НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.07.2019)

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В МБАЛ “СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН” – ГР. ЯМБОЛ
Ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в болницата подписаха Колективен трудов договор, с който ще бъдат увеличени заплатите на работещите в лечебното заведение, информира Zdrave.net като се позова на съобщение в Yambolnews.net.
Подписването на КТД осигурява нарастване на основните работни заплати на лекарите в лечебното заведение от 1. 08. 2019 г. спрямо 31. 12. 2018 г. с близо 19 %, както и нарастване на основните работни заплати на професионалистите по здравни грижи с 36 %. Съответно заплатите на лекарите ще се увеличат със 150 лв., а на професионалистите по здравни грижи – с 200 лв.
Подписалите новия КТД изразяват надежда, че това е стъпка по пътя за постигане на удовлетвореност както от страна на пациентите, така и на медиците.

Според новия Стандарт по кожни болести: ЕСТЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Стандартът по кожни болести е готов. В него липсват лечебните заведения, които са първо ниво на компетентност, информира Clinica.bg. Естетичните процедури ще се извършват в доболничната помощ, е записано в текстовете.
В доболничната помощ няма съществени промени, спрямо стария стандарт. Различното е само, че в кожните кабинети влизат нови дейности. Например, естетичните процедури, както и такива срещу стареене на кожата ще се правят в кожните кабинети. В кожно венерическите кабинети, които са в рамките на индивидуална или групова практика, МЦ, МДЦ и ДКЦ е записано, че трябва да работи специалист по кожни и венерически болести.
Директор на Център за кожно венерически заболявания с и без легла трябва да е лекар с призната специалност по „Кожно венерически болести”. Минималният брой на специалистите с призната специалност е двама. Нужно е да има и една старша медицинска сестра, която да е с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” или “Магистър” по специалността “Управление на здравните грижи”, както и поне две сестри, за да може да се осигури непрекъснат работен график в структурата. В тези центрове може да се осъществява практическо обучение на студенти, специализиращи лекари, както и на лекари-специалисти. Дейностите, които ще се извършват в тези центрове, са в няколко области: Дерматоалергология, Полово-предавани болести, Естетична дерматология, Детска дерматология, Дерматохирургия, Дерматомикология. Кожно венерическите болести ще се лекуват в болници от второ и трето ниво.
В болниците от второ ниво на компететност трябва да има трима лекари, като двама от тях да са с призната специалност „Кожно венерически болести”. Препоръчително е да се осигурят специалисти по здравни грижи в съотношение лекари:сестри – 1 към 2. В тези лечебни заведения трябва да може да се лекува целият спектър на дерматологията и венерологията, включително лимфоми, еритродермии и животозастрашаващи дерматози.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КУПУВА 170 КОМПЮТРИ ЗА НУЖДИТЕ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Обществена поръчка за 170 броя компютърни конфигурации с инсталирана операционна система обяви МЗ, информира Zdrave.net. Компютрите са за нуждите на разкритите филиали към центровете за спешна медицинска помощ в изпълнение на проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., а поръчката е на стойност 212 500 лв. с ДДС. Изпълнителят на обществената поръчка следва да осигури сервизно обслужване на мястото на всяка компютърна конфигурация в страната при крайния получател на възложителя в периода на гаранционния срок (36 месеца).
Компютрите трябва да се доставят за 10 месеца от сключване на договора, като първият месец след сключване на договора е гратисен период.

МЗ ТЪРСИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА СИЛАНТИ НА ДЕЦАТА
Здравното министерство търси изпълнители на програмата за поставяне на силанти на детските зъби. За целта ведомството е обявило обществена поръчка на стойност 2 255 000 лв. без ДДС, информира Clinica.bg.
Търгът е за силантизирането на 55 000 дъвкателни зъби – първите постоянни молари (шестите зъби) на деца от 5 до 8-годишна възраст в 28-те области. Включено е също обучението на лицата, избрани за извършване на дейността, разработване на план за информиране на родителите за необходимостта от нея, контрол и отчитане на качеството по поставянето на силантите.
Изисква се кандидатите да са изпълнявали подобна дейност. МЗ ще сключи договор с първите трима участници, които предложат най-ниска цена на услугата, пише в обществената поръчка. Ведомството ще подпише два договора за периода на рамковото споразумение. Първият е със срок до 31 декември 2019 г., а вторият – до края на 2020 г. Поставянето на силанти на първите постоянни зъби на децата е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години и се изпълнява съвместно с Българския зъболекарски съюз. Силанти се поставят в цяла Европа и са доказали своето положително въздействие.

