НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.07.2019)

33-ГОДИШЕН МЪЖ, ИЗПАДНАЛ В МОЗЪЧНА СМЪРТ, СПАСИ ЖИВОТА НА ПЕТИМА ДУШИ
33-годишен мъж, приет в УМБАЛСМ „Пирогов“, изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките на пациента са взели благородното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на петима души, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на ИА “Медицински надзор”.
Екип на Университетска болница „Лозенец“ извърши чернодробната трансплантация, като рецепиент е 50-годишен българин. В същото лечебно заведение са извършени и двете бъбречни трансплантации, като рецепиенти са жена на 40 години и мъж на 58 години. Белият дроб и сърцето са предоставени на Германия по линия на “Евротрансплант”. Експлантацията на органите е извършена в УБ „Лозенец“ от медицински екипи от Лайпциг и Мюнхен. И двете трансплантации са успешни, като сърцето е присадено на 59-годишен мъж, а белият дроб на 25-годишен пациент.
Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение, което взеха в този тежък за семейството момент.

15 МЛАДЕЖИ СА ПРИЕТИ В СПЕЦИАЛНОСТ “ВОЕНЕН ЛЕКАР”
15 младежи, показали най-високи резултати на приемните изпити, бяха приети да се обучават по специалността „Военен лекар”. Това е третият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”- Варна, съобщиха от Военно-медицинска академия.
От лечебното заведение отчитат, че тази година са се явили повече кандидати с по-висок успех. Приетите студенти ще посещават без такси курсовете за обучение в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерство на отбраната. След дипломирането си те ще работят по договор като военни лекари в продължение на 10 години.
Бъдещите медици под пагон получават статут на курсанти с осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, възможност да присъстват на научни форуми, таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. В края на шестгодишното си обучение –ще получат две дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

ПРЕДЛАГАТ ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА И ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИТЕ
Да отпадне задължението работодателите да плащат първите три дни от болничните на осигуряваните от тях лица, предлагат със законопроект депутати от „Воля“, информира Zdrave.net. Според тях това задължение трябва да премине към бюджета на Държавно обществено осигуряване (ДОО). Причината за предложената промяна е, че към настоящия момент обезщетението за временна нетрудоспособност на самоосигуряващите се лица се поема изцяло от ДОО и това поставяло в неравноправие различните групи осигуряващи се лица.
„Действащият текст натоварва излишно и неоснователно работодателите с изплащането на болнични. Най-често на работниците и служителите се издава болничен лист за три дни, като в този случай временната нетрудоспособност бива изплащана изцяло от работодателя. Практиката показва, че отменяният текст не е работещ инструмент и създава допълнителна административна тежест“, пише в мотивите на вносителите. В законопроекта е заложено промяната да влезе в сила от 01. 01. 2020 г., за да не се отрази като непредвиден разход през текущата бюджетна година.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ПОДКРЕПЯ ЗАКРИВАНЕТО НА ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В КЮСТЕНДИЛСКАТА БОЛНИЦА
Министерството на здравеопазването не подкрепя закриването на отделението по инфекциозни болести в областната болница в Кюстендил, както и промяна в обстоятелствата по издаденото разрешение за работа на болницата в тази посока. Това пише в отговор на здравния министър Кирил Ананиев до д-р Иван Ибришимов, депутат от БСП, който е задал въпрос относно предоставяне на информация за закриване на инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Никола Василев” в град Кюстендил.
„В структурата на лечебното заведение е вписано отделение по инфекциозни болести с второ ниво на компетентност. Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Никола Василев” в град Кюстендил е акционерно дружество, в което държавата притежава 82,73% от капитала, а останалата част е разпределена между общините в областта. Управлението се осъществява от Съвет на директорите, в чиито правомощия е определянето на вътрешната управленска и организационна структура на лечебното заведение”, пише в отговора на министър Ананиев
В него се допълва, че са предприети действия чрез териториалните структури на МЗ в областта за намиране на лекари с придобита специалност по инфекциозни болести, необходими за 24-часово покритие на дейността.
„По този повод са осъществени редица контакти между ръководството на РЗИ-Кюстендил и директора на МБАЛ „Д-р Никола Василев”. Ще бъдат потърсени различни варианти за оптимално функциониране на всички звена в лечебното заведение, което да гарантира достъпни и качествени здравни услуги на населението и своевременни действия за ограничаване на риска от епидемии в областта”, пише още в отговора на здравния министър.

