НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.06.2020)

ОЩЕ 140 НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, ОТ КОИТО 10 СА МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА
140 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. PCR тестовете, направени през последното денонощие, са 4 525. Тези данни отчита Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 5; Варна – 6; Враца – 1; Кърджали – 4; Кюстендил – 4; Пазарджик – 9; Плевен – 3; Пловдив – 7; Разград – 2; Сливен – 3; Смолян – 60; София област – 3; София град – 21; Търговище – 1; Хасково – 2; Шумен – 8.
4 831 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Към момента активните случаи са 2 026. Излекуваните лица са 2 582. От тях 74 са регистрирани през последните 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 434 пациенти. 31 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че при общо 404 лица-медицински служители у нас е потвърдена коронавирусна инфекция. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 2 от тях са установени при лекари, 5 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
223 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Четири от случаите са от последните 24 часа.

ПРЕМИЕРЪТ ПРЕПОРЪЧА ДА СЕ ДОСТАВЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАЩИТНИ ОБЛЕКЛА, МАСКИ И РЪКАВИЦИ ЗА МЕДИЦИТЕ, КОИТО ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Капацитетът на болниците, които лекуват COVID-19 да се засили и отделенията да се презапасят със защитни облекла, маски и очила. Това препоръча премиерът Бойко Борисов на работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Clinica.bg.
В рамките на срещата в Министерски съвет на Борисов беше докладвана актуалната ситуация с разпространението на коронавируса, както и готовността на болниците с интензивни легла при увеличаване на заразените.
Премиерът разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с за заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. „Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно”, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. „Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине”, посочи министър-председателят. Затова е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.
Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

УДЪЛЖАВАТ С ЕДНА СЕДМИЦА БЛОКАДАТА В КВАРТАЛ “ИЗТОК” В КЮСТЕНДИЛ
Удължават с една седмица блокадата в квартал “Изток” в Кюстендил. Решението беше взето след едночасово заседание на Областния кризисен щаб, информира БНТ.
През последното денонощие в региона има четири нови случая на COVID-19, като два от тях са регистрирани в квартала. Така броят на заразените в “Изток” е около 100 души.
В COVID-отделението на Многопрофилната болница за активно лечение в Кюстендил са настанени 13 души като двама от тях са в много тежко състояние, съобщи пред БНТ директорът на болницата д-р Александър Величков.
“Последните десетина дни през COVID-отделението са преминали 23-ма пациенти. Изпитваме затруднение и притеснение откъм гледна точка на персонала, той е лимитиращият фактор, който определя. Легла винаги могат да се намерят допълнително, необходими са и кислородни инсталации за подаване на кислород, тъй като всички болни, които хоспитализираме, на практика са с двустранни пневмонии, с придружаващи заболявания и с някаква степен на по-лека или на по-тежка дихателна недостатъчност”, посочи д-р Величков.
Един лекар, една медицинска сестра и един санитар се грижат на смяна за болните в COVID-отделението в Кюстендил.