НЗОК ИСКА ДА СЕ ОТЛОЖИ С ГОДИНА ЗАПЛАЩАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА, КОЕТО В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА ОТ СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО
Надзорният съвет на НЗОК е възложил на управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев да изпрати мотивирано предложение до министъра на здравеопазването да се отложи с една година преминаването на заплащането на медицински изделия за хора с увреждания към НЗОК, които в момента се плащат от Министерството на труда и социалната политика, информира Zdrave.net.
Идеята е изделията, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хората с увреждания да продължат да се покриват от Социалното министерство до 1 януари 2021 г., а след тази дата тези разходи да се покриват от МЗ и НЗОК. Това стана ясно от публикуваните решения на Надзорния съвет на НЗОК от заседанието на 24 юли т.г.
Според приетите промени в Закона за бюджета на НЗОК Здравната каса трябваше да започне да заплаща медицинските изделия и помощните технически средства за хората с увреждания от 1 януари 2020 г., припомня здравният сайт.
Надзорниците са утвърдили нова стойност на 100% реимбурсирани медицински изделия със задна дата от 1. 01.2019 г. до 31.05.2019 г. При медицински изделия за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания стойността им трябва да е до 30 000 лв., с изключение на медицински изделия при ендоваскуларно лечение на инсулт, за които пределната стойност е до 13 500 лв. Пределната стойност до която НЗОК ще заплаща за мозъчна лимфодренираща клапна система пък е до 7080 лв.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: ВСЕ ОЩЕ НЯМА РЕГИСТРИРАН СЛУЧАЙ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС
„Западнонилската треска продължава да се разпространява в съседните ни държави. За щастие все още нямаме регистриран случай у нас, но в Северна Гърция и в Сърбия имаше десетки такива заболели. 35 души починаха миналата година в Румъния. През 2018 г. Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доказа наличието на този вирус в почти всички комари, които бяха взети като проби от градовете край Дунав“. Това обясни директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия, информира Zdrave.net.
Заболяването протича с висока температура, дезориентация, главоболие, схващане на врата и обикновено засяга централната нервна система. Тежко преминава при възрастните хора.
„Мерките, които взима държавата да пръска срещу комари с аероплани, намалиха популацията им. Ако тези мерки се съчетаят с мерки за убиване на комарите във водоемите, когато яйцата и ларвите се развиват, биха дали много по-добри резултати. В момента е добре всеки човек да ползва репеленти и да има комарници у дома, за да се предпази от ухапване от насекомите“, обясни директорът на НЦЗПБ.
Той допълни, че на 5-6 години един вирус мутира и става опасен за хората. Най-опасните инфекции тръгват от животните. „Като лекар искам да предупредя, че всяка държава трябва да има готовност за справяне с много опасна инфекция. Държавата трябва да поддържа потенциала си, да се произвеждат гама глобулини, при които от серума на хората се произвеждат антитела На път сме да станем част от страните, които нямат никаква здравна готовност”, алармира д-р Кантарджиев.

СПАСЯВАТ МБАЛ -ВРАЦА СЪС ЗАЕМ
Болницата във Враца ще изтегли заем, за да може да покрие част от задълженията си. Това решиха общинските съветници на извънредно заседание с единствената точка „Обсъждане състоянието, проблемите и перспективите за оздравяване на МБАЛ „Христо Ботев”, информира Clinica.bg. като се позова на съобщение Dariknews.bg.
На заседанието кметът Калин Каменов обясни, че новият изпълнителен директор д-р Петър Керемедчиев се е съгласил да поеме поста единствено след изричното заявление на здравното министерство, че ще бъде изтеглена определена сума, с която да се платят дълговете на кредиторите и заплатите на персонала, като държавата ще е гарант за това.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДАВА СТИПЕНДИИ НА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ДЕФИЦИТНИ СПЕЦИАЛНОСТИ
„В Столична община (СО) създадохме за първи път програма за стипендии на млади медицински специалисти от дефицитни специалности. Програмата се реализира съвместно с Медицинския университет в София. Привличаме още от началото на обучението им медицински сестри, общината отпуска стипендии срещу ангажимента те да работят в областта на общинското здравеопазване след завършването им. Тази програма наскоро беше разширена, вече имаме решение на Общинския свет, който ни дава възможност да направим подобна програма също така за клинични лаборанти, рентгенови лаборанти и други дефицитни медицински специалности. Така че надявам се в следващите години да видим първите резултати от тези програми и да има малко повече млади хора, които да работят в нашите лечебни заведения“, обясни заместник-кметът на София Дончо Барбалов в студиото на програма „Хоризонт“ в предаването „Рано в неделя“.
Той допълни, че съвместно с Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет са успели да осигурят стабилна среда за развитието на общинското здравеопазване. Има устойчивост в управлението на лечебните заведения, също така са привлечени инвестиции от общински средства в размер на 8,3 млн. лв. за последните 4 години. 7 болници и 14 ДКЦ-та са получили апаратура и са били ремонтирани.