НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.08.2021)

ВСИЧКИ COVID ЗОНИ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ И ДКЦ ЩЕ ПОЛУЧАТ МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА НА СТОЙНОСТ 50 000 ЛЕВА
Всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил COVID зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни с коронавирусна инфекция, ще получи безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева. Това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки и др. по списък одобрен от Министерството на здравеопазването. Лечебните заведения могат да изберат от списъка тези апарати онези, които са им най-необходими, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Заявленията ще се приемат в МЗ чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Средствата за закупуването на апаратите са от Оперативна програма “Региони в растеж”. Осигуряването им стана възможно след промяна на условията на програмата, извършено през месец юни от настоящето ръководство на МЗ.
Отделно от тази апаратура, всяка COVID зона ще получи от Министерство на здравеопазването безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с COVID-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.

МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ВАЛИДИРАНЕ НА COVID СЕРТИФИКАТИ ВЕЧЕ Е ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ
Официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG бе одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store. Така приложението става достъпно за масово използване от всички граждани на EU, които искат да проверят валидността на своите сертификати. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Новото приложение може да служи и за проверка на сертификати на посетители, в случаите, в които се допуска използване на 100% от капацитета на заведения, зали, кина театри и др.

3369 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СА НАСТАНЕНИ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
1004 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, от които 506 са установени с PCR, а 498 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени за последните 24 часа, е 17 001. От тях 6263 са PCR, а 10 738 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 31; Бургас – 136; Варна – 131; Велико Търново – 45; Видин – 11; Враца – 12; Габрово – 11; Добрич – 11; Кърджали – 16; Кюстендил – 18; Ловеч – 8; Монтана – 5; Пазарджик – 24; Перник – 20; Плевен – 24; Пловдив – 92; Разград – 14; Русе – 32; Силистра – 10; Сливен – 29; Смолян – 18; София област – 17; София град – 186; Стара Загора – 17; Търговище – 20; Хасково – 27; Шумен – 14; Ямбол – 25.
451 148 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 28 245 от тях са активни, а излекуваните лица са вече 404 198, 77 от които – регистрирани през последното денонощие.
Общо 3369 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, от тях 297 се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени общо 2 286 175 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях .3934 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 769. Нови девет случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях два са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 705. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 15.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е ОСИГУРЯВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
„Забелязва се плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново.“ Това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му в тези няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.
„Важно е дали заболеваемостта в първите области ще продължи да расте или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната“, посочи още Ангел Кунчев.
Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 заболели на 100 000 население, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.
Няма изненада – знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна, отбеляза Кунчев. „Както и при първите вълни, нямаме проблем със сгради, легла и техника. Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото“, заяви той. „От тази гледна точка е много важно хората да бъдат достатъчно мотивирани, за да можем да преживеем и това напрежение“, подчерта соц. Кунчев.
„Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор в предаването „Неделя 150“. По думите му нито фактите, нито цифрите, нито науката вършат някаква работа.
„Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания“, обясни Ангел Кунчев.
Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм. Доц. Кунчев посочи още, че всичко се политизира и се създава „нетърпима ситуация“.
„Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса“, смята доц. Кунчев.