НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.08.2021)

ГЛАВНИЯТ ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР Е ИЗПРАТИЛ ДО ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ
На основание чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев е изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В доклада се казва:
С цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19 е необходимо да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, свързано с провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Регистрираната към момента 14-дневна заболеваемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 000 население. В тази връзка, предлагам да се въведат предвидените в Националния план мерки, както следва:
3.1. На първо място трябва да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ. Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места.
3.2. Преустановяване на провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки. Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.
3.3. Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.
3.4. Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.
3.5. Преустановяване работата на музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.
3.6. Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.
3.7. Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.
3.8. Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.
3.9. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

28 512 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
451 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие, 81 от които са установени с PCR, а 370 – с бързи антигенни тестове. 7695 са общо тестовете, направени за изминалите 24 часа. 2256 от тях са PCR, а 5439 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система на 30.08. 2021 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 27; Бургас – 36; Варна – 64; Велико Търново – 21; Видин – 1; Враца – 5; Габрово – 8; Добрич – 14; Кърджали – 3; Ловеч – 16; Монтана – 2; Пазарджик – 14; Перник – 7; Плевен – 7; Пловдив – 33; Разград – 11; Русе – 30; Силистра – 7; Сливен – 26; Смолян – 8; София област – 15; София град – 66; Стара Загора – 20; Търговище – 4; Хасково – 3; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 451 599. От тях 28 512 са активни. 404 356 са излекуваните лица, от тях 158 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3451 пациенти. 298 от тях са настанени в интензивни структури.
У нас към момента са поставени общо 2 288 715 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, 2540 от които са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 13 777 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са осем. От тях три са установени при лекари, три – при медицински сестри и два – при санитари.
18 731 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 26 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ НА КОРОНАВИРУСА ДОМИНИРА У НАС
389 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 394 клинични проби. При всички тях се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 389 (98.7%) са Делта (B.1.617.2) и 5 (1.3%) са Алфа (B.1.1.7).
Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21.07-12.08.2021 г. и са изпратени от 64 различни лечебни заведения от 26 области на страната.

Премиерът Стефан Янев: НЕ СЕ ТЪРСИ РЕШЕНИЕ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Не се търси решение за задължителна ваксинация срещу COVID-19, каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет – София. По думите му това е право на всеки един да решава как иска да управлява личния си живот и здраве, информира БТА.
По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повишат броя на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. “С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира”, заяви Янев. Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова COVID вълна. “Да кажем, че тази част е изпълнена”, коментира Янев.
Третият аргумент, който служебният министър-председател изтъкна във връзка с COVID вълната, е, че философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, е да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. “Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията”, допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

ЕКСПЕРТНИЯТ СЪВЕТ ПО СПЕЦИАЛНОСТ „ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ“ КЪМ МЗ ИЗЛЕЗЕ С ПРЕПОРЪКИ КОГА ДА СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕ С РЕМДЕСИВИР
Лечението с Remdesevir се препоръчва основно при пациенти в началото на заболяването – в първите 5-7 дни от началото на заболяването, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е Remdesivir, не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“, в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
Проф. Червенякова отбелязва, че Remdesivir трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.
В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с COVID-19 с Remdesivir, като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.
Министерството на здравеопазването качи в сайта си списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити COVID зони.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАБРАНЯВА ИЗНОСА НА ТРИ КЛЮЧОВИ ЛЕКАРСТВА ЗАРАДИ УВЕЛИЧЕНОТО ИМ ПОТРЕБЛЕНИЕ
Министерството на здравеопазването забранява износа на три ключови лекарства заради увеличеното им потребление по време на пандемията и заради нарасналия реекспорт. Това става ясно от заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, информира Clinica.bg.
До 30 октомври от България се спира всякакъв износ на Enoxaparin, Nadroparin и Tocilizumab. Зад тези молекули се крият добилите вече популярност през миналите пандемични пикове лекарства Fraxiparine, Clexane и RoActemra. Те се използват не само при COVID-19, но и за други заболявания, като постоперативна терапия, при бременни пациентки с тромбофилия, от трансплантирани пациенти.
Заради напредването на пандемията у нас се наблюдава увеличено потребление на медикаментите от лечебните заведения, също така данните показват и повишен паралелен износ, казват от Министерството на здравеопазването. От ведомството добавят, че имат и сигнали от производителите, според които може да се очакват затруднения в снабдяването.
Според данните на Изпълнителната агенция по лекарствата само за август са изнесени Fraxiparine – 39 000, Clexane – 93 000 опаковки, RoActemra – 17 000 опаковки.
Данните за потреблението на база Системата за верификация също доказват, че е налице тенденция за приближаване на нивата от пиковото потребление от ноември и началото на декември 2020 г., както и през март и април 2021 г. Заради това от МЗ временно забраняват износа на трите лекарства на база чл. 217д от Закона за лекарствата. Според него по време на обявено извънредно положение със заповед на министъра на здравеопазването може временно да се забрани износ на медикаменти от България, ако е установен недостиг. Забраната засега ще важи до края на октомври т.г.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА 5% СТАВКАТА НА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВАТА В ПОЗИТИВНИЯ ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК
Във връзка с искане на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание, ръководството на Министерството на здравеопазването прие становище относно въвеждането на диференцирана ставка за лекарства.
Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък – това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Съгласно Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006, се определя, че диференцираната ставка за лекарства не може да бъде по-ниска от 5%.
Намаляването на данъка за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на Данък добавенa стойност.
България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва. Намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от Позитивния лекарствен списък ще позволи да се увеличи броят и вида на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните.
Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата.
Становището на Министерството на здравеопазването е прието и изпратено до Постоянната комисията по здравеопазване при 46-то Народно събрание във връзка с постъпил Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители на 30.07.2021 година.

