НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ОБУЧЕНИЕ НА СТУДЕНТИ И СПЕЦИАЛИЗАНТИ
Министерството на здравеопазването публикува проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2019 г. за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, съобщи Zdrave.net.
Целта на промените е да бъдат създадени условия повече лечебни заведения да могат да кандидатстват за получаване на одобрение за обучение на студенти и/или специализанти. Лечебните заведения ще имат по-голяма ангажираност към обучението им, като за целта в проекта е предвидено изискване за договореност на кандидатстващото за одобрение лечебно заведение с друга база за обучение за модулите и разделите от практическото обучение по съответната следдипломна специалност, които лечебното заведение не може да проведе.
С измененията ще се облекчи и процесът по извършване на проверка на съответствието на лечебното заведение с критериите и условията на наредбата, включително избягване на допълнителното финансово натоварване на кандидатстващото лечебно заведение, свързано със заплащане на командировъчни разходи на експертната комисия.
В проекта на Наредба се предлага и оптимизация на изискванията към лицата, които могат да бъдат включвани в експертните комисии за проверка на съответствието.
В момента лечебните заведения имат право да обучават студенти и/или специализанти, само ако са получили одобрение от министъра на здравеопазването. Регламентирани са голям брой индикатори за изпълнение на критериите, на които трябва да отговаря структурата и организацията на дейността в лечебното заведение, необходимото оборудване и квалификацията на персонала, за да може да се осъществява обучението, като голяма част от индикаторите не са пряко свързани с провеждането на обучение.

ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2021 Г. СА СЕ РОДИЛИ 771 БЕБЕТА ПО-МАЛКО В СРАВНЕНИЕ С МИНАЛАТА ГОДИНА
По-малко родени деца отчита Националният център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната година. От данните става ясно, че общият брой на новородените през първото тримесечие е 12 641. За сравнение – през същия период на 2020 г. те са били 13 412, а година по-рано 13 087, информира Zdrave.net
Броят на починалите за първите три месеца на 2021 година е 34 413 на фона на 26 122 за същия период на 2020 г. и 28 664 през първите три месеца на 2019 година.
Сериозен спад се отчита обаче при починалите деца под една година. За първите три месеца на годината те са 52, а година по-рано броят им е бил 90. Основната причина за смъртта на децата до 1-годишна възраст са състояния, възникващи през перинаталния период – разстройства, свързани с продължителността на бременността и растежа на плода, родови травми, дихателни и сърдечно-съдови нарушения и други.
5004 аборта са били направени у нас за първото тримесечие на 2021 г., сочат още данните на НЦОЗА. От тях спонтанните аборти са 1523, по желание – 2745, а по медицински показания – 736.
Абортите на момичета под 15-годишна възраст са 28, като от тях спонтанните са 14. 409 са абортите на момичета между 15 и 19 години. Броят на прекратените бременности спрямо същия период на миналата година спада – за първите три месеца на 2020 г. той е бил 5472.

1517 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 186 ОТ ТЯХ СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
115 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. С PCR са установени 35 от тях, а 80 – с бързи антигенни тестове. 20 035 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 3680 са PCR, а 16 355 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 3; Варна – 8; Велико Търново – 3; Видин – 5; Враца – 5; Габрово – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 2; Монтана – 3; Пазарджик – 4; Плевен – 4; Пловдив – 6; Разград – 3; Русе – 4; София област – 10; София град – 34; Стара Загора – 4; Търговище – 2; Хасково – 1.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 421 646. От тях активни са 9364. Излекувани са вече 394 242 лица, 117 от които са регистрирани през последните 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 1517 пациенти. 186 от тях се намират в интензивни структури.
Общият брой на дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас към момента, е 1 735 675. През последното денонощие са поставени 8102 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 13 440 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалото денонощие.
18 040 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 13 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

Доц. Любомира Николаева-Гломб: ВСИЧКИ СМЕ В ОЧАКВАНЕ НА НОВА ВЪЛНА
“Всички сме в очакване на нова вълна, защото това е естественият ход на едно инфекциозно заболяване. Всяка вълна в инфекциозните болести се овладява най-добре с ваксиниране на повече хора”. Това каза пред БНР доц. Любомира Николаева – Гломб, вирусолог от Националния център за заразни и паразитни заболявания. По думите ѝ във вирусологичен аспект всеки патогенен за човека вирус е проблем.
“Всеки вирус е по своему значим. Делта вариантът много по-лесно се пренася, тоест, по-малко вирусни частици са достатъчни, за да предизвикат инфектиране на индивида. При Бета варианта антителата от предишно боледуване или от ваксинация не са достатъчно ефективни, за да предпазят от инфектиране”, обясни специалистката в предаването “12+3”.
“Имаме едно непрекъснато повишаване на заразността на вируса. Няма научни данни, които да покажат, че вирусът протича по-леко, вниманието ни към вируса трябва да продължи да бъде изострено”, изтъкна още тя. Според нея слабият интерес от страна на хората към ваксинацията се дължи на подхождането към епидемията по-скоро политически.

