НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.05.2021)

20 205 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
115 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие, от които 61 са установени с PCR, а 54 – с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 7850. От тях 4464 са PCR, а 3386 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 13; Варна – 15; Велико Търново – 4; Враца – 1; Габрово – 3; Добрич – 5; Кърджали – 1; Кюстендил – 4; Ловеч – 1; Монтана – 2; Пазарджик – 6; Перник – 2; Пловдив – 11; Русе – 3; Сливен – 5; Смолян – 3; София област – 4; София град – 16; Стара Загора – 2; Търговище – 2; Хасково – 2; Ямбол – 2.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас до момента, са общо 418 221. Активните случаи са 20 205. Излекувани са 380 359 лица. 105 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3197 пациенти. 364 от тях са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 1 348 204. От тях 7074 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 13 405 лица-медицински служители. Два нови случая на лекар и медицинска сестра са регистрирани през изминалото денонощие.
17 657 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови пет случая са регистрирани през последното денонощие.

Министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров: ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ТАЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УЖАСЯВАЩА СМЪРТНОСТ У НАС ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА
Причините за тази изключително ужасяваща смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследват. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, информира Zdrave.net.
„Първата цел е не да се търси отговорност на този или онзи, а да не се повтори това нещо. Ако не положим усилие да анализираме кое е довело до тези ужасяващи нива, това ще ни си случи отново“, каза д-р Кацаров.
„Ако сме разумни хора, сме длъжни да проверим тези обстоятелства, да ги анализираме и да си изведем поуките“, допълни той. По думите му, ако се открият грешки или незаконно поведение на длъжностни лица, трябва им бъде потърсена отговорност.
По думите му ваксинационният план е бил сбъркан през декември 2020 г., защото не даден приоритет на възрастните хора. Той допълни, че се надява възложеният на НЦОЗА анализ в тази насока да даде ясна и обективна информация по въпроса.
Д-р Кацаров коментира и процеса на ваксинация у нас. „Половината работа е свършена. Създадена е добра организация, личните лекари са включени в процеса, ваксините им се доставят. Не се бият на опашки и не пътуват 100 километра, за да вземат 1-2 флакона. Създадени са и мобилни групи, които ваксинират неподвижни хора по домовете или такива в отдалечени места. Другата част от процеса е да се проведе информационна кампания, за да може хората да направят в действителност информиран избор, а не избор по слухове. Това можем да направим ние. Останалото зависи от хората“, заяви д-р Кацаров.
Той се въздържа от подробности за започналите проверки както в лечебни заведения, така и на закупуваните без обществени поръчки апаратура и консумативи за болниците, като заяви, че резултатите от тях ще се публикуват скоро и ще станат публично достояние. Проверка се извършва и на търговете в лечебните заведения, там където те са все още не са започнали, стана ясно от думите му.
Относно назначената проверка в УМБАЛ „Александровска“ служебният здравен министър, че е наясно с проблемите там и до няколко дни ще обяви решението си по казуса. Той коментира, че финансовото състояние на болницата е лошо, но посочи, че това не е по вина на настоящия директор, а по-скоро на предишния.
„Големите дългове на болницата са натрупани от проф. Ангелов“, каза той, като поясни, че общата финансова загуба за болницата е в размер на 68 милиона лева. „Имам доклада от проверката, знам позицията и мненията на различните страни, до няколко дни ще имам решение по въпроса“, уточни той. „Важно е болницата да бъде приведена в добро състояние. Ако е възможно“, заяви още д-р Кацаров.
На въпрос за конкурсите за директори на държавните болници, той заяви, че те не са цел на неговата работа и на влизането му в здравното министерство. Той допълни, че няма да прави „чистка“ и директорите, които вършат добре работата си, могат да бъдат спокойни. „Но ако има злоупотреби и корупция или използвате поста и влиянието си за предизборни цели, ще бъда безкомпромисен“, категоричен бе д-р Кацаров.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С МНОЖЕСТВЕНАТА СКЛЕРОЗА
Ежегодно на 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза. Целта на тази глобална инициатива е да се повиши информираността на обществото за това социално значимо заболяване, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Множествената склероза е хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система с предполагаемо генетично предразположение. Дефицитът във функциите на нервната система се дължи на автоагресия на имунната система към миелина, обвиващ нервните влакна. Това води до нарушено предаване на нервните импулси. Първите симптоми се проявяват още в млада възраст (най-често между 20 и 40 г.) – тогава, когато хората градят семейство и кариера и са социално активни. Именно в това се състои и голямата социална значимост на болестта.
Днес чрез различни събития по целия свят се поставя акцент върху значението на потърсената навреме компетентна медицинска помощ. Дава се гласност на хората, засегнати от множествена склероза, да споделят своя опит, да разкажат за трудностите, през които са преминали, и проблемите, с които продължават да се сблъскват всеки ден не само във физически, но и в социален, и в психологически аспект. От 2020 г. до 2022 г. Световният ден за борба с множествената склероза преминава под мотото „Аз и ние свързани“ и стремежът е към преодоляване на бариерите, които карат хората, диагностицирани с това заболяване, да се чувстват самотни и социално изолирани.
В България, по данни на Българското дружество по неврология, от множествена склероза са засегнати около 7000 души. Според формата на заболяването и в зависимост от това дали то е в пристъп или ремисия методите на терапия са различни, но мултидисциплинарният подход играе ключова роля за нейния успех, а това предполага информационна осигуреност.
Към момента над 2300 от пациентите с множествена склероза в България са заявили своето желание да бъдат включени в електронна система за мониториране и асистиране при регистрацията и терапията на болни с множествена склероза (SmаrtMS), която изгражда специфично за болестта здравно досие на всеки отделен пациент. По данни от този регистър средната възраст на пациентите е 42 години; съотношението мъже-жени е 1 към 1,8; средната възраст, при която са се появили първите симптоми е 30 години, в 34% от случаите е установено и друго придружаващо заболяване.
Всички съвременни, скъпоструващи медикаменти за лечение на множествената склероза, с които към момента разполага науката, са включени в Позитивния лекарствен списък на Република България. Те са 100% реимбурсирани от НЗОК и позволяват забавяне на развитието на болестта и до голяма степен намаляват риска от поява на нови пристъпи. Проследяването на развитието на болестта и повлияването от лечението се осъществява от специализирани неврологични комисии към лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна. По този начин на болните се предоставя високоспециализирана експертна здравна грижа, която е в пълно съответствие с Европейските консенсусни документи за диагностика и лечение на болестта.