КОМИСИЯ, ОПРЕДЕЛЕНА СЪС ЗАПОВЕД НА УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК, ЩЕ РАЗГЛЕЖДА ОЦЕНКА НА ЗДРАВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ НА НОВИ ГРУПИ МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Комисия, определена със заповед на управителя на НЗОК, ще разглежда оценка на здравните технологии на нови групи медицински изделия след подаване на заявление по образец, утвърден от управителя на НЗОК. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2021 г. за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от ЗМИ и за определяне на стойността, до която те се заплащат, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. За това съобщи Zdrave.net.
Комисията ще оценява постъпилите заявления за разглеждане на изготвените оценки на здравните технологии съгласно Ръководство относно изискванията към съдържанието на анализа за оценка на здравните технологии на нова група медицински изделия, кандидатстващи за заплащане от НЗОК, което ще бъде публикувано като приложение към настоящата наредба. Срокът за разглеждане на постъпилите заявления 30 юли на съответната календарна година, а заявленията трябва да се подават най-късно до 30 април.
В зависимост от съответствието на анализа с изискванията на Ръководството, комисията ще излиза с предложение дали съответната нова група медицински изделия да се заплаща от НЗОК, като предложението ще включва и пределна стойност, до която новата група медицински изделия се приема за разходоефективна.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: АКО ХОРАТА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ЩЕ ИМАМЕ ЕСЕН НА ИЗПИТАНИЯ
„Доказано е, че 0,7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000 могат да се разболеят втори път, но леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново. Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването и за хоспитализации”. Това каза пред Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев – консултант по ваксинационния процес към Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, информира Zdrave.net.
По думите му СЗО е против третата, бустерна, доза от морална гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана. Той е на мнение, че преболедуването, както и двете ваксинации дават достатъчен имунитет.
„Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата”, обясни проф. Кантарджиев.
Според него специалистите в МОН са взели правилно решение за присъствен старт на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията.
Проф. Кантарджиев е на мнение, че планът на здравното министерство трябва да се спазва. Той посочи, че страната ни отново е в челото на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.
„Ако хората не се вразумят и не започнат да се ваксинират, ще имаме есен на изпитания. Трябва да има изискване за задължителна ваксинация за някои категории трудещи се. На първо място в социалните домове и заведения с хора с увреждания, както и за медицинския персонал“, каза проф. Кантарджиев.
Той коментира и забраната на ректора на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева за присъствено обучение на неваксинирани студенти. „Ректорът е жена и имаше много по-мъжко поведение. Проф. Мурджева е прекрасен микробиолог и имунолог, много сериозен човек. Ако студентите не са ваксинирани, те ще поставят в риск пациентите в клиниките, в които се учат“, допълни още проф. Кантарджиев.