ПОЛОВИН МИЛИОН БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ОБЩИНА ПЛОВДИВ НА МБАЛ “СВ. МИНА”
Половин милион лева безлихвен заем ще предостави община Пловдив на МБАЛ “Свети Мина” за погасяване на задължения. Предложението на зам.-кмета Розалин Петков трябва да бъде одобрено от общинския съвет на 1-ви август т.г., информира Радио Пловдив – БНР.
За първите 6 месеца на годината здравното заведение дължи 572 хиляди лева за ток, парно, лекарства, храни и за необслужени кредити. В писмо до местната власт директорът на болницата Георги Странджев алармира, че доставчиците заплашват да преустановят работа с лечебното заведение. Дружеството бави и изплащането на съдебни дела, които е загубило. В него се твърди още, че въпреки предприетите мерки за финансова стабилизация здравното заведение продължава да трупа текущи и просрочени задължения.

ОЧНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА МИНАВА ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В МОРСКАТА СТОЛИЦА
Общинската Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна да премине под управлението на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”. Това решиха комисиите по здравеопазване, собственост и стопанство и правната комисия към Общинския съвет в морската столица, информира Moreto.net. Целта е да се подобри качеството на здравните услуги, да се увеличат възможностите за обучение на студенти и специализанти по медицина, да се постигнат по-добри резултати при управление на общинското лечебно заведение и постигане на едно по-добро здравеопазване за лицата, нуждаещи се от висококвалифицирана и съвременна болнична помощ. „Специализираната болница по очни болести има потенциала да се превърне в елитен център не само за Варна, но и за цяла Източна България“, коментира проф. д-р Радослав Радев от МУ-Варна.
Въпреки, че МУ – Варна ще поеме управлението на Очна болница, Община Варна като неѝн собственик ще има последната дума като това да преобразува лечебното заведение, да взема решения за откриване, прехвърляне или закриване на клонове на болницата или части от нея, да взема решения за извършване на продажба на обособени части от лечебното заведение и др.

МУ – ПЛОВДИВ ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ЗА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ИНОВАТИВНИ МЕДИКАМЕНТИ
В Медицински университет – Пловдив се състоя Информационен ден за Инициативата за иновативни медикаменти (ИМИ). На събитието присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, Николас Креф – главен мениджър на Европейската Федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазването в 44-то НС, заместник-ректорът по международно сътрудничество и проекта дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, представители на Министерството на здравеопазването и на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, както и представители на академичните среди и бизнеса.
Целта на информационния ден е да предостави практически познания и ноу-хау на учените и бизнеса в България за включване в чуждестранни научни и бизнес мрежи и за реализиране на публично-частни партньорства в рамките на Инициативата за иновативни медикаменти. Тя е съвместен проект на Европейския съюз и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации, който е създаден с цел подкрепа за разработването на по-качествени и по-безопасни медикаменти за пациентите, обясниха от учебното заведение. С подкрепата на Инициативата до момента са реализирани 121 проекта с 2254 участници, в резултат на което са създадени над 7000 научни продукта. Очаква се предоставената информация да повиши интереса и да подпомогне сформирането на нови публично-частни партньорства у нас, които да кандидатстват в проектни конкурси на ИМИ, а в по-дългосрочен план да подпомогне тяхното включване в европейски консорциуми за участие в конкурсите на следващата Рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа“ (2021 – 2027 г.).

БЧК И “ПИРОГОВ” ПОЧЕТОХА ОБЩАТА СИ ИСТОРИЯ
С дълбока признателност към един от най-големите дарители на Българското дружество Червен кръст днес в Националния учебено-логистичен център на БЧК в с. Лозен бе открит бюст-паметник на Отто Биелигк, дарен на организацията от изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение.
„Днес ние не само почитаме паметта на Отто Биелигк, но и показваме за пореден път пред обществото как двете институции продължават във времето естествената връзка помежду си. Признателни сме на проф. д-р Асен Балтов за дарението и за приноса му за разширяване сътрудничеството между БЧК и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, каза при откриването председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА “Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ” ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
Безплатни прегледи на белите дробове организира на 2 август Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен. По този начин градът се включва в Националната пациентска кампания “Белодробно здраве във всички политики”, информира Clinica.bg.
Не е необходимо желаещите да се прегледат да носят направление от личния си лекар, а само предварително да се запишат та тел. 064/886 743.
Националната кампания е инициатива на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ /АББА/, в партньорство с българското дружество за белодробни болести /БДББ/ и Българското дружество по алергология, се посочва в съобщение на общината.