НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.01.2021)

ОСИГУРЯВАТ ПО-ГОЛЕМИ МОЩНОСТИ ЗА СЕКВЕНИРАНЕ НА ПОВЕЧЕ ПРОБИ ЗА COVID-19
„Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили“. Това каза пред БНР генерал -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА. По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.
„Тревожна е тенденцията за бъдещето… Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащи локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди“, изтъкна проф. Мутафчийски в предаването „Неделя 150“. Той допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.
По темата за ваксините председателят на НОЩ коментира: „Фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи… На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари – 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник – 17 550 дози от „Пфайзер“… Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“.
За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес. Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

349 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, 1354 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
349 са новодиагностицираните лица у нас с коронавирусна инфекция през последните 24 часа. 222 от тях са установени с РCR тестове, а 127 – с антигенни. 4532 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 3108 са PCR, а 1424 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 43; Варна – 13; Велико Търново – 3; Враца – 9; Габрово – 1; Добрич – 1; Кърджали – 6; Кюстендил – 27; Монтана – 4; Пазарджик – 24; Перник – 12; Плевен – 11; Пловдив – 19; Разград – 6; Русе – 5; Сливен – 17; Смолян – 2; София област – 12; София град – 97; Стара Загора – 19; Хасково – 9; Шумен – 4; Ямбол – 5.
В България към момента са доказани общо 218 618 случая на новия коронавирус, 23 987 от които са активни. Излекувани са вече 185 603 лица. 1354 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 2866 пациенти с потвърден COVID-19. От тях 263-ма са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общо 41 020 са ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас до момента. 215 от тях са се ваксинирали през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9506. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са четири. От тях един е установен при лекар, два – при медицински сестри и един – при санитар.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са общо 9028. През последното денонощие са регистрирани 20 нови случая.

У НАС СА ДОСТАВЕНИ 3600 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА КОМПАНИЯТА „МОДЕРНА“
3600 дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията „Модерна“ бяха доставени у нас. Препаратът е пристигнал тази нощ и се съхранява в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНР.
Утре, 1 февруари, се очаква да пристигнат още 17 550 дози от ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.
След приемането на ваксините директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов ще даде брифинг.

В 29 ИМУНИЗАЦИОННИ КАБИНЕТА В БУРГАСКА ОБЛАСТ СЕ ПРОВЕЖДАТ ВАКСИНАЦИИТЕ СРЕЩУ COVID-19
В 29 имунизационни кабинета в Бургаска област се провеждат ваксинациите срещу COVID-19. Най-натоварени са двата кабинета в Регионалната здравна инспекция, съобщи пред БНР директорът д-р Георги Паздеров.
“Успоредно тече и ваксинацията на колегите от първа фаза. Имаме и довършваща ваксинация – първа доза за фармацевтите и стоматолозите. Двата кабинета работят с “пълна пара” и се надявам искрено, че ако имаме регулярни доставки на ваксина, ще приключим първа фаза и влизаме във втора фаза. Предполагам, че в понеделник отново ще има доставка”, информира Паздеров.
Той уточни, че 1800 учители и непедагогически персонал са дали заявка за ваксиниране. 400 души от домовете за възрастни хора и персонала в тях също са в графика по втората фаза на имунизациите в Бургаска област.

ОНКОЛОЗИ ОТ УМБАЛ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ ЩЕ ДАВАТ БЕЗПЛАТНИ ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ
Онколози от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ще дават безплатни онлайн консултации на 4 и 5 февруари от 16:00 до 19:00 часа по повод Световния ден за борба с онкологичните заболявания – 4 февруари, съобщи БНР.
Кампанията се организира за втора поредна година в университетската болница „Свети Иван Рилски“. Целта е в условия на пандемия пациентите да бъдат улеснени, обясни доктор Виолетка Маринова, един от водещите онколози в клиниката по хематология и онкология: „Да бъде всичко онлайн, което означава да следят сайта на нашата болница, като в линка ще могат да изпращат документите си, въпроси към нас. Предполагам, че ще бъде много полезно за нашите пациенти, тъй като има пациенти и от провинцията, които търсят нашата помощ“.
Документи и изследвания могат да изпращат хора с хематологични и онкологични проблеми, добави доктор Маринова. По думите ѝ контактът с пациента е безценен, но по време на епидемична обстановка това е най-безопасният начин за консултация.
„Решението за лечение на онкоболния е в един неотложен аспект и би трябвало да се започне колкото е възможно по-рано“.

ОБЩИНА ЯМБОЛ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДПОМАГА СЕМЕЙНИ ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Семейни двойки с репродуктивни проблеми от Ямбол ще бъдат подпомогнати от общинския бюджет и през настоящата година. През последните няколко месеца са отпуснати средства за четири млади семейства, информира БНР.
11 двойки са подали документи за подпомагане от общината за инвитро процедури. На две от семействата са отпуснати по 2000 лева, с по 500 са подпомогнати други две двойки, поясни Неда Бъчварова, началник отдел „Хуманитарни дейности” в Община Ямбол и уточни, че кандидатите трябва да не са длъжници на общината и да са от три години жители на града. Друго важно условие е да не отговарят на условията пред Центъра за асистирана репродукция за подобна манипулация, за да могат да кандидатстват пред община Ямбол.
За тази година средствата за подпомагане ще бъде гласувана заедно с приемането на общинския бюджет. Но със сигурност той няма да е по- малък като размер от миналогодишния финансов ресурс -15 000 лева, допълни Бъчварова.

ПРИКЛЮЧИ ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНИ В ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В СТОЛИЦАТА
Общо 197 души, домуващи и персонал, бяха ваксинирани от мобилните екипи на Столичната община в домовете „Надежда“ , „Зона Б5“, „Дълголетие“, „Горна баня“, „Княжево“, „Банкя“, Дома за пълнолетни лица със сетивни увреждания, информира БНР.
Хората, които на този етап не са пожелали да им бъде поставена ваксина, могат да бъдат включени допълнително.
От понеделник започва поставянето на ваксини на учителите и непедагогическия персонал от училищата и детските градини. Ваксинирането ще се извършва в столичните болници и в изнесените кабинети пред Регионална здравна инспекция -София.