НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.11.2019)

БАПЗГ апелира: НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ МЕДИЦИТЕ В ПАЦИЕНТИ!
“Не превръщайте медицинските специалисти на България в пациенти! Отнасяйте се с уважение и респект към тези, които спасяват човешки животи!“ За това призовават в позиция разпространена до медиите от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) по повод два тежки инцидента с пострадали медицински специалисти от последните дни, информира Zdrave.net.
От БАПЗГ припомнят, че вчера в столицата е станала катастрофа с линийка, засечена от такси, която е транспортирала спешен пациент в УМБАЛ „Александровска“. При челния удар на санитарния автомобил в дърво са пострадали лекарката и медицинската сестра от екипа, като те са били транспортирани веднага в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.
„От пресцентъра на „Пирогов“ получихме информация за медицинската сестра, която се намира в Отделението по хирургия с гръдна травма. Надяваме се, че двете пострадали бързо ще се възстановят под грижите на медицинските екипи. Психическата травма от инцидента обаче ще остави дълбока следа у тях. Засега нямаме информация кой е виновен за инцидента, но по закон линейките имат предимство и всички останали превозни средства са длъжни да се съобразяват с това. Защото за спасяването на човешки живот е важна всяка секунда“, се казва в позицията на БАПЗГ.
От асоциацията изразяват силна тревога и по повод на нападението над медици в Клиниката по хирургия на столичната УМБАЛ “Св. Анна”.
„Резултатите от този ужасяващ случай са: огромна физическа и емоционална болка от страна на медиците; стрес за всички пациенти, които са станали свидетели на ужасната гледка; дестабилизиране на работата в клиниката и материални щети“, посочват от асоциацията.
Оттам припомнят и за два още съвсем пресни случаи на физическа и вербална агресия от пациенти и техни близки срещу двама медицински фелдшери – единият платил с живота си, а другият напуснал работа. „Какво се случва, каква е тази война в мирно време?!“, задават риторичен въпрос от организацията.
В началото на тази година БАПЗГ стартира Национална кампания за превенция на агресията под надслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”, припомнят оттам и уверяват, че ще продължат да организират инициативи в името на така необходимия мир между пациентите и медиците.
„Убедени сме, че с повече търпение, човещина и спазване на правилата, неприятните инциденти могат да бъдат предотвратени“, категорични са от БАПЗГ.
От Българския лекарски съюз също излязоха с позиция по случая в УМБАЛ “Св. Анна”, информират още от Zdrave.net. В позицията се казва: „Проявата на осъдително и неприемливо отношение към медицински лица е поредното доказателство за срива в отношенията лекар- пациент. Недопустимо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие.“
Пациентски организации също излязоха с позиция по случая: „Пациентски организации „Заедно с теб“ се обръщаме към пациентите да не влизат в саморазправа и нападение над лекари и сестри. Ако не са доволни или считат, че правата са им нарушени, пациентите и близките им трябва да се обръщат с жалби към Министерство на здравеопазването и към правозащитните пациентски организации.“

НАД 3000 ДУШИ ПОДКРЕПИХА ПЕТИЦИЯ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Над 3000 души се подписаха в онлайн петиция за построяване на Национална детска болница в София. Инициативата е на проект #ЗАДОБРОТО, който даде предложението за ремонта на Инфекциозната клиника в Пловдив, информира Clinica.bg.
“Проблем в момента е, че сега съществуващата Педиатрия в София обединява редица тесни детски специалисти. Това обаче съвсем не са всички специалисти, които имат досег до детското здраве. Няма я детската онкология, кардиологията, както и нито една от хирургичните детски специалности. Липсват Голяма реанимация и Спешно отделение. А сградата няма капацитета всички тези отделения да бъдат поместени в нея”, каза пред Bulgaria ON AIR детският травматолог д-р Таня Андреева.
Лекарите искат бъдещата детска болница да бъде в модерна и функционална сграда. Тя трябва да отговаря на всички съвременни изисквания за лечение, подчертават организаторите на подписката.

