НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.03.2022)

ОТ 1 АПРИЛ ОТПАДАТ ВРЕМЕННИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
От 1 април отпадат временните противоепидемични мерки, свързани със задължителното носене на маска, спазването на дистанция, ограниченията в брой на лицата, които могат да посещават обекти на закрито едновременно, ограничението за посещаване на занятия във висшите учебни заведения. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова пред журналисти днес, информира Zdrave.net.
Отпада и забраната за свиждания в болниците и социалните заведения, както и изискването към работодателите там, където е възможно, на работното място да присъства 50% от персонала.
Някои от старите правила остават в сила до 3 месеца след отпадането на извънредната епидемична обстановка. Сред тях е това, че НЗОК продължава да плаща на изпълнителите на медицинска помощ допълнителни средства за работа при неблагоприятни условия. Продължава и действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, при които срокът на инвалидност е изтекъл по време на извънредната епидемична обстановка.
Министър Сербезова изтъкна, че решението за отмяната на извънредната епидемична обстановка е формирано в резултат на едномесечни дискусии, като е взето предвид и мнението на гражданите. Тя допълни, че ситуацията е динамична и в случай, че се налага, могат да бъдат наложени нови противоепидемични мерки. Връщането на мерките ще е само на база епидемиологични критерии, капацитет на здравната система и възможности за тестване, стана ясно от думите ѝ.
„Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем, въпросът е да не крие високи рискове. Начинът за това е да оставим някои от най-елементарните, но ефективни мерки – преди всичко физическата дистанция. По отношение на носенето на защитни маски – нямаме никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебните заведения, в помещения без възможност за вентилация, при струпване на много хора на открито и при хора с високи възрасти и хронични заболявания“, изтъкна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Като прости, но ефективни мерки експертът посочи също така личната хигиена и използването на дезинфектанти. От думите му стана ясно и защо действието на извънредната епидемична обстановка приключва тъкмо сега: България е сред четирите страни, които имат най-ниски стойности на заболеваемост в ЕС в момента. Освен нас в тази четворка влизат още Румъния, Унгария и Полша.

Зам.-министър Бакаливанов: ИМА ДОСТАТЪЧНО ЛЕКАРСТВА И ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
„Има достатъчно лекарства и ваксини срещу COVID-19“, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов. „Те се купуват със средства от държавния бюджет, като при нужда могат да се преразпределят между различните болници. Ако Световната здравна организация обяви край на пандемията, за България няма да има възможност за осигуряване на лекарствата по този ред“, допълни той, информира БТА.
От думите му стана ясно, че за доставка на нови ваксини България преговаря с Европейската комисия за реални количества. Правят се усилия ваксините, които са у нас и са в повече да се дарят на други държави, вместо да се унищожават.
„Над 36 хиляди души починаха заради коронавируса от началото на пандемията, като близо 95 на сто от тях не бяха ваксинирани“, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя припомни, че през миналата седмица започна информационна кампания на Министерството на здравеопазването – „Плюс мен“, за ползите от ваксинирането. „Целта е максимално да се ограничат дългосрочните последици от вируса“, допълни тя.

