НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2020)

66 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
Новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалите 24 часа са 66. Направените PCR тестове за последното денонощие са 1 034. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 1; Варна – 10; Кюстендил – 17; Пазарджик – 4; Пловдив – 6; Разград – 1; Русе – 1; Сливен – 1; Смолян – 6; София област – 5; София град – 11; Ямбол – 1.
Общо 4691 случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в България към момента. 1964 от тях са активните. Излекуваните лица са 2508, от които 33 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 423-ма. От тях 25 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система новият коронавирус е констатиран при 394 лица-медицински служители. Два нови случая на медицински сестри са установени през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 219. Случаите от последното денонощие са три.

Проф. д-р Асен Балтов: ВИРУСЪТ ВСЕ ОЩЕ ВЪРЛУВА, ИМА МНОГО ПАЦИЕНТИ
Ако може да се говори за подценяване на ситуацията с коронавируса, това е моментът след 15 юни, когато на всички ни се искаше това нещо вече да е свършило, да отминава и затова така бързо се разхлабиха мерките. Виждаме, че това не е така и аз съм потърпевш от това разхлабване и отпускане на хората. За съжаление, вирусът все още върлува, има много пациенти. Това каза директорът на УМБЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ, информира Zdrave.net.
По думите му към 29-ти юни 29 са приетите в лечебното заведение пациенти с COVID-19. Досега в най-големия пик са били 52-ма. „Бавно, но славно вървим отново към тези цифри. Състоянието на пациентите е средно тежко и тежко, на няколко от пациентите се подава кислород, но няма интубирани“, каза проф. Балтов.
„По мои изчисления, без да са ангажиращи, ако постъпват 100 души дневно в болниците в страната, това би било много тежко за системата на здравеопазването. Над 300 ако са случаите на ден, ще се увеличат сериозно и случаите на хоспитализираните, тъй като от новорегистрираните случаи около 20% постъпват в болница заради нуждата от лекарски грижи“, допълни специалистът.
Проф. Балтов сподели, че почти се е стигнало до консенсус за увеличаване на цената на клиничната пътека, по която се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. „Очаква се цената на клиничната пътека да се увеличи двойн. Ако досега е била малко над 600 лв., сега да стане 1200 лв. Това обаче е въпрос на преговори между НЗОК, БЛС и МЗ. Надявам се, че това ще се финализира до края на юли, така че от следващото шестмесечие да имаме нормална цена на тази пътека. Видя се, че тя е недофинансирана, защото обикновено лечението на пневмонията протича за 7-10 дена, докато лечението на COVID-пациенти трае между 14 и 21 дни, особено когато трябва да се чака първи отрицателен PCR тест“, каза проф. Балтов. Той подчерта, че ако се продължи с увеличаването на заразените, най-вероятно ще трябва да се затворят отново нощните заведения.