Проф. Илко Гетов: ВАКСИНИРАНЕТО Е ВЪПРОС НА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ И НА НАЦИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ
“Наесен два пъти по-тежко ще пострадаме от Делта варианта на коронавируса заради ниския процент на ваксинираните у нас. Това е въпрос на национална сигурност и на национална отговорност. Тези, които насаждаха в обществото мнението за вредните ваксини, за чипирането, за всякакви небивалици, те трябва да носят отговорност, може би”. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Проф. Гетов отново подчерта, че ваксините са ефикасни срещу всички известни досега варианти: “Вчера има голяма статия във влиятелното списание “Nature”, в която категорично се твърди, че след поставена иРНК ваксина имунитетът вероятно ще е до живот. Но със сигурност имунитетът с такава ваксина е една година и ако човек се зарази, ще изкара много леко заболяването”.
В предаването “Нещо повече” проф. Гетов допълни: “Очакванията са в началото на септември, след началото на новата учебна година и с промяната на времето отново да имаме и четвърта вълна. Случайно прочетох, че очакваме вариантите да достигнат до Омега. Няма страшно в това, вирусът е създаден да се променя, когато търси начин да оцелее”.

Д-р Цветелина Великова: НАЙ-ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ МОЖЕМ ДА ПОВТОРИМ ЛОШИЯ ОПИТ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ, В КОИТО СЕ ИЗМЕСТИ ЗАБОЛЯВАНЕТО СРЕД МЛАДИ ХОРА И ДЕЦА
Пандемията ще свърши, когато няма вече уязвимо население, което може да се разболее, заяви пред БНР имунологът д-р Цветелина Великова. Според нея първоначално са били посочени 70% от населението за т.нар. „стаден имунитет“ заради чисто психологическия ефект, но всъщност трябва над 90 на сто от хората да са имали контакт с вируса.
Специалистката акцентира върху слабия интерес към ваксинацията у нас.
„Най-притеснителното е, че можем да повторим лошия опит на други държави, в които се измести заболяването сред млади хора и деца. Това би станало, ако все още голяма част от децата под 18-годишна възраст не бъдат ваксинирани, защото те остават най-уязвими“, коментира д-р Великова в предаването „Преди всички“.
„Няма как да имаме силова интервенция. Децата трябва да искат и те да се ваксинират. Но без разрешение на родителя това не би могло да се случи“, подчерта тя.
Имунологът посочи, че според експерти Делта вариантът на коронавируса е „доста опасен за Европа“, а може би ние ще сме от най-уязвимите. „Генофондът е различен в Азия и в Европа. Ние не сме сигурни как би протекъл. /…/ Вирусът реагира и спрямо генетичния материал на хората“, изтъкна д-р Великова.

Министерството на здравеопазването: ВАКСИНАЦИОННИ СЕРТИФИКАТИ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ИМУНИЗИРАНИ С ВТОРА ДОЗА В ЧУЖБИНА СРЕЩУ COVID-19, СЕ ИЗДАВАТ ОТ СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА
Ваксинационни сертификати на български граждани, имунизирани с втора доза в чужбина срещу COVID-19, се издават от съответната държава. Това посочиха от Министерството на здравеопазването на запитване на програма “Хоризонт” по сигнал за проблеми с издаването на сертификат на българи, живеещи в чужбина.
През април Нина Георгиева и съпругът ѝ се ваксинират в България. Дни след това се прибират в Белгия, където живеят. През юни им поставят втора доза там, но не им издават сертификат, защото белгийската система не е интегрирана към действащата в Европейския съюз:
“Надлежно ни предоставиха документи за това, че сме получили тази доза ваксина и ни насочиха да се обърнем към българските власти, за да могат те да допълнят тази информация и така досието ни да се запълни и да можем да получим този сертификат”, каза Георгиева.
В следващите дни семейството иска да се прибере в България за лятото, но не може без документ за ваксинация: “Започнах комуникация с българските власти доста отдавна. Все още не съм получила информация дали изобщо досието ми е пристигнало, дали изобщо се разглежда и се притеснявам, че тези срокове няма да бъдат посрещнати с оглед на идващото пътуване”.
Нина Георгиева е подала документите си онлайн до Столичната служба на РЗИ.
След запитване на “Хоризонт” до здравното министерство получихме отговор, че в случаите, когато втората доза ваксина срещу COVID-19 е поставена в друга страна-членка на Европейския съюз, сертификатът за завършен курс на ваксинация се издава в държавата, където е поставена втората доза. Това става след представяне на документ за поставена първа доза, който се получава от съответния ваксинационен център или от https://his.bg/.