ВЪРВИ КАМПАНИЯ ПО ВАКСИНИРАНЕ НА ЗАЕТИТЕ В ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС В КЮСТЕНДИЛСКИЯ РЕГИОН
Върви кампания по ваксиниране на заетите в туристическия бизнес и се организират срещи с медиаторите в ромските махали относно имунизацията, обявиха от РЗИ- Кюстендил на среща при областния управител на Кюстендил Александър Пандурски на ръководители на болничните заведения и здравните служби и звена от региона. За това съобщи БНР.
Освен на заетите в туристическия бранш и по ромските квартали на срещата е коментирана и възможността да се прави ваксиниране и на ГКПП със Северна Македония – така, както го направиха на два от пунктовете в област Благоевград с Фондация „Българска памет“, каза за БНР областният управител Александър Пандурски: „Ваксини има достатъчно и се търсят различни форми, с които да бъде активизирано населението, за да може да бъдат приложени. Ще търсим и вариантите, които идват от съседната Благоевградска област“.
До днешна дата ваксинираните в Кюстендилския регион наближават 25 хиляди, а с втора игла са около 10 хиляди, сочат данните на Единния информационен портал.

ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВИЯТ ФУТБОЛЕН ТУРНИР, ОРГАНИЗИРАН ОТ УМБАЛ „СВ. АННА” – СОФИЯ
На 29 май се проведе се първият футболен турнир, организиран от УМБАЛ „Св. Анна” – София АД. Срещата се проведе вчера на гостоприемния терен на стадиона в Бистрица, отстъпен от домакините безвъзмездно за събитието, инфомира Zdrave.net като се позова на информация от болницата.
От там отправят благодарности за подкрепата към домакините, както и към директора на Сатиричен театър – Калин Сърменов, футболната легенда Наско Сираков и футболиста Симеон Славчев.
Мотото на турнира беше “Футбол на първа линия. Обединени срещу болестта“. Той е посветен на усилията на цялото българско общество в битката срещу COVID и е в подкрепа на българските медици.
За участие се бяха записали отбори от клиниките по „Урология“, „Ортопедия“, „Хирургия- Образна диагностика“, „Централна нервна система“, „КАИЛ” (реанимация) и гостуващ сборен тим на Българския лекарски съюз.
Турнирът беше открит от Калин Сърменов и Наско Сираков – и двамата пациенти на УМБАЛ „Св. Анна”-София АД, които поздравиха участниците с топли думи и много пожелания за професионални успехи.
До финала стигнаха отборите на КОТ и на БЛС. В особено оспорван мач победители станаха ортопедите (КОТ) от УМБАЛ „Св. Анна”-София АД, които надделяха над БЛС с 2:0.