Сдружението на областните многопрофилни болници в своя декларация: БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ ТРЯБВА ДА УСЕЩАТ ДОВЕРИЕ, УВАЖЕНИЕ И ПОДКРЕПА ОТ ПАЦИЕНТИТЕ СИ
Българските медици трябва да усещат доверие, уважение и подкрепа от пациентите си, защото това ги мотивира и окуражава. Това се казва в декларацията на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ ), изпратена до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до председателя на БЛС д-р Иван Маджаров по повод поредния акт на агресия срещу български медици – лекари и професионалисти по здравни грижи, по време на изпълнение на служебните им задължения в Спешно отделение на „МБАЛ-Силистра” преди две седмици. За това информира Zdrave.net.
„Тревожно е, че тези инциденти се повтарят периодично през последните години, въпреки поетите ангажименти и декларираната институционална и обществена подкрепа. Недопустимо е подобно отношение към представители на медицинското съсловие, които денонощно с професионализъм и отговорност спасяват, лекуват и полагат грижи за своите пациенти“, се казва в декларацията.
От сдружението категорично заявяват, че областните болници в България са доказали своята значимост като лечебните заведения, на които всички разчитат по места, а техните екипи посрещат успешно ежедневните предизвикателства в системата на здравеопазването.
„НСОМБАЛ подкрепя последователните усилия на ръководството на „МБАЛ – Силистра” АД да не допусне кадрова криза, да осигури приемственост между поколенията с поддържане на бази за специализация и специално внимание към младите лекари и медицински специалисти, което е най-добрата инвестиция в бъдещето на областната болница. Адмирираме младите лекари, които са избрали да работят и специализират в областната болница в гр. Силистра. Отправяме апел да се реализират бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването. Очакваме най-накрая виновните лица да понесат своята отговорност!“, пишат от Сдружението на областните болници.
„НСОМБАЛ категорично отрича агресията като форма на общуване! Нека българските медици усещат доверие, уважение и подкрепа от своите пациенти! Това ги мотивира и окуражава!“, завършва декларацията председателят на Сдружението д-р Васислав Петров.
Районната прокуратура в Силистра е образува досъдебно производство за хулигантство заради инцидента в Спешното отделение на МБАЛ-Силистра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
Междувременно пред БНР директорът на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова каза, че лекарите очакват да видят подкрепата и уважението от обществото, а не тази агресия, нападки и заплахи, които са получили за денонощната си работа в спешното отделение на болницата. Тя уточни, че целият екип на Спешното отделение, който миналата седмица подаде колективна оставка, ще работи и днес. „По Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневно предизвестие. Това е допълнителен труд, който те полагат чрез дежурства в спешното отделение, защото всички те са специализанти в различни отделения на нашата болница, където е основният им трудов договор”, каза д-р Костадинова. Тя допълни, че в четвъртък предстои нова среща с подалите оставка медици, на която ще присъстват районен прокурор и председателят на Общинския съвет.

МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ РАЗЛИЧНИ БОЛНИЦИ ЩЕ ДАВАТ ДЕЖУРСТВА В ИНФЕКЦИОЗНАТА КЛИНИКА НА УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ В ПЛОВДИВ“
От 1-ви юли влиза в сила графика за дежурствата на екипите от лекар – анестезиолог и две медицински сестри, който всяка една болница в Пловдив ще осигури за Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Това реши Медицинският щаб след поредна среща с директорите на здравните заведения, съобщи БНР.
По думите на областния управител Дани Каназирева, създадената организация е много добра и дава възможност да се осигурят до края на годината екипите за интензивното лечение на пациентите с COVID-19.
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ е определена за резервна болница, само за лечение на COVID-19, и ако се наложи усложняване на обстановката.
Общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е вече 187. За последните три дни –събота, неделя и понеделник новорегистрираните случаи са общо 24. От тях в Пловдив са 11, останалите 13 са в областта.

СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС В КЮСТЕНДИЛ СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Случаите на коронавирус в Кюстендил се увеличават – новозаразените за последното денонощие са 17, съобщи БНР.
Ситуацията става тежка и от това, че последните случаи не са вече от ромския кв. „Изток“, който е под пълна карантина до края на месеца, а сред служители на административни дирекции в града, както и при активни туристи.
Вероятно за увеличаващия се брой са повлияли и абитуриентските вечери, които събират на едно място по заведенията много хора, а на такива събирания трудно се спазват дистанцията. В COVID-отделението на болницата са около 15 пациенти, двама починаха през почивните дни.
Гл. лекар д-р Александър Величков заяви: „Имаме един респиратор и двама пациенти в много критично състояние“. Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че градът се е превърнал в огнище на зараза от коронавирус.

