НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2022)

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР УТВЪРДИ МЕТОДИКА ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА ОБЛАСТНИ АПТЕЧНИ КАРТИ
Методика, въз основа на която ще бъдат изработени областни аптечни карти, необходими за съставянето на Националната аптечна карта, утвърди със своя заповед министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Това е в изпълнение на чл. 227а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Областната аптечна карта ще съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на областта.
Предстои да бъдат издадени заповеди на министъра на здравеопазването за назначаване на комисии, които да изработят областните аптечни карти. Съгласно законовите изискванията, в състава на всяка една от 28-те областни комисии ще бъдат включени областният управител, двама представители на регионалната здравна инспекция, двама представители на районната здравноосигурителна каса, двама представители на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз, един представител на регионалната колегия на Българската асоциация на помощник-фармацевтите, един представител на организации за защита на правата на пациентите, признати по реда на чл. 86в от Закона за здравето, както и по един представител на всяка община в съответната област. Областният управител е председател на съответната областна комисия. Съгласно методиката, в срок от три месеца след назначаване на областната комисия, същата представя на министъра на здравеопазването изготвената областна аптечна карта.
След като приключи този процес ще се премине към окончателния етап по изработването на Националната аптечна карта. За тази цел ще бъде назначена национална комисия, чийто председател ще е министърът на здравеопазването.

ПОДВАРИАНТЪТ ВА.5 НА ОМИКРОН ВЕЧЕ Е У НАС
7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в периода 5 май – 3 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.
BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.
И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.
За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в България. Ръст се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания – 9,98% от направените тестове са положителни, което представлява ръст от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболеваемост в страната е 56,69 на 100 хил. души население. С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната и установения вече у нас подвариант BA.5 на Омикрон, Министерството на здравеопазването призовава:
• Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.
• При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.
• Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора – обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
• Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.
• Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност – използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.
От МЗ изтъкват, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.
От ведомството припомнят, че в България вече е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

339 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА В БОЛНИЦИ, ОТ ТЯХ 26 СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
549 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 74 от тях са установени с PCR, а 475 – с бързи антигенни тестове. 57,56% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За последното денонощие са направени общо 4 587 теста. 564 от тях са PCR, а 4 023 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 67; Варна – 50; Велико Търново – 11; Видин – 1; Враца – 9; Габрово – 6; Добрич – 2; Кърджали – 1; Кюстендил – 8; Ловеч – 4; Монтана – 11; Пазарджик – 3; Перник – 9; Плевен – 2; Пловдив – 36; Разград – 6; Русе – 8; Силистра – 3; Сливен – 14; Смолян – 7; София област – 15; София град – 203; Стара Загора – 22; Търговище – 5; Хасково – 14; Шумен – 5; Ямбол – 7.
1 171 235 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 60 017 от тях са активни. 1 073 969 са общо излекуваните лица, 1 460 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 339, от тях 26 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 43, от тях 69,77% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 408 643 са дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента. 1 160 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 642 лица-медицински служители. 11 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. При лекари са установени два от тях, при медицински сестри – четири, при санитари – три и при друг медицински персонал – два.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 249. Нови два случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ АКТУАЛИЗИРА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, приет с Постановление № 65 на Министерския съвет от 2019 г., информира Zdrave.net.
Целта е да се определи механизмът за предоставяне и ползване на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия на хората с увреждания в съответствие със Закона за хората с увреждания.
Предвижда се дейностите по предоставяне, отчитане, контрол и заплащане на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да се извършват изцяло автоматизирано, чрез специално създаден в НЗОК специализиран софтуер. Електронизирането на тези процеси води до улесняване на лицата да упражнят правото си на достъп до нужното им помощно средство, приспособление, съоръжение и медицинско изделие.
Очаква се с новите условия и ред да се оптимизира и улесни процесът по предоставяне на посочените изделия и съответно правоимащите лица да бъдат обезпечени с нужните им помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.

ПЪРВАТА ОФРОУД ЛИНЕЙКА В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е НА ТЕРЕН
Готова е първата офроуд линейка в България, която ще спасява пострадали в планините. Специализираният автомобил не само ще оказва медицинска помощ на пострадали в труднодостъпни места, но ще доставя лекарства и хранителни продукти на хора, които бедстват в откъснати региони. За това съобщи Zdrave.net като се позова на NovaNews.
Линейката е направена изцяло от доброволците от спасително формирование „Аварийно Спасяване Пловдив“. А средства за нея са дарени от инициативата „Капачки за бъдеще“.
„Линейката е била на няколко събития, свързани с планински маратони, велосъстезания. Трима или четирима за момента са хората, на които сме помогнали. Най-тежката травма беше натъртване на китка. Беше момче, паднало от колелото в Стара планина. Имали сме случаи и в Родопите, и в Рила”, разказа Георги Влайков, който е един от инициаторите за закупуване на специализирания автомобил.
Идеята за създаването на такава линейка е възникнала, тъй като много маратони се провеждат в труднодостъпни местности. „А времето за издирване и спасяване на такива места е от изключително значение“, подчерта доброволецът.
Досега за помощта за пострадали в такива места се разчита на Планинската спасителна служба. „Надявам се с този род автомобили да помогнем и на тях”, допълни той.
Парамедикът Стиляна Ралева обясни, че задачата на линейката е да осигури долекарска помощ и транспорт до болница или до асфалт. „Има носилка – всичко нужно да поддържаме живот, докато закараме човек до лекар. Имаме шини за обездвижване, инжекции, кислороден дефибрилатор”, разказа тя.
Стойността на линейката е 36 000 лв. Доброволците се надяват до края на годината да имат и втора, тъй като с една няма как да помагат в цялата страна.
Идеята е да се закупят общо 8 офроуд линейки.

