НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.01.2021)

25 012 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ
695 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. От тях 392 са установени с PCR, а 303 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени общо 13 583 теста. От тях 4971 са PCR, а 8612 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система на 30.01.2021 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 48; Варна – 22; Велико Търново – 13; Видин – 2; Враца – 13; Габрово – 3; Добрич – 8; Кърджали – 25; Кюстендил – 48; Ловеч – 8; Монтана – 6; Пазарджик – 31; Перник – 10; Плевен – 47; Пловдив – 52; Разград – 3; Русе – 23; Силистра – 10; Сливен – 21; Смолян – 6; София област – 13; София град – 173; Стара Загора – 23; Търговище – 4; Хасково – 32; Шумен – 23; Ямбол – 13.
218 269 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 184 249 са излекуваните лица, 1324 от които са регистрирани през последното денонощие.
2848 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 261 от тях се намират в интензивни структури.
Общият брой на ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас към момента е 40 805. От тях 3169 са се ваксинирали през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 9502 лица-медицински служители. 26 нови случая са регистрирани през последните 24 часа, от които 6 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
9008 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 35 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОГРАНИЧИ ИЗНОСА НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Европейската комисия въведе мярка, изискваща разрешение за износ на ваксини извън ЕС, с цел да се гарантира навременен достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички граждани на ЕС и да се преодолее настоящата липса на прозрачност, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от ЕК.
В този акт за изпълнение, приет по спешна процедура и публикуван на 30.01.2021 г., се предвиждат разрешения за износ извън ЕС на ваксини срещу COVID-19 до края на март 2021 г. Тази схема се прилага само за износ от дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.
Въз основа на предишния опит с подобна мярка за личните предпазни средства през пролетта на 2020 г. Комисията ще подпомага държавите членки при създаването на съответния механизъм, за да се гарантира гладкото и координирано прилагане на регламента.
Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна. То е в пълно съответствие с международния ангажимент на ЕС в рамките на Световната търговска организация и Г-20 и е в съответствие с предложенията на ЕС в контекста на инициативата на СТО в областта на търговията и здравеопазването. Ангажиран с международната солидарност, Европейският съюз изключи от тази схема доставките на ваксини като хуманитарна помощ или предназначени за държави по линия на механизма COVAX, както и за съседните на ЕС държави.

“МОДЕРНА” ПОТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ЗАБАВЯНЕ В ДОСТАВКИТЕ НА НЕЙНАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 ЗА ПОЛУЧАТЕЛИ ИЗВЪН САЩ
Фармацевтичната компания “Модерна” вчера потвърди, че има забавяне в доставките на нейната ваксина срещу COVID-19 за получатели извън САЩ, с което увеличи неблагополучията на държавите, опитващи се да ускорят кампаниите си по ваксиниране, съобщи БТА като се позова на ДПА.
Базираната в американския щат Масачузетс фирма съобщи, че е осигурила ревизирани указания за доставки в краткосрочен план, като успоредно с това работи за увеличаване на продукцията в производствения си обект в Швейцария.
Няколко европейски държави обявиха, че “Модерна” ще съкрати доставките си с 20 на сто през втората седмица на февруари.
“Модерна” току-що ни уведоми, че в седмицата, започваща на 9 февруари, ще бъдат доставени 132 000 дози от планираните 166 000, което е с 20 процента по-малко“, каза пред журналисти комисарят на италианското правителство Доменико Аркури.
В свое изявление “Модерна” посочи, че увеличава производствения си капацитет, но все още е в процес на осигуряване на доставките, планирани за следващите три месеца и на изпълнение на договорните си ангажименти.
Фармацевтичните производители “АстраЗенека” и “Пфайзер-Бионтех” също обявиха, че има временни намаления в доставките на техните ваксини за държави от ЕС.

ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ ВРЕМЕННО ВЪЗСТАНОВЯТ ГРАНИЧНИЯ КОНТРОЛ С ЦЕЛ КОНТРОЛ НАД КОРОНАВИРУСНАТА ПАНДЕМИЯ
Испания и Португалия решиха временно да възстановят граничния контрол с цел контрол над коронавирусната пандемия, информира БТА като се позова на ТАСС, която цитира изявление на пресслужбата на испанското вътрешно министерство.
“Испания и Португалия съгласуваха временно възстановяване на контрола на вътрешната сухопътна граница между двете страни”, се отбелязва в изявлението. Мярката ще бъде в сила от 31 януари до 10 февруари, като цели “противодействие на кризисната ситуация в областта на здравеопазването”, дължаща се на коронавируса, уточни испанското министерство.
На испанска територия ще бъдат допускани граждани на страната и техни съпрузи, притежателите на разрешение за дългосрочно пребиваване, студенти, които се обучават в страната; жители на други страни от ЕС, пътуващи към мястото, където живеят. Освен това ще бъдат допускани работещи в транспорта, медици, дипломати, доказалите с документи форсмажорни обстоятелства, свързани с пътуването си и някои други категории лица.
Общо в Испания бяха регистрирани над 2,7 милиона случая на заразяване, жертвите са около 58 300. В Португалия са открити около 698 000 заразени, а 11 900 починаха. В последно време и в двете страни се отбелязва нарастване на темповете на разпространение на заразата.

ОТ ДНЕС ЧЕХИЯ ЗАТВАРЯ ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА ЧУЖДЕНЦИ
Чехия затваря границите си за чужденци днес, 30 януари, с цел да бъде ограничена пандемията от коронавируса, информира Единният информационен портал за мерките за справяне с COVID-19.
Чуждестранните граждани няма да бъдат допускани на територията на страната, освен ако не докажат, че работят, учат, посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.
По информация на посолството ни в Прага сред новите мерки влиза в сила и препоръка за ограничаване на контактите до членовете от едно семейство. Контактите с други граждани следва да бъдат ограничени до минимум и се препоръчва при тях да се ползват предпазни маски клас FFP2 или KN95. Препоръчва се по възможност пътуванията в страната да бъдат ограничени.
Разрешено е събирането на обществени места на не повече двама граждани с някои изключения, сред които членове на едно семейство, придружаване на нуждаещ се гражданин за посещаване на здравно или социално заведение, събиране по служба или за извършване на търговска дейност, събиране на деца, ученици или студенти, когато е наложително.
При организирани събития на открито ще бъде разрешено събирането на не повече от 100 граждани, които трябва да бъдат разделени на групи до 20 души. Между събралите се следва да се спазва дистанция от 2 метра.
Забраняват се посещенията на пациенти, настанени в спешните отделения на болниците. Предвидено е изключение за родилните домове и за лекувани деца.
На служителите от държавната администрация е наредено да работят от дома, ако това е възможно с оглед естеството на работата. Ски курортите ще останат затворени.

ФРАНЦИЯ СЕ ЗАТВАРЯ ЗА СТРАНИТЕ ИЗВЪН ЕС И ВЪВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН PCR ТЕСТ И НА СУХОПЪТНИТЕ СИ ГРАНИЦИ
Франция забранява всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз, а при всяко влизане във Франция от страни от ЕС, включително през сухопътните граници, ще се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус. По информация на посолството ни в Париж новите, по-строги мерки влизат в сила от 00:00 часа на 31 януари 2021 г., неделя, информира Единният информационен портал за мерките за справяне с COVID-19.
Досега изискването за отрицателен PCR тест бе в сила само за въздушните и морски граници. Според новите мерки изключения от PCR теста са предвидени за пограничните работници, а забраната на пътуванията извън ЕС няма да важи при наложителни причини.
Според обявените от френските власти мерки, забранени са и всички пътувания към и от отвъдморските територии на Франция, с изключение на пътувания при наложителни причини.
В опит да бъде ограничено разпространението на заразата от коронавирус от неделя ще бъдат затворени и всички големи търговски обекти с площ над 20 000 кв. м във Франция, с изключение на хранителните магазини, а от понеделник се намалява допустимият брой на клиенти в търговските обекти. Ще бъде засилен и контролът за спазване на вечерния час.