НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.05.2022)

АКТУАЛИЗИРАТ БЮДЖЕТА НА НЗОК С 65,6 МЛН. ЛЕВА
Заради увеличението на пенсиите ще се увеличат и трансферите от държавния бюджет за здравно осигуряване със 111.8 млн. лв. Това стана ясно от предложенията на правителството, заложени в пакета за противоинфлационните мерки, които днес бяха разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира Zdrave.net.
Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни допълнителни суми, т.нар. COVID добавки и индивидуалните компенсации, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември миналата година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.
Нетният бюджетен ефект за 2022 г. в разходите е 1 467,2 млн. лв. при отразени икономии в размер на 46,2 млн. лв. по бюджета на НЗОК за 2022 г. Със Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2022 г. са предвидени средства за шест месеца, в размер на 118,5 млн. лв., за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на персонала на изпълнителите на болнична медицинска помощ за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест. Тъй като действието на чл. 5 от ЗБНЗОК за 2022 г. изтича след отмяната на извънредната епидемична обстановка, считано от 1.04.2022 г. отпада и основанието за изплащане на допълнителните възнаграждения на болничния персонал, в резултат на което очакваните икономии са в размер на 46,2 млн. лв.
Промените ще бъдат отразени в ЗИД на ЗБНЗОК за 2022 г. в размер на 65,6 млн. лв.
От правителството уточняват, че за да се грантират средствата за подписания през април 2022 г. Колективен трудов договор в отрасъл Здравеопазване в здравни и лечебни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването за периода от месец май 2022 г. до месец декември 2022 г. ще бъдат осигурени 22 млн. лв. допълнително по бюджет на МЗ за 7 796 служители.
Необходимите средства за медицинския персонал зает в медицинското обслужване в здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и училища и в детските ясли и яслените групи към детски градини за периода май-декември 2022 г. са в размер на 34,3 млн. лв. Стандартите за финансиране на тези дейности се увеличават средно с 30 на сто спрямо приетите от 1 април 2022 г. с Решение № 50 на Министерския съвет от 2022 г.

Министър Сербезова пред Световната здравна асамблея: ТРЯБВА ДА БЪДАТ УКРЕПЕНИ ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ НА СТРАНИТЕ, КОИТО ПРИЕМАТ БЕЖАНЦИ
Нарастващите предизвикателства в глобален мащаб, свързани с увеличаването на потоците от бежанци заради конфликта в Украйна и необходимостта здравните системи в приемните страни да бъдат укрепени, за да посрещнат нуждите им бяха акцент в речта на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на дискусия, която се проведе в рамките на 75-тата сесия на Световната здравна асамблея. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Дискусията беше организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тема: „Здраве за всички, независимо откъде идват“, посветена на здравето на бежанците и мигрантите. Проф. Сербезова обърна внимание на необходимостта от обединяването на усилията на всички държави в съгласувани и консолидирани действия във всички сектори, както и от активното съдействие на регионалните офиси на СЗО, тъй като никоя страна не би могла да се справи сама.
Припомняме, че в периода 22 – 28 май 2022 г. в гр. Женева, Конфедерация Швейцария се проведе 75-та сесия на Световната здравна асамблея, посветена на темата „Здраве за мир, мир за здраве“. Още в началото на форума българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова беше избрана от Асамблеята за вицепрезидент, представляващ Европейския регион, а на 24 май председателства 4-тата пленарна сесия.
Възможностите за засилване на връзките и сътрудничеството между българската държава и международните организации в системата на ООН обсъди здравният министър с представители на българската общност, работещи в системата на ООН. Проф. Сербезова посочи, че именно те са най-добрите посланици на страната ни в организацията и е сигурна, че всеки един от тях спомага ролята на България в подобни институции да бъде видима. Всички изразиха готовност за по-добра координация и съвместна работа по ключови теми и проекти от значение и за България, и за ООН.
В рамките на Световната здравна асамблея министър Сербезова проведе редица неформални срещи с ръководители на делегации, включително и с генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус, и с регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге. Проф. Сербезова отбеляза необходимостта от засилване на взаимодействието между България и СЗО по линия на Двугодишното споразумение за сътрудничество (2022-2023 г.), подписано на 7 март т. г. Сред заложените в него приоритети са: подкрепа за реформата в здравните услуги в областта на психичното здраве, дейности по линия на превенцията и контрола на хроничните незаразни болести и борба с рисковите фактори, както и повишаване на здравната грамотност на населението и промоция на здравето в училищата.
При закриването на 75-та сесия проф. Сербезова връчи на генералния директор на СЗО плакет на министъра на здравеопазването на България.

