НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.10.2019)

НАД 200 ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ СЕ СЪБИРАТ В ШУМЕН
Над 200 здравни специалисти се събират в Шумен на XV юбилеен национален форум по здравни грижи. Събитието е под надслов “Здравните грижи сега – обучение, лидерство, добри практики”.
Специалисти по здравни грижи от София, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе, Добрич и Шумен на 1 и 2 ноември се събират на научен форум. В него участие ще вземат и 19 студенти от направление “Здравни грижи”. Организатори на срещата са Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Шумен и Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, информира Clinica.bg.
Форумът започва с документалният филм “Професия за живота”. След което, ще бъде представен доклад на тема “Добри практики в акушерската здравно-профилактична дейност”. По темата ще говори доц. Теодора Евтимова – зам.-директор на Филиал Шумен на МУ-Варна.
Освен това ще бъдат изнесени 20 презентации, сред които “Обезпечаване лечението на реципиентите с необходимото количество кръвни продукти”, “Модел за вземане на решение за сестрински грижи за самотно живеещ възрастен човек”, “Психологични и социални проблеми при жени с рак на маточната шийка”, “Необходимост от обучение на родители на деца с психични отклонения от 10 до 14-годишна възраст”, “Готовност на студентите за работа в детска ясла с деца от уязвими групи”, както и “Причини, пораждащи страх и притеснение от бременността”.
В програмата е включена сесия, в която ще се представят постери на 15 професионалисти по здравни грижи и шестима студенти от Филиал Шумен на МУ-Варна и от Факултета по обществено здраве и здравни грижи в Русенския университет “Ангел Кънчев”. За първи път през 2017 година във форума със свои постери участваха и студенти. През изтеклите 2 години студентите успяха да организират няколко инициативи свързани със здравната профилактика и здравословния начин на живот.

Вицепремиерът Томислав Дончев: НУЖНИ СА УСИЛИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА АВТОРИТЕТА НА РАБОТЕЩИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
“Изключително нужни са усилията за повишаване на авторитета на всички работещи в здравеопазването. Доколкото зависи от мен – ще участвам.” Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на първата национална конференция „Заедно за повече здраве“, информира Zdrave.net.
По думите на г-н Дончев освен това какво се случва реално в здравеопазването е важно и какво обществото смята, че се случва. „Властват лошите новини. Постоянно се съобщава за състоянието на тази и онази болница или за някой представител на лекарското съсловие, който е свършил нещо нередно. Да, за тези неща трябва да се вземат мерки, но в същото време, в сравнение с преди 10 години, имаме високотехнологични болници и апаратура основно за социалнозначимите заболявания. Вместо да се сравняваме сами със себе си, ние се сравняваме със старите демокрации“, изтъкна още вицепремиерът. Той беше категоричен, че има нужда от обществен дебат колко пари са нужни и как да се разпределят. „Нуждата е належаща предвид новите предизвикателства и застаряването на населението”, изтъкна още той.

Според актуално проучване на “Тренд”: ОКОЛО 65% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ ОДОБРЯВАТ РАБОТАТА НА ЛЕКАРИТЕ И ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Има сериозно разминаване в оценката, която дават за здравеопазването у нас медиите и социалните мрежи, в сравнение с хората, които са имали пряк досег със системата. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Тренд”. Те бяха обявени на Първата национална конференция „Заедно за повече здраве”, проведена в София. Форумът е организиран от БЛС, БФС и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, информира Clinica.bg.
Изследването е извършено в периода 11-18 октомври т. г. сред 1006 респонденти. Числата сочат, че образът на системата на здравеопазването в медиите и социалните мрежи е негативен, като 70% от запитаните отговарят, че посоката, в която се развива системата, е лоша. При реален досег със системата обаче 53% не са удовлетворени от здравното обслужване, а 40 на сто са казали, че са доволни. Хората имат високо доверие в медицинските специалисти, като на първо място със 70 на сто одобрение са фармацевтите, следвани с 64 на сто положителни оценки за лекарите и 65 на сто – за професионалистите по здравни грижи. На 42% от анкетираните не им се е налагало да доплащат за медицинска помощ, а 50% са вадили пари от джоба си. За диагностика и изследвания са доплащали 19%, 15% – за лекарства и 13% – за консумативи, пирони, изкуствени стави и др.
Близо 86 на сто от запитаните смятат, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, а 95 на сто са на мнение, че парите трябва да се изразходват по-ефективно. Повече от половината от участниците твърдят, че пациентите нямат добър достъп до лекарства.
Средната оценка, която участниците в изследването дават за здравната ни система е 3 по скалата от 1 (много лоша) до 6 (отлична), сочат данните. Проучването беше представено от Димитър Ганев от социологическа агенция “Тренд”. Той обобщи, че проблемите на здравеопазването у нас са ниско качество на лечението, високо ниво на доплащането и липса на медицински кадри.

КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА МОЗЪЧНОСЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят и България не прави изключение – страната ни е на едно от първите места в това отношение, информира Zdrave.net като се позова на данни на Министерството на здравеопазването.
Годишно у нас се регистрират около 82 398 случая на мозъчносъдови заболявания. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7 175 завършват с летален изход. Тези, които преживяват мозъчния инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.
Тази година Световният ден за борба с инсулта – 29 октомври фoкусира вниманието върху спешната нужда от действия за превенция на мозъчносъдовите заболявания, като насочва вниманието на обществото към това да разпознава първите симптоми на мозъчен инсулт и бързите мерки, които трябва да се предприемат в тези случаи. Мотото на кампанията – „Не бъди единият от четиримата“ – #DontBeTheOne е избрано, за да постави акцент върху факта, че един човек от всеки четирима е застрашен от инсулт, ако не спазва лекарските препоръки за правилен хранителен и двигателен режим. По повод от Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, и Международната седмица на предсърдното мъждене – 18-24 ноември, през последната седмица на месец октомври и през целия месец ноември Национална пациентска организация за трети път ще проведе кампания за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от инсулт и предсърдно мъждене, информираха от НПО. Записването ще става през личните лекари и/или преглеждащите специалисти.