НАД 3.5 МЛН. СА ЕЛЕКТРОННИТЕ ПРЕГЛЕДИ, РЕГИСТРИРАНИ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО-ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Общият брой на регистрираните през Националната здравно-информационна система (НЗИС) прегледи в електронен формат надхвърли 3.5 млн. за по-малко от 6 месеца. За това съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от „Информационно обслужване“. Данните показват, че от 1 юни 2022 г. средно на ден се регистрират над 100 000 електронни прегледа от над 6600 лекарски практики в цялата страна, а общият брой на лекарите, които използват новата функционалност на системата, е надхвърлил 13 000.
Модулът „Е-преглед“ дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Във всички 28 РЗОК има регистрирани е-прегледи, като най-активни са лекарските практики в София, Варна, София област и Пазарджик.
Данните на НЗИС сочат, че най-често срещаната основна диагноза (над 385 000) е хипертонично сърце без сърдечна недостатъчност. Неинсулинозависимият захарен диабет е посочен като основна диагноза над 64 400 пъти, хипертонично сърце със сърдечна недостатъчност – над 63 800, а есенциална първична хипертония – над 62 000.
„Чрез електронните прегледи всички пациенти и оторизираните здравни лица имат пълна проследимост на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.“, коментира изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му компанията е разработила допълнителна функционалност за добавяне на медицински документи, които са създадени извън НЗИС. „Чрез „е-преглед“ всеки лекуващ лекар може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листове“, допълни Филипов.
Модулът „Електронно направление“ също отчита впечатляващи резултати, твърдят от „Информационно обслужване“. До този момент през НЗИС са издадени над 1.1 млн. направления за лабораторни изследвания, като средно да ден се регистрират по около 30 000 документа. За по-малко от месец, откакто бяха въведени новите функционалности на системата, са издадени близо 600 000 направления за специалист, над 60 000 документа за високоспециализирани дейности, 27 000 направления за медицинска експертиза и 15 000 за хоспитализация. Те заместват изцяло използваните до момента хартиени еквиваленти.
Общо 4.6 млн. са отчетените в НЗИС електронни имунизации. Те се въвеждат ежедневно в системата от близо 5000 лекари. Издадени са над 150 000 са е-имунизации по националните програми.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ АЛАРМИРАХА, ЧЕ НЕ МОГАТ ЗА ИЗПЪЛНЯВАТ НОВИТЕ ДЕЙНОСТИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯ
Новите дейности, включени в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, не могат да бъдат изпълнявани от джипитата. Това казват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в свое писмо до Българския лекарски съюз във връзка с обнародването на промените в Наредбата в “Държавен вестник” вчера, 28 юни. За това информира Zdrave.net
От сдружението отбелязват, че за новите изисквания за провеждане на профилактичните и диспансерни прегледи все още няма промяна в съответните приложения към Националния рамков договор, които регламентират съдържанието на дейностите по тях, като за част от изследванията дори няма съответните кодове по НЗОК, с които да се назначават.
Като друг проблем, който посочват от НСОПЛБ е това, че не е ясно дали предвидените за тези допълнителни изследвания средства ще бъдат достатъчни за покриване на стойността им, а за други изобщо няма предвиден бюджет.
„Това прави невъзможно ОПЛ да изпълнява профилактичните и диспансерни прегледи в посочения нов обем като съдържание на дейности, съобразно определения срок на влизане на Наредбата в сила, който е 28.06.2022 г.“, посочват от Сдружението.
Също така е необходимо и технологично време за актуализиране на медицинския софтуер, с който работят джипитата, както и вероятно този на СИМП, за което има определени срокове в НРД, допълват от там.
„В така описаната ситуация са разбираеми и основателни притесненията на колегите ни за възможни санкции за непълно изпълнение в посочените срокове, както и отказ от заплащане на вече извършени прегледи след влизането в сила на Наредбата“, отбелязват от НСОПЛБ. С писмото си лекарите настояват до отстраняване на пречките за изпълнението на разписаното в Наредбата от страна НЗОК и МЗ, както и до интегриране на новите изисквания в софтуерите на ОПЛ, установени несъответствия в отчетените прегледи на ОПЛ спрямо промените в Наредбата да не са основание за отхвърляне на заплащане на отчетена и извършена дейност.
„Уместно би било БЛС да проведе съответните разговори с институциите и да се разпише документ, в който поставените въпроси да бъдат решени и да се посочат ясно разписани срокове“, отбелязват от Сдружението и изразяват готовност за съдействие.

ГРАЖДАНИ ЗАКУПИХА СПАЛНО БЕЛЬО И ЛЕКАРСТВА ЗА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ-ЛОВЕЧ
Инициативни граждани от Ловеч организираха кампания и събраха средства, с които закупиха спално бельо и лекарства за детското отделение на местната болница.
Идеята за организиране на кампанията в социалните мрежи е на Петя Кръстева.
„Имаше много негативни коментари за цялото детско отделение. Аз съм била там и съм много доволна. Съгласна съм, че има неща за поправяне, но мисля, че е редно вместо да се сърдим, да плюем и да казваме само негативни неща, да помогнем“, сподели тя.
По време на кампанията са събрани 900 лева.
„Учудващо по-големите суми бяха от хора, които са от Ловеч, но не живеят в Ловеч. Купихме 40 възглавници, 40 комплекта за детското отделение, лекарства, консумативи и сега трябва тази седмица да са изчистили всички маграци със специална прахосмукачка против акари. Съвсем скромно, но ако направят всички като нас…“, коментира Петя Кръстева.