НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.07.2021)

МИНИСТЪР КАЦАРОВ ПРИЗОВА НАСЕЛЕНИЕТО ДА СПАЗВА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ И ДА СЕ ВАКСИНИРА
Служебният здравен министър се обърна към населението на България с призив, публикуван в сайта на Министерството на здравеопазването. В него се казва: „Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!
През последната седмица регистрираме плавно нарастване на броя на положителните тестове сред населението за SARS-CoV-2. Това, че сме в разгара на лятото и хората прекарват много време на открито, не гарантира ограничено разпространение на вируса сред населението, напротив – с напредването на туристическия сезон, нараства и рискът от нова вълна. Свидетели сме на ръст на заболеваемостта в редица други европейски държави, при това с много по-висок процент на ваксинирано население от нас.
В тази връзка, като министър на здравеопазването отправям следния призив към цялото население и гостите на страната:
Моля, спазвайте стриктно противоепидемичните мерки! Носете маски на закрито и спазвайте препоръките за дистанция и дезинфекция!
Най-ефективният начин да се предпазим от нова вълна си остава ваксинирането. Ако обаче страната навлезе в нова епидемична вълна, приоритет на здравната система ще стане лечението на заболели хора. Затова сега е най-добрата възможност да се ваксинирате в някой от разкритите пунктове или при личния си лекар и така да предпазите себе си и близките си.“

МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ДЕНКОВ ПРИЗОВА УЧИТЕЛИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
Министърът на образованието Николай Денков определя масовото имунизиране на учителите и непедагогическия персонал като ключова предпоставка за максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година, съобщи БНР.
От пресцентъра на министерството съобщават, че Денков се е имунизирал вчера по предписание на лекарите, след като е преболедувал коронавирусна инфекция през януари.
Министърът призовава учителите да се ваксинират, за да не излагат на риск своето здраве, здравето на близките си и на учениците.

231 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
231 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 110 от тях са установени с PCR, а 121 – с бързи антигенни тестове. Направените през последното денонощие тестове са общо 15 092, като 4401 от тях са PCR, а 10 691 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 26; Варна – 14; Габрово – 5; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 9; Перник – 8; Плевен – 6; Пловдив – 38; Разград – 4; Русе – 12; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян – 3; София област – 2; София град – 43; Стара Загора – 19; Търговище – 3; Хасково – 3; Шумен – 1; Ямбол – 4.
Общият брой на потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас е 424 526, от които 7 882 са активни. 398 436 са излекуваните лица. 48 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 764 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 79 от тях се намират в интензивни отделения или структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 до момента са общо 2 013 988, като от тях 12 222 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас при общо 13 474 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. През последното денонощие е регистриран нов случай на медицинска сестра.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 208. Нови три случая са регистрирани през последните 24 часа.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ УСТАНОВИ 57 СЛУЧАЯ НА ДЕЛТА ВАРИАНТА НА КОРОНАВИРУСА
57 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране. Анализирани са общо 90 клинични проби. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
При всички проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 33 (36.7%) са Алфа вариант (B.1.1.7) и 57 (63.3%) са Делта вариант (B.1.617.2).
Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 29 юни до 16 юли 2021 г. и са изпратени от 18 области в страната.

ИЗНЕСЕНИ ИМУНИЗАЦИОННИ ЕКИПИ ЩЕ РАБОТЯТ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
За локацията и работното време на изнесени имунизационни екипи съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
През почивните дни на територията на град София ще работят следните временни имунизационни пунктове: От 13 до 18 ч. мобилни имунизационни пунктове ще бъдат разкрити в мол „Сердика Център“, „България мол“, „The mall“, както и в “Ринг мол” и в мол “Парадайс”; От 13 до 18 ч. в читалище „Асен Златаров“ в кв. „Христо Ботев“ ще работи изнесен ваксинационен пункт; От 13 до 18 ч. в ж.к. „Дружба“ – Културен дом ще работи мобилен ваксинационен екип.
На 31.07 (събота) и 01.08 (неделя) изнесен ваксинационен пункт ще има в Гранд мол Варна, с работно време от 11 до 18 ч.
На 31 юли (събота) мобилни ваксинационни пунктове ще има на общинските пазари в гр. Криводол и в с. Бутан, област Враца, с работно време от 8 до 12 ч.;
На 1 август (неделя) от 8 до 12 ч. мобилен ваксинационен пункт ще бъде разположен при общинския пазар в с. Крушовица.
На 31.07.2021г. (събота) и 01.08.2021г. (неделя) в гр. Плевен, на пл. Възраждане пред Мавзолея, ще бъде изнесен мобилен кабинет за имунизация срещу COVID-19. Кабинетът ще работи от 8 до 12 ч.