140 000 ДУШИ СА СТРАДАЩИТЕ ОТ ПСОРИАЗИС В БЪЛГАРИЯ
Около 140 000 души у нас страдат от псориазис, отношението към тях е силно дискриминационно и стигматизиращо, а здравеопазната система поставя пред лечението им сериозни бариери, вместо да ги улеснява. За това алармираха на пресконференция в столицата лекари дерматолози и пациенти. Срещата с медиите бе организирана от Фондация „Псориазис“ по повод Световния ден за борба с псориазиса, който се отбелязва всяка година на 29 октомври. На нея стана ясно, че у нас стартира пилотен проект на регистър за проследяване на пациентите със средно тежко и тежко протичане на болестта по модела на регистъра в Германия, информира Zdrave.net.
“В обществото ни все още властва една силно изкривена представа за заболяването, а то не е нито заразно, нито опасно за околните, но извежда засегнатите в много по-висок риск от депресии, тревожни разстройства и различни зависимости като злоупотреба с алкохол и тютюнопушене”, обясни дерматологът д-р Иван Богданов. Той допълни, че все още на псориазиса се гледа единствено като на кожна болест, докато науката е доказала, че това е едно сериозно системно заболяване, което засяга много органи и системи и опасностите, които то крие са не по-малко от тези при други тежки заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, захарен диабет и т. н. По неговите думи тези хора живеят с много ниско качество на живот, но парадоксално, този критерий не се взема предвид при включването им като кандидати за съвременно биологично лечение.

ТРИ ПЪТИ Е НАРАСНАЛА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ДИАБЕТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ
Три пъти е нараснала заболеваемостта от диабет в света за последните 20 години. По данни на Българското дружество по ендокринология от тази година у нас има 426 000 болни и 137 000 недиагностицирани, информира БНР.
Последните научни подходи в борбата с диабета включват комплексно лечение. Част от методите ще бъдат представени на Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация, който ще се проведе в София от 31 октомври до 2 ноември. В него ще се включат лекари от 17 държави.
Данни за диабета и неговото лечение се откриват още в текстове на египетските папируси, но има и по-стари свидетелства, каза пред „Хоризонт“ ендокринологът проф. Здравко Каменов. По думите му обаче проблемът диабет придобива изключителна значимост и размах през последните десетилетия: “През 2000-та година е имало 151 милиона хора с диабет на Земята. Досега, само в рамките на тези двайсетина години, броят им се е увеличил близо три пъти. Най-вероятно след още двайсетина години ще стигне почти 650 милиона. Така че ние живеем в една пандемия от захарен диабет и един от 11 души на Земята във възрастта от 20 до 79 години има заболяването.”
В края на септември т. г. Надзорният съвет на НЗОК реши, че касата ще поеме закупуването на 1500 сензори за непрекъснат контрол върху кръвната захар.
„Тези сензори изключително много помагат за правилното лечение на пациентите и най-вече на децата“, коментира пред „Хоризонт“ Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. По думите ѝ тези 1500 сензора са крачка напред, тъй като поетапно реимбурсиране е имало и в други страни, поясни Елисавета Котова. Тя обаче изрази притеснението си, че няма яснота как ще бъдат разпределени тези сензори.

НАД 38 МЛН. ЛЕВА Е ИЗПЛАТИЛО СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ПРЕЗ 2018 Г.
През миналата година Министерството на труда и социалната политика е изплатило 38 064 137 лв. на 8075 средномесечен брой лица за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ). Предвидените средства за същата година са били 37 764 077 лв. за 164 820 броя ПСПСМИ, информира Zdrave.net. Тези данни посочва социалният министър Бисер Петков в писмен отговор на въпрос на народния представител от „БСП за България“ д-р Валентина Найденова. Лявата депутатка пита министъра за броя на хората, възползвали се от правото си да получат такива средства и изделия със заплащане от МТСП, както и за броя на доставчиците през периода от 2014 г до 2018 г.
Бисер Петков предоставя данните по години както следва: за 2014 г. са били планирани 45 654 113 лв. за 193 650 бр. помощни средства и изделия; за 2015 г. планираните средства са били 49 383 177 лв. за 208 386 броя; за 2016 г. са планирани 46 894 611 лв. за 194 833 броя; за 2017 г. – 52 936 669 лв. за 222 681 бр. и за 2018 г. – 37 764 077 лв. за 164 820 бр.
Изплатените суми по години са: за 2014 г. – 40 969 193 лв. на 9261 средномесечен брой лица; за 2015 г. – 52 004 609 лв. на 9836 средномесечен брой лица; за 2017 г. – 52 346 150 лв. на 10 476 средномесечен брой лица; 38 064 137 лв. на 8075 средномесечен брой лица.
Министърът прави уточнението, че разликата за 2016 г. се дължи на внедряването на нова информационна система на Агенцията за социално подпомагане – АСП и в данните не са включени месеците март, април и май. Също така от отговора му става ясно, че причината за разликите в планираните и изплатените средства се дължат на начислени, но неполучени средства поради това, че планираните през месеците ноември и декември се изплащат в срок до 31 януари следващата година и се отчитат в годината на изплащане. Също така в начислените средства през месец януари се отчитат отпуснати целеви помощи през месец декември на предходната година.