НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.06.2021)

ПРАВИТЕЛСТВО ОТПУСНА 35 МЛН. ЛЕВА НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЛАЩАНИЯ НА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Служебното правителство отпусна 35 милиона лева на Министерство на здравеопазването, за да бъдат изплатени по 1000 лева на медиците на първа линия до края на обявената извънредна епидемична обстановка на 31 юли, съобщи БНР.
Прието е и решение за закриването на Националния ваксинационен щаб, както беше обявено.
На негово място ще действа консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който ще подпомага здравния министър в организирането и провеждането на ваксинациите.
Новият съвет ще изготвя обществена информация с цел да бъде повишено доверието към ваксините и постигането на висок обхват в страната.
Правителството одобри участието на България в предварително споразумение, което ще се сключи между ЕК и производителя на лекарства – Valneva Austria GmbH и постановление на Министерския съвет за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на ангажименти за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Заявеното от Република България участие във всички споразумения за доставка на ваксини гарантира на българските граждани достъп до цялото портфолио от ваксини, договорено от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти.

ОТ 1 ЮЛИ ПУНКТОВЕТЕ ЗА ГРАНИЧЕН ЗДРАВЕН КОНТРОЛ ЩЕ РАЗПОЛАГАТ СЪС СОФТУЕР ЗА ПРОВЕРКА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦИФРОВИ СЕРТИФИКАТИ
До утре, 1 юли, софтуерът за проверка на европейските цифрови сертификати трябва да бъде инсталиран на всички устройства, които са осигурени за граничния здравен контрол, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Всички гранични пунктове вече са снабдени с устройства, като допълнително ще бъдат подсигурени още 150 такива. Софтуерът се инсталира дистанционно, не е необходимо обучение за работа с таблетите, а единствено служителите да бъдат запознати с указанията за използването им. Това обясни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на ГКПП „Калотина“, където се запозна със създадената организация за преминаване през границата от страна на граждани с европейски цифрови сертификати и на място разговаря със служителите за работата с електронните устройства.
„Очаквам до утре въпросът да бъде решен и системата да заработи навсякъде. Дойдох на място, за да се убедя, че това ще се случи безпроблемно“, коментира министър Кацаров.

ОТ 1 ЮЛИ ВЛИЗАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА ПО СПЕЦИАЛНА ОЦЕНКА, СЪОБРАЗНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID–19 В СЪОТВЕТНИТЕ ДЪРЖАВИ
От утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес, 30 юни, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са:
– 14-дневна заболеваемост;
– седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;
– ниво на изследване в държавата;
– идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, който буди безпокойство;
– липса на достатъчно информация.
Цветовите зони са, както следва:
• Зелена зона;
• Оранжева зона;
• Червена зона.
Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.
Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък ще влиза в сила от 00:00 часа на следващия ден.
В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

105 СА ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 29 ЮНИ
105 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 48 от тях са установени с PCR, а 57 – с бързи антигенни тестове. Направените през изминалите 24 часа тестове са общо 17 080. От тях 3677 са PCR, а 13 403 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 2; Варна – 5; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 3; Габрово – 1; Добрич – 4; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Ловеч – 2; Монтана – 2; Пазарджик – 5; Перник – 5; Плевен – 2; Пловдив – 8; Русе – 2; Силистра – 1; Сливен – 2; София област – 6; София град – 39; Стара Загора – 3; Търговище – 2; Хасково – 2.
Общо 421 751 са случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента. 9233 от тях са активни. 394 469 са излекуваните лица. През изминалото денонощие са регистрирани 227 от тях.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1495 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 179 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 1 748 265. От тях 12 603 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 443. Нови три случая са регистрирани през последното денонощие. Един от тях е установен при лекар, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 049. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са девет.

МЗ ОСИГУРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА НАБИРАНЕТО НА ЛИЦА, КОИТО ДА ПОДПОМОГНАТ ОБЕЗПЕЧАВАНЕТО НА ГРАНИЧНИЯ ЗДРАВЕН КОНТРОЛ В СТРАНАТА
167 доброволци са необходими на регионалните здравни инспекции в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Силистра, Столична РЗИ, София – област, Хасково и Ямбол за обезпечаване на граничния здравен контрол и осигуряване на денонощен режим на работа на граничните контролно-пропускателни пунктове през летния туристически сезон.
За целта Министерството на здравеопазването ще отпусне допълнителни средства на съответните регионални здравни инспекции в размер на 560 500 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Финансовите средства са осигурени от наличните по показател „Разходи за персонал за извънреден труд на служителите от ВРБ“ от утвърденото Разпределение на бюджет за 2021 г. на Министерството на здравеопазването, планирани в „Политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве“ и бюджетна програма „Профилактика и надзор на заразните болести“.
Привличането на допълнителни лица се налага поради голямата ангажираност на регионалните здравни инспекции и невъзможността в рамките на своята щатна численост да осигурят достатъчно служители към екипите за граничен здравен контрол.

