НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.03.2021)

4497 ДУШИ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19 В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
4497 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 2041 от тях са установени с PCR тестове, 2456 – с бързи антигенни. Направените през изминалото денонощие тестове са 19 424. От тях 9033 са PCR, а 10 391 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 228; Бургас – 107; Варна – 264; Велико Търново – 129; Видин – 27; Враца – 116; Габрово – 69; Добрич – 106; Кърджали – 64; Кюстендил – 88; Ловеч – 74; Монтана – 49; Пазарджик – 90; Перник – 83; Плевен – 153; Пловдив – 391; Разград – 29; Русе – 201; Силистра – 106; Сливен – 98; Смолян – 85; София област – 151; София град – 1183; Стара Загора – 191; Търговище – 45; Хасково – 141; Шумен – 160; Ямбол – 69.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 333 250. От тях активни са 67 864. Излекуваните лица вече са 252 473, от тях 3112 са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 9679 пациенти. 752-ма от тях са настанени в интензивни структури.
У нас към момента са поставени общо 445 547 дози от ваксините срещу COVID-19, 9006 от които – през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 11 781. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 78. От тях 13 са установени при лекари, 23 – при медицински сестри, 24 – при санитари, 3 – при фелдшери и 15 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 12 913. През последното денонощие са регистрирани нови 203 случая.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ОТ 1 АПРИЛ
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки, считано от 1 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С новите мерки на практика се разхлабват въведените от 22-ри март ограничения.
Съгласно заповедта от понеделник, 5 април, детските градини и яслите ще възобновят работата си.
След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
От четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.
От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.
От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.
Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи (тераси, градини и др.) при ограничено работно време от 6:00 до 23:00 часа. Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април, е разписано още в заповедта.

ПОЛУЧИХМЕ 51 600 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА „МОДЕРНА“
Днес у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията „Модерна“. Те бяха получени в Националния център по заразни и паразитни болести, откъдето ще бъдат разпределени до регионалните здравни инспекции, съобщи БНР.
Ваксините бяха посрещнати от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В КРАЯ НА АПРИЛ У НАС ЩЕ ИМА СВОБОДЕН ИЗБОР НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
В края на април ще има свободен избор на ваксини срещу COVID-19, включително и за записалите се през Националния електронен регистър. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след пристигане на нова доставка от производителя “Модерна”, информира БТА.
„През май възможностите ще бъдат още по-големи“, увери доц. Кунчев. Той обясни, че при сегашните доставки най-напред се заделят ваксини за втора имунизация на получилите първа доза и след това се предоставят на личните лекари и “залените коридори”.
През април се очакват 250 хиляди дози ваксина от производителя “Пфайзер”, близо 90 хиляди – от “Модерна”, 300 хиляди – от “АстраЗенека” и близо 40 хиляди – от еднодозовата ваксина на “Джонсън и Джонсън”, каза директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

НОВОСФОРМИРАНИЯТ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ КЪМ МЗ Е ИЗГОТВИЛ ЕДИНЕН ДИАГНОСТИЧНО-ТЕРАПЕВТИЧЕН ПРОТОКОЛ ЗА БРЕМЕННИ И РОДИЛКИ
При тази трета вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени бременни жени, както и на по-тежко протичане на заболяването сред тях. Това заяви пред bTV директорът на УАГБ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов, информира Zdrave.net.
Проф. Костов заедно с други негови колеги акушер-гинеколози станаха част от новосформирания експертен съвет към МЗ, чиято задача е да следи с особено внимание лечението на родилките с коронавирусна инфекция, припомнят от здравния портал.
Проф. Костов обясни, че след третия триместър матката на бременните жени се разширява и пречи на разгъването на белите дробове и тогава има по-тежко протичане. Той посъветва бременните да не чакат до последния момент търсенето на медицинска помощ и появата на клинични симптоми. Има родилки с дихателни проблеми и настанени в интензивни отделения, посочи той.
Специалистът съобщи, че Съветът е изготвил единен диагностично-терапевтичен протокол за бременни и родилки. Той ще бъде предложен чрез РЗИ на всички акушер-гинеколози в страната. Всеки понеделник експертите от съвета ще се събират онлайн, за да обсъждат подобни случаи, обясни още той.
Запитан дали бременните жени трябва да се ваксинират срещу COVID, той посочи, че в САЩ надделява мнението, че това трябва да се прави. Европейската агенция по лекарствата обаче все още не е дала разрешение, заяви той. „За България нашето експертно мнение е, че това може да става единствено след категоричното желание на бременната, с информираното становище на наблюдаващия акушер-гинеколог“, каза проф. Костов. Той посочи, че се е подписал под препоръката на Експертния съвет у нас бременните жени и тези, които планират такава в следващите шест месеца, да не се ваксинират. Той уточни, че информацията по темата се променя постоянно и становището на международните експерти за периода на имунизиране при планиращите бременност вече е по-кратък и е около два-три месеца.
„Всеки конкретен пример е различен“, каза проф. Костов и даде пример с бременна жена с хронични заболявания, при която ваксината може да усложни протичането на бременността. „Много малко е все още информацията за бременност и ваксини“, отбеляза той.

