НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.09.2019)

НАД 7000 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ, КОЙТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 7-МИ ОКТОМВРИ В СОФИЯ
Над 7000 лекари и професионалисти по здравни грижи ще излязат на национален протест в София на 7 октомври – Международния ден за достоен труд. Организатори са Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, с подкрепата на БЛС, информира Zdrave.net. Основното искане е увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските специалисти, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
КНСБ искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници, 950 лева за медицински сестри в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.
От синдиката настояват Колективният трудов договор да стане задължителен за всички медицински специалисти; искат още изменения в Закона за лечебните заведения, касаещи медицинските специалисти; промяна в заплатите, възможност за директни указания от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните дружества да подпишат КТД; по-голям бюджет от Министерство на здравеопазването за болниците.
КНСБ настоява бюджетът на НЗОК за 2020 г. да бъде увеличен с 600 млн. лв. Протестиращите ще поискат да бъде определена каква част от парите по клинични пътеки да отидат за заплащането на лекарите и медицинските специалисти. Синдикатът смята, че исканията на здравните специалисти могат да бъдат изпълнени в две стъпки още този октомври след местните избори и с новия бюджет на НЗОК за 2020 г.

ВТОРА КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА В МБАЛ-КАРЛОВО
Втора колективна оставка подадоха медицински сестри от МБАЛ-Карлово. След като миналата седмица молби за напускане депозираха специалистите по здравни грижи от Детското отделение, същото направиха и колегите им от Вътрешно отделение. До края на деня оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в града, съобщи БНТ. Причината е, че те не са получили желаното увеличение на основната заплата от управителя на болницата. Искането на медицинските сестри е за основна заплата 950 лв. В момента те получават между 720 и 750 лв. Управителят на болницата д-р Христо Пелев вече предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв. и каза, че чрез допълнително материално стимулиране 952 лв. може да се достигне към декември.
„Увеличението до 950 лв. на всички сестри ще утежни бюджета”, обясни д-р Пелев. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, което, по думите му, е и искане на сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз чрез новия НРД, който предстои да се подпише. На второ място, според ръководството на болницата е необходимо да се направи и облекчение на медицинските стандарти. Карловската болница получи от държавата 573 000 лв. за това че е отдалечена и рискова, но тези средства са за дейност, а не за заплати, уточни управителят на Карловската болница.
„На медицинските сестри са предложени два варианта за определяне на възнагражденията. До четвъртък очаквам от тях, съгласувано със синдикатите и Общинския съвет, да вземат решение кой от вариантите ги удовлетворява“. Това посочи управителят на общинската болница в гр. Карлово д-р Христо Пелев по време на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от здравното ведомство. Той уверил здравния министър, че в лечебното заведения няма напрежение и е постигната съгласуваност относно бъдещите действия, касаещи работните заплати.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ВАКСИНИРАТ БЕЗПЛАТНО ПРОТИВ ГРИП 120 000 ДУШИ НАД 65-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
„За първи път през тази година над 120 000 души над 65-годишна възраст ще могат да се ваксинират безплатно против грип. Това ще започне след средата, по-вероятно към края на октомври. Човек трябва сам да потърси личния си лекар, за да бъде имунизиран“. Това каза в „Сутрешния блок“ на БНТ доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, информира Zdrave.net.
Специалистът допълни, че активност на вирусите на практика няма в момента нито в България, нито на Балканите. Най-удачното време за имунизация против грип е от октомври до края на годината.
„Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал, няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването. Но дори и тази ефективност на ваксината около 80-85% е достатъчна, тъй като няма друго средство, което да осигури такава защита. Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина – у нас те са между 3 и 4%. Идеята е да предпазим тези хора за които грипът може да бъде много тежък. Това са хората над 65 г., които често имат и придружаващи заболявания“, обясни доц. Кунчев.
Той допълни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им, но да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът. Бебетата могат да се ваксинират над 6- месечна възраст. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист, преди да се постави ваксина против грип. Имунизацията трябва да се прави на фона на добро здраве.
Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация, броят на заболелите е намалял драстично.

ОТПАДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ НОЩНИ ДЕЖУРСТВА В АПТЕКИТЕ
Засега задължителните нощни дежурства в аптеките отпадат. Това обясни в интервю за Clinica.bg председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.
“Първоначалните идеи бяха публикувани още през юли и това беше много успешна стъпка от страна на Министерството на здравеопазването, защото предварително всички в системата се запознаха с тях. Ние представихме нашите аргументи и в коригирания вариант на проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствата, денонощните дежурства и декларирането на работно време са отпаднали. Пак искам да кажа, че това е поради невъзможността за задължаване на аптеките да работят нощно време, тъй като изискванията са много големи. Първо от страна на персонал, второ от страна на условия, на оборудване и т. н. Всичко това изисква огромни средства и инвестиции в една аптека. Няма как да накараме всички аптеки да станат денонощни, да се оборудват съобразно правилата и да даваме дежурство, примерно, един път в месеца . Това нито е печелившо, нито е рентабилно, нито е смислено. Съгласете се, че ако се пада да дежури тази нощ аптеката в село Лозен, никой няма да отиде да си купи оттам лекарствата, когато има нужда от спешна помощ в „Пирогов” или ИСУЛ. Това означава, че трябва да се помисли върху друг вариант”, коментира проф. Гетов. Според него един от начините да функционират нощни аптеки у нас е да се определят т. нар. ключови аптеки или тези, които би следвало да дават дежурства и те по някакъв начин или да се сдружат помежду си или общината да ги подпомогне, за да осигури нощно обслужване на своето население. По думите му могат да бъдат определени аптеки в центъра на града или на ключово кръстовище, до голяма болница и т. н.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ФАРМАЦИЯ
Българският фармацевтичен съюз (БФС) се присъедини към най-голямата фармацевтична организация в света – Международната федерация по фармация (МФФ/FIP), информира Clinica.bg като се позова на съобщение на БФС. Съветът на федерацията единодушно прие за редовен член БФС – професионално-съсловната организация на магистър-фармацевтите в България в навечерието на 79-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Конгресът на МФФ е най-голямото събитие за професионалната общност на фармацевтите.
Членството на БФС позволява по-големи образователни възможности, международна подкрепа и развитие в глобален мащаб. Освен повече перспективи пред магистър-фармацевтите в България, членството в МФФ ще допринесе за повишаване на качеството на фармацевтичните грижи у нас.
В Международната федерация по фармация членуват 151 организации и индивидуални членове, тя представлява над 4 милиона фармацевти от цял свят. Мисията на Федерацията е да подобри здравето в световен мащаб, чрез усъвършенстване на фармацевтичното образование, фармацевтичните науки и фармацевтичната практика. МФФ е основана през 1910 г. и е една от най-старите професионални фармацевтични организации в света. Тя представлява фармацевтите от аптеки за обслужване на амбулаторно болни и болничните и индустриалните фармацевти. Федерацията задава стандартите за бъдещето на професията. Всяка година около 10 000 фармацевти са ангажирани с проектите на Федерацията, чието седалище е в Хага, Кралство Нидерландия.