МЗ ОБМИСЛЯ РАЗРАБОТВАНЕТО НА МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА СПРАВОЧНИК ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
Министерството на здравеопазването обмисля разработването на мобилно приложение на Справочник за диагностика и лечение на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
След повече от една година от обявената от Световната здравна организация пандемия от коронавирус SARS-Co-V-2 се натрупа мащабен опит най-вече в страните с развито здравеопазване, като за този период се разработиха систематизирани терапевтични подходи. Те са базирани на рецензирани доказателства от клинични проучвания и мета-анализи, включващи стотици хиляди участници. Положителните практики и доказани научни факти се събират и обобщават непрекъснато. Към настоящия момент, въпреки че липсва все още ефективно противовирусно лечение, придържането към строго прилагане на тези протоколи и препоръки позволи значително намаляване на смъртността от COVID-19, съкрати продължителността на болничното лечение и намали значително процента на тежки последици от болестта, а също така оптимизира и финансовото изражение на лечението.
С оглед на всичко това в началото на месец юни тази година в Министерството на здравеопазването беше създадена работна група, която да изготви систематизиран терапевтичен справочник за лечение на инфекцията, който да е с препоръчителен характер. Работната група се обедини в посока изготвяне документ съдържащ две части – „ядро“ – основен документ, който да обединява и представи на българските лекари в обобщен вид водещия международен опит в диагностиката и лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, на базата на създадените и приложени към момента протоколи, които са проверени и изпитани и доказали се като надеждни. Втората част представлява „експертна основа“, включваща препоръки на уважавани български експерти в отделните направления на медицинската наука и практика, експертни становища за диагностика, терапия, наблюдение, профилактика, поведение при пациенти с коранавирус, съобразени с регионалните особености и медицински стандарти. Основният съществуващ интерактивен справочник за лечение на COVID-19, служещ за „ядро“, познат и одобрен преди около два месеца от Българския лекарски съюз и всички регионални колегии, се допълни и частично преработи. Бяха добавени нова информация и интерактивни фигури, както и хиперлинкове, а документът, изработен от кооридинаторите на работната група д-р Трифон Вълков, д-р Георги Димитров и д-р Димитър Димитров, е достъпен на интернет платформите на МЗ и БЛС.
Като цяло стремежът на работната група е този проект да се менажира динамично, своевременно, устойчиво във времето и той да бъде съобразен с последните научни доказателства в медицинската наука и в частност с проблемите на COVID-19.
Обсъжда се възможността за създаване в бъдеще на мобилно приложение (апликация) на документа.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ГОДИШНИЯТ ОТЧЕТ НА НЗОК
8,5 % или 175 899 100 лв. е отчетеното увеличение на плащанията за болнична помощ за 2020 г., показва годишния отчет за изпълнението на бюджета на НЗОК, приет днес от Министерски съвет, информира Zdrave.net.
Увеличението на плащанията е независимо от общото намаление на обема на отчетената дейност поради епидемичната обстановка. Изплатени са 2 251 459 700 лв. (в т.ч. 89 477 010 лв. трансфер за ведомствени болници) или 49,1% от всички здравноосигурителни плащания.
Общият размер на получените от НЗОК приходи и трансфери към 31 декември 2020 г. възлиза на 4 733 419 700 лв. В сравнение със същия период на 2019 г. се отчита ръст от 336 892 200 лв. или със 7,7 %, което се дължи основно на увеличения размер на здравноосигурителните приходи през 2020 г.
Разходите по ЗБНЗОК за 2020 г. са в размер на 4 739 172 700 лв. Към 31 декември са разходвани 4 733 063 900 лв., с включени трансфери към бюджетни организации. В сравнение с 2019 г. се отчита увеличение на разходите с 304 921 500 лв.
Отчетените здравноосигурителни плащания са в размер на 4 585 743 300 лв., като включват предоставени трансфери към бюджетни организации, сключили договори за извършване на медицински услуги с НЗОК. За първична извънболнична медицинска помощ – 277 629 500 лв., или 22,6 % ръст спрямо 2019 г.; за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 277 999 600 лв., или 11,1 % ръст спрямо 2019 г.; за дентална помощ – 210 979 300 лв. или 28,2 % ръст спрямо 2019 г.; за медико-диагностична дейност – 108 493 500 лв. или 20,9% ръст спрямо 2019 г.
За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са дадени общо 1 259 853 500 лв. или ръст от 10,1% спрямо 2019 г.
Намаление има само при медицинските изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 89 449 600 лв., или намаление от 15,3 % спрямо 2019 г.
За лечение в чужбина Касата е платила 109 878 600 лв. Основната част от отчетените средства са разходвани за плащания по искове от други държави за получени на тяхна територия обезщетения в натура от ЗОЛ, осигурени в НЗОК.
В бюджета на НЗОК се формира отрицателно бюджетно салдо за годината в размер на 4 798 400 лв., което е финансирано с наличността по сметката на НЗОК към 1 януари 2020 г.
Националният системен интегратор „Информационно обслужване“ вече няма да обслужва НЗОК. Решение за това е прието по време на днешното заседание на Министерския съвет. Съгласно него Касата отпада от списъка на административните органи, които при изпълнение на дейности по системна интеграция ги възлагат на фирма „Информационно обслужване“.
По този начин дейността на НЗОК няма да бъде утежнявана допълнително и предвид динамиката на процесите и специфичния характер на обществените отношения ще има възможност да възлага дейности в областта на информационните и комуникационни технологии и на други изпълнители, посочват от МС.

В РАЗГРАД МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА ПРОМОТИРАТ ПРЕВЕНЦИЯТА СРЕЩУ ДИАБЕТА
В Разград медицински лица промотират превенцията срещу диабета. Екипът е част от националната кампания “България срещу диабета”, съобщи БТА.
На специално изнесен пункт пред Общинския културен център лекар и фелдшер извършват безплатни измервания на кръвната захар. Гражданите получават консултация относно това какво означават стойностите и какви мерки може да се предприемат за подобряване на състоянието. Хората попълват и анкета за риска от развитие на заболяването. Част от инициативата е и диабетният патрул от колоездачи.
Медицинските специалисти споделиха, че през пунктовете за измерване на кръвната захар във всеки от градовете, където се спират доброволците преминават по около 150 човека.
Проектът “България срещу диабета” се реализира от Лайънс клубовете в страната, Българската асоциация “Диабет” и Българското национално сдружение по детска ендокринология. Целта е да се повиши осведомеността за болестта и начините за превенция, както и да изгради човешки ресурси в страната.