Проф. Илко Гетов: НИЕ СМЕ НА НИВОТО НА ВАКСИНАЦИОННО ПОКРИТИЕ НА СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ
За съжаление ситуацията в България не е никак добра. Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. Това заяви пред БНТ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов, информира Zdrave.net.
Специалистът посочи, че у нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави – Малта, Дания, Португалия, то е над 70%. В тази връзка той отбеляза, че Дания вече премахва ограниченията, докато за българските граждани най-вероятно тепърва ще бъдат налагани такива от страна на други държави.
„Ние винаги сме разделени. Сега правим две паралелни държави – държава на ваксинираните и държава на неваксинираните“, коментира проф. Гетов. Според него обществото трябва да бъде фокусирано върху предимствата на ваксинирането и ползите от него както за икономиката, така и за присъствения учебен процес. На въпрос за връщането на децата в клас, той заяви, че ако учителите и персоналът в системата са имунизирани, рискът ще е много по-малък.
„Данните са категорични – 97% от постъпилите в болница с делта варианта са неваксинирани“, подчерта проф. Гетов.
Той коментира и евентуалното приложение на трета доза от ваксините срещу COVID-19. За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ, обясни проф. Гетов. Той допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна – усилваща доза и трета доза от същата ваксина. „Трета доза е просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е ъпдейтната по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса“, допълни той.
Експертът обясни, че в кратката характеристика е одобрено приложение на две дози. Когато някой иска да си сложи трета доза, кой ще поеме отговорността за безопасността на тази трета доза, попита проф. Гетов. Той припомни, че в момента има одобрени 4 ваксини – 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза – това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е само с две дози, заяви той, като се съгласи с твърдението на водещия, че производителите не носят никаква отговорност след това.
“Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло”, посъветва той.
Проф. Гетов подчерта, че няма причина за съмнение в ефикасността и безопасността на ваксините, които са разрешение за употреба.
Запитан за проучванията, свързани с лекарствата срещу COVID, той обясни, че се работи в няколко посоки. По думите му преди Нова година ще имаме специфично лекарство за лечение на коронавирусна инфекция, но той ще е за тежко болни пациенти, приети в болниците. Терапията на тази инфекция се оказа много сложна. В началото ние мислихме, че е типична вирусна инфекция, впоследствие се оказа, че това е васкулит, заболяване, което предизвиква общи промени в организма, поясни той.
За по-бързото създаване на ваксини срещи вируса на фона на лекарствата, проф. Гетов посочи, че РНК ваксините се проучват повече от 10 години и по отношение на други заболявания.
На този етап не се работи за комбинирана ваксина срещу грип и COVID. Все още се проучва и въпросът за комбинацията на двете ваксини, като яснота ще има до края на септември, стана още ясно от думите му.

Зам.-министър Димитър Петров: КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВАКСИНИРАНИ ИМАМЕ, ТОЛКОВА ПО-ЛЕСНО ЩЕ ПРЕМИНЕМ ВЪЛНАТА
“В момента никой няма намерение да прави задължителна ваксинация в България. Такова нещо няма и нямаме намерение да правим. Но ще призоваваме хората да се ваксинират. В България са много силни антиваксиналните настроения, има много народни и психологически фактори. В интернет се пишат какви ли не небивалици”. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.
По думите му, “В момента има COVID зони в извънболничната помощ, идеята е да станат повече, и то в цялата страна. Те са в медицински центрове в ДКЦ, в тях ще работят специалисти и други лекари, които ще приемат болни със съмнение за COVID. Трябва да имат образна диагностика и лаборатории, ще се изписват и основни лекарства за лечение на COVID“, обясни зам.-министър Петров.
“Идеята е болни, които са с леко или средно тежко състояние, да се наблюдават и диагностицират в извънболничната помощ, което ще отслаби натиска върху болниците, тъй като там е критична точка. Вълната няма да я избегнем, може да я забавим, но критичният момент ще стане, когато влязат над 7500 болни в болниците. За тези COVID зони има достатъчно персонал, стига колегите да проявят желание. Там могат да работят всички, които са със специалност “Вътрешни болести”, обясни д-р Петров. Той коментира и темата с налагането на нови COVID мерки и ограничения.
“Ще се опитаме с най-малко влияние върху икономиката на страната да минем през тази вълна, но ако заболеваемостта се увеличи стръмно, не можем да минем без определени ограничения. Тази вълна ще мине каквито и мерки да предприемем. Имаме две задачи – да намалим резкия пик и да защитим възрастните и хронично болните”, подчерта зам.-министърът на здравеопазването.
Той заяви, че средства за ваксини срещу коронавируса има, има и достатъчно количества налични ваксини – 4 вида, има и достатъчно пунктове. „Главното е личната отговорност, не можем да накараме никого насила да се ваксинира, но нашият призив е – направете го“, призова зам.-министър Димитър Петров.

ДОБРОВОЛЦИ НА БЧК ЩЕ РАЗДАВАТ БРОШУРИ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА В РУСЕНСКА ОБЛАСТ
Доброволци на Българския червен кръст ще раздават брошури за ползите от ваксинацията в Русенска област. Кампанията започва днес и ще продължи до 2 септември, съобщи БНР.
Кампанията ще се проведе в градовете Две могили, Ценово, Бяла и Русе.
Акцията е част от информационната кампания, която Министерството на здравеопазването провежда съвместно с Областна администрация и РЗИ-Русе с цел популяризиране на ваксинацията.

