НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.07.2021)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Със законопроекта се предлага увеличение на здравноосигурителните приходи със 134,5 млн. лв. и съответно увеличение на разходите със 134,5 млн. лв.
Приемането на законопроекта се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка, все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространение на варианта делта на COVID-19 и необходимостта от допълнителни ресурси за посрещане на извънредни разходи, уточняват от МС.
Със законопроекта се предлага Надзорният съвет на НЗОК да взима решение за покриване на възникналите потребности от средства в съответните направления на здравноосигурителните плащания по време на обявена епидемична обстановка.
Първоначално предложения от Надзорния съвет на НЗОК вариант за актуализация на бюджета на фонда не бе приет от финансовия министър, който посочи, че в него липсват средства за администриране на ваксини, а разпределените 3 млн. лв. за персонал не бива да фигурират в предложението. Същият ден Надзорът на НЗОК заседава отново и излезе с ново предложение, съобразено със забележките на министър Асен Василев, припомнят от здравния портал.
Според последния вариант на актуализация на бюджета на НЗОК допълнителните разходи за здравноосигурителни плащания за ПИМП, СИМП, МДД, дентална дейност, лекарства и болнична помощ ще бъдат в размер на 120,465 млн. лв., или с 3 млн. лв. повече от първоначално заложените. Допълнителните средства не са предварително разпределени: те ще се разпределят по усмотрение на Надзорния съвет на НЗОК.

984 573 ДУШИ У НАС СА СЪС ЗАВЪРШЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ЦИКЪЛ
2 001 777 са поставените дози ваксини у нас до момента. 984 573 души са със завършен имунизационен цикъл, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В последните три дни се наблюдава устойчив ръст във ваксинационния процес. Първенец по брой поставени първи дози остава София. Към 28 юли 2021 година в столицата са поставени 1591 първи дози от ваксините срещу COVID-19. Следват Пловдив, Бургас и Варна. В последните три дни нарастване на броя на поставени първи дози ваксини се наблюдава във Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич Кюстендил, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен.

7702 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
216 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 117 са установени с PCR, а 99 – с бързи антигенни тестове. 15 749 са общо тестовете, направени през последните 24 часа. 4430 от тях са PCR, а 11 319 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 23; Варна – 17; Велико Търново – 12; Видин – 1; Враца – 5; Габрово – 3; Добрич – 3; Кюстендил – 3; Ловеч – 3; Монтана – 2; Пазарджик – 5; Перник – 3; Плевен – 7; Пловдив – 25; Разград – 1; Русе – 2; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 2; София област – 4; София град – 56; Стара Загора – 7; Търговище – 4; Хасково – 3; Шумен – 5; Ямбол – 6.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 424 295. От тях 7702 са активни. Излекуваните лица са вече 398 388. От тях 53 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 754 пациенти с доказан COVID-19, от които 79 са настанени в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 2 001 777. От тях 12 975 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 473-ма. Нови четири случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях един е установен при лекар, два – при медицински сестри и един – при друг медицински персонал.
18 205 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЛС Е ГЛАСУВАЛ ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
Управителният съвет на Българския лекарски съюз е гласувал да има увеличение на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19. Решението е взето на заседание на съсловната организация късно на 28 юли след серия писма от медици, които са обяснили, че финансирането в момента е недостатъчно. Това обясни в интервю за bTV д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС, информира Zdrave.net.
„Увеличението може да е двойно или дори повече, не тепърва ще е обект на обсъждане. „Решенията се вземат на масата на преговорите, ние сме партньори със Здравната каса и като такива трябва да играем феърплей, когато правим тези предложения един към друг“, коментира тя.

Д-р Гергана Николова: ТРЯБВА ДА УБЕДИМ ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, НЕ ДА ГИ ПРИНУЖДАВАМЕ
Има покачване на броя на пациентите с респираторни оплаквания. Има раздвижване сред новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус, което лично нас ни притеснява, защото не знаем кога бройката ще стане голямо число. Това каза пред БНТ д-р Гергана Николова от УС на БЛС, информира Zdrave.net.
По думите ѝ хората, които сега боледуват от COVID, са предимно млади и активни. „Имаме нисък ръст на обхванатите от ваксинацията, което не е особено добре с оглед на идващите есен и зима. Поначало има скептицизъм към ваксините, който се засили от това, което се публикува в социалните мрежи. Много трудно се комуникира, когато хората получават разнопосочна информация“, подчерта д-р Николова.
„Има много хора, които се колебаят, много хора, които се страхуват, разбирам ги. Нашата работа обаче е да ги успокоим. Първо им казвам да видят какво се случва в страните с голяма ваксинационно покритие – мерките падат. Ваксинацията няма да даде 100 процента гаранция. От 100 души, ваксината може да защити 94, останалите 6 ще се разболеят, но няма тежки случаи, няма пациенти, които са на респиратори, много малък брой починали. За това се борим“, каза още д-р Николова.
Тя допълни, че трябва да се повиши ваксинационното покритие, защото само така ще се намали броят на тежките хоспитализации. „Не приемам задължителното ваксиниране за никого. Ние трябва да убеждаваме и да докажем на хората, че това е правилно“, допълни д-р Николова.

ТРИ УСПЕШНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ СЕ ИЗВЪРШИХА ВЪВ ВМА И УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже – на 46 и на 56 години, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив. Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт.
Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.
Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.

Директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев: СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ СЕ ГОТВЯТ ЗА НОВАТА ВЪРНА ОТ COVID-19
В столицата има леко трайно повишаване на COVID случаите, но към момента обстановката не е напрегната. Това заяви пред Zdrave.net директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.
Преди ден е проведено заседание на Столичния областен кризисен щаб, свързано с подготовката за нова вълна на епидемията. На него са отчетени тенденциите за разпространение на вируса и са обсъдени ангажиментите, които лечебните заведения имат. Взето е решение всички директори на болници, които ще разкриват COVID структури, да извършват преглед на апаратурата, която е пряко свързана с лечението на пациенти с вируса, като кислородни апарати и други. Извършват се и ревизии на осигуреността с лични предпазни средства, както и разчет на екипите, които ще работят в COVID зоните, разясни той.
До края на август всички лечебни заведения с такива структури ще трябва да представят концепция за това каква ще е организацията за лечение на пациенти с други заболявания, стана още ясно от думите му. Управителите ще трябва да изработят план къде ще настанят пациентите с други диагнози, ако например вътрешното отделение се преструктурира в COVID, поясни д-р Пенчев. Той посочи още, че се наблюдава „подмладяване“ на вируса.
Директорът на СРЗИ каза още, че от края на февруари до момента на територията на София са поставени общо 550 000 дози ваксини срещу COVID. По думите му в последните дни се забелязва увеличаване на интереса към ваксинацията, но въпреки това нивото все още е крайно недостатъчно. „Апелирам хората да се ваксинират, защото следващата вълна на епидемията ще е вълната на неваксинираните млади хора“, заяви той.

ФИРМИ ЩЕ УЧАСТВАТ В РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
Над 100 фирми в Кюстендилско са ангажирани за разясняване на ваксинационната кампания. Областната администрация е изпратила писма с молба за съдействие до фирмите, а мобилен екип на РЗИ- Кюстендил има готовност да посети всяко от предприятията, съобщи БНР.
От областната управа се надяват потърсените за съдействие ръководства на фирмите и предприятия да се отзоват и някои вече се отзовават, каза зам. областният управител Георги Илинов.
„Изпратени тука над 100 фирми, които са с по-голям персонал, които ги молим да ни съдействат евентуално да направят и те разяснителна кампания в техните фирми и евентуално в този мобилен кабинет, ако има желаещи, във фирмите може да отиде направо във фирмата по списък, който предварително да бъде направен, за да се направят имунизациите“, обясни Илионов.
Близо 36 000 са вече имунизираните в Кюстендилска област, а със завършен имунизационен цикъл – около 18 000.
За седмица в областта се ваксинират по 900 до 1000. Спрямо броя на населението Кюстендилска област е на едно от първите места в страната по обхват на ваксинацията, обяви на последното заседание на областния щаб шефът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков.

ОБМУДСМАНЪТ ПОИСКА ОЩЕ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКПЕРТИЗА
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в което поиска допълнителни промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ), така че да се постигне по-адекватна оценка на здравословното състояние на гражданите, които се явяват пред Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресофиса на омбудсмана.
Повод за становището на обмудсмана са сигналите и жалбите от различни организации на хората с увреждания, свързани с приетите наскоро промени в Наредбата за медицинската експертиза, която е в сила от 16 юли 2021 г.
Наредбата беше изменена по отношение на дефинитивните (необратимите) състояния на гражданите с увреждания. Ден след приемането ѝ в МС, на заседанието на Съвета за наблюдение на хората с увреждания, председателствано от доц. Ковачева, инж. Светослав Чернев от „Национална организация Малки български хора“ сигнализира, че нормативният акт създава условия за нарушаване на правата на малките хора и за дискриминация, която ги изправя едни срещу други. Чернев беше категорично против факта, че информацията с последните промени за дефинитивните увреждания не е била обществено достъпна и се случва без обществени консултации. Същата позиция изрази и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас, който заяви тогава, че наредбата е с ранг на държавна тайна.
Пред последните дни в институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество сигнали за нарушени права, свързани с ТЕЛК.
Доц. Диана Ковачева отправя препоръка да бъдат предприети действия за предоставяне на възможност за максимално участие на хората с увреждания и техните представители в процесите по изработване на нормативните актове, които засягат пряко правата и интересите им, включително при спазване на процедурите за провеждане на необходимите обществени консултации. Тя препоръчва още да бъдат дадени и ясни указания на отговорните служители за адекватно информиране на гражданите за прилагане на §8 от Преходните и заключителните разпоредби на НМЕ, включително и за определяне на справедлив срок за ползване на документите, включително като се ползват вече представените документи.

ПРЕМАХВАТ ДИРЕКЦИЯ „ПРОМОЦИЯ НА ЗДРАВЕ, ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛЕСТИ И ЗАВИСИМОСТИ“ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Дирекция „Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости“ в МЗ няма да съществува, като функциите й ще бъдат разпределени по други дирекции. Създава се дирекция „Защита на правата на пациентите“, за която вече Zdrave.net писа. Дирекция „Стопански дейности“ се обединява с дирекция „Обществени поръчки“, дирекция „Медицински дейности“ се преименува на дирекция „Лечебни дейности“, а дирекция „Здравен контрол“ – на „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“.
Това става ясно от Постановлението на МС за Изменение и допълнение на устройствения правилник на Министерството на здравеопазването, което предстои да бъде обнародвано в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
Числеността на персонала на МЗ не се променя и остава 302 щатни бройки.