НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.01.2019)

СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ЩЕ БЪДАТ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА РАБОТЯТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ В БАЗИТЕ, КЪДЕТО СПЕЦИАЛИЗИРАТ
Здравното ведомство ще субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. Срещу това лечебното заведение, получило субсидията, ще е длъжно да назначи специализанта след завършването му за срок, равен на срока на обучението му, а той от своя страна ще е длъжен да приеме.
Ако лечебното заведение или специализантът откажат да изпълнят това задължение, съответната страна ще трябва да възстанови изплатената субсидия. Това предвиждат промени в Наредбата за специализациите, публикувани днес на сайта на МЗ за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Изключение се прави за специализиращите Обща медицина, които ще са длъжни да работят като джипита не в базата си за обучение, а просто на територията на страната.
Размерът на субсидията за базите за обучение ще е в размер на минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната календарна година и дължимите осигурителни вноски върху него. Субсидията на базите за обучение по специалност Обща медицина ще е в размер 1,3 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход с цел създаване на равнопоставеност между базите за обучение, тъй като базите за обучение по Обща медицина попадат в различна икономическа дейност със значително по-нисък размер на минималния осигурителен доход (за 2019 г. – 668 лв. при размер за болничните бази за обучение – 987 лв.).

МЕДИЦИТЕ В МБАЛ – КОЗЛОДУЙ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Медиците от болницата в Козлодуй излязоха на протест, съобщи bTV. Те отказват да подпишат новите си трудови договори, тъй като възнаграждението, заложено в тях е малко над минималната работна заплата – 580 лв.
„Нашият протест не е срещу ръководството на болница Козлодуй. Обръщаме се към министъра на здравеопазването, към министър-председателя, към Народното събрание, към БАПЗГ, синдикатите. Не може повече да се подписват документи, които не се изпълняват, не може да се дават пари в здравеопазването и те да не стигат до изпълнителите на медицинска помощ. Не може с 31 години трудов стаж да взимам 7 000 лв. годишна заплата“, каза Даниела Станева, старша сестра на хирургичното отделение.
„Не мога да дам по-големи заплати, защото ги давам от това, което болницата е заработила. В последно време обаче Здравната каса не ни изплаща дори това, което сме заработили заради лимитите. За 2018 г. имаме неразплатени от Здравната каса 100 000 лв. Винаги съм казвала, че всеки може да отиде където иска. Аз не мога да задържа с материални стимули никого в тази болница“, каза управителят на болницата Д-р Олга Николова.
Медицинските сестри признават, че директорът не може да им даде повече, отколкото лечебното заведение изкарва, затова трябва да се намери решение на държавно ниво.

БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ Е ЗАСТРАШЕНА ОТ ФАЛИТ
Болницата във Велики Преслав е сред заплашените от фалит през 2019 година. Над 90 хиляди лева към доставчици и 40 хиляди лева на персонала си дължи лечебното заведение.
„Заложените целево в бюджета на Община Велики Преслав за настоящата година 100 хиляди лева, няма да решат проблемите на хронично недофинансираната болница“ – коментира управителят д-р Иван Димитров, цитиран от БНР.
„Ние полагаме усилия и ще работим до край. Това, което зависи от нас ще го направим. Не за нещо друго, а заради пациентите. Млади лекари при нас не идват. Нека всички да знаят, че вълната на напускащи системата на здравеопазването предстои. Навсякъде се разтягат едни работещи пенсионери, които не са вечни“, допълни д-р Димитров.
Малка надежда управителите на общинските болници виждат в постигнатото споразумение между НЗОК и Сдружението на общинските болници за връщане на миналогодишните цени на някои клинични пътеки, чиито финансиране бе намалено в тазгодишния анекс.
Повече от 30 хиляди годишно минават през болницата във Велики Преслав. В лечебното помощ търсят и жители на съседните общини Смядово и Върбица.