ТРИ ОТДЕЛЕНИЯ ЗА COVID-19 СА РАЗКРИТИ В ЯМБОЛСКАТА ОБЛАСТНА БОЛНИЦА “СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН”
Заболеваемостта в област Ямбол достигна 330 на 100 000 души население. Три отделения за COVID-19 са разкрити в областната болница “Св. Пантелеймон” , съобщи за БТА главният секретар на Регионалната здравна инспекция Донка Желева.
През последните 48 часа трима са починали вследствие на инфекцията- 21-годишно момиче без придружаващи заболявания и две жени на 74 г. и 91 г.
Към днешна дата положителни са 442-ма души, 76 са хоспитализирани, сред тях и бременна жена. Четирима са пациентите на интензивно лечение. В областната болница има седем свободни от 86 разкрити COVID легла. Инфекциозно отделение временно е затворило, поради заболели и излезли в отпуск медици, направена е реорганизация, болницата в нито един момент не е спряла да приема и лекува пациенти с COVID-19, подчерта Желева.
От РЗИ-Ямбол са изпратили сигнал до здравното министерство за липса на комуникация с ръководството на МБАЛ “Св. Пантелеймон”. Настояват също частната МБАЛ “Св. Йоан Рилски” в Ямбол отново да се включи в лечението на коронавирус.

В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА
В област Велико Търново заболеваемостта от COVID-19 продължава да се увеличава и достигна 399 на 100 000 население. Масовите събития са отменени в 9 от 10-те общини, съобщи БНР.
Натискът върху лечебните заведения в областта се увеличава. Заети са 91% от COVID леглата, на болнично лечение с коронавирусната инфекция са 217 пациенти.
Недостигащият персонал е най-големият проблем, коментира д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на областната болница във Велико Търново.
„Кадровото обезпечаване е много трудно. Засега, никой от колегите не е отказал и без да се поставят условията за пари, но ще дойде един момент, в който трябва да има някаква адекватност и в заплащането за това, което правят те“, обясни д-р Филев.
На домашно лечение са 758 болни. В областта работят 15 ваксинационни пункта.

РАБОТЕЩИ В СПЕШНОТО ПРИЕМНО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В БЛАГОЕВГРАД ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Работещи в Спешното приемно отделение на болницата в Благоевград излязоха на протест. Недоволството е срещу новата методика при допълнителното заплащане заради пандемията от COVID-19. Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването сега се плаща за преминал болен от коронавирус, а не по 1000 лева на всички на първа линия, както беше преди.
“При нас в Спешното отделение е много по-голям рискът да се заразим отколкото в Инфекциозното и Реанимация, защото там колегите са подготвени и когато влизат в тези сектори, винаги са защитени, докато при нас ние не знаем какъв е пациентът”, споделиха медици.

ПРОДЪЛЖАВАТ МАСИРАНИТЕ ПРОВЕРКИ НА ИНСПЕКТОРИТЕ ОТ РЗИ В СТРАНАТА
Министерството на здравеопазването съобщи за направените проверки от здравните инспектори в страната. 185 проверки са извършили инспекторите от РЗИ-Стара Загора. РЗИ-Силистра е извършила 36 проверки за изминалата седмица. 286 търговски обекти са посетени от инспекторите на РЗИ-Хасково, както и 80 заведения за обществено хранене. Инспекторите са проверили 14 нощни заведения в областта за спазване на наложените противоепидемични мерки. 113 обекти с обществено предназначение са били инспектирани от РЗИ-Хасково. Издадени са 8 предписания.
168 проверки за миналата седмица са извършени от столичната РЗИ. Столичните инспектори са проверили 25 заведения за обществено хранене, 18 търговски обекти, както и 107 обекти с обществено предназначение. В Софийска област са извършени 63 проверки от здравните инспектори.
РЗИ-Търговище е извършила 73 проверки. Проверени са банки, пазари, аптеки, книжарници и др., като в резултат на проверката са съставени 5 акта. 3 от тях са на обслужващия персонал (продавачи и сервитьори) за обслужване на клиенти без предпазна маска за лице и два акта на клиенти в закрити търговски обекти, които са били без поставена предпазна маска.
Инспекторите от РЗИ-Перник са проверили 52 заведения за обществено хранене, 112 търговски обекти, 2 нощни заведения, 46 обекти с обществено предназначение и други, като вследствие на проверките са издадени 4 предписания.
118 проверки отчита за седмица РЗИ-Монтана. 73 обекта са посетили служителите на РЗИ-Плевен. Има издадени и 7 предписания. РЗИ-Ловеч за изминалата седмица е проверила 85 заведения за обществено хранене, както и 121 търговски обекти дали се спазват противоепидемичните мерки. Инспекторите от РЗИ-Велико Търново са извършили 46 проверки през изминалата седмица, а в Кюстендил са извършени 22 проверки.
МЗ съобщава и за проверки на РЗИ-Русе, РЗИ-Видин, РЗИ-Враца, РЗИ-Смолян и други здравни инспекции.