7000 БЕБЕТА СА РОДЕНИ У НАС ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА ОТ МАЙКИ, КОИТО НЕ СА ХОДИЛИ НА КОНСУЛТАЦИЯ ПРИ ЛЕКАР
000 бебета са родени у нас през миналата година от майки, които по време на бременността не са отишли нито веднъж на преглед.
Данните изнесе в Пловдив Диляна Дилкова, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори, информира Zdrave.net като се позова на в. „24 часа“. По думите ѝ въпросните майки не са били здравно осигурени и не са разполагали със средства, за да заплатят консутациите си. Така обаче те излагат на риск не само своето здраве и живота, а и това на плода, който носят, посочи Дилкова.
Увеличава се опасността да родят деца с увреждания, посочиха участниците в дискусията. Те припомниха, че здравнонеосигурените бременни имат право на един преглед и безплатно раждане. „Жените обаче масово не знаят за това и не ходят на лекар“, заяви Дилкова. Тя добави, че здравните медиатори срещат трудности да убедят педиатрите да прегледат тези жени. Мотивът на лекарите бил, че с един преглед не може да се проследи бременността, като според препоръките на Световната здравна организация за това са необходими осем консултации със специалист
Според последните изследвания например дори и при един извършен преглед вероятността да бъде установена инфекция при бременната жена и тя веднага да бъде подложена на лечение се увеличава с 30%. Затова усилията на здравните власти трябва да бъдат насочени към обхващането с профилактични грижи на бременните, посочиха участниците в дискусията.

76 901 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
73 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 9 от които са установени с PCR, а 64 – с бързи антигенни тестове. 61,64% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 2 485, от тях 368 са PCR, а 2 117 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 4; Варна – 7; Велико Търново – 1; Видин – 2; Враца – 3; Габрово – 1; Добрич – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 8; Разград – 2; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 2; София област – 1; София град – 25; Стара Загора – 2; Хасково – 3; Шумен – 1.
В България към момента са потвърдени общо 1 164 732 случая на новия коронавирус, като от тях 76 901 са активни. 1 050 697 са излекуваните лица. 764 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 410 – от тях 37 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 12, от тях 83,33 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени в България към момента, са общо 4 397 959, през последното денонощие са приложени 13 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 552 лица-медицински служители. През изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 134. През изминалото денонощие е регистриран един нов случай на 28-годишен мъж, за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания.

ИЗСЛЕДВАНЕ СОЧИ НИСКА ЕФЕКТИВНОСТ И ГОЛЕМИ РАЗЛИЧИЯ В ДОСТЪПА ДО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ У НАС
Здравеопазването в България разполага с достатъчно болници, легла и финансиране, но въпреки това ефективността е относително ниска, а здравните резултати – по-слаби от тези на страни със сходни социални и икономически характеристики.
Това е само един от изводите от проучването на Института за пазарна икономика за качеството на здравеопазване – тенденции и удовлетвореност на гражданите у нас, което коментира за програма “Точно днес” на БНР икономистът д-р Петя Георгиева. Проучването е възложено от Националната пациентска организация.
Според анализа България разполага с ограничен брой специалисти по здравни грижи (медицински сестри и санитари), болничната помощ е силно доминираща за сметка на профилактиката и извънболничната помощ. Отчитат се сериозни регионални различия по отношение на достъпа до медицински услуги.
Разликата в разходите за болнична помощ на човек от населението между област Видин и Пловдив е 5 пъти, посочи д-р Георгиева.
В доболничната помощ тенденциите са към задържане на разходите за първична помощ и нарастване на разходите за специализирана помощ.
Личните лекари намаляват като брой и се налага да обслужват все повече пациенти, като най-малко спрямо населението са те в областите Кърджали, Търговище и Разград, а най-много – във Видин и Плевен. В област Смолян също има недостиг на лични лекари.
При специалистите се забелязва силна връзка между наличието на медицински университет в областта – там лекарите специалисти са най-много и се налага да обслужват най-малко на брой население (Плевен и столицата).
Най-затруднен е достъпът до СИМП в Добрич и Кърджали, сочи още изследването.
Ефективността на системата, измерена чрез показателите за неудовлетворени потребности от здравеопазване и самооценка за собственото здраве, не показва съществени разлики със средната за ЕС. Все още е нисък делът на хората, които декларират, че не могат да си позволят здравни грижи.
Резултатите от работата на системата, обаче, са слаби – смъртността, включително детската смъртност, е на високо ниво, а продължителността на живота – най-ниската в ЕС – българинът живее със средно 6 години по-малко от средното за ЕС.
В България за здравеопазване се изразходват общо 7.1% от брутния вътрешен продукт според данните на Евростат за 2019 г. По този показател страната ни е около средата спрямо останалите държави от ЕС. В същото време България е на първо място от целия ЕС в класацията за доплащане за лекарства.
Тези данни, както и фактът, че на фона на все по-застаряващо и все по-страдащо от хронични заболявания население, страната заделя най-малко средства за дългосрочна грижа – едва 0.01% от брутния вътрешен продукт, водят до извода, че финансовата тежест се прехвърля върху болните и техните близки и най-вече върху хората с ниски и средни доходи, което допълнително ограничава достъпа им до здравни грижи -сочат данните от изследването.

Д-Р НИКОЛАЙ ШАРКОВ Е ПРЕИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЗС
Д-р Николай Шарков отново ще е начело на гилдията на зъболекарите у нас. Той бе преизбран за председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз на конгрес на съсловната организация през уикенда, информира Clinica.bg.
Д-р Шарков беше и единствената кандидатура за председател на съюза. Колегите му се консолидираха около виждането, че заради големия му опит и заслуги, той е човекът, който трябва да оглавява организацията и през следващите четири години.