Медицинска федерация „Подкрепа“: НАСОЧВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ КЪМ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СЛЕДВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА ПРИ СТРИКТНО СЪБЛЮДАВАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ТРУДОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Насочването на медицински специалисти към нуждаещите се лечебни заведения следва да се извършва само при стриктно съблюдаване на разпоредбите на българското трудово законодателство и при зачитане на правата и интересите на работниците и служителите. Това се казва в позиция на Медицинска федерация „Подкрепа“ във връзка с командироването на медици от други места в помощ на лечебните заведения заради огромния натиск върху болниците. Такъв случай имаше наскоро в Ловеч, информира Zdrave.net.
„Медицинска федерация „Подкрепа” споделя тревогата на Министерство на здравеопазването във връзка с нарастващия брой хоспитализирани лица, диагностицирани с COVID-19, както и произтичащите от това проблеми, свързани с кадровата обезпеченост на болничните заведения, където тези лица се лекуват. Изразяваме и подкрепа към призива да се предприемат всички необходими мерки и действия за преодоляване на недостига на медицински специалисти.
Независимо от горното, като организация на работниците и служителите, сме длъжни да поясним, че насочването на медицински специалисти към нуждаещите се лечебни заведения следва да се извършва само при стриктно съблюдаване на разпоредбите на българското трудово законодателство и при зачитане на правата и интересите на работниците и служителите“, посочват от Федерацията в своето становище.
„Съгласно чл.118, ал.1 от Кодекса на труда (КТ) „работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона”. Неприложима към описаната в писмото на министър Ангелов житейска ситуация е и разпоредбата на чл.120, ал.1 от КТ, която регламентира изключение от забраната за едностранно изменение на трудовото правоотношение от страна на работодателя. Дори когато е налице една или и двете от нормативно установените предпоставки – производствена необходимост и престой, работодателят може едностранно и без съгласието на работника да възлага временно извършване на друга работа в същото или друго предприятие, ако това предприятие е на същия работодател. Недопустимо е, в рамките на съществуващото трудово правоотношение, работодателят да възложи изпълнение на трудови функции за друг, различен работодател“, заявяват от „Подкрепа“.
„Предвид горепосоченото, обръщаме внимание на факта, че насочването на работещи при един работодател (включително заетите в детско и училищно здравеопазване, които са в трудово правоотношение с кметовете на общини) към извършване на друга работа при друг работодател, не може да се реализира без съгласието на работника или служителя. Необходимо е формиране на лична воля, подчинена на собственото разбиране за съпричастност, съвест и отговорност, при отчитане на личната преценка относно опасността за здравословното състояние на работника и на неговите близки“, подчертават от синдиката.
От там предлагат и алгоритъм, по който да се осъществява командироването: „Лечебните заведения, които имат нужда от допълнително кадрово обезпечаване, да предоставят конкретна и изчерпателна информация за длъжностите, характера на работа, броя на работните места и конкретните условия на труд, вкл. разпределение на работното време, възнаграждение и други данни, във връзка с установената нужда. Тази информация да бъде обобщавана от РЗИ и чрез тях да бъде сведена до знанието на директорите на всички лечебни заведения и кметовете на общини. Те от своя страна следва да сведат информацията до всички медицински специалисти, които могат да отговорят на констатираните потребности. По своя преценка и в съответствие с личната си воля, медицинските специалисти могат да решат да приемат предложението за временно изпълнение на работата в нуждаещите се болнични заведения. Организационното подпомагане от страна на работодателя по съществуващото им трудово правоотношение следва да се изразява във възможността да заявят и ползват при необходимост неплатен отпуск за времето, през което биха работили в болничните заведения обслужващи пациенти с COVID-19. Задължително условие е сключването на трудови договори за допълнителен труд между тези болници и привлечените временно медицински специалисти, по реда на чл.111 или чл.114 от КТ. Само при тези условия правата и интересите на работещите ще бъдат защитени действително и правоотношенията ще бъдат уредени съгласно изискванията на Кодекса на труда“, смятат от МФ „Подкрепа“.
От там заявяват още, че настоящата кадрова криза е „ярко доказателство за дългогодишната липса на адекватно отношение на държавата към работещите в системата на здравеопазването“. Според тях се потвърждава неотложната потребност от осезаеми мерки и действия, които да доведат до нарастване престижа на медицинските професии и създаване на предпоставки за „справедливо и отчетливо мотивиране на заетите с упражняване на най-благородния труд – опазването на човешкото здраве“.