НЗОК Е ЗАПЛАТИЛА НАД 22 МЛН. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА
НЗОК е заплатила 22.384 млн. за лечение на българи в чужбина за първите три месеца на годината, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от фонда. Средствата са към държави от ЕС, страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Конфедерация Швейцария, както и по двустранни спогодби.
7. 223 млн. лв. са разходите за оказана спешна и неотложна помощ зад граница. За планово лечение с формуляр S2 касата е заплатила 4.624 млн. лв. Разходите за лечение на българи, които се осигуряват в България, но живеят в чужбина, са в размер на 10.537 млн. лв.
За първите три месеца на годината НЗОК е изготвила общо 1 792 документи уреждащи здравноосигурителни права зад граница. Това са европейските формуляри и двуезичните по двустранни договори за социално осигуряване с включено и здравно покритие. То урежда оказване на спешна и неотложна помощ на българи зад граница, обезщетения за болест, при трудови злополуки или професионални заболявания.
За същия период са издадени общо 124 формуляра S2 за планово лечение в лечебни заведения на държави членки на ЕС. Най-голям брой от документите са лечение в Германия, последвано от Австрия и Франция. НЗОК е отговорила на общо 284 запитвания от страна на здравноосигурени граждани и институции са 284, в т.ч. и едно на омбудсмана на България.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ПРОЕКТ ЗА НАРЕДБА ЗА НАДЗОР И МОНИТОРИНГ НА ЗООНОЗИТЕ
Министерството на здравеопазването публикува проект за наредба за надзор и мониторинг на зоонозите при профилактиката, ограничаването и ликвидирането им, информира Zdrave.net.
В мотивите към проекта е записано, че целта и е опазване на човешкото здраве от болести и инфекции, които се предават от животните на човека, гарантиране здравето на животните и безопасността на хранителните продукти, добити от тях. Затова ще бъде създадена и поддържана система за взаимодействие и координация между Българската агенция по безопасност на храните и органите на държавния здравен контрол и Националния център по заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването.
Наредбата урежда общите изисквания за извършване на надзор и мониторинг на зоонозите и техните причинители; изискванията за мониторинг на антимикробна резистентност на причинителите на зоонози; реда и начина на извършване на епидемиологични и епизоотологични проучвания за установяване източника на зараза при взривове от хранително заболяване; начина за обмен на информация, свързана със зоонозите и техните причинители и лабораторния контрол на зоонозите и техните причинители.
Компетентните органи, които ще осъществяват мониторинга и надзора на зоонозите, техните причинители и тяхната антимикробна резистентност са министърът на земеделието, храните и горите чрез Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и министърът на здравеопазването чрез органите на Държавния здравен контрол и Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Те ще си сътрудничат при прилагане на мерките въз основа на сключено между министъра на земеделието, храните и горите и министъра на здравеопазването споразумение за взаимодействие. При необходимост ще си сътрудничат и с Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на околната среда и водите, с органите на местната власт и компетентните органи на държавите членки по прилагане на законодателството на Европейския съюз, свързано със здравеопазване на животните, хранене на животните, безопасност на храните, заразни болести (зоонози) при хората и антимикробна резистентност.
В задълженията на МЗ е чрез НЦЗПБ да изготви епидемиологични анализи и прогнози за състоянието и тенденциите на заболяемостта от зоонози; ръководства и указания за профилактика и контрол на зоонозите; схеми за вземане на проби и методи за извършване на лабораторни изследвания при провеждане на епидемиологично проучване при възникнало заболяване.
Когато пък данните от мониторинга и надзора не са достатъчни, по преценка на Европейската комисия, БАБХ разработва и прилага координирани от Европейската комисия програми за мониторинг на зоонозите и техните причинители. Такива програми се прилагат, когато възникне необходимост от оценка на риска или от създаване на база данни за зоонози или техни причинители в отделни държави членки или в Европейския съюз.
„Предвид усложнената обстановка с вируса COVID 19 и вземайки под внимание, че Наредба № 9 от 28.01.2006 г. касае зоонози, а в момента същата е обявена за нищожна, е необходимо във възможно най-кратък срок министърът на земеделието, храните и горите и министърът на здравеопазването да издадат нова наредба“, изтъкват от МЗ.

ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС ОТ ПОСЛЕДЕН КЛАС В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ
На 7 юли ще е официалното откриване на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. За първи път в България ще има апарат от толкова висок клас (последен за GE), а в Европа има само още 9 такива машини, съобщават от лечебното заведение. Над 6 млн. лева е инвестицията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в новата апаратура.
Монтираният в болницата ЯМР е първият от този вид, който позволява бързо и адекватно скениране на цялото тяло, без каквото и да е лъчево натоварване, което го прави незаменим при оценка терапията и проследяване на онкологично болни пациенти.
Той е специално конфигуриран за работа с деца. В него е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при децата.

УНИКАЛНА ЛАБОРАТОРНА АПАРАТУРА В УСБАЛО
В Клиниката по патология на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология вече работи уникална лабораторна апаратура. Това е Автоматизираната система за тъканна диагностика Ventana Benchmark Ultra, която ще позволи бързи изследвания, намаляване на времето, необходимо за обработка на пробите и подаване на готовия резултат, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Новата апаратура ще даде възможност на болницата да се нареди по диагностични възможности в групата на водещите в света медицински научноизследователски центрове за борба с рака като Mayo Clinic, Johns Hopkins Hospital, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.
За пациентите това означава по-точна диагностика, което е от ключово значение за избора на правилно лечение. Модерната апаратура, идваща за първи път в България, ще позволи терапията при всеки болен да бъде индивидуализирана в максимална степен и ще служи за мониторинг на таргетни терапии в лечението на рака на млечна жлеза, на белия дроб, на малигнения меланом, както и на други социалнозначими онкологични заболявания, обясняват от лечебното заведение.
От по-бързото получаване на точна диагноза ще могат да се възползват лекуващите се в УСБАЛО и нуждаещите се от консултация или второ мнение пациенти от цялата страна.