НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.10.2018)

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЩЕ ОБСЪДИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КТ “ПОДКРЕПА” ЗА НОЩНИЯ ТРУД
За 10 години полагане на нощен труд хората остаряват с 6 години по-рано. Това сочат последните проучвания за вредността на нощния труд, представени по време на конференция на КТ „Подкрепа” във връзка с кампанията „Нощният труд е евтин АД”. От синдиката настояват за промяна на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, в която да бъде заложен принципът нощният труд да е не по-малко от 0,5% от минималната работна заплата или 2,55 лв. на час. Предстои предложението да бъде разгледано в комисията по доходите на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 2 ноември 2018 г., информира Clinica.bg.
От синдиката настояват нощният труд у нас да се полага за определени дейности,така като е заложено в директивата на ЕК за сумирано изчисляване на работното време, в която се определят дерогации за дейности, в които има непрекъснатост на производствения процес. Работната седмица за полагащите нощен труд да бъде намалена от 56 на 48 часа, работният график да бъде намален от 6 на 3 месеца. Освен това работникът да има право да отказва нощните смени. Броят на поредните нощни смени да бъде намален от пет на три.
В останалите европейски държави полагането на нощен труд е строго регламентирано. В Белгия нощен труд се полага само при колективно трудово договаряне при заплащане 50% от средната работна заплата, в Италия – 10% от минималната работна заплата, в Испания минимум – 25% от основната заплата, в Малта – колективно договаряне минимум 25% от минималната работна заплата, в Румъния – минимум 30% от основната заплата по закон, Сърбия – 26% от минималната работна заплата. Регламентирани са удължени почивки, засилени здравни грижи.
Около 400 хиляди души у нас полагат нощен труд. От Световната здравна организация категорично определят, че нощният труд е вреден за здравето на работниците и е необходимо неговото ограничаване, както и осигуряване на възможности за качествено възстановяване.

НЗОК ЩЕ ИЗИСКВА БОЛНИЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПАЦИЕНТИ СПОРЕД БРОЯ НА ЛЕГЛАТА ВЪВ ВСЯКО ОТДЕЛЕНИЕ
Националната здравноосигурителна каса затяга още кранчето на болниците за индуциран прием на пациенти. Това ще стане чрез доусъвършенстване на електронната система за отчитане на извършените клинични пътеки от лечебните заведения, информира Clinica.bg.
На последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК одобри изграждането на нова функционалност в електронната система на Здравната каса. С въвеждането й болниците няма да могат да отчитат повече хоспитализации, отколкото позволява броят на леглата им за всяко отделение. Досега този показател беше взет предвид, но само на хартия. Според рамковия договор за 2018 г. лечебните заведения трябва да приемат пациенти, съобразени не само с общия капацитет на лечебното заведение, но и с конкретния брой легла във всяко отделение. На практика обаче не съществуваше механизъм за детайлен контрол на това изискване и при желание болниците можеха да го нарушават. Така например, ако някои клиники в него са празни, а други заети, медиците можеха да плануват пациенти на база на свободните си легла от другите отделения. Занапред обаче тази възможност ще бъде преустановена напълно. Това ще стане чрез нова функционалност за контрол на приема на пациенти по клинични пътеки и процедури. С нея ще бъдат актуализирани форматите на електронните отчетни документи за електронно подаване на извършената дейност. Освен това ще се интегрира сегашната система на касата със система HOSP_CPW, в която е въведена информация за капацитета на лечебното заведение, разписан като брой и вид болнични легла. В добавка ще се разработи набор от формални проверки за постъпилите пациенти спрямо наличните легла по отделения и автоматична забрана за приемане на болни при пълната им заетост.

Омбудсманът Мая Манолова: ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ В РАЗЛИЧНИ ЗАКОНИ ДА СЕ ГЛЕДАТ ПООТДЕЛНО СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНИ ОЦЕНКИ И ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
“В приеманите бюджети през последните три години продължава порочната практика да се лимитира всяка една дейност на лекарите, което, както нееднократно бе посочвано и в Становище на Националния омбудсман, и от повечето експерти, се отразява крайно негативно на пациентите, защото затруднява достъпа им, ограничава правото им на избор къде да се лекуват и в дългосрочен план води до понижаване на качеството на медицинската помощ, поради влошената конкурентна среда“. Това пише в свое становище за Бюджет 2019 на НЗОК, внесено в Народното събрание, омбудсманът Мая Манолова, информира Zdrave.net.
По думите й, Законът за бюджета на НЗОК превръща Министерския съвет и Народното събрание в помощни органи на новата Агенция по медицински надзор по отношение на лицензирането на нови болници или на нови отделения в съществуващи такива.
Манолова определя като изключително обезпокоителни промените, с които при лечението на пациентите се въвежда принцип за предписване на лекарствени продукти на база терапевтичен курс, съобразено с неговата разходна ефективност. Омбудсманът смята, че така се ограничава правото на гражданите на индивидуално лечение, съответстващо на състоянието им и преценката на лекуващите лекари.
„В тази връзка като национален омбудсман съм силно обезпокоена от опита чрез бюджетен закон, в противоречие с действащата нормативна уредба, чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. да бъдат променени няколко основни за здравеопазването закони, имащи пряко отношение към живота и здравето на българските граждани“,  посочва общественият защитник. Според Манолова приемането на пакет закони по този начин нарушава основни конституционни норми.
Омбудсманът предлага на Народното събрание да обсъди предложения законопроект в частта му относно бюджета на НЗОК за 2019 г. и да разгледа всички останали предложения за промени в други закони отделно, съобразно предвидения в Конституцията и законите ред за това, след извършване на предварителните оценки и обществено обсъждане.

38% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПО ЗДРАВНА КАСА
Около 38 % от българите не са се възползвали от полагаемите профилактични прегледи през годината. „Това обаче са предимно хора, които страдат от хронични заболявания и по един или друг повод те са посетили своя личен лекар и там са се информирали за това, че имат право на профилактичен преглед“, уточни шефът на дирекцията по извънболнична помощ д-р Галина Йорданова в Националната здравноосигурителна каса пред на bTV, информира Puls.bg. Тя добави, че Здровното косо не следи и не санкционира, а само събира информацията кой е преминал профилактичен преглед и кой не.
По последни данни 2/3 от българските пациенти трябва да бъдат санкционирани затова, че не са проверили здравния си статус. Глоби обаче реално няма. В бъдеще от НЗОК предвиждат по-солени глоби, включително и повишаване на здравната вноска за всички нередовни. Освен глобите, в закона е предвидена и друга санкция – загуба на здравноосигурителните права за един месец, допълни д-р Йорданова.

БЪЛГАРИЯ Е НА ОПАШКАТА ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В ЕС И НА БАЛКАНИТЕ
Със средна продължителност на живота от 74,9 години България е с най-нисък показател в ЕС и сред съседните балкански страни. В Гърция той е 81,5 години, в Румъния – 75,3 години, в Сърбия – 75,7 години, в Турция – 78,1 години, в Албания – 78,5 години.
Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г., цитирани от БТА, информира Zdrave.net.
Своеобразни „рекордьори“ по най-ниска продължителност на живота в ЕС са българските региони Северозападен (73,3 години), Югозападен (74,4 години) и Северен Централен (74,4 години), показва европейската статистика. Според анализа средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години.
Според анализа на Евростат регионите в ЕС с най-висока продължителност на живота са позиционирани главно в Испания и Италия, докато по-голямата част от регионите с относително ниска продължителност на живота са предимно в източните региони на ЕС.
Най-високо равнище на продължителност на живота в ЕС е регистрирано в испанския столичен регион Комунидад де Мадрид (85,2 г.), следван от още два испански региона – Ла Риоха и Кастилия Леон (по 84,3 г.). Със същите показатели в челната петица е италианският регион Тренто, а на пето място е френският столичен регион Ил дьо Франс (84,2 години).
Топ 5 на регионите в ЕС с най-ниски стойности по продължителността на живота е съставен освен от трите български региона, още от един румънски и един унгарски регион, показват данните на Евростат.

МБАЛ “СВЕТА ПЕТКА” ВЪВ ВИДИН Е НАТРУПАЛА ДЪЛГОВЕ В РАЗМЕР НА 3,5 МЛН. ЛЕВА
Близо 3,5 млн. лв. са дълговете на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин към 30 септември 2018 г. От тях най-много са задълженията на болницата към доставчици на лекарства, медицински изделия, импланти и др. – 1,672 млн. лв., от които 1,038 млн. лв. са просрочени. Лечебното заведение има също така дългове към финансови институции в размер на 1,2 млн. лв. За програма „Енергийна ефективност“ болницата дължи 462 000 лв., а за местни данъци и такси – 114 000 лв. Това отчита здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутати от БСП, информира Zdrave.net.
Към 31 декември 2017 г. просрочените задължения на МБАЛ „Св. Петка“ са в размер на 1,008 млн. лв. и намаляват с 479 000 лв. спрямо отчетените просрочия през 2016 г., когато са били 1,487 млн. лв. Намаление към 31 декември 2017 г. спрямо предходния отчетен период се наблюдава и при краткосрочните задължения към доставчици – със 775 000 лв., или с 31,97%. Дружеството няма просрочени задължения към персонал и осигурителни плащания, отчита още министърът.