Министър Стойчо Кацаров: ПРЕДЛАГАМЕ ДА СЕ ОТМЕНИ ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕТО ПРЕД ТЕЛК НА ХОРА С ТРАЙНИ, НЕОБРАТИМИ УВРЕЖДАНИЯ
Ще бъде сложен край на проблема с преосвидетелстването пред ТЕЛК на хора с трайни, необратими увреждания. Това заявява служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в интервю за сайта „Право и здраве“ на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
По думите му до края на седмицата ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба, с която този проблем е решен, информира Zdrave.net
От здравния портал припомнят, че преди седмица омбудсманът на Републиката Диана Ковачева изпрати препоръка до министър Кацаров във връзка с критериите на медицинската експертиза и редът за нейното провеждане. Повод са десетките сигнали и жалби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми.
„Като омбудсман бих искала да отбележа, че един от сериозните проблеми, на който до момента не е намерено решение, е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване“, написа тя и посочи, че изискването за това е чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, съгласно който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години.
„За съжаление, провеждането на голяма част от изследванията, особено високоспециализираните, в дома на тези граждани е невъзможно, а специалистите отказват да ги посетят за провеждане на необходимите за експертизата консултации“, подчертава омбудсманът.
От фондация “Живот със Синдром на Даун” също настояват да бъде премахнато задължението за периодично явяване пред ТЕЛК/НЕЛК на хората с Даун (предвид трайния и необратим характер на състоянието им), като в същото време обаче се даде възможност да се отчете влошаването на състоянието им с предоставяне на по-висок процент инвалидност спрямо първоначално определения.

НАД 50 МЛН. ЛВ. СА ДАДЕНИ ЗА ПЕРСОНАЛА НА ПЪРВА ЛИНИЯ ЗА ПЪРВИТЕ 6 МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА
Над 50 млн. лв. са дадени за персонала на първа линия за първите 6 месеца на годината, става ясно от отчета. 11 596 365 лв. са дадени от Министерството на здравеопазването за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, информира Zdrave.net. По проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, са отчетени 49 315 936 лв. От тях 16 231 075 лв. са предоставени субсидии на лечебни заведения за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19 и 33 084 861 лв. – допълнителни възнаграждения на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването за изплащане на допълнителни възнаграждения, на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.
26 990 454 лв. са разходвани за закупуване на лекарствения продукт Veklury (Ремдесивир). 6510 лв. са отчетени разходи за изплащане на еднократна помощ за ползване на туристически услуги за вътрешен туризъм на единична стойност 210 лв., за лицата които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID-19.
2 258 072 лв. са разходвани за осигуряване на лични предпазни средства (маски, ръкавици и др.) за нуждите на държавната администрация, както и за дезинфектанти, дезинфекция на работните помещения, термометри за измерване от разстояние, като голямата част от тези средства – 2 125 889 лв. за осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти при провеждането на избори за народни представители.
2 719 247 лв., в т. ч. 583 лв. от дарения, са дадени за лични предпазни средства (маски, ръкавици, калцуни, предпазно облекло, защитни очила), за нуждите на лечебните заведения, както и дезинфектанти, дезинфекция на работните помещения, термометри за измерване от разстояние, консумативи, реактиви, медикаменти, PCR тестове, PCR апарат, бързи тестове и др. В сумата са включени и разходи в размер на 667 800 лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването за осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти.

ОСТАВАТ ОЩЕ ДВА ДНИ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СМЯНА НА ЛИЧНИЯ ЛЕКАР
Остават още два дни с възможност за смяна на личния лекар през изтичащия юни месец. Припомняме, че от 1 до 30 юни всяко здравноосигурено лице (ЗОЛ) има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК, информира Zdrave.net.
Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е през месец декември.
Формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК, раздел Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар. В регистрационната форма за смяна няма изискване да бъде посочена причината.
Изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн.
Според данните на НЗОК, предоставени на Zdrave.net, през изминалата 2020 година 144 334 души са сменили личния си лекар.
При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път. При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК.

В ЛОВЕЧ СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОСТКОВИДНИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ИМУНИЗИРАНЕ
Регионалната здравна инспекция в Ловеч и областната управа в града започнаха информационна кампания за постковидните усложнения и необходимостта от имунизиране срещу коронавируса., информира БНР.
До момента в областта със завършена имунизация са 11,6 на сто от пълнолетното население.
Директорът на РЗИ д-р Росица Милчева посочи, че до момента в областта са поставени близо 26 хиляди дози от ваксините, като при почти 11 800 пациенти имунизацията е напълно завършена. Тя посъветва желаещите да се ваксинират да се обръщат към личните си лекари. „Ако има проблем, ние ги насочваме към временните имунизационни кабинети“, уточни д-р Милчева.
Д-р Милчева допълни, че за ваксиниране вече са се записали 18 деца над 12 годишна възраст и предстои имунизирането им с ваксината на “Пфайзер”.
Управителят на Белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска представи последствията от вируса при вече боледували и поясни необходимостта от имунизиране: „При 40% от пациентите се установяват дълготрайни усложнения, влошено качество на живот и дълго възстановяване, повече от 6 месеца. Най-голямата честота на заболяването се наблюдава при лицата в активната възраст между 40 и 70 г. , на които е абсолютно препоръчително да се ваксинират”.
Д-р Дудевска препоръча имунизиране и на хора с диабет и хронични бъбречни заболявания.
Директорът на МБАЛ-Ловеч д-р Румяна Нановска допълни: „Дори и преболедували COVID след шест месеца може спокойно да се ваксинират без да се притесняват. Ваксина е добре да си сложат и хора с онкозаболявания, на химиотерапия, на лъчетерапия, бременни, кърмачки.“