НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.05.2019)

УВЕЛИЧАВАТ С 50% ПАРИТЕ ЗА СПЕШНИ ПАЦИЕНТИ
С близо 50% се увеличава стойността, която Министерство на здравеопазването заплаща за преминали и отчетени пациенти със спешни състояния, преминали през спешни отделения, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение. Това става ясно от проекта на Наредба за изменение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения. Проектът е, публикуван на сайта на Министерството за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Досега МЗ плащаше за преминали и отчетени спешни пациенти 30 лв., а с изменението на Наредбата е предвидено да се плащат по 44 лв. на преминал пациент. Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 43 лечебни заведения за болнична помощ, които са сключили договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочените дейности. От тях 8 болници са 100% държавна собственост, а други 26 болници са с над 50% държавно участие в капитала. Това са лечебните заведения, сключили договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочените дейности, става ясно от мотивите на министъра към проекта.
Увеличение има и на стойностите на медицинските дейности, касаещи лечение на пациенти с активна туберкулоза, обхващане на контактни на пациенти с туберкулоза, лица с латентна туберкулозна инфекция и суспектните за туберкулоза лица, амбулаторно проследяване (диспансеризация) на пациенти с туберкулоза, продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза, продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с неспецифични белодробни заболявания. Увеличени са и стойностите на медицинските дейности, касаещи лечение на пациенти с психични заболявания на стационарно лечение с непрекъснат 24- часов престой, включително за дейности по рехабилитация чрез трудотерапия; спешно стационарно лечение до 24 часа на пациенти с психични заболявания с висок риск, спешни състояния и изразена психомоторна възбуда, които не се хоспитализират в същото лечебно заведение и дневно стационарно лечение на пациенти с психични заболявания.

ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА В ГОРНА БАНЯ ПОСТАВИ “РАСТЯЩА” ПРОТЕЗА НА ДЕТЕ
Екипът на специализираната болница по ортопедия и травматология в Горна баня постави специална „растяща” протеза на дете с тумор на костите. Тя ще даде възможност да се запази двигателната функция на пациента. Така не се налага момчето да се праща за лечение в чужбина, информира Clinica.bg.
Детето е на 12 години и има рядък тумор в костния мозък. За да бъде отстранен е премахната част от бедрена кост и е заменена със специална „растяща” протеза, обясни водещият хирург д-р Кирчо Патриков. Досега в ортопедията в Горна баня се правени три подобни операции със съдействието на немски екип от фирмата, която произвежда протезите.
Български екип поставя подобна протеза за пръв път у нас, поясни Патриков. В тези случаи пациентите се изпращаха за лечение в чужбина, а у нас имаше два варианта – ампутация или поставяне на друг вид протеза, с която болният остава обездвижен. В „растящата” ендопротеза има двигател, който позволява тя да се удължава, докато пациентът расте, обясниха лекарите. Протезата струва 70 000 лв. и е платена от Фонда за лечение на деца.

ОКОЛО 10 000 ДУШИ У НАС СА С МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА
Днес е Световният ден на множествената склероза. По този повод фондация “МС-общество България” организира информационна кампания с цел да запознае обществеността със симптомите на заболяването и проблемите на пациентите с множествената склероза, информира БНР.
Приблизително 10 000 са пациентите с множествена склероза у нас. Зад сухата статистика обаче стоят реални човешки истории – млади хора, в активна възраст, родители, чиито живот е белязан с печата множествената склероза. Даниела Неева е една от тях. Болестта съпътства живота й вече 30 години. Преживяла е много, но успяла да съхрани позитивната си нагласа към живота: “На моменти съм имала доста трудности. Много повече знам как изглежда затворената стая в къщи отколкото всичко останало. Никак не е приятно човек да стои с дни и да не може да осъществява ежедневни човешки потребности, но пък всичко е въпрос на гледна точка. За всяко нещо има решение.” Следвайки тази житейска философия Даниела Неева вече 15 години работи като доброволец във фондация “МС-общество-България”.

ОТЛОЖИХА С НЯКОЛКО ДНИ ХИМИОТЕРАПИЯТА НА ОНКОБОЛНИ ЗАРАДИ ИЗЧЕРПАН ЛИМИТ
Плановият прием на онкоболните на химиотерапия в болница “Сердика“ в София е отложен с няколко дни заради изчерпания лимит на бюджета на лечебното заведение. Това съобщи пред БНР директорът д-р Методи Янков. Причината за недостига на средства за лечение е това, че от тази година лимитът за онкоболни е в общия бюджет на болницата.
Според д-р Янков ефектът от лечението на онкоболните на химиотерапия няма да се наруши, тъй като отлагането е с не повече до два-три дни. Да се върне възможността да се изплаща надлимитната дейност при лечението на онкоболните, предлага д-р Янков. От Националната здравноосигурителна каса започнаха проверка на цялостната дейност на болницата от началото на година досега. Резултатите ще бъдат ясни след седмица.