ОТКРИВАТ COVID ЛАБОРАТОРИЯ НА ТЕРМИНАЛ 2
До дни на Терминал 2 на столичното летище ще отвори врати Covid лаборатория, съобщи БНР. Всички преминаващи ще могат да направят PCR, бърз антигенен тест и други изследвания. За удобство на пътниците преди тяхното пътуване PCR тестът ще бъде готов в рамките на 2 часа, а антигенният – за 20 мин, съобщиха от столичната аерогара.
За осигуряване на безопасността на пътуващитев кратки срокове летище София бе сертифицирано от Международния съвет на летищата (ACI World и ACI Europe) с най-високата степен за работа в условия на коронавирус.
Получената здравна акредитация оценява добрите световни практики за здраве и безопасност. Те включват всички аспекти на пътническото обслужване и летищните дейности – почистване и дезинфекция, здравен контрол, осигуряване на физическа дистанция и пространство за защита на персонала и пътниците, комуникация и информираност.

С 84 159 СА НАМАЛЕЛИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
С 1,43% (84 159 души) са намалели здравноосигурените лица през 2020 г. спрямо 2019 г. Намалението е най-голямо при хората в активна възраст между 18 и 65 години, където са регистрирани 2,06% или 65 7430 лица по-малко. Във възрастовата група 0-18 г. – намаление е с 0,98% или 11 834 лица по-малко, а над 65 години – с 0,51% или 7614 лица по-малко. Това става ясно от годишния отчет за дейността на НЗОК за 2020 г., информира Zdrave.net.
По отношение общото намаление на здравноосигурените лица се открояват РЗОК – Търговище (3,46% или 3099 лица), РЗОК – Видин (3,00% или 2158 лица) и РЗОК – Ловеч (2,51% или 2680 лица). Най-слабо е намалението в РЗОК – София 0,52% или 5820 лица и РЗОК – Кърджали 0,52% или 616 лица.
Осигуреността с общопрактикуващи лекари през 2020 г. средно за страната е един лекар на 1741 здравноосигурени лица по пациентска листа, сравнено с миналата година средно за страната един ОПЛ е обслужвал 1718 души.

ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ПРЕДЛАГАТ НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПАНДЕМИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Депутатите от „Демократична България“ отново внесоха законопроекта, с който се предлага Националният план за действие при пандемия да влезе в Закона за здравето, информира Zdrave.net
Проектът предвижда при обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да въвежда в изпълнение приет по реда на Закона за здравето Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия, а ако няма приет такъв, Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването да приеме Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия в срок до 30 дни от обявяването на извънредната епидемична обстановка.
В Националния план задължително трябва да се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително конкретни показатели и критерии за въвеждане на временни противоепидемични мерки, както и за отмяната им в съответствие със спецификата на разпространение на съответната заразна болест.
В 45-то Народно събрание законопроектът беше приет на първо четете в парламентарната здравна комисия с 12 гласа „за“ и 5 „въздържали се“. Тогава обаче той предвиждаше срокът на приемане на Национален план да е 14 дни от обявяването на извънредната епидемична обстановка, припомнят от здравния портал.

ЗАПОЧВАТ РАЗГОВОРИ ЗА ПРОМЯНА НА ЦЕНИТЕ НA КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Започват разговори за промяна на цените нa клиничните пътеките за лечение на пациенти с COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Българския лекарски съюз.
От съсловната организация поясняват, че през последните седмици се наблюдава повишаване в броя на новооткритите случаи на пациенти с COVID-19, като е увеличен и броят на хоспитализираните пациенти, както по клинични пътеки, така и в интензивните отделения.
От асоциации и сдружения на болниците постъпиха сведения за разходите на лечебни заведения за болнична медицинска помощ при лечението на пациенти с COVID-19. Данните показват, че в много от случаите агрегираните разходи, направени от болниците, надвишават финансирането на това лечение чрез заплащане по определените в НРД клинични пътеки и в някои от случаите и по клинична пътека за интензивно лечение, заявяват от съсловната организация.
От БЛС поясняват, че предвид очакваното повишаване на броя на хоспитализираните пациенти с COVID-19, най-бързият възможен вариант за подкрепа на лечебните заведения за БМП в тази ситуация е да се повишат цените на клиничните пътеки № 39, № 48 и № 104 в случаите, когато се извършва лечение на пациенти с доказан COVID-19. Във връзка с това БЛС предлага да се изготви допълнително споразумение към НРД за медицинските дейности 2020-2022 г., като увеличението на посочените клинични пътеки да влезе в сила от 01.08.2021 г. Според съсловната организация то трябва да важи за времето на въведените с акт на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