COVID ОТДЕЛЕНИЯТА В ЯМБОЛСКИТЕ БОЛНИЦИ ОСТАВАТ ПЪЛНИ
COVID отделенията в ямболските болници остават пълни и през тази седмица. Всички легла в интензивното отделение са заети, съобщи БНР.
И деветте легла в COVID реанимацията на областната болница са заети, информираха от РЗИ. След като преди месеца бяха доставени два подвижни концентратора на многопрофилната болница “Св. Пантелеймон”, днес се очаква да бъдат доставени още 6, съобщи секретарят на инспекцията Донка Желева: “Сега, по новото разпределение за “Св. Пантелеймон” има още 3, за болницата в Елхово- 1, за кардиологичната болница -1 и за болница Йоан Рилски също един концентратор”.
В частната болница “Св. Йоан Рилски” за заети 43 от общо 44 легла за Covid пациенти, в кардиологичната болница има двама, при общо 4 легла. В държавната болница са 79.
“Следим ситуацията, в случай на нужда ще се направи реорганизация. Всички болници, максимално са увеличили капацитета си. Най- вероятно, ако има нужда “Св. Пантелеймон” ще разкрие още легла”, уточни Желева.
В 6 отделения в момента се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция в областната болница. Следващото отделение, което се подготвя е Отделението по урология, където могат да бъдат разкрити още 12 легла.

ЗАПЪЛНЕНИ СА ЛЕГЛАТА ЗА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНОВИРУС В БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ПЕРНИК
Запълнени са леглата за заразени с короновирус в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, информира БТА като се позова на казаното от управителя на здравното заведение д-р Величка Кадийска. При капацитет от 50 легла са заети 43 от пациенти с COVID-19. Още 4-ма души с белодробни болести се лекуват в болницата. Има три свободни легла извън COVID зоната, каза още д-р Кадийска.
От 18 март миналата година в здравното заведение се приемат пациенти с коронавирусна инфекция. „Тук бе хоспитализиран първият пациент в региона с коронавирус. Деветдесет на сто от болните ни са с коронавирус, реално ние се превърнахме в COVID болница“, каза д-р Кадийска.
Здравното заведение разполага със седем лекари и 11 медицински сестри.

ВЪЗСТАНОВЯВАТ „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ В ОБЛАСТ ГАБРОВО
В рамките на възстановения „зелен коридор“ днес до обед ще е отворен ваксинационният пункт в областната болница в Габрово, съобщи БНР
А утре следобед „Зелен коридор“ ще бъде отворен в болницата за лечение на белодробни болести.
Всеки четвъртък ще се правят имунизации в рамките на „зеления коридор“ в Севлиево, в Медицински център 1, а всеки петък – и в Дряново, с помощта на мобилен екип на Центъра за спешна медицинска помощ.
Желаещите да се имунизират с ваксината на „АстраЗенека“ могат да се запишат предварително, уточняват от РЗИ – Габрово.

ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ САНКЦИОНИРАХА ТРИМА НАРУШИТЕЛИ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ТЪРГОВИЩЕ
Регионалната здравна инспекция в Търговище е извършила за седмица (22-26 март) 63 проверки в различни обществени обекти по спазване заповедите на здравния министър, свързани с контрола и спазване на противоепидемичните мерки. Връчени са били и три акта, съобщи БТА като се позова на информация от здравните власти.
Единият акт е за клиент без поставена защитна маска за лице в магазин от община Попово. Другите два са съставени при съвместна насочена проверка с МВР, заради подаден сигнал. Санкционирани са две юридически лица, собственици на заведения за хранене и развлечения от община Търговище, нарушаващи заповедта на министъра на здравеопазването по отношение на посещението в обектите след посочените часове в ограниченото работно време на заведенията.
От здравната инспекция допълват още, че през периода по систематичен и насочен здравен контрол са извършени общо 135 проверки на обекти с обществено предназначение и на продукти и стоки със значение за здравето на човека, сред тях и заведения за хранене и развлечения и хранителни магазини на територията на област Търговище.

НАЛАГАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В ОБЛАСТ СМОЛЯН
Показателите за епидемичната ситуация в област Смолян през миналата седмица са най-лошите от началото на пандемията, информира БНО като се позова на съобщение от Областния оперативен щаб. Със заповед на щаба от днес се предприемат допълнителни противоепидемични мерки и се увеличава броят на леглата за пациенти с COVIOD-19 в болниците в областта. Учениците ще продължат обучението си в електронна среда на 1 и 2 април, а 12-класниците – до 7 април. Спират се плановият прием и операциите в болниците, а 50% от леглата в МБАЛ- Смолян са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.
Показателят за 14- дневна заболеваемост е 713.8 на 100 хил., докато пиковата за областта стойност при втората вълна през декември е била 288. Антирекорд са и данните за смъртността за двуседмичен период- 32.8 на 100 хил. при 20.37 средно за страната. Общо 388 са новите случаи за миналата седмица, а на 23 март са вписани 92-ма позитивни за деня. От щаба отчитат сериозен натиск към лечебните заведения с близо 95% заетост на COVID леглата. Това налага увеличение на леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в болниците до 230 за областта. В МБАЛ- Смолян леглата за пациенти с коронавирус от днес стават 140, като 10 от тях са за интензивно лечение.
От Областния щаб обясняват влошените епидемични показатели с циркулацията на британския вариант на вируса, както и заради неспазване на противоепидемични мерки. Като илюстрация за това, че британският щам е силно заразен се посочва, че почти всички регистрирани контактни на заразените впоследствие развиват болестта. От ръководството на областната болница напомнят да не се прибягва до самолечение, а навреме да се потърси медицинска помощ при поява на симптомите.
Двама от заразените с COVID обитатели на Дома за хора с психични разстройства в с. Ровино са били ваксинирани, отчитат от щаба. Позитивните за коронавирус в дома са вече 39, като заразата е разпространена от заболял служител от персонала.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЪЗСТАНОВЯВАТ ВАКСИНАЦИИТЕ СРЕЩУ COVID-19.
Общопрактикуващите лекари в област Велико Търново възстановяват ваксинациите срещу COVID-19. В Регионалната здравна инспекция днес бяха доставени 1150 дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, съобщи БНР.
По-голямата част от доставените 145 флакона от двете ваксини ще бъде раздадена на личните лекари.
В двата имунизационни кабинета в РЗИ във Велико Търново продължава ваксинацията на членовете на избирателни комисии, на учители и на социални работници, както и на записаните чрез електронния портал. Първа доза от ваксината получи и Иван Недялков, електротехник в Германия: „Фактически съм си дошъл от Германия специално да се ваксинирам. За нас, за чужденците, в Германия няма ваксини. Ще има след ноември-декември, а които не са ваксинирани, не са на работа“.
Няма яснота във Велико Търново ще бъдат ли възстановени „зелените коридори“, посочи д-р Светлана Моминска от РЗИ: „Зелените коридори“ бяха обявявани и работеха преди електронния регистър. Сега вече знаем, че електронният регистър до средата на април няма свободни часове“.
В областта досега са поставени 12 820 ваксини.