация, така че да можем да отговорим на всички въпроси, които вълнуват военнослужещите и цивилните служители, коментира заместник-началникът на ВМА полк. доц. Димо Димов, който е и ръководител на Ваксинационния център.
Всички военни формирования са в зоната на отговорност на съответната многопрофилна болница от структурата на ВМА, което им осигурява абсолютен достъп до ваксинация.
Кампанията за ваксиниране на личния състав приемаме наистина много присърце, тъй като заболеваемостта се отразява пряко на бойната готовност във Въоръжените сили, подчертава още доц. Димов. По думите му, целта на тези срещи е представяне на изчерпателно и достъпно изложение за ваксините и тяхното приложение в борбата с вируса.

В НЯКОЛКО ОБЛАСТИ НА СТРАНАТА ОТ ДНЕС СЕ ВЪВЕЖДАТ НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ЗАРАДИ НАРАСТВАЩА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
В Пловдив обектите на закрито, където се влиза със зелен сертификат, трябва да работят на 50% от капацитета си. Работното време на игрални зали, казина, обекти за хранене и развлечения става от 5 до 22 часа, съобщи БНР. От Сдружението на заведенията са категорични, че няма да се съобразят с новите ограничения и ще обжалват актовете на проверяващите.
От РЗИ увериха, че контролът ще бъде засилен. Ще се проверяват също търговските обекти от тип мол, където има забрана за посещения на непълнолетни без придружител.
Ще се следи и какво е натоварването на линиите на градския транспорт. Там където се установи, че има струпване на хора, ще бъдат пускани допълнително автобуси, увериха от Община Пловдив.
В Благоевградска област ограничителните мерки ще бъдат в сила 2 седмици. Заведенията и нощните клубове ще работят с половината от капацитета и площта си, но нямат ограничения в работното време. В цялата област се затварят езиковите и други образователни центрове и школи, както и пенсионерските клубове. Преустановява се организацията и провеждането на екскурзии в страната, музикални събития, фестивали и събори. Спортните събития се провеждат без публика и при строго спазване на мерките за безопасност, включително с предварително тестване.
Големите търговски обекти се задължават да контролират входовете и броя на посетителите, за да няма струпване. Във всички затворени пространства, както и на откритите пазари носенето на маски е задължително. Работодателите трябва максимално да организират за служителите си работа от разстояние. „Заведенията ще работят с 50 процента от капацитета и местата за посетители, като зеленият сертификат остава задължителен. Няма да има обаче ограничения в работното време“, уточни областният управител Валери Сарандев. От днес всички ученици са в междусрочна ваканция, но вечерният час в областта за тях остава 20 часа.
До сряда детските градини в Силистренска община затварят врати заради повишена заболеваемост от коронавирус. Въвеждат се и редица противоепидемични мерки на територията на цялата област Силистра.
В Бургас се ограничава до 50 на сто публиката на културни и спортни събития. Забранява се непълнолетните да посещават търговски центрове и заведения без настойник.
В област Добрич се забранява до 6 февруари посещението на непълнолетни в търговски центрове, кина и заведения без настойник.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: В СОФИЯ 46% ОТ ХОРАТА СА ВАКСИНИРАНИ, ВЛЕЗЛИТЕ В БОЛНИЦА ОБЕКТИВНО СА ПО-МАЛКО
„В регионите, които влязоха първи в новата вълна – София-град и Благоевград, вече има намаляване на случаите, т.е. вълната вече прегаря. Голяма част от хората, които са се разболели и са ваксинирани, имат имунитет“. Това каза пред NOVA NEWS съветникът на Столичната община по ваксинационния процес и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
„В София 46% от хората са ваксинирани. Влезлите в болница обективно са по-малко, както и тези в интензивни отделения, на фона на многото новозаразени“, допълни той. По думите му хората в интензивните отделения дори в Западна България не са много.
„До една седмица очаквам лек спад в София, Благоевград, Перник и Кюстендил и увеличаване на случаите в Североизточна България. В Бургаска област също случаите ще се стационират и ще започнат постепенно да намаляват. В края на март и април ще имаме рязко намаляване на случаите, дано някой нов вариант не ни налази“, каза проф. Кантарджиев. Той съобщи, че момента се работи по петвалентна ваксина, която да пази от грип и коронавирус, когато той се приравни на обикновен грип. Проф. Кантарджиев обаче заяви, че хората не трябва да я чакат, а да си слагат бустер навреме, защото е доказано, че той пази от Омикрон, тъй като той е малко по-различен. Към момента 600 000 българи са си сложили трета доза, отчете той и посочи, че това задължително трябва да направят хората с придружаващи заболявания.
Проф. Кантарджиев подчерта, че от четири месеца насам се правят изследвания, за да се предугадят бъдещи мутации.
„Засега напълно е доказано, че клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен. Трябва да подпомагаме имунната си система с правилно хранене, умерено физическо натоварване и да се пазим от простинки“, каза проф. Кантарджиев. Той обясни, че сребърната вода има доказано антибактериално действие. По думите му чистият въздух и UVC лампите също защитават срещу вируси и бактерии.