ОБЩИНА ВАРНА Е ОТВОРЕНА ЗА ГРАЖДАНИ СЛЕД ДЕЗИНФЕКЦИЯТА
Община Варна е отворена за граждани след дезинфекцията през почивните дни заради заразен с COVID-19 общински служител. От днес, 29-ти юни, започва тестването на 22-ма контактни, информира БНР като се позова на РЗИ.
Всички служители са в 14-дневна карантина в домовете си. В сградата на общината се спазват изискванията за дистанция, носене на маски и дезинфекция.
Започва и дезинфекцията на общинския плувен комплекс „Приморски“ заради профилактика. Все още се очаква пробата от теста за COVID-19 на състезател от отбора по водна топка.

ЗАТВАРЯТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ
Министерството на енергетиката ще бъде затворено за дезинфекция, след като е установен служител, заразен с коронавирус. Тестове ще бъдат направени на всички контактни на служителя лица, информира БНР като се позова на съобщение от ведомството. От утре, 30 юни, нормалният ритъм на работа в министерството ще бъде възстановен.
От 15 часа днес за 24 часа сградата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) ще бъде затворена, съобщи БНТ. Причината е дезинфекция на работните помещения, поради наличието на заразен с коронавирус служител на администрацията.

БНР СПРЯ КОМАНТИРОВКИТЕ И ГОСТИТЕ В СТУДИОТО ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
Втори журналист от програма “Христо Ботев” на БНР е с положителна проба за COVID-19. Очакват се резултатите от още 12 проби, съобщи БНТ.
Генералният директор Андон Балтаков прекрати всички командировки, външни звукозаписи и изнесени предавания за цялата система на БНР. Временно е преустановена и практиката да бъдат допускани събеседници до студиата.
Това е пореден случай на заразен с коронавирус в БНР. В средата на юни заразен служител беше установен и в Радио Благоевград.

ЗАТВОРИХА ЗА 48 ЧАСА ВАГОНОРЕМОНТНИЯТ ЗАВОД В ГРАД СЕПТЕМВРИ
Вагоноремонтният завод в град Септември е затворен за 48 часа, след като вчера 12 работници са дали положителни проби за COVID-19. Заразените са от три общини. Продължава издирването на контактните. В момента се извършва пълна дезинфекция на предприятието, в което работят 1200 души, каза производственият директор Зорка Мацанова.
„Хората, които са регистрирани като позитивни, са в много добро състояние, поддържаме връзка с тях. Нямат симптоми реално, нито един от тях. Ние сме им направили в началото на пандемията допълнителна застраховка точно за епидемични заболявания, освен задължителната застраховка „трудова злополука“ сме направили доброволна застраховка на всеки един работник“, обясни още Мицанова.

СТОЛИЧНА ДЕТСКА ГРАДИНА НЯМА ДА РАБОТИ ЗАРАДИ ТРИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС
185-а детска градина в столичния квартал „Дружба“ няма да работи заради установени три случая на деца с коронавирус. Две от децата са били контактни на трето, чиято майка е била болна, съобщи „Хоризонт“ на БНР.
Директорът на детското заведение Милена Русинова обясни, че през днешния ден ще се тестват децата и персонала, на които на са били взети проби през вчерашния ден.
„Градината ще остане затворена, защото предстоят тестове на децата и на персонала, които не бяха тествани във вчерашния ден. Когато излязат резултатите, тогава, може би, РЗИ ще прецени, кога ще бъде отворена“, изтъкна още Русинова.
„След тези 3 случая, неочаквани за мен, има известно притеснение, да, защото причината може да бъде всякаква, както се установи. Едно от децата, което е с COVID-19, се оказа, че е в друга група. Контактно е всъщност неговото братче, което буди някакви притеснения“, каза още Русинова.