СПАД НА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА
Профилактичните прегледи са намалели с 11,16% във възрастовата група 0-1 година, при децата от 1 до 2 години спадът е 10%, от 2 до 7 години – 12,41%. Това става ясно от годишния отчет за дейността на НЗОК за 2020 г., информира Zdrave.net.
Средният брой на отчетените профилактични прегледи на лицата от 7 до 18 години през 2020 г. е 0,77 прегледа на едно здравноосигурено лице, докато през 2019 г. е била 0,82 при изискуем по програмата един преглед годишно. През 2020 г. в сравнение с 2019 г. се наблюдава спад в отчетените профилактични прегледи при лица до 18 г. Спад има и при профилактичните прегледи при лица над 18 години. През 2020 г. отчетените профилактични прегледи на ЗОЛ над 18-годишна възраст са 2 082 427 броя, а през 2019 г. те са били 2 395 801 броя.

Според годишния отчет на НЗОК: ПАЦИЕНТИТЕ В РИСКОВИ ГРУПИ НЕ СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИСТИ
През отчетния период при формирането на рискови групи 16 958 лица над 18 години са с риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. За същия период 168 503 души са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2. Това става ясно от годишния отчет за дейността на НЗОК за 2020 г., информира Zdrave.net.
Формирани са и групи от лица с риск за развитие на злокачествено новообразувание на шийката на матката – 11 484 души, злокачествено новообразувание на млечната жлеза 35 525 души, злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област 17 041 души и злокачествено новообразувание на простатата – 777 души.
При проследяване на пътя на пациента следва да се отбележи, че пациентите в рискови групи не се насочват към лекари-специалисти за по-нататъшно проследяване на риска, което е предпоставка за увеличаване на хоспитализациите в бъдеще, отчитат от НЗОК.
Същевременно през 2020 г. броят на лицата включени в регистър „Диспансерно наблюдение“ при ОПЛ нараства с 1,32% спрямо 2019 г. 1 768 766 са диспансеризираните лица през 2020 г., докато през 2019 г. са били 1 745 723. „На този фон средният брой на отчетените диспансерни прегледи на едно диспансеризирано ЗОЛ при ОПЛ намалява с 6,88% – 2,48 прегледа за 2020 г. и 2,66 прегледа за 2019 г.“, пишат от Касата.
И през двата наблюдавани периода най-голям брой лица са диспансеризирани с болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата – 458 710 диспансеризирани (2020 г.) и 440 950 диспансеризирани (2019 г.) – т.е. бележат ръст от 4,03%, и болести на органите на кръвообращението – 1 692 923 диспансеризирани (2020 г.) и 1 670 798 диспансеризирани (2019 г.)– т.е. бележат ръст от 1,32%.
В специализираната доболнична помощ през 2020 г. най-голям е бил броят на диспансеризираните с болести на дихателната система – 204 571 и болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата – 116 615. За 2019 г. заболяванията са същите, като диспансеризираните лица са съответно 202 502 и 119 612. Общо отчетените и заплатени специализирани диспансерни прегледи (първични/вторични) през 2020 г. са 637 608 бр. (спад с 16,8% спрямо 2019 г.).

НЗОК Е ПЛАТИЛА С 25% ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ ПРЕЗ 2020 Г. СПРЯМО ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА ПРИ СЪЩИЯ БРОЙ НА ПАЦИЕНТИТЕ
С 25% повече през 2020 г. спрямо предходната 2019 г. е платила НЗОК за лекарства за онкологични заболявания, без да има промяна в броя на пациентите с подобни диагнози. Това става ясно от доклада на НЗОК за бюджета ѝ за изминалата 2020 година, информира Zdrave.net.
„През 2020 г. броят на болните със злокачествени заболявания и животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии, получавали лекарствени продукти, спрямо 2019 г. се запазва, а средствата които е заплатила НЗОК за лечението им, са се увеличили с над 25%“, е разписано в него. Общата сума, платена от здравната каса за лекарства през 2020 г., възлиза на 1 259 853 700лв. От тях за медикаменти за лечение на злокачествени заболявания и лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи са платени 480 828 100 или 10.5% от всички здравноосигурителни плащания. Спрямо извършения към 31.12.2019 г. разход се отчита увеличение с 84 964,5 хил. лв. или с 21,5%, отчитат от НЗОК. От там поясняват, че основните причини, довели до покачването на разходите за лекарствените продукти, са новите скъпи иновативни терапии на лечение, мястото на лекарствените продукти в линиите на терапия за заболяването, за което са предназначени, терапевтичните курсове, брой цикли на лечение, както и придържане към утвърдените стандарти при лечението на пациентите с онкологични и онкохематологични заболявания.
Средномесечната стойност на заплатените през 2020 г. лекарства от касата е в размер на 52 715 500 лв., което в сравнение със средномесечната стойност на заплатените година по-рано 41 414 000 лв. представлява ръст с 11 301 400. или 27,3%, отбелязват от фонда.