ВЪВЕЖДАТ ИНДИВИДУАЛНО БЕЛОДРОБНО ЧИСЛО
Стратира кампания за въвеждането на Индивидуално белодробно число. Целта е всеки един от нас да научи неговата стойност, като по този начин да контролира белодробното си здраве. Зад тази инициатива застава пулмологът д-р Александър Симидчиев от Сдружение „Въздух за здраве”. По думите му, пациентите не бива да допускат това число да намалява с повече от 30 милилитра за година, информира Clinica.bg.
За сърдечното здраве има подобни числа като нивото на холестерола или кръвното налягане, разказва д-р Симидчиев. Оказва се, че за белия дроб няма подобно число, което лекарите да показват на хората и те да го следят за себе си. Затова медикът се заема с инициативата по въвеждането на този индивидуален показател. Началото ще се сложи на 05.06.2019 г. в столичния Южен парк при отбелязване на Световния ден на околната среда. Тогава лекарите ще могат след направено изследване да съобщят на всеки какво е неговото личното белодробно число. „Така хората ще знаят колко е то в милилитри, не в процент от предвиденото”, уточни д-р Симидчиев.
Белодробното число на медицински език се нарича ФЕО1. То показва количеството въздух, което издишаме за една секунда при силно издишване. Важно е да се знае, каква е тенденцията на промяна при всеки един човек, а не да се вкарва в определени процентни рамки, обясни още специалистът. Така хората при следващ преглед при пулмолог ще могат да съобщят своето белодробно число, и по този начин ще се види дали числото им намалява и с колко. Защото ако се установи, че белодробното число намалява с повече от 30 милилитри на година, това е знак, че белият дроб се уврежда, уточни медикът. Препоръчително е следенето на този показател да бъде ежегодно.

ВМА ПРОВЕДЕ ПОРЕДНАТА АКЦИЯ „ДАРИ КРЪВ”
Военнослужещи и студенти се включиха в поредната акция „Дари кръв”, организирана от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение.
Специалистите от Кръвния център отидоха на място във Военна академия „Г. С. Раковски” в столицата, при желаещите да помогнат на болни в нужда. Кръвният център периодично организира кампании в цялата страна. А сред най-активните дарители са военнослужещите. През 2018 г. от 6000 души, спасили с кръвта си хора в нужда, половината са под пагон или работят в подразделенията на българската армия. При последната изнесена акция на ВМА 200 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово откликнаха на благородната инициатива.
Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден от 8:30 до 16:00 часа. Достатъчно е да е на възраст между 18 до 65 години, да тежи над 50 кг и да е в добро здраве. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПУШАЧИ
Комисията по здравеопазване към Столична община прие единодушно на заседанието си от 29.05.2019 г. Програмата на общината за скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система на жителите на столицата, която се реализира по инициатива на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, информира Zdrave.net.
Безплатните прегледи на белите дробове в София започват от петък, 31 май и ще се извършват в общинската Втора градска болница. Кампанията е подкрепена от Столична община. На желаещите ще бъдат извършвани функционално изследване на дишането – т. нар. спирометрия, флуорографско изследване, изследвания на въглеродния монооксид в издишания въздух, като ще се прави и измерване на чистотата на въздуха в района. Тази година целта на програмата е да насочи вниманието и към пушачите на бездимни цигари и да ги призове да се възползват от възможността за безплатно изследване на белия дроб.

ЖИТЕЛИТЕ НА ЧЕТИРИ ГРАДА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В БЛАГОТВОРИТЕЛНО БЯГАНЕ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА В БУРГАС
Жители на София, Варна, Пловдив и Бургас се включват в благотворителното бягане на 5kmrun. Бягането ще се проведе в пет парка в споменатите градове. В Бургас благородната инициатива ще стартира на 1 юни, в 9 ч. пред Пантеона.
5kmrun е традиционната благотворителна инициатива като тази година е определено средствата, събрани във всички градове, да бъдат за недоносените бебета на Бургас. Със събраната от бягането сума ще се купи термолегло, което се използва при прехода от кувьоз към нормално легло. С помощта му бебетата по-лесно се адаптират към нормалната температура в помещението. То е снабдено с датчици, както и с лампа за фототерапия. Цената на леглото е 14 400 лв. Лекари от Отделението по неонатология също ще се включат в бягането. Годишно в УМБАЛ Бургас се раждат около 1800 бебета, като 20% от тях са преждевременно родени и недоносени.
“За изминалите 3 години, от нашите благотворителните бягания, участници и приятели на 5kmrun, сме дарили и събрали суми над 35 000 лв., а сме закупили и предоставили живото спасяваща медицинска техника за деца в София, Варна и Пловдив на стойност над 50 000 лв. Поздравления и благодарности за всички, които се включват в нашите събития”, сподели основателят на 5kmrun Георги Станойлов.
Как протича събитието: всеки, който реши да бяга благотворително, дарява сума, равностойна на пробяганото време. Напр., ако е финиширал за 10 минути дарява 10 лв., за 20 минути – 20 лв. и т.н. На мястото на финиша ще бъде поставена урна за дарение и всеки, който реши, може да дари сума според своите възможности.