1 698 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
1 698 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие – 785 от тях са установени с PCR, а 913 – с бързи антигенни тестове. 68,08% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
15 551 e общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, от тях PCR са 3 948, а антигенни – 11 603. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 110; Варна – 108; Велико Търново – 61; Видин – 28; Враца – 41; Габрово – 22; Добрич – 38; Кърджали – 15; Кюстендил – 19; Ловеч – 20; Монтана – 31; Пазарджик – 17; Перник – 15; Плевен – 38; Пловдив – 127; Разград – 39; Русе – 39; Силистра – 53; Сливен – 42; Смолян – 12; София област – 43; София град – 515; Стара Загора – 61; Търговище – 26; Хасково – 55; Шумен – 51; Ямбол – 59.
У нас към момента са потвърдени общо 1 136 604 случая на новия коронавирус, от които 187 031 – активни. Излекуваните лица са 913 075. От тях 2 761 са регистрирани през последните 24 часа.
1 971 са общо пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 217 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 236, от които 75,85% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 348 404, от тях 1 847 са поставени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 039. Нови 32 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 2 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 8 – при санитари и 12 – при друг медицински персонал.
36 498 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 18 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 77,78% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЯСНИ СА ИМЕНАТА НА ЕКСПЕРТИТЕ ЗА НОВАТА КОМИСИЯ, КОЯТО ЩЕ КОНТРОЛИРА РЗОК
Имената на експертите, които ще проверяват определените от РЗОК месечни стойности за болниците преди утвърждаването им от Надзорния съвет на НЗОК, са вече ясни. Ден след заседанието си на 21 март, на което бе утвърдено създаването на комисия с такава дейност, надзорниците се събират отново с готови предложения за членовете на комисията, информира Zdrave.net.
Представител на Министерството на здравеопазването в новата комисия ще бъде директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ в МЗ и бивш член на Надзорния съвет на НЗОК Мария Беломорова. От страна на Министерството на финансите в комисията влиза Естел Василева-Тодорова, която е и член на Надзорния съвет на НЗОК в момента. Представителите на НЗОК в комисията ще са Таня Кирилова и Николай Велинов от дирекция „Бюджет и финансови параметри“ на НЗОК, както и подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.
Идеята за създаването на комисия, която да проверява предложените от РЗОК месечни стойности на всяка болница, преди те да бъдат утвърдени от Надзорния съвет на НЗОК, бе на председателя на Надзорния съвет на НЗОК доц. д-р Васил Пандов, припомнят от здравния портал. Текстът, одобрен от членовете на НС, гласи: „Преди приемането на стойностите същите се проверят от комисия, определена от Надзорния съвет на НЗОК, в която са включени трима представители на НЗОК, по един представител на Министерството на здравеопазването и на Министерството на финансите. Отчетът на комисията е неразделна част от материалите за Надзорния съвет на НЗОК и има препоръчителен характер. Членовете на комисията не получават възнаграждение за дейността си и подписват декларация за неразгласяване на служебна информация“. В допълнение надзорниците ще имат възможност да присъстват на заседанията на комисията, като информация за тях ще получават предварително.

Доц. Любомира Гломб: ИМА РИСК ОТ НОВА КОРОНАВИРУСНА ВЪЛНА, АКО МАСОВО СЕ ОТХВЪРЛЯТ ВСИЧКИ МЕРКИ
“Главата на COVID-19 е все още по-високо вдигната от тази на грипа, въпреки че той надига глава”. Това каза пред БНР доц. Любомира Николайева-Гломб, завеждащ отделение “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че грипният вариант, който в момента циркулира в страната, е бил включен в противогрипната ваксина.
По думите на специалистката има риск от нова коронавирусна вълна, ако масово се отхвърлят всички мерки, които е нормално да продължат да се прилагат – носене на маска в затворено пространство, проветряване на помещенията и спазване на дистанция – те предпазват и от коронавируса и от грипа:
“Нека да уважаваме паметта на тези над 36 хиляди души, които загинаха, поразени от COVID-19”, призова доц. Гломб подчерта, че ваксините са сигурно оръжие срещу СOVID-19:
“В момента този коронавирус е ваксинопредотвратимо заболяване и смъртта от него е недопустима”, подчерта експертката и изказа разочарование от това, че българите не проявиха интерес и доверие към ваксините срещу СOVID-19:
“Винаги е добро време за ваксиниране”, категорична беше доц. Гломб и определи като научно необосновано твърдението, че по време на епидемия не трябва да се прави имунизация.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕКСТРАКЦИОННИ РАЗТВОРИТЕЛИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ И ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ
Правителството прие Наредба за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки, информира БТА като се позова на съобщение от пресслужбата на кабинета.
С нея се определят ясни критерии по отношение на видовете екстракционни разтворители, критериите за чистота, максимално допустимите количества във или върху храни или хранителни съставки. Документът включва и правила за информацията, която се отбелязва върху опаковката на продуктите и в съпровождащата ги документация.
В наредбата са посочени екстракционните разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки, като тяхната употреба не трябва да води до наличие на остатъци от тях или техни разпадни продукти в количества, опасни за здравето на потребителя. Прилагането ѝ ще улесни и подобри извършването на официалния контрол при производството и използването на тези продукти. Наредбата влиза в сила 14 дни след обнародването ѝ в „Държавен вестник“.

ДАРЯВАМЕ ПОЛОВИН МИЛИОН ДОЗИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 НА РЕПУБЛИКА УГАНДА
Страната ни ще дари половин милион дози ваксина срещу COVID-19 на Република Уганда. Това е одобрил Министерският съвет на днешното си заседание, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Ваксината е Vaxzevria, препарат на AstraZeneca. В проектите на споразумения с Уганда и фармакомпанията предвиждат всички разходи за доставката да бъдат поети от Република Уганда.