С 8% СА НАМАЛЕЛИ ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Близо 500 млн. лв. са дълговете да болниците с над 50% държавно участие на капитала. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на група народни представители от БСП относно финансовите задължения (непросрочени и просрочени) на държавните лечебните заведения за периода януари – септември 2019 г, информира Zdrave.net.
„На 1.01.2019 г. общият размер на задълженията на всички 62 болници с над 50% държавно участие в капитала е в размер на 461 578 хил. лв., а към 30.09.2019 г. съответно 463 897 хил. лв. като нарастването е с 0,5%. Това е следствие от преструктуриране на дълговете на някои лечебни заведения, чрез обедняването им в дългосрочни кредити при по-изгодни лихвени проценти, с цел погасяване на просрочените задължения и оптимизиране разходите, без това да затруднява текущата оперативна дейност и да влошава качеството на болничните услуги“, отговаря министърът.
За сравнение, общите просрочени задължения на държавните болници от 127 260 хил. лв. в началото на годината е намален е 8% – съответно до 117 273 хил. лв. към края на трето тримесечие.
С цел осигуряване на прозрачност и по-добро управление на публичните средства за здравеопазване, Министерството на здравеопазването е започнало да публикува отчетни данни за държавните и общинските лечебните заведения за болнична помощ по ключови финансови и медико статистически показатели. Информацията е достъпна на сайта на МЗ.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ДАДЕ НАЧАЛО НА БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ “БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА”
Началото на тазгодишната благотворителна кампания “Българската Коледа” беше дадено от президента Румен Радев в УМБАЛ “Света Марина” във Варна, съобщи БНР.
17-ото издание на инициативата е под надслов “Да дарим бъдеще на болните деца”.
Средствата ще бъдат насочени към купуване на високотехнологична медицинска апаратура.
Фокус на кампанията 2018-2019 на благотворителната инициатива беше подкрепата за деца с тежки заболявания и увреждания. Те получиха възможността за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства, благодарение на даренията на хиляди българи.
Държавният глава посочи, че през последната дарителска кампания са набрани над 2,4 млн. лева: “С тези средства бе подпомогнато лечението и рехабилитацията на 551 български деца – най-големият брой от началото на инициативата през 2003 г. и бе осигурена високотехнологична медицинска апаратура в 19 лечебни заведения в цялата страна”.
В Университетската болница “Св. Марина”, както и в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Анна” във Варна, от съществена необходимост за детските клиники са доставените по тази инициатива анестезиологични апарати със съвместими пациентски монитори, подходящи за новородени и деца до 18-годишна възраст. С осигуряването на анестезиологичните апарати ще се създаде възможност дейността в отделенията да се подобри, тъй като обслужват малките пациенти на цяла Североизточна България.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАМЕРИ СГРАДА ЗА МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА
Министерството на здравеопазването намери нова сграда за Метадоновата програма, която в момента временно се изпълнява в сграда на УМБАЛ “Св. Анна”. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния блиц контрола, без да уточни подробности, информира Clinica.bg.
Осигурената сграда е подходяща за провеждане метадоновата програма. Тя е на комуникативно място, както същевременно е далече от жилищни сгради, детски градини и училища. Планиран е ремонт, който ще започне на 16 декември и се очаква да приключи до 25 декември, разясни министър Ананиев.
В момента на метадон у нас са 194 хероинозависими, които са с хронични соматични и психически заболявания. „В обществото има отхвърлящо отношение към тях”, каза министърът и обясни, че тази зависимост е болест, към която трябва да има отношение като към другите заболявания.

ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО ЩЕ ПРАВИ РЕГИСТЪР НА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА
МЗ планира да направи регистър на недоносените бебета у нас. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола в парламента, информира Clinica.bg.
Новият регистър ще бъде част от електронната системата за здравеопазване, която се очаква да стане факт вече години наред. Въпросът за необходимостта от такъв регистър и цялостната грижа за тези бебета, както и за намаляване на детската смъртност бе поставен от депутата от БСП проф. Георги Михайлов. „10% от новородените бебета са недоносени. Това са около 6000 годишно, но в България няма регистър, а само статистика”, каза той. Депутатът добави и че има кувьози на по 20-30 години. „Всичко това говори, че МЗ трябва да се обърне към този проблем и да не го оставя на благотворителни инициативи”, каза проф. Георги Михайлов.
„Убедени сме, че трябва да има регистър. Ще бъде част от информационната здравна система, преследваме тази цел”, каза в отговор Ананиев. Той припомни, че правителството е отпуснало 1.250 млн. лв. за доставки за дихателни апарати и кувьози през месец май тази година.
Както Сlinica. bg вече писа МЗ обяви обществена поръчка за кувьози за 33 болници в страната.
„Допитали сме се до всички, които имат нужда и сме предвидили резерв”, обясни Ананиев. В момента се отварят оферти по обществената поръчка, като се очаква се до ноември процедурата да приключи.

ПОЖАРЪТ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” НЕ Е ПРИЧИНЕН ОТ ВЗРИВ
Пожарът в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов, довел до смъртта на двама пациенти в нощта на вторник срещу сряда, не е причинен от взрив. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов, информира БНР.
„Оказва се, че няма и стена, която да е разрушена – има напукана стена, най-вероятно е започнало първо горене, след това се е чуло нещо като пукот вследствие на високата температура“, обясни министър Маринов.
Вчера директорът на Националната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов изключи вероятността инцидентът да е причинен от авария в системата, която доставя кислород. Разследващите продължават работа и по версията за запалена цигара. Очакват се резултатите от експертизата, която трябва да установи откъде е дошла искрата, причинила пожара във Второ вътрешно отделение на „Пирогов“.

Учени предупреждават: МЛАДЕЖИТЕ РАЗВИВАТ ПРИСТРАСТЕНОСТ КЪМ СМАРТФОНИТЕ СИ
Почти четвърт от младите хора са толкова зависими от своите смартфони, че това започва да прилича на пристрастяване, сочи изследване на британски психиатри, информира БНР като се позова BBC.
Проучването на лондонския Кингс Колидж посочва, че пристрастеното поведение означава, когато хората се „паникьосват“ или „разтревожват“, ако им бъде отказан постоянен достъп.
Младите освен това не могат и да контролират времето, което прекарват пред екраните на телефоните си.
Изследването предупреждава, че подобна пристрастеност има „сериозни последствия“ за психичното здраве.
Изводите са базирани на 41 проучвания с участието на 42 000 младежи, при което е установено, че 23% имат поведение, съпоставимо с пристрастеност, когато нямат достъп до смартфона си. И прекарват толкова дълго време пред телефона, че това се отразява пагубно на другите им дейности.

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ХОРА С ПОДАГРА
Безплатни прегледи за пациенти с хиперурикемия – увеличено ниво на пикочна киселина и подагра ще се провеждат от 2 до 6 декември между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33, уточняват от там. Инициативата е част от кампанията за популяризиране на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците. Този път тя ще премине под мотото „Подагра&Бъбреци. Направи връзка!“.
По данни от международни проучвания през последните години заболеваемостта от подагра се е увеличила двойно. Въпреки че в миналото се е смятала за „болест на кралете“, днес от нея боледуват хора от всякакви социални групи. Заболяването засяга основно мъже на възраст над 30 години, като съотношението с дамите е 9:1.
Известно е, че увеличеното ниво на пикочна киселина, което причинява подаграта, е сред основните фактори за бъбречни усложнения, тъй като има пряка връзка с метаболитния синдром и артериалната хипертония. Почти половината пациенти с високо кръвно налягане имат и висока пикочна киселина. Подаграта се преплита като сериозен сърдечно-съдов фактор и с диабета.