222-МА БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ СА СЕ ЛЕКУВАЛИ В ЧУЖБИНА ПО ЛИНИЯ НА НЗОК ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА НА 2021 ГОДИНА
Онкологичните заболявания преобладават сред българите, които се лекуват в чужбина, сочат отчетите на НЗОК за първото полугодие на годината. Малко над 220 души са били изпратени за лечение, финансирано от Националната здравноосигурителна каса, съобщи БНР.
Онкологичните заболявания вземат превес при пациентите над и под 18-годишна възраст. Освен от тези заболявания децата под 18 години заминават и за лечение на вродени увреждания, най-често церебрална парализа или зрителни проблеми.
Според данните на Здравната каса най-много българи са заминали за лечение в Германия – 117 болни. В първата петица от страните, избирани за лечение са още Австрия, Франция, Швейцария и Белгия.
Отпътувалите за лечение в първите шест месеца от годината са 222 пациенти. От всички одобрени на 10 са били отложени датите за прием в чуждестранните болници заради COVID пандемията, по-късно са им определени нови дати за прием.
Разходите на НЗОК до 30 юни за лечение на COVID, покриване на разходи за граждани, лекувани по Европейска здравна карта, както и за лечение на здравнонеосигурени лица възлизат на 14,7 млн. лева. От тях 10,4 млн. лева за лечение в България, а 4,2 млн. лева – за лечение в чужбина.
Разходите за одобрено лечение в чужбина за цялата 2021 г. на лица над 18-годишна възраст са в размер на 1 125 436,25 лева.

СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ НЯМА ДА ЗАСИЧАТ МИНУТИТЕ ЗА РАБОТА С ПАЦИЕНТИ С COVID-19
На сайта на Министерството на здравеопазването е качено разяснение по новата методика на заплащане на спешните медици за работа с пациенти с коронавирус. Методиката, която предвижда те да получават 11 стотинки на минута за работа с пациенти с коронавирусна инфекция, предизвика реакция на работещите в Спешната помощ.
Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с пациент с COVID-19, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент, поясни пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.
„Реакцията е светкавична и е в наша полза“, коментира д-р Кателиева. По думите й нейните колеги не възприемат, че трябва да описват по минути и засичат времето, в което пребивават с пациенти с доказан COVID-19.
„Независимо че имат и случаи, в които коронавирусната инфекция не се доказва, но тя си съществува като заболяване. Изслушаха ме, след което ми обясниха, че това тълкувание на методиката много ги учудва, че не са имали предвид да се засичат минутите, в които екипът е бил в контакт с такива пациенти“, обясни д-р Кателиева.
Дежурствата, в които спешните медици са били в доказан контакт с болен от COVID-19, ще бъдат заплащани по цените за дневна ставка, уточни Кателиева.
„И ако в рамките на един месец част от дежурствата са били с контакти с пациенти с доказан COVID-19, колегите ще получават част от сумата 1000 лева. Ако на всяко дежурство извозват пациент с доказан COVID-19, което неминуемо ще ни се случи, ако имаме пик на вълна, каквито бяха втората и третата, ще вземат пълната сума от 1000 лева“, допълни тя.
В този вариант има по-голяма справедливост, смята д-р Десислава Кателиева. Тя даде пример със случаи, в които за едно дежурство спешни медици са вземали допълнително към заплатата си сума, каквато са получавали и онези техни колеги, които на всяко дежурство са извозвали пациенти с коронавирус.

ОЩЕ 60 СПЕШНИ МЕДИЦИ ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМА ПУЛСС
От началото на обученията, провеждани по линия на проект № BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), до днес, 30 юли 2021 г., петдневно практическо и теоретично обучение преминаха общо 2006 от работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната, в т. ч. лекари и медицински сестри, фелдшери и лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки. През седмицата 26-30 юли нови знания усвоиха 60 души от екипи на ЦСМП в Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Плевен, Разград, Смолян и Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Обученията по ПУЛСС се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи лекари с богат професионален опит.
В изпълнение на проекта надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, работещи в системата на спешната медицинска помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ курсове ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала.
По линия на проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, за Националния център за обучение и квалификация са закупени специализирани медицински манекени /симулатори/, както и необходимото за провеждането на обученията офис оборудване и обзавеждане, а всички 170 филиала на центровете за спешна медицинска помощ са оборудвани с нови компютърни конфигурации.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2022 г.