СИНДИКАТИТЕ ПОИСКАХА ЗАПЛАЩАНЕТО НА НОЩНИЯ ТРУД ДА СЕ ОБВЪРЖЕ С ПРОЦЕНТ ОТ ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА , А НЕ ОТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА
Заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата , а не от минималната заплата, както предлага правителството. За това настояха синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа” на среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, информира Clinica.bg.
Идеята е подкрепена от 100 000 души в национална подписка в рамките на кампанията “Заедно да защитим труда си”. В нея се настоява за нормативни промени, чрез които да се постигне по-сериозно увеличаване на заплащането за нощен труд. Лидерът на “Подкрепа” Димитър Манолов припомни, че нощем работят около 400 000 души.
Разговорите за промените в Кодекса на труда ще продължат, тъй като темите, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са важни по отношение на регулацията на пазара на труда, каза министър Сачева. По думите ѝ част от предложенията вече са включени в промените в Кодекса на труда, например сумираното изчисляване на работното време, за което настояват от синдикатите. Подготвя се и финансовата обосновка на наредбата, с която ще се регламентират промените, като се предвижда от 1 януари 2021 г., допълнителното възнаграждение за работа през нощта да бъде 0.15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев.
На заседанието за тристранно сътрудничество министър Сачева е обяснила, че се очаква възстановяването на заетостта да започне едва в края на годината. Прогнозата е, че БВП през текущата година ще спадне с 3% в реално изражение, а броят на заетите ще се понижи с 3,7 на сто през второто тримесечие и 5, 3 на сто през третото тримесечие на годишна база. Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1 процента, обясни Сачева.

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ ЗАБРАНИ ПРОДАЖБАТА НА ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ ЗА ДЕЦА
Да се забрани продажбата на енергийни напитки за деца. Такива поправки в Закона за здравето предлагат от „Воля”. До 50 метра от училищата изобщо не бива да се предлагат такива продукти, гласят още предложенията за промени, информира Clinica.bg.
Мярката е необходима с цел опазване живота и здравето на децата, аргументират се вносителите. По неофициални данни 20% децата между V-VII клас изпиват по пет енергийни напитки седмично. А средногодишно у нас се консумират 19 млн. литра от стимулиращото питие. Според изследване на Европейската агенция за безопасност на храните от 2013 г. 68% от децата в Европа между 10 и 18 години употребяват енергийни напитки. Проблемът е сериозен и трябва да се търси решение, категорични са депутатите от „Воля”.
Напитките са опасни за подрастващите, защото имат високо съдържание на кофеин, което може да доведе до пристрастяване. Народните представители предлагат още в Закона за здравето да залегне и текст, който описва съдържанието на енергийните напитки. Освен кофеин, те могат да съдържат и други съставки стимулиращи централната нервна система като таурин, карнитин, гуарана, глюкоронолактон и др. Според научни изследвания енергийните напитки могат да подтикнат и към опит на дрога. Същевременно рисковете от употребата им са свързани с риск от раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб, наднормено тегло, гърчове, хиперактивност и др.

ОТКРИХА РЕНОВИРАНОТО СТУДЕНТСКО ОБЩЕЖИТИЕ ВЪВ ВРАЦА
Още една придобивка за студентите откри в края на мандата си настоящото ръководство на Медицински университет – София. Ректорът проф. Виктор Златков заедно с изпълняващия длъжността областен управител Мирослав Комитски и директора на Филиал Враца “Проф. Д-р Иван Митев” доц. Павлинка Добрилова прерязаха лентата на изцяло реновираното студентско общежитие, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение.
Всички ремонтни дейности и закупуването на оборудване са осъществени със собствени средства на МУ-София в размер на близо 2 млн. лева. Общата застроена площ на четириетажната сграда, предназначена за образователен пансион, е 616 кв. м, като всяка стая разполага с две легла и собствен санитарен възел, топла вода и отопление. На всеки етаж има кухненски офис, трапезария и компютърна зала. Общо 120 студенти на филиала ще могат да обитават пансиона, който предлага съвременни условия.
Сградата на бившето Помощно училище във Враца, която е публична държавна собственост, бе предоставена безвъзмездно за управление на Медицински университет – София, Филиал – Враца, с